Opintotuen sitominen indeksiin

Kommentoitu viesti

Vieras
Vieras

#68 Re: Vapaus toimii

19.09.2010 18:53

#42: Milton - Vapaus toimii

Tällainen puusilmäisyys pistää vihaksi.

"Koulutuksen hinta ja laatu paranisi, koska opiskelijat saisivat valita koulunsa hinnan ja laadun perusteella"

Se siitä tasa-arvoisesta opiskelumahdollisuudesta. Ideaalimaailmassa tämä voisikin toimia, mutta todellisuudessa ei koskaan.

Käytännössä johtaisi siihen, että rikkaat voivat valita ammattinsa, muut opiskelevat sitä mihin heillä on varaa, tai pahimmissa tapauksessa eivät ollenkaan. Tälläkin hetkellä oma opiskelu on lähinnä kirjojen pänttäämistä ja harvakseltaan massaluentoja. Pitääkö tulevaisuudessa siitäkin maksaa, että saa lukea ja muutaman kerran vuodessa vaivata yliopiston henkilökuntaa tenttien tarkastamisella? Sillä en tosiaan usko, että maksullisuus merkittävästi parantaisi opetusta.

Mikä saa ihmiset luulemaan, että koulutuksen kaupallistaminen olisi hyvä ratkaisu? Ammattikoulujen tasolla tästä on jo huonoja esimerkkejä. KOULUTUS ON PANOSTAMISTA TULEVAISUUDEN TYÖNTEKIJÖIHIN JA HEIDÄN OSAAMISEENSA, EI TALOUDELLISEN TULOKSEN TUOTTAMISTA! Tämän päivän markkinatalous tähtää vain nopeisiin voittoihin, mikä ei mitenkään sovellu koulutukseen. Miten käy opiskelijoiden, kun todetaan, ettei koulu tuota tarpeeksi?

Ja mitä tekemistä asiakaspalvelulla on kouluttamisen kanssa? Tietynlainen opiskelijaläheisyys ei olisi toisinaan pahitteeksi, mutta ei opetushenkilökunnan pitäisi mielestäni toimia kenenkään (asiakas)palvelijoina. (Tarkemmasta tittelistään riippumatta) opettajat ovat kuitenkin tietynlaisia auktoriteetteja, jotka jakavat omaa tietotaitoaan, eikä tiskin takana seisovia hymysuita  kyselemässä "Kuinka voin auttaa?" tai "Mitä teille saisi olla?".

Opiskelijoille pitäisi taata todellinen mahdollisuus suorittaa opintoja täysipainoisesti ilman taloudellista ahdinkoa, mikä mielestäni edellyttää riittävää tukea valtiolla. Markkinatalous ei ole poistanut tuloeroja, vaan päinvastoin, tuloerot ovat kasvaneet niin sanotuissa hyvinvointiyhteiskunnissakin. Miten muka koulutuksen kaupallistaminen loisi paremmat puitteet kouluttautumiselle romuttamatta tasa-arvoa opiskella?

Vastaukset

Liliukselle 11 miljoonaa
Vieras

#71 Re: Re: Vapaus toimii

2010-09-20 13:01:23

#68: Vieras - Re: Vapaus toimii 

 Eduskunta päätti, ei siitä ole kauan, myöntää Fortumin Liliukselle 11 miljoonan erorahat valtion verorahoista. Oikeustieteen professori Erkki Havansi oli mukana siinä päätöstilanteessa ja yritti estää tuon, mutta hänen mielipiteestään ei välitetty. Prof. Erkki Havansi julkaisi myös tästä kirjoituksen Helsingin Sanomissa.

Milton
Vieras

#75 Re: Re: Vapaus toimii

2010-09-22 19:29:26

#68: Vieras - Re: Vapaus toimii

Kiitos vastauksesta. Ehdotukseni on radikaali, joten pyydän miettimään asiaa avoimella ja positiivisella mielellä.

"Tälläkin hetkellä oma opiskelu on lähinnä kirjojen pänttäämistä ja harvakseltaan massaluentoja."

Aivan! Opetus on usein olematonta, ja opettajat harvoin edes tuntevat oppilaitaan. Silti kustannukset opiskelijaa kohden ovat tuhansia euroja vuodessa. Tuskin kukaan opiskelija tuhlaisi satoja euroja *omaa* rahaansa päästäkseen muutamalle luennolle ja tenttiin. Sama tuotettaisiin helposti muutamalla kympillä jos kilpailu olisi mahdollista. Muistuttaisin, että en todellakaan kannata mitään maksullista versiota nykyisestä koulutusmonopolista, vaan vapaata kaupankäyntiä.

"Ammattikoulujen tasolla tästä on jo huonoja esimerkkejä."

Jos viittaat johonkin Suomessa tapahtuneeseen kokeiluun, kyse on luultavasti nimellisestä yksityistämisestä joka maksetaan edelleen verorahoista ja opiskelijalla ei ole valinnanvaraa palveluntarjoajan suhteen.

"opettajat ovat kuitenkin tietynlaisia auktoriteetteja, jotka jakavat omaa tietotaitoaan, eikä tiskin takana seisovia hymysuita  kyselemässä 'Kuinka voin auttaa?' tai 'Mitä teille saisi olla?'."

Vapaus toimii siksi että jokainen saa valita itse. Minä en halua auktoriteettiopettajia, mutta minun puolestani on ok jos sinä haluat sellaista opetusta ostaa.

Kuvittele jos vaatteet tuotettaisiin samalla tavalla kuin nykyään koulutus: jokaiselle tehtäisiin vuosittain verorahoilla samanlainen univormu, jonka väristä ja tyylistä sitten kiisteltäisiin verisesti lehtien mielipidesivuilla. Systeemiä ei kuitenkaan voitaisi lakkauttaa, koska "muutenhan köyhät jäisivät ilman vaatteita" ja "tasa-arvo romuttuisi".

Bättre folk
Vieras

#76 Re: Re: Vapaus toimii

2010-09-22 19:45:24

#68: Vieras - Re: Vapaus toimii

Tarvitseeko köyhälle väestönosalle tarjotakaan korkeakoulutusta? Ei todellakaan. Opiskelu on hyvätuloisten oikeus, sillä emme me elä missään kommunistisessa utopiassa jossa kaikilla on kivaa. Ihmisen arvoa voi mitata vain tuottavuuden perusteella, huumeita vetävä teologian opiskelija ei tuota yhteiskunnalle koskaan mitään. Jotta saamme tuottavuuden mahdollisimman korkeaksi, on loogista muuttaa opiskelu maksulliseksi. Näin pääsemme eroon yliopistolla roikkuvista pummeista jotka vain nostavat valtiolta rahaa, mutta eivät aio koskaan saada mitään suoritettua loppuun.