IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ

Kommentoitu viesti

Hannu Heinonen

#696 Re: Re: Re:

26.07.2011 12:33

#694: Taisto Holla, Mieskonmäki - Re: Re:

Maakaasuputket vuotavat Venäjällä todella pahasti. Maakaasuhan on metaania, jonka kasvihuonevaikutus ilmastoon on noin 20 kertaa suurempi kuin esim. turvetta poltettaessa syntyvän hiilidioksidin. Tutkimusten mukaan suurimmissa Venäjän maakaasun käyttökohteissa, Pietarissa ja Moskovassa, noin neljä prosenttia kaasusta vuotaa ilmaan ja aiheuttaa näin todella valtavan kasvihuonekaaasupäästön. Ei tuo maakaasu ole mikään autuaaksi tekevä energiamuoto. Näennäisesti se on melko puhdasta, kuten Hollakin mainitsi, mutta kun otetaan koko maakaasun ympärille nivoutuva tuotanto-, siirto-  ja polttoketju sekä putkistojen vuodon aiheuttamat päästöt, niin kokonaisuus ja "saasteettomuus" on aivan toinen. Puhumattakaan siitä, mitä tuhoja tuo teollisuus on aiheuttanut Siperiassa.

Edellinen kirjoittaja onkin jo ehtinyt oikaisemaan tuon väärän toteamuksen, että Suomesta ei olisi viety Ruotsiin myös turvepellettiä.

Vastaukset

Taisto Holla, Mieskonmäki

#697 Re: Re: Re: Re:

2011-07-26 15:06:16

#696: Hannu Heinonen - Re: Re: Re:  

Eikös turpeen tuotanto-, siirto- ja polttoketjun aiheuttamat päästöt ole myöskin varsin tunnettuja ja todella pahoja, mutta turvetuotantohan niistä ei halua puhua, kuten et sinäkään Heinonen, vaan jankutat omia näkemyksiäsi maailmalta, ja sivuutat aiheen jouhevasti.

Taitaa kuitenkin Ruotsin turvepelletin käyttö olla melko marginaalista, sikäli kun tunnen Ruotsalaisen ympäristöajattelun varsin hyvin.

Tuo mainitsemasi 4%:n hävikki Pietarin ja Moskovan alueella johtuu kylläkin venäläisestä mittaustavasta, mutta jääköön tässä enempää kommentoimatta.

Maakaasuverkon etuja on se, että jää julmettu öljy-ja turverekkaralli Suomen maanteiltä pois, joka vähentää myös omalta osaltaan vesien saastumista, turvetuotannon vähentyessä.

Ei voida myöskään väheksyä turvetuotannon aiheuttamaa saastepilveä, kaasuöljyä kuluu melkoisia määriä suolla.

Mutta et vastannut alkuperäiseen kysymykseeni:

” Mitähän Heinonen mahtaa polttaa sitten kaikki turvesuot kaluttu tyhjiksi ja muutettu rahaksi globaalin markkinatalouden ahnaaseen, pohjattomaan kitaan.”