Joensuun Vapaudenpuiston puiden puolesta

 

 


 VETOOMUS VAPAUDENPUISTON VANHOJEN PUIDEN SÄILYTTÄMISEN PUOLESTA

 Me eri tahoja edustavat huolestuneet kansalaiset vaadimme, että Joensuun Vapaudenpuiston vanhat puut säilytetään. Vanhankin puun elinikää voidaan pidentää, vaikka sillä olisi jo vanhuudenvaivoja. Jokainen puu on arvokas.

 Perustelujamme ovat seuraavat:

 1. ESTEETTINEN NÄKÖKULMA

 Vanhojen puiden kauneus kivisen kaupunkimaiseman kontrastina ja pehmentäjänä on ainutlaatuinen. Siitä syntyy viihtyisä tunnelma, jota joensuulaisetkin ihastelevat ulkomailla. Torin ympäristössä on jo nyt liian vähän vehreyttä. Puita tulisi arvostaa esteettisinä objekteina. Puisto tarkoittaa monta puuta, puulajien kokoelmaa. Tällä hetkellä puistossa on vielä jäljellä monta puulajia kuten makedonianmänty, vaahtera, kuusi. Hieno puisto ei synny hetkessä, vaan se rakentuu hitaasti vuosien saatossa. Tiedotuksissa on korostettu näköalaa torin suunnalta. Eliel Saarisen rakennus näkyy kyllä taidemuseon suuntaan, ja puut asettuvat lähes symmetrisesti tornin kahden puolen. Rakennusta on mahdollista katsoa vaikka kuinka monesta näkökulmasta, ja on suotavaa tulla ihan lähellekin ja ihastella patsaita ja reliefejä. Yleensähän arkkitehtonisia nähtävyyksiä katsotaan kaikkialla nimenomaan läheltä, koska useimmiten ne sijaitsevat vanhan asutuksen keskellä eikä missään liene vakavissaan pohdittu lisätilan raivaamista vain jotta muutenkin hyvin näkyvä korkea rakennelma näkyisi vielä paremmin. Liikkuvassa havainnekuvassa kuvakulma on sellainen, että ihminen ei sitä tavoita, ellei liiku helikopterilla. Harvoin puistoa katsotaan ylhäältäpäin. Kuvassa on myös kirkkaat värit, jotka saattavat toteutua silloin, kun istutukset kukoistavat ja aurinko paistaa. Suurimman osan vuodesta näin ei ole. Istutukset lakastuvat. Sataa räntää. Miltä puisto näyttää suurimman osan vuodesta ilman komeita puita? Puut toimivat myös näkösuojana esimerkiksi liikenteeltä. Eliel Saarisen talon synnyttämään vaikutelmaan yhdistyy ilman puita myös esimerkiksi Carlsonin talo, mikä häiritsee esteettistä jugendvaikutelmaa. Sitä paitsi toistaiseksi on huomio kiinnitetty liian yksipuolisesti siihen, miltä kaupungintalo näyttää torilta päin katsottuna. Se, miltä keskusta näyttää kaupungintalon suunnasta, ei myöskään ole yhdentekevää. Jos puut katoavat, on keskellä kaupunkia idän puolelta nähtynä vain valtava tyhjä aukko. Puiden kaatamisen perusteeksi on esitetty myös ajatus puiston palauttamisesta alkuperäiseen asuunsa. Pitää kuitenkin ottaa huomioon, että tuollaiseen alkuperäiseen suunnitelmaan varmaankin on liittynyt mielikuva tulevaisuuden vihreästä kaupunkikuvasta ja siitä, miltä puisto näyttää puiden kasvettua täyteen mittaansa.

 2. EETTINEN JA LUONNONSUOJELULLINEN NÄKÖKULMA

 Puu on elävä olento. Puita tulisi kunnioittaa elävinä olentoina. Ne ovat tehneet merkittävän työn rakentaessaan ilmaan kauniita muotojaan. Pitkää ikää tulisi kunnioittaa. Ne ovat osa luontoa ja sen monimuotoisuutta. Savo-Karjalan luontopiirikin on ottanut tähän kantaa uutisessa Luontopiiri tyrmistyi Vapaudenpuiston puiden kaatamisesta (Karjalainen 24.2.2017).

 3. VIIHTYISYYSNÄKÖKULMA

 Jotkut ovat perustelleet puiden kaatamista sillä, että puistossa käytetään alkoholia.Tähän asiaan tulisi puuttua järjestyssäännöillä ja poliisin ja sosiaalityön toimenpiteillä. Puiden kaataminen ei poista alkoholinkäyttöä, joka on nykyään täysin avointa ja häpeilemätöntä kaikissa puistossa, myös kirkkojen äärellä. Puiden kaataminen on sitä paitsi peruuttamaton teko, eikä sellaisen peruste voi olla sosiaalisen ongelman siirtäminen hetkeksi näkymättömiin.

 4. HYÖTY- JA TURVALLISUUSNÄKÖKULMA

 Puut suojaavat auringolta paahteisina päivinä. Ne tuottavat puhdasta ilmaa kaupunkikeskustaan. Lisäksi ne imevät kosteutta maaperästä. Esimerkiksi Helsingin kaupungin pelastussuunnitelmassa ykkösenä ovat puut ja viheralueet, jotka imevät vettä, kun alkaa tulvia.

 Kannattaa kunnioittaa elämän ihmettä sekä tehdä parasta siitä, mitä meillä on.

 Me allekirjoittaneet puolustamme puiston vanhoja puita.


Kirsi Marja Jaatinen    Ota yhteyttä adressin tekijään

Allekirjoita tämä adressi

Allekirjoittamalla hyväksyn, että adressin tekijä Kirsi Marja Jaatinen voi luovuttaa tällä lomakkeella antamani tiedot päätöksentekijöille.


TAI

Saat sähköpostiviestissä linkin vahvistaaksesi allekirjoituksesi. Varmistaaksesi, että saat lähettämämme viestit, lisää info@adressit.com yhteystietoihisi tai turvallisten lähettäjien listalle.

Maksullinen mainonta

Mainostamme tätä adressia 3000 ihmiselle.

Facebook
Tulisiko yritystukia vähentää?