IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ

Kommentoitu viesti

Taisto Holla, Mieskonmäki

#694 Re: Re:

26.07.2011 08:40

#691: Hannu Heinonen - Re:  

 

Mitähän Heinonen mahtaa polttaa sitten kaikki turvesuot kaluttu tyhjiksi ja muutettu rahaksi globaalin markkinatalouden ahnaaseen, pohjattomaan kitaan. Varmaan tuontienergialla.Täytyy muistaa, että Vapo on osakkaana Keljonlahden voimalassa, siinä osassa, josta sähkö myydään sähkömarkkinoille.

Yleisesti puhutaan koko Suomen suopinta-alasta, mutta siitä alasta on turvetuotantoon teknisesti käyttökelpoista suoalaa vain pieni osa, vaikka yleistä mielipidettä yritetään kovasti horjuttaa, kertomalla että suota riittää vaikka 100 vuodeksi, ei pidä paikkaansa.

Mainitsit myös, että Suomesta viedään pellettiä mm. Ruotsiin, sinulta jäi vaan kertomatta että kyseessä on puupelletti ei turvepelletti. 

Ihmetyttää vaan kivihiilen, turpeen ym. polttoaineiden käyttö keskitetyssä lämmöntuotannossa, jossa järjenvastaisesti pumpataan kuumaa vettä jäiseen maahan.

Esim. maakaasu sopii erinomaisen hyvin yksittäisen kiinteistön lämmönlähteeksi, jo senkin takia, että maakaasuverkossa tarvitaan vain yksi putki kaivaa maahan, kun kaukolämpöverkossa on kaksi vuotavaa putkea rinnan. Ja onhan maakaasu fossiilisista polttoaineista kaikkein ympäristöystävällisin.

 

Vastaukset

Sami Kaunisto

#695 Re: Re: Re:

2011-07-26 12:13:15

#694: Taisto Holla, Mieskonmäki - Re: Re:

Pakko korjata Hollan väite. Ruotsiin on viety myös turvepellettiä. Mm.yksi Ruotsin suurimmista pellettivoimaloista on käyttänyt turvepellettiä. Västhamnverket on tuo laitos ja sijaitsee Helsingborgissa. Toki on paljon muitakin pienemmän kokoluokan omaavia laitoksia, joihin Suomesta on mennyt myös turvepellettiä. Pelletti on valmistettu Vapon Haukinevan laitoksessa.

Tuo täällä palstalla paljon parjattu Vapohan on Itämeren alueen suurin pelletin tuottaja. He valmistavat monen tyyppisiä pellettejä. On puupelletti, on turvepelletti ja lisäksi erilaiset seospelletit erilaisiin käyttötarkoituksiin jotka soveltuu omakotitaloista suuriin voimalaitoksiin. Tehtaita muistaakseni tuolla yrityksellä on Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Puolassa. Saattaa olla vielä muuallakin. Isot markkinat ja iso työllistäjä muuallakin kuin vain Suomessa.

 

 

 

 

Hannu Heinonen

#696 Re: Re: Re:

2011-07-26 12:33:15

#694: Taisto Holla, Mieskonmäki - Re: Re:

Maakaasuputket vuotavat Venäjällä todella pahasti. Maakaasuhan on metaania, jonka kasvihuonevaikutus ilmastoon on noin 20 kertaa suurempi kuin esim. turvetta poltettaessa syntyvän hiilidioksidin. Tutkimusten mukaan suurimmissa Venäjän maakaasun käyttökohteissa, Pietarissa ja Moskovassa, noin neljä prosenttia kaasusta vuotaa ilmaan ja aiheuttaa näin todella valtavan kasvihuonekaaasupäästön. Ei tuo maakaasu ole mikään autuaaksi tekevä energiamuoto. Näennäisesti se on melko puhdasta, kuten Hollakin mainitsi, mutta kun otetaan koko maakaasun ympärille nivoutuva tuotanto-, siirto-  ja polttoketju sekä putkistojen vuodon aiheuttamat päästöt, niin kokonaisuus ja "saasteettomuus" on aivan toinen. Puhumattakaan siitä, mitä tuhoja tuo teollisuus on aiheuttanut Siperiassa.

Edellinen kirjoittaja onkin jo ehtinyt oikaisemaan tuon väärän toteamuksen, että Suomesta ei olisi viety Ruotsiin myös turvepellettiä.