IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ

Kommentoitu viesti

Järjetöntä vesistön sotkemista vastaan

#821 Re: Pienetkin taajamat ja kiinteistöt lämpiää turpeella

08.09.2011 00:33

#814: Ähtärinjärven kesä- ja ranta-asukas - Pienetkin taajamat ja kiinteistöt lämpiää turpeella

Onhan se varmaan ihanaa että järvet on vedeltään mustia. Ähtärissä ei taida olla montaa kirkasvetistä järveä. Valkeinen on kirkas, mutta siihen ei tulekaan yhtään ojaa, joka laskee turvetuotantoalueilta (voi tarkistaa vaikka kartasta). Alueella on maksettu kova hinta siitä että käytetään paikallista "bioenergiaa". Kannattaa ehkä käydä katsomassa muuallakin järviä, joihin ei laske purkuojia turvetuotantoalueilta, jolloin voi huomata ettei järviveden kuulu olla mustaa vaan lähes väritöntä. Itseäni ainakin raivostuttaa mustat turvekylläiset vesistöt Ähtärissä. Turpeeseen liittyvät sidosryhmät kuvittelevat ihmisten olevan niin tyhmiä etteivät tajua mikä aiheuttaa veden mustan värin.

Vastaukset

Ähtärinjärven kesä- ja ranta-asukas

#823 Re: Re: Pienetkin taajamat ja kiinteistöt lämpiää turpeella

2011-09-09 10:33:38

#821: Järjetöntä vesistön sotkemista vastaan - Re: Pienetkin taajamat ja kiinteistöt lämpiää turpeella

Etelä-Pohjanmaan järvet ja lammet ovat aina olleet pääsääntöisesti tummavetisiä. Vaikka ei olisi turvetuotantoa lainkaan, niin lähes kaikki vedet olisivat tummia väriltään joka tapauksessa. Soita on joka puolella ja niistä valuva vesi on aina tummaa. Vaikka se vesi tulee ojimattomalta suolta. Joitain järviä, jotka on muodostuneet sellaiselle alueelle missä ympärillä on hiekka ja kangasmaastoa, on veden väri tietenkin kirkasta. Ei tämä asia ole mitään ydinfysiikkaa.

Niin ja täytyy muistaa kuitenkin se seikka, että soita on ojitettu metsänkasvua silmälläpitäen jo paljon ennemmin kuin soita ojitettiin turvetuotannolle. Metsäojitukset soiseen maastoon ovat satoja kertoja suuremmat verrattuna turpeennostoon ojituille alueille. Sieltä ne ylivoimaisesti suuremmat päästöt tulee maa- ja metsätaloudesta. Maaseudulla vaan on käynyt niin, että syytetään turvetuottajaa, yleensä Vapoa, kun jos syyttää sitä oikeasti suurinta saastuttajaa, niin se onkin se kaveri joka peiliin katsoessa näkyy......... Taitaapa olla oma lehmä ojassa kun itse omistaa niitä ojitettuja metsätiluksia tai peltomaita......