IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ

Kommentoitu viesti

Hannu Heinonen

#691 Re:

25.07.2011 12:58

#688: Ranex -

Hyvä Ranex. Kerroit jostain tv- ohjelmasta. Turpeen osaltahan on niin, että sitä käytetään pääasiallisesti kaupunkien ja taajamien ja teollisuuslaitosten polttoaineena, ei juurikaan merkittävässä määrin tavallisen omakotitalon polttoaineena. Tuolla sektorilla tulee kyseeseen lähinnä pelletti, jota yhä enenevässä määrin käytetään. Ruotsissa pelletin käyttö on huomattavasti laajempaa kuin meillä täällä Suomessa. Siksi Suomesta viedäänkin paljon pellettiä ulkomaille ja nimenomaan mm. Ruotsiin.

Turpeen osalta on todellakin pääasiallisesti kyseessä suurten ja keskisuurten kaupunkien sekä taajamien ja teollisuuslaitosten kaukolämpölämpöhuolto, ei niinkään yksittäisten omakotitalojen lämmitys. Samalla saadaan isommissa laitoksissa psosesista myös sähköä. Tällä tavalla saadaan laitoksen kokonaishyötysuhde nousemaan suureksi. Rannikkokaupunkien voimaloissa on vielä laajasti käytössä kivihiili, mutta ulkomailta tuodun energian käytönhän varmasti kaikki haluavat lopettaa ja tukeutua entistä enemmän kotimaisiin vaihtoehtoihin. Kukaan ei kai oikeasti haluaisi olla riippuvainen ulkomaisesta energiasta, jonka saatavuuteen ja hinnoitteluun emme voi vaikuttaa.

Tiesithän Ranex, ja kaikki muutkin lukijat, että kaikesta energiasta mitä käytämme Suomessa, noin karkeasti ottaen 70 % tulee maamme rajojen ulkopuolelta. Olemme siis sanan varsinaisessa merkityksessä erittäin tuontiriippuvaisia. Venäjän osuus tuosta em. tuonnista on erittäin massiivinen. Eli siis oikeastaan voisi sanoa että olemme Venäjä-riippuvaisia. Esimerkin omaisesti voimme todeta, että  jokaisesta neljästä ulkomaille maksetusta energiaeurosta kolme maksetaan Venäjälle. Mielestäni tuollainen riippuvuus naapurimaasta ei ole millään mittarilla arvioiden oikein.

Vastaukset

Taisto Holla, Mieskonmäki

#694 Re: Re:

2011-07-26 08:40:03

#691: Hannu Heinonen - Re:  

 

Mitähän Heinonen mahtaa polttaa sitten kaikki turvesuot kaluttu tyhjiksi ja muutettu rahaksi globaalin markkinatalouden ahnaaseen, pohjattomaan kitaan. Varmaan tuontienergialla.Täytyy muistaa, että Vapo on osakkaana Keljonlahden voimalassa, siinä osassa, josta sähkö myydään sähkömarkkinoille.

Yleisesti puhutaan koko Suomen suopinta-alasta, mutta siitä alasta on turvetuotantoon teknisesti käyttökelpoista suoalaa vain pieni osa, vaikka yleistä mielipidettä yritetään kovasti horjuttaa, kertomalla että suota riittää vaikka 100 vuodeksi, ei pidä paikkaansa.

Mainitsit myös, että Suomesta viedään pellettiä mm. Ruotsiin, sinulta jäi vaan kertomatta että kyseessä on puupelletti ei turvepelletti. 

Ihmetyttää vaan kivihiilen, turpeen ym. polttoaineiden käyttö keskitetyssä lämmöntuotannossa, jossa järjenvastaisesti pumpataan kuumaa vettä jäiseen maahan.

Esim. maakaasu sopii erinomaisen hyvin yksittäisen kiinteistön lämmönlähteeksi, jo senkin takia, että maakaasuverkossa tarvitaan vain yksi putki kaivaa maahan, kun kaukolämpöverkossa on kaksi vuotavaa putkea rinnan. Ja onhan maakaasu fossiilisista polttoaineista kaikkein ympäristöystävällisin.