Kuntakentän ääntä kuultava

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Kuntakentän ääntä kuultava.

kaavoituksen asiantuntija

#126 Keskustelua laajennettava

19.09.2011 10:49

Millaisia vaikutuksia palveluihin, läheisyyteen, alueellisuuteen, itsehallintoon on sillä että yhdistellään kuntia sumeilematta? Mitä muita vaikutuksia olivatpa ne aineellisia tai aineettomi, mitä laatua tahansa, kuntafuusioilla on? Näistä pitäisi avoimesti keskustella jo nyt:
Miten aluesairaalat saavat poliittisen olemassaolo-oikeutuksensa vai lakkautetaanko ne keskuskaupungin käskyvallassa. Pitäisikö keskuskaupungin äänivalta leikata 10 pprosenttiyksikön enimmäistasoon?
Mitä virkaa on enää maakuntaliitoilla?Kokoontuuko viisi isoimman kaupungin kaupunginhallituksen puheenjohtajaa tai poliittista kaupunginjohtajaa maakuntahallituksen asioista päättämään?
Entä Kuntaliitolla? Mielestäni pitäisi tutkia, oliko Mäki-Lohiluomalla valtakirjaa kirjoittaa keskittämistä tukevaa hallitusohjelmaa. Mikä oli hänen asemansa, tehtävärajaus,poliittinen mandaattinsa tässä asiassa?
Tietävätkä evlut seurakunnat, että nekin huuhtoutuvat kuntaliitosten myötä?
Miten mielenterveyspalvelujen kehitysvammapalvelujen keskittäminen näkyy palvelujen järjestämisessä?
Miten tulisi valmistautua lakkaavassa kunnassa. Aikaa on kuitenkin vuosia. Pitäisikö käynnistää alasajo, ylösajo ja mitä ne merkitsisikään? Tuhlaileva käyttäytyminen turvaisi kuolevalle kuntakeskukselle rakennekorjausta; uimahalli, liikuntahalli, uusi päiväkoti,koulu, Katu, teitä ja muuta infraa, kaavojen sisältöönkin tällä voi olla vaikutuksensa.Muistettava, että kaavoituksen sanavalta lakkaa lakkaavissa kunnissa ja se siirtyy keskuskaupungille!

Vieras

#127

19.09.2011 15:21

Heikoille kunnille kuntauudistus on tarpeellinen ja välttämätön. Sehän tarkoittaa heikon kunnan liittymistä vahvempaan kuntaan. Sensijaan hyvin asiansa hoitaneet kunnat ovat esimerkkejä muille kunnille, eikä niiden itsemääräämisoikeuteen pidä puuttua eikä muuttaa.
ora

#128 Re:

20.09.2011 14:44

#127: -  

 Tämä uudistus vaarantaa em tarpeellisen kehityksen, jossa heikot kunnat itse olisivat havaintonsa ja ratkaisunsa tehneet. Niin olisi sitoutuminenkin uudistukseen tapahtunut. pakko on viera tapa sitouttaa! Sitä kavahtaa raavaskin.

Demari

#129 Re: Re: Perustuslaki

20.09.2011 18:00

#98: - Re: Perustuslaki

Voi olla, mutta epäilenpä että sellainen lakimuutos ei menisi niin helpolla läpi. Aika moni hallituspuolueen edustaja varmaan äänestäisi vastaan, muuten voisivat unohtaa uudelleenvalituksi tulemista (minä ainakin odotan näin tapahtuvan tai puolue menee varmasti vaihtoon).


Vieras

#130

20.09.2011 18:31

Olin jo menettämässä uskoni politiikkaan ,tai että jotain "tervejärkisyyttä" voisi tulla esiin kuntapolitiikassa ,mutta sitten Kuntalehden syyskuun numerossa Janakkalan kunnanjohtaja Anna-Mari Ahonen osoitti ajatuksillaan ja adressin "arkkitehtinä" ,että vielä on olemassa tervettä ajattelukykyä isänmaassamme ,vaikka se on katoava voimavara.Kuntien vähentäminen ei todellakaan ole se ensisiainen keino/tavoite, millä asioita/palvelurakennetta parannettaisiin.Tällaisen kuntien vähentämis- hankkeen takana olevat edustavat lähinnä hyvästä koulutuksesta huolimatta ,"hiekkalaatikko ikäisten lasten päiväleikkejä ,josta realismi puuttuu".Pienikin kunta voi olla tehokas ja laadukkaiden palvelujen tuottaja ,eli pitäisikin hakea niistä esimerkkiä miten tehty.esim pienen pienen Kihniön kunnan terveydenhuolto oli vuonna 2010 Suomen tehokkain ja Virroilla mennään itsenäisesti ,yöpäivystyksineen jne.
Terv.Risto Saarinen ,Virrat


Vieras

#131

20.09.2011 19:22

Suomen hallituksen organisoima maaseudun autioittaminen ei perustu säästöihin eikä näyttöä säästöistä ole. Mikäli säästöjä yhdistymisten seurauksena syntyisi olisi pääkaupunkiseudulla jo ajat sitten esim. Kauniainen poistunut kartalta. Todelliset säästöthän syntyvät siellä missä väestöpohja on suurin eikä siellä missä se on vähäisin. Näin ollen päätös onkin poliittinen ja perustuu mielipiteeseen, joka taas muodostuu suurissa kaupungeissa asuvilta poliitikoilta. Adressi on hieno juttu. KIITOS TEKIJÖILLE Kalervo Suomela Virrat

Vieras

#132

21.09.2011 07:39

Bra initiativ, men jag tror inte att det blir bättre med tex. Centern vid makten. Alla våra rikspolitiker använder tydligen samma konsulter och lyssnar på samma goja.

Vieras

#133

21.09.2011 10:21

Olen toiminut vuodesta 1975 töissä pääsääntöisesti kuntasektorilla (paikkakunnat: Sievin kunta, Säynätsalon kunta, Jyväskylän kaupunki, Reisjärven kunta). Kokemuksesta voin todeta, että pienet paikkakunnat ovat yhteiskunnalle voimavara. Pienillä paikkakunnilla on opittu toimimaan pienillä määrärahoilla ja saamaan niillä paljon aikaiseksi. Organisaatiot on juustohöylätty viimeisten vuosien ja parin vuosikymmenen kuluessa jo riittävän ohuiksi.
Lähidemokratian kannalta pienten kuntien merkitys pitkien etäisyyksien maassa on ensiarvoisen tärkeä. Luottamushenkilöpaikat lakkaavat kiinnostamasta suurta joukkoa kansalaisista, jos päätöksenteko menee kymmenien kilometrien päähän. Pienten paikkakuntien merkittävä voimavara on myös monenkirjava yhteisöllisyys, jota ei ole syytä vaarantaa.
Koko maan asuttuna pitäminen ja elinvoimaisuus on koko yhteiskunnan etu, jonka turvaajina pienet kunnat ovat pääsääntöisesti suuri mahdollisuus - ei uhka.
Paikkauntien ja alueiden olot ja tilanteet ovat niin erilaisia, että saman konseptin toteuttaminen koko maassa ei johda onnistuneeseen lopputulokseen!!!
Arvoa perinteisille voimavaroille

#134

21.09.2011 10:28

Olen toiminut vuodesta 1975 töissä pääsääntöisesti kuntasektorilla (paikkakunnat: Sievin kunta, Säynätsalon kunta, Jyväskylän kaupunki, Reisjärven kunta). Kokemuksesta voin todeta, että pienet paikkakunnat ovat yhteiskunnalle voimavara. Pienillä paikkakunnilla on opittu toimimaan pienillä määrärahoilla ja saamaan niillä paljon aikaiseksi. Kuntien organisaatiot on juustohöylätty viimeisten vuosien ja parin vuosikymmenen kuluessa jo riittävän ohuiksi.
Lähidemokratian kannalta pienten kuntien merkitys pitkien etäisyyksien maassa on ensiarvoisen tärkeä. Luottamushenkilöpaikat lakkaavat kiinnostamasta suurta joukkoa kansalaisista, jos päätöksenteko menee kymmenien kilometrien päähän. Pienten paikkakuntien merkittävä voimavara on myös monenkirjava yhteisöllisyys, jota ei ole syytä vaarantaa.
Koko maan asuttuna pitäminen ja elinvoimaisuus on koko yhteiskunnan etu, jonka turvaajina pienet kunnat ovat pääsääntöisesti suuri mahdollisuus - ei uhka.
Paikkauntien ja alueiden olot ja tilanteet ovat niin erilaisia, että saman konseptin toteuttaminen koko maassa ei johda onnistuneeseen lopputulokseen!!!

Vieras

#135

21.09.2011 13:29

Pitkään kunnallispolitikassa mukanaolleena ajattelen,että palvelujen tuottamisen tapa ratkaisee,eikä kuntarajat.ei kaikki tieto ja viisaus asu pääkaupangissa.Tämä adressiasia on todella hieno ajatus.
Dan Örndahl Korsholm-Mustasaari

#136 Kuntia monenlaisia

21.09.2011 15:24

Kuntia on monenkokoisia ja monenlaisia aivan kuten asukkaatkin. Tehokkain kuntakoko lienee kooltaan n 20.000:n ihmisen kunta - edellyttäen että välimatkat kunnan sisällä ei veny liian pitkiksi.
Olen ehdottomasti sitä mieltä että jokaisen kunnan johdossa on henkilöitä jotka osaavat päättää
mikä omalle kunnalle on paras ratkaisu - valtion, tai jossain tapauksissa naapurikuntien, apua tässä ei tarvita. Säästöjä ei synny eikä tehokkuus parane sitä mukaan kun kunnan koko kasvaa - päin vastoin monen pienemmän kunnan tuntemus eri kylien ja niiden asukkaiden tarpeista "harmonisoidaan" pois 2-3 vuoden aikana kun palvelut siirretään keskustaan.
Dan Ö

#137 Vielä lisäys yllä olevaan "Kuntia monenlaisia"

21.09.2011 17:09

Jos tähän adressiin tulee tarpeeksi paljon nimiä niin meitä huomioidaan. Kehottakaa siis kaikki asiasta samaa mieltä olevia laittamaan nimensä adressiin.
Joskus on sanottu " Vain kuolleet kalat uivat myötävirran" joten tällaiset adressit jotka vastustavat valtion ajama kuntien yhdistymishysteriaa ovat erittäin tärkeät ja osoittavat että on ajettelevia järkeviä ihmisiä joilla on monenveroinen kokemus esim uuteen ministeriin verrattuna.

Vieras

#138

22.09.2011 13:01

mitä isompi kunta, sitä kauempana palvelut, kuntalainen maksaa
ora

#139 :

22.09.2011 14:28

#138: -  

 Aäreisalueet, reuna-alueet jäävät aina vähemmälle apulannalle. Pirtin päässä, lähellä, on aina paras kasvusto, väkevin kehitys, vihrein ruoho.Kuka sitä kauimmaksi kantaisikaan?

Vrt tieverkko, verisuonisto,sähköverkko, kaupan rakenne jne

kokenut
Vieras

#140 Ei pakkoliitoksille

22.09.2011 16:15

Olen ollut mukana päätöksentekijänä kunnallisissa luottamustehtävissä vuodesta 1969 alkaen ja olen edelleen. Olen myöskin asunut ulkomailla ja seurannut kuntien toimintaa siellä. Meillä Suomessa kuntarakenne on varsin hyvä ja demokraattinen. Se kaipaa uudistuksia lähinnä johtajien koulutuksen osalta, mutta nyt suunniteltu pakkoliitostouhu halveksii demokratiaa ja sanelee liiaksi verovarojen käyttöä. Paikkalliset henkilöt tuntevat parhaiten kuntansa ja sen asukkaiden tarpeet, joten pakkoliitokset eivät paranna ihmisten lähipalveluita.

kiitos

#141

22.09.2011 21:47

On syytä kiittää niitä valveutuneita ja vaikeiden aikojen johtajia,jotka uskaltavat kovassa paineessa tuoda näkemyksensä esille tässä kuntien ja seurakuntien pakkoliitoshankkeessa . Rohkeutta kuvaa, että nämä kunnanjohtajat toimivat siitäkin välittämättä, että kanta on puolueensa virallista pyrintöä vastaan. Kiitokset osoitan erityisesti televisiossa jämäkästi esiintyneelle Koski Tl:n kunnanjohtajalle ( nimeä en muista, hyvin nuori jämäkkä mies), kunnanjohtaja Ahoselle Janakkalaan ( oli ilo kuunnella perusteluja ja esitystä muutoinkin ja lukea Kuntalehdestä laajaa artikkelia asiassaja ihailla sitä malttia),kunnanjohtaja Juri Niemiselle ( radio- ja televisioesiintymiset itsenäisen palvelutuotannon ja läheisyyden puolesta reuna-alueita unohtamatta ), Juupajoen kunnanjohtaja Hannu Koskela ja toinen pirkanmaalainen Mäkelä-niminen johtaja ovat rohkeita asiansa puolesta puhujia. Sysmän Kitkiöjoki lienee luonut keskeisellä tavalla käsikirjoitusta, koskapa sysmäläiset näyttävät olevan asiassa heinolalaisten rinnalla aktiivisia joukolla. Ruottinkielisiä haluan muistaa tässäkin yhteydessä. Te lienette parhaita pienten ryhmien, syrjäisten kansanosien palvelujen puolesta puhujia, kiitos.
kunnanjohtaja eläk.

#142 Järjenkäyttö on sallittua.

23.09.2011 13:28

Nyt näyttää unohtuneen, että 1960 luvulla tehtiin ylätasolla suunnitema kuntauudistuksiksi. Siitä jouduttiin käyttökelvottomana laajan vastustuksen vuoksi luopumaan, kun pakkoliitokssin ei haluttu mennä. Ennustan, että näin käy nytkin. Se on sääli sen vuoksi, että järkeviä liitoksia tarvittasiin. Se edellyttäissi vapaaehtoisuutta ja tukiporkkanoita. Nyt on valittu keppilinja, joka pilaa tulevaisuudessakin myönteiset liitoshankkeet. Jo nyt on eräitä suunniteltuja hankkeita pantu jäihin.

JP

#143 Kuntaliitto

23.09.2011 13:31

Kuntaliiton toimimattomuus kuntien äänenä ja toimiminen hallituksen äänitorvena sai minut pyytämään Kuntalehden tilauksen lopettamisen.

Vieras

#144

25.09.2011 10:53

Jyrkkä EI kuntien pakkoliitoksille.Kyllä kuntapäättäjät osaavat hakea vapaaehtoista yhteistyötä ja jopa liitoksia, jos tilanteet ajautuvat sellaisiksi. Pakkoliitokset ovat kuntapäättäjien aliarviointia

Vieras

#145

25.09.2011 20:36

Ett uppriktigt tack till dem som har startat detta upprop!
PF Laihia

#146 Re: Erinomainen sisältö adressilla

27.09.2011 17:24

#3: hessu - Erinomainen sisältö adressilla

Kuntauudistuksessa ei kuunnella kansalaisia

Kuntauudistus kirjattiin hallitusohjelmaan selkeästi ja Hallinto- ja kuntaministeri Virkkunen on aloittanut kuntauudistukseen tähtäävät valmistelutyöt samalla aktiivisuudella, jolla hän edellisen hallituksen aikana opetusministerinä toimiessaan valmisteli peruskoulun tuntijakouudistusta. Tuntijakouudistus olisi lisännyt oleellisesti kuntien kustannuksia ja peruskoulujen toiminnan turvaaminen eripuolilla Suomea olisi heikentynyt uudistuksen myötä.

Jyrki Kataisen hallituksessa Henna Virkkusesta tuli hallinto- ja kuntaministeri, mutta hänen tapansa toimia herättävät suurta ärtymystä eripuolilla Suomea, sillä kunnissa joiden taloudellinen tilanne on vakaa ja kunnat kehittyvät hyvin ei ole tarvetta kuntaliitoksiin. Kunnille tulee antaa taloudellisen tilan ja kehitysnäkymien ollessa suotuisat valita muiden yhteistyömuotojen kehittäminen naapurikuntien välisesti.

Ruotsissa on 290 kuntaa ja maakäräjiä 20. Näillä on myös merkittävä oikeudellinen verotusoikeus. Jokaisessa maakäräjillä/kunnissa on oma budjetti käytettävänään sekä valtuustot jotka ohjaavat näiden toimintaa kaikissa sen muodoissaan. Kuntien ja maakäräjien tehtävänä on myös hoitaa asukkailleen kaikki hyvinvointipalvelut ja näissä kuntien rooli on merkittävä. Suomen ottaessa mallia Ruotsin kuntamallista nykyiset kuntamme säilyttävät mahdollisuuden vaikuttaa itsenäisesti peruspalveluihinsa, mutta vahvasti epäilen hallituksen tahtotilaa vaan keskitetään kaikki hallinto suur-kuntaan ja sen reuna-alueet tulevat pidemmällä aikajanalla näivettymään sekä palvelut heikkenemään.

Suunniteltujen työssäkäyntialueiden ydinkuntien taloudet eivät nykyisinkään ole vakaalla pohjalla ja tämän kertoo näiden kaupunkien tilinpäätöstiedot. Seurauksena tulisi olemaan yhdistyneiden kuntien osalta palveluiden karsimista ja erityisesti ne ihmiset tulisivat kärsimään, joilla etäisyyden ydinkunnan keskukseen on pisimmät ja kuntaliitoksen kohteeksi joutuneet kunnista leikattaisiin ensimmäisenä palveluja. Tutkittua tietoa on olemassa aiemmista kuntaliitoksista ja näin tulisi myös näissä työssäkäyntialueliitoksiin tähtäävissä käymään.

Kuntauudistuksen toteuttamisen tulee tapahtua hallitusti kuntien välisenä yhteistyönä neuvotteluin, sillä näin kuntaliitoksille syntyy kestävä pohja myös kuntalaisten keskuudessa. Kuntalain 1§ mukaan Suomi jakautuu kuntiin, joiden tulee perustua kunnan asukkaiden itsehallintoon. Kunnan ylintä päätösvaltaa käyttää valtuusto ja kuntalain 8§ mukaan valtionvarainministeriö seuraa yleisesti kuntien toimintaa ja taloutta sekä huolehtii, että kuntien itsehallinto otetaan huomioon kuntia koskevan lainsäädännön valmistelussa. Mielestäni kuntaliiton henkilöt eivät edusta kuntia vaan kuntaliittoa. Hallitus joutuu polkemaan kansalaisdemokratiaa ja kansalaistemme oikeuksia valitettavan pahasti.


Vieras

#147

28.09.2011 14:16

Kolmen vuoden kokemuksella neljän kunnan liitoksesta voin todeta että talous ja palveluongelmat eivät kuntaliitoksilla ratkea
Hannele Rämö

#148 Re: Keskustelua laajennettava

28.09.2011 15:41

#126: kaavoituksen asiantuntija - Keskustelua laajennettava 

Nämä ovat tärkeitä asioita, joista olet asiantuntijana kirjoittanut. Hieno kannanotto!

Kuusankosken aluesairaala on päätetty lakkauttaa keskuskaupunki Kouvolan käskyvallassa ja Kouvolaan rakennetaan uusi sairaala. Anjalankoskella on nousemassa meteli lopetusuhan alle joutuvasta Anjalakodista. Kuntaliitoksen reuna-alueilla on lakkautettu kyläkoulut. Kaikki rahaksi muutettavissa olevat maa-alueet ovat suuressa myyntivaarassa ellei ole jo myyty.

Luin Kouvolan kuntaliitoksen (1.1.2009) toteuttamisesta ja kokemuksista 11.5.2011 kalvot on lähestulkoon identtiset. Kuitenkin 23.9.2011 Kouvolan Sanomien mukaan Kouvola räpii suossa kuntaliitoksineen. Kouvola on suurkuntaliitoksesta huolimatta epätasapainossa. Kouvola on vaarassa pudota kriisikunnaksi, ensimmäisenä suurena keskuskaupunkina.

Kouvolalle on tarjolla vain myrkkypillereitä konsulttivetoisesti. Konsultin raportissa mainitut toimet suojelisivat kaupungin työpaikkoja (henkilöstöä 6200). Tavallisen kuntalaisen kannalta tilanne on huono. Kouvola on liemessä jo nyt laskevan väestömäärän kanssa. Palveluiden raju alasajo ei Kouvolan houkuttelevuutta mahdollisena kotikuntana ainakaan lisää. "Työpaikat tuovat asukkaita, mutta töiden löydyttyä seuraavaksi vertaillaan palveluja, asuntotarjontaa ja kuntaveroja."

Sitten kun ollaan jo ojassa, kuntapäättäjiltä peräänkuulutetaan johtajuutta. Hyvänen aika sentään, sieltä ne vastuunkantajat sitten esiin noukitaan.

multian ukko

#149

28.09.2011 21:41

kansanäänestys liitoskunnissa,jonka jälkeen päätökset!
OJ

#150 Ei tu mittään...

28.09.2011 21:59

Nykyisellä kuntarakenteella ei kyetä hoitamaan kustannuksia 10 - 20 vuoden päästä, kun väki on todella ikääntynyttä. Mistään ei saada tytövoimaa ja sosiaali- ja terveyspalvelujen kysyntä räjähtää käsiin. Herätkää pahvit! Kuntia on pakko liittaa yhteen. Suurkunnan kustannukset eivät alkuvuosina alene, mutta järkevällä toiminnalla on mahdollista pitää edes kustannusten nousu kurissa. Nykyinen kuntarakenne on tehty erilaista yhteiskuntaa varten kuin millainen on nyt syntymässä.