Vetoomus Päihdepalvelujen säilyttämisestä A-Klinikalla Kotkassa

Kommentoitu viesti


Vieras

#44 Re:

05.03.2016 19:26

#2: -  

 Entäs sitten se oma motivaatio päästä päihteestä eroon? Eikös Kotkassa ole jo tarpeeksi a klinikalla Yritetty auttaa ihmisiä pääsemään eroon niistä tuloksella loistavaa päihteiden ylläpitohoitoa!! Esimerkkinä vaikka henkilö joka on käyttänyt amfetamiinia ja haluaa päästä siitä eroon..no, aklinikalta on tullut apua jonka lisänä myös bentsoriippuvuus!! Hienoa hoitoa.

Vastaukset

KISU

#91 Re: Re:

2016-04-07 01:02:42

#44: - Re:  

 No ei ole noin mustavalkoinen tämä maailma, onneksi. Kyllä motivaatio täytyy olla mutta se onkin se pirullinen asia tässä sairaudessa että usein pelkkä motivaatio ei riitä jos tarjolla ei ole kunnollista hoitomahdollisuutta - aikaa, hoitopaikkaa, omahoitajaa, tukihenkilöitä,ryhmiä, omaisia, lääkäriä ja lääkitystä joka sopii kyseiselle yksilölle. 

Ja sitten taas mikään edellä mainittu ei auta ilman motivaatiota - joka voi olla tosi kovakin, mutta huumeriippuvainen ja alkoholisti yksin tietävät että hyväkin motivaatio voi kadota yhden "väärän" ihmisen tullessa vastaan - siksi se on vaikea sairaus. Sairaus jota edes omainen ei voi ymmärtää, vain riippuvainen itse tietää minkä kanssa taistelee.

On totta että kotkan A- klinikka kosauttti ensimmäisen kokeiluryhmän täysin puutteellisella valvonnalla ja muulla mille he hoitajina ilman resursseja eivät kyllä voi yhtään mitään - eikä ketään minkäänlaiseen lääkitykseen pakoteta. Korvaushoidon tulee perustua alulle, jolloin huumeiden käyttö lopetetaan, keskivaiheelle, jossa pää selvenee, omia tekoja ja tekojen seurauksia punnitaan eri tavalla kuin silloin kun pää on sekaisin, opetellaan ne puutteelliset taidot jotka vaikeuttavat elämää,usein kolmekymppiset ihmiset eivät osaa edes tehdä ruokaa, hoitaa raha ja talousasioita, pitää kotia siistinä, on löydettävä aivan kokonaan uusi Oikea ystävä - jos ei porukka, niin ainakin yksi oikea ystävä joka muistuttaa taas ehkä ensimmäisen kerran sitten lapsuuden, millaista on vilpitön ystävyys, ystävien ja perheen tuen tuomat positiiviset kokemukset auttavat jaksamaan joka öisten painajaisten, kadulla elämisen, pelon alla ja ennakkoluulojen edessä elämisen jälkeen. On hoidettava masennus ja ahdistus oireyhtymän lisäksi niin monia henkilökohtaisia ongelmia, fyysisiä, psyykkisiä, hormonallisia, emotionaalisia, neurologisia... Ja annettava itsensä nauttia onnistumisista, palkita itsensä jollakin pienellä jokaisesta selvästä uudesta kuukaudesta, ja vuosien kuluessa annettava itselleen lupa toteuttaa unelmiaan. Ja sitten on loppu, ja senkin on tultava. En ole ymmärtänyt koskaan korvaushoidossa esimerkiksi 20 vuotta olevia - tarkoitus on tukea vaihetta, jolloin kaikki edellämainittu tapahtuu, ei jäädä hoitoon loppuelämäkseen. Jokainen käy parantumisvaiheensa läpi omalla ajallaan, jollain se on nopeampi ja jollain hitaampi, kaikki tämä on hyvin yksilöllistä ja riippuu siitä kuinka kovia asioita henkilö on elämässään joutunut käymään läpi, kuinka useita, kuinka nopeasti löydetään sopiva annos, onko muuta lääkitystä, kuinka nopeasti voi mennä tiettyihin mahdollisesti tarvittaviin kokeisiin - esimerkiksi neurologisiin, se voi viedä vuosia tai koko korvaushoidossa olo ajan. Sanotaan että keskimääräinen toipumisaika olisi noin puolet ajasta jonka huumeidenkäyttäjä on käyttänyt huumeisiin. Se on kuitenkin häilyvä raja sillä usein huumeiden käyttöä edellyttää alkoholin käyttö, tms. 

Emme voi syyttää A- klinikkaa huonon hoidon antamisesta, niin kauan kuin päihdetyön tekemiseen annetut resurssit ovat nämä - ja taas otetaan pois, ja kyllä nimenomaan hyvinvoinnista. Kyllä on yli 15 vuoden aikana paiskottu ovia ja huudettu naama punaisena kun on epäreilua kaikki ja koko elämä ihan vituilleen.

Ja kuitenkin nyt neljä ja puoli vuotta sitäpäihteettömyyttä on takana, korvaushoidolla, jonka itse aloitin, josta itse opin ja jonka itse myös lopetan. Olin klinikalla ennen päihdeongelmaani - ja olen ollut molemmilla, A ja K- klinikalla. Hyvin paljon on itsestään kiinni ja sitten elämässä on tilanteita kun mikään ei ole enää itsestä kiinni, ja rahan säästämisen nimissä on mennyt hoitopaikkaa suoraan jalkojen alta, se söi silloisen motivaation. On lopetettu ja vähennetty, leikattu ja pienennetty - ja on myös väkeä työntekijöiden puolesta lähteneet näiden leikkauksien myötä, kun elämänsä tekee jonkin asian hyväksi työtä ja sitten se viedään pois juuri kun tuloksia alkaa tulla ja näkyä. 

On tämä juuri sitä miltä aina on tuntunutkin, otetaan pois sieltä mitä ei ymmärretä, otetaan pois sieltä missä tulokset eivät ole huikeat ensimmäisen vuoden aikana - eipä tämä sairauskaan ole parannettavissa ensimmäisen vuoden aikana. 

Hirveä virhe, ottaa pois jotain mitä enemmän tarvitsisimme ja paikasta jossa nyt 16- vuotiaat ovat tulleet myymään huumeita. 15 vuotta sitten huumeiden käyttö oli kotkassa paha, paha ongelma. 

Tänään meillä on epidemia ja enemmän ennakkoluuloja, väärää tietoa, väärän tiedon levittäjiä, huonoa huumevalistusta, ja enemmän leikkauksia kuin koskaan. Tämä päätös kantaa selässään karmeita "tuloksia" joiden vuoksi onkin syytä valvoa neljältä aamuyöllä ja murehtia.