Kuntakentän ääntä kuultava

Kommentoitu viesti

kaavoituksen asiantuntija

#126 Keskustelua laajennettava

19.09.2011 10:49

Millaisia vaikutuksia palveluihin, läheisyyteen, alueellisuuteen, itsehallintoon on sillä että yhdistellään kuntia sumeilematta? Mitä muita vaikutuksia olivatpa ne aineellisia tai aineettomi, mitä laatua tahansa, kuntafuusioilla on? Näistä pitäisi avoimesti keskustella jo nyt:
Miten aluesairaalat saavat poliittisen olemassaolo-oikeutuksensa vai lakkautetaanko ne keskuskaupungin käskyvallassa. Pitäisikö keskuskaupungin äänivalta leikata 10 pprosenttiyksikön enimmäistasoon?
Mitä virkaa on enää maakuntaliitoilla?Kokoontuuko viisi isoimman kaupungin kaupunginhallituksen puheenjohtajaa tai poliittista kaupunginjohtajaa maakuntahallituksen asioista päättämään?
Entä Kuntaliitolla? Mielestäni pitäisi tutkia, oliko Mäki-Lohiluomalla valtakirjaa kirjoittaa keskittämistä tukevaa hallitusohjelmaa. Mikä oli hänen asemansa, tehtävärajaus,poliittinen mandaattinsa tässä asiassa?
Tietävätkä evlut seurakunnat, että nekin huuhtoutuvat kuntaliitosten myötä?
Miten mielenterveyspalvelujen kehitysvammapalvelujen keskittäminen näkyy palvelujen järjestämisessä?
Miten tulisi valmistautua lakkaavassa kunnassa. Aikaa on kuitenkin vuosia. Pitäisikö käynnistää alasajo, ylösajo ja mitä ne merkitsisikään? Tuhlaileva käyttäytyminen turvaisi kuolevalle kuntakeskukselle rakennekorjausta; uimahalli, liikuntahalli, uusi päiväkoti,koulu, Katu, teitä ja muuta infraa, kaavojen sisältöönkin tällä voi olla vaikutuksensa.Muistettava, että kaavoituksen sanavalta lakkaa lakkaavissa kunnissa ja se siirtyy keskuskaupungille!

Vastaukset

Hannele Rämö

#148 Re: Keskustelua laajennettava

2011-09-28 15:41:21

#126: kaavoituksen asiantuntija - Keskustelua laajennettava 

Nämä ovat tärkeitä asioita, joista olet asiantuntijana kirjoittanut. Hieno kannanotto!

Kuusankosken aluesairaala on päätetty lakkauttaa keskuskaupunki Kouvolan käskyvallassa ja Kouvolaan rakennetaan uusi sairaala. Anjalankoskella on nousemassa meteli lopetusuhan alle joutuvasta Anjalakodista. Kuntaliitoksen reuna-alueilla on lakkautettu kyläkoulut. Kaikki rahaksi muutettavissa olevat maa-alueet ovat suuressa myyntivaarassa ellei ole jo myyty.

Luin Kouvolan kuntaliitoksen (1.1.2009) toteuttamisesta ja kokemuksista 11.5.2011 kalvot on lähestulkoon identtiset. Kuitenkin 23.9.2011 Kouvolan Sanomien mukaan Kouvola räpii suossa kuntaliitoksineen. Kouvola on suurkuntaliitoksesta huolimatta epätasapainossa. Kouvola on vaarassa pudota kriisikunnaksi, ensimmäisenä suurena keskuskaupunkina.

Kouvolalle on tarjolla vain myrkkypillereitä konsulttivetoisesti. Konsultin raportissa mainitut toimet suojelisivat kaupungin työpaikkoja (henkilöstöä 6200). Tavallisen kuntalaisen kannalta tilanne on huono. Kouvola on liemessä jo nyt laskevan väestömäärän kanssa. Palveluiden raju alasajo ei Kouvolan houkuttelevuutta mahdollisena kotikuntana ainakaan lisää. "Työpaikat tuovat asukkaita, mutta töiden löydyttyä seuraavaksi vertaillaan palveluja, asuntotarjontaa ja kuntaveroja."

Sitten kun ollaan jo ojassa, kuntapäättäjiltä peräänkuulutetaan johtajuutta. Hyvänen aika sentään, sieltä ne vastuunkantajat sitten esiin noukitaan.