IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ

Kommentoitu viesti


Vieras

#1960

09.02.2013 01:18

Voisikos vapolaiset kommentoida oheisia videoita pölyn leviämisestä. Lupahakemuksien mukaan turve ei pölise!

 

http://www.youtube.com/watch?v=YLTuWVxe3C8

http://www.youtube.com/watch?v=Tf-k3TS0pCY

Vastaukset

Turvetuotantoa sivusta seuraava

#1962 Re:

2013-02-14 10:29:52

#1960: -

 

En ole Vapolainen enkä minkään turvetuottajan leivissä, mutta saanen kommentoida kuitenkin.

Eihän turvetuotannon luvissa tuottaja lupaa sellaista, etteikö turvetuotanto aiheuta turpeen pöllyämistä vaan että se rajoittuu hyvin pienelle alueelle.

Eikös nyt järkikin jo sano että aina kun ihminen jotain tekee koneilla tai autoilla niin aina siitä aiheutuu pöllyämistä. Maatalous aiheuttaa peltotöissä pöllyämistä todella paljon. Ei tarvitse kuin keväällä katsoa pelloille kun maanviljelijät touhuaa traktoreiden kanssa pelloillaan. Autolla kun ajelet sorateillä maaseudulla niin kylläpä valtavan pölyn aiheutat perääsi. Kaupungeissa on varsinkin keväisin suuret ongelmat kun autot pöllyttävät tien pinnasta talven jäljiltä tiestöön "kylvettyä" hiekkaa ja suolaa. Silmiä kirvelee ja nenä vuotaa kaupunkilaisilla. Kova tuuli irroittaa pelloilta ja yleensäkin maastosta valtaisat pölymäärät jatkuvasti. Näitä esimerkkejä riittää vaikka kuinka paljon. Ilmassa vaan yksinkertaisesti on koko ajan pölyä, joko näkyvää tai vähemmän näkyvää.

Turvetuotannosta irtoava pöly ei yllä kovin pitkälle. Tuotantoalue on yleensä melko iso pinta-alaltaan ja kun urakoitsija toimii koneillaan siten, että tuulen suunta otetaan huomioon, niin pöly laskeutuukin kentälle. Lisäksi jo paloturvallisuudenkin takia kovalla tuulella, joka voisi turvepölyä viedä hieman kauemmaksi,  ei tuotanto ole edes käynnissä eikä saa olla sääntöjen mukaan toimittaessa.

Itse turvetuotantoa mielenkiinnolla läheltä seuraavana ja lähellä tuotantoaluetta asuvana en näe minkäänlaista ongelmaa turvepölyssä. Eiköhän tuo pöllyämisen esilleottaminen ole vain sitä turvetuotannon mustamaalaamista. Jos turvepölyn "tuottaminen"  kokonaan kiellettäisiin niin sitten pitää kieltää myös autoilu, maanviljelys, kivihiilen tuonti jne. Nämähän myös aiheuttaa pölyämistä.