Kotitalousopetusta lisää perusopetukseen

Kommentoitu viesti

lisää kotitaloutta!

#43

16.03.2012 17:52

Kotitalous on aine, joka tukee muita aineita, niitä millään tavalla väheksymättä. Tunneilla käytetään matematiikkaa mitä suurimmassa määrin, kun ohjeita puolitetaan, kaksinkertaistetaan, tehdään kolmasosa reseptistä tai mitataan ja punnitaan KÄYTÄNNÖSSÄ niinkuin oikeassa elämässä täytyy tehdä.
Estetiikka on suuressa roolissa kotitalousopetuksessa, kun värikäs, kaunis ruoka kaetaan pöytään koristeineen. Oppilaat ovat jatkuvasti liikkeessä, sillä tunneilla ei ehdi istumaan muuta kuin ruokailun ajaksi. Lukemista ja sen soveltamista käytäntöön tehdään joka ikinen tunti. Vieraita kieliä käytetään usein: etenkin kun on kysymys kansainvälisten ruokakulttuurien projekteista. Tässä yhteydessä myös musiikki sekä maantiede, historia ja uskonto ovat tärkeitä mukaanotettavia aineita. Monissa kouluissa järjestetään myös kotitalouden valinnaiskursseja eri kielillä. Psykologisia taitoja tarvitaan joka tunnilla: onhan kyse yhteistyöstä ja toisen ihmisen huomioon ottamisesta, neuvottelutaidoista ja kompromissien tekemisestä kun maustetaan, valitaan täytteitä tms. Kestävän kehityksen merkitys korostuu kierrättämisessä, jota harjoitellaan jokaisella tunnilla. Kemia tietysti on yksi näkyvimmistä integraatioaineista fysiikan ohella. Jatko-opintojen suhteen moni innostuu hakeutumaan catering-alalle ja löytää sieltä itselleen ammatin.
Kotitaloustunneilla oppilaat kokevat onnistumisen elämyksiä, joka puolestaan on erittäin tärkeä asia asia peruskoulun yläluokilla, jossa oppilaat eivät tutkimustenkaan mukaan viihdy. Monet voivat muutenkin huonosti ja itsetunto on pohjalukemissa. Silloin on ensiarvoisen tärkeää, että oppilas edes jossain saa kokea olevansa hyvä.
Jos tämä adressi annettaisiin oppilaiden allekirjoitettavaksi, olisi siinä nopeasti kymmeniä tuhansia nimiä!

Vastaukset


Vieras

#46 Re:

2012-03-18 13:55:02

#43: lisää kotitaloutta! -

Tämän kaltaisia lausuntoja tarvitaan nyt suoraan opetusministeriöön, jotta vaikutetaan tuntijakoon. Kansalaiset, yhdistykset ja järjestöt voivat jättää lausunnon OKM:ään 22.3 mennessä. Kaikki lausunnot ja kannanotot kotitalouden puolesta ovat nyt kullan kalliita!

 


Vieras

#52 Re:

2012-03-19 18:32:21