Kadonneista ihmisistä tehtävä ensitilassa mediatiedote - lakimuutos

Kiia Äyri
Vieras

#1

03.06.2010 15:27

aivan ehdoton!

susanna eloranta
Vieras

#2 Hanna-Riikka Eloranta kadonnut

03.06.2010 16:23

Hanna-Riikka Eloranta kadonnut malmilta 21.4.2010  koulun jälkeen ,eikä ole sen koommin näkyny eikä kuulunu.  Puhelimnta ei ole käytetty koko aikana .Vaatetuksesta ei tietoa.Tyttö on tummahiuksinen pitkät (useasti kiinni) n.165cm hoikka .Todennäkösesti ei liiku yksin.Kaikki tiedot poliisille tai äidille /Suski 0414872647

Pekka Heinonen
Vieras

#3 Kadonnut

03.06.2010 16:39

Jotain rajaa kuitenkin olisi vedettävä, ettei laista tule kuin veteen piirretty viiva. esim. naapurin vanhapoika tai vaikkapa lomailemaan lähtenyt perhe, joku innokas voi nähdä heissä katoamisen tunnusmerkit ja niinpä vanhapoika ja perhe saavat koko median huomion ja virkavallan peräänsä. Jokin raja kuitenkin pitäisi johonkin vetää, ja  käyttää järkevää harkintaa. Jos kukaan omaisista ei saa löydettävää kiinni, SE saattaisi olla yhtenä rajana, alaikäisten kyseessä ollessa ja epäilyttävissä olosuhteissa kadonneiden kohdalla etsintäraja saisi olla matalammalla.

Tärkeintä on kuitenkin tuttaville ilmoittaa, minne lähtee ja koska palaa. Nyt on kesä ja ihmiset liikkuu, silloin myös tapahtuu kaikenlaista, pitäkää huolta toisistanne !

tiina pekkarinen
Vieras

#4

03.06.2010 17:15

ehdottomasti laitettava lehtiin katoamisilmoitus kun katoamisilmoitus tehdään. tämä nopeuttaa kadonneen löytymistä.

harri pekkarinen
Vieras

#5

03.06.2010 17:22

ehdottomasti....

Jyri Suominen
Adressin tekijä

#6 Viikossa joku on tosiaan voinut kadota

03.06.2010 18:31

Näissä tilanteissa

"Silloin kun kateissa on lapsi, vanhus tai sairas ihminen tai kun kadonneen epäillään joutuneen hengenvaaraan, poliisi käynnistää etsinnän välittömästi."

olisi oltava samanaikaisuus ehdottomasti mukana kun katoamisilmoitus tehdään ja siitä samantien mediatiedote lehdistölle yms.

Tämä olisi siis tämän uuden lakialoitteen hengen mukainen toimintaperiaate.

Toisaalta tärkeää on se muissa kuin ylläolevissa esimerkissä että joku voi odotella muutamia päiviä "tavallisen" kadonneen palaamista kotiin, taas 5 päivässä "kadonnut" on voinut jo joutua rajojemme ulkopuolelle vaikka rikoksen uhrina.

Siksi tilanteesta tiedottaminen on ensiarvoisen tärkeää, osa tallentavista kameroiden kapasiteetista johtuen, voi käydä niin että tallenteita ei ole enää katsottavissa vaikkapa enää viikon päästä varsinaisesta katoamisesta.

Lain ulkopuolelle jää esim. riitatapausten jälkeen tehtävät äkkilähdöt, poislukien itsemurhalla uhanneet puolisot tms.

sisi
Vieras

#7 kuka oikeesti valittää nykyään normi ihmisestä ei ne jotka on valittu päättäjiksi ei niiden tarvii

04.06.2010 21:05

paljon enemmän vois tehdä kun olis resursseja lastensuojeluun mihin joskus sillon säästettiin 90-luvulla missä nyt  on sos säästöt  jonkun toimiston huonekaluissako?????????????????????. jotka on rumia!!!!!!!. kyseinen henkilö  ennen valintaansa sanoi joskus, että lapsista /vanhuksista ei säästetä ja nyt  vaan  juuri niistä säästetään???????????????????????? vai säästetäänkö????????????NYT just joo, mut noi lapset/nuoret on niitä joiden pitäis tulevaisuudessa  pitää suomea pinnalla!!!!!!!! ja omavaraisena !!!!????? ennalta ehkäisevä toiminta ja nopeapuuttuminen on se oikea tapa ei mööpeleiden ostaminen konttoriin!!!!!!!!!!!.

jossa joku 0.000001% ihmisistä asioi. kuka on oikeesti käyny kyseisen ihmisen toimistossa meistä veronmaksajista???????????????????? kuin moni meistä pääsee nauttimaan sen huonekaluista????? hän kumminkin päättää meidän lasten tulevaisuudesta ja myös monesta muusta meitä koskettavasta asiasta! Sen mööpeli rahankin jos olis suunnannut lapsiin,nuoriin ja vanhuksiin ja ne säästöt jotka tehtiin 80-90luvulla nyt 2010<+<tulevaisuus olis paljon valoisampi todennäköisesti uskoisin!

henni myllynen
Vieras

#8

08.06.2010 10:05

Tämä uudistus olisi todella tarpeen. Nopeus on valttia, ja suomessa varmasti kadonneita saataisiin nopeammin kiinni, kun kaikki näkisi iltapäivälehdissä kuvia, ja osaisivat katsella ympärilleen! mitä järkeä että poliisin täytyy tehdä ilmoitus katoamisesta lehteen ? ikään kuin heillä ei jo muuten olisi töitä, ja vielä tekemättömiäkin töitä.

Marja Markova
Vieras

#9

13.06.2010 20:05

Todella tarpeellinen lakiuudistus olisi kyllä.

Jiipee
Vieras

#10 Katoaminen

14.06.2010 13:16

Ensinnäkään katoaminen ei ole rikos. Jokaisella täysikäisellä oikeus vaihtaa maisemaa vaikka lopullisesti jos haluaa. Syitä voi olla monia.

Toiseksi, ellei kyseessä ole vanhus, lapsi tai muuten omillaan pärjäämätön eikä poliisilla ole syytä epäillä, että henkilö olisi joutunut rikoksen kohteeksi, periaatteessa poliisin kiireet loppuu siihen. Mikä on aivan ymmärrettävää, juuri siksi että katoaminen ei edelleenkään ole rikos.

Useimmissa tapauksissa katoaminen paljastuu itsemurhaksi, tai esim. tapturmana tapahtuneeksi hukkumiseksi.

Lehdet ja tiedotusvälineethän täyttyisi jokaisesta isännästä, jolla ryyppyreissu venähtänyt pitkäksi tai tyypeistä jotka haluaa muuten olla omissa oloissaan. Todelliset avuntarvitsijat häviäisivät massaan.

Miettikää nyt vähän ja luottakaa poliisiin, jolla kuitenkin loppupeleissä se viimeinen tieto ja asiantuntemus ja riskikartoituksen teon kyky. Poliisilla on muutenkin yksittäisistä katoamistapauksista usein sellaista taustatietoa jota arvostelevalla yleisöllä ei ole.

 

Henna Hyvärinen
Espoo

#11 Tarkempaa rajausta kaivattaisiin

18.06.2010 14:15

Asia jonka puolesta adressi on tehty, on hyvin tärkeä, mutta jonkinlaista rajausta se vielä kaipaisi. Tällaisenaan en voi sitä allekirjoittaa. Jos jokaisesta katoamisilmoituksesta seuraisi oitis "suuretsintä" medioita myöden, virkavaltakin ylityöllistyisi silminnäkijöiden soitteluista, joista suurin osa on varmaan perättömiä. Ihminen kun on erehtyväinen ja voi kuvitella nähneensä kadonneen jossain, vaikkei oikeasti ole nähnytkään.

Pekka Heinonen kommentoikin mielestäni hyvin adressin puutteita kadonneiden naapurin vanhojen poikien tai lomaille lähteneiden perheiden näkökulmasta. Ei kaikkea voi viedä suoraan mediaan. Mikäli omaiset ja tuttavat eivät saa henkilöön yhteyttä vuorokauden sisällä, voisi asian viedä julkisuuteen hillitysti.

Jasmin Grönfors
Vieras

#12

21.06.2010 04:19

Hyvän asian puolesta

Jyri Suominen
Adressin tekijä

#13 Re: Tarkempaa rajausta kaivattaisiin

22.06.2010 01:17

#11: Henna Hyvärinen - Tarkempaa rajausta kaivattaisiin

Eli tämä lakiehdotus, eli lain hengen tarkoitus: Tulisi olemaan allaolevan kaltainen, ja tuosta hengestä sitten muotoutuu varsinainen lakiteksti.

Katoamisilmoitukset tehtäisiin aivan niin kuin ennenkin ja jos, siis jos poliisilla on myös syytä epäillä että kadonnut on oikeasti kadonnut niin samalla lähtee asiasta mediatiedote.

Tarkoitus ei ole jonkun mielijohteesta tehty katoamisilmoituksen saattaminen kuvan kanssa lehteen.

lakialoite asiasta on kuitenkin tehtävä ja lakivaliokunnat hoitavat pilkkujen viilamisen asiantuntijoiden apua käyttäen, joten ei miedän tarvitse siitä huolehtia loppuun saakka, kunhan laitetaan nimet alle ja viimeistään joku kansanedusta saa lapun käteen ja homma lähtee siitä eteenpäin, hyvin harva ihminen osaa tehdä varsinaisen lakitekstin alusta loppuun saakka yksin.

 

Kuvaus lain käsittelystä tai sen muuttamisesta:

Kun lakeja säädetään tai muutetaan, se tapahtuu tapahtuu eduskunnan täysistunnossa. Lakiehdotus tulee eduskunnan käsiteltäväksi joko hallituksen esityksenä tai kansanedustajan tekemänä lakialoitteena.

Lakiehdotuksen käsittely täysistunnossa alkaa lähetekeskustelulla. Keskustelun päätyttyä asia lähetetään valmisteltavaksi valiokuntaan. Valiokuntakäsittelyn jälkeen lakiehdotus palaa täysistuntoon.

Täysistunnon ensimmäisessä käsittelyssä päätetään lain sisällöstä. Toisessa käsittelyssä päätetään lopullisesti lain hyväksymisestä tai hylkäämisestä. Tavallisen lain hyväksymiseen tai hylkäämiseen riittää yksinkertainen enemmistö annetuista äänistä eli se ehdotus, joka saa enemmän ääniä, voittaa. Perustuslakia koskevissa kysymyksissä noudatetaan perustuslain säätämisjärjestystä.

Kansanedustajan ei tarvitse tässä prosessissa olla ekonomisti tai taloustieteilijä, vaan hänen tehtävänsä on arvioida näiden erityisasiantuntijoiden toimittamien selvitysten ja ehdotusten toimivuutta käytännössä, ja ottaa ne huomioon kansan/äänestäjien tahtoa toteuttaessan kuten demokratian periaatteisiin kuuluu.

 

Liitän nyt pienen rajauksen ko. tekstiin.

Jorma Heikkinen
Vieras

#14 Missä on Elisa Suonpää?

23.06.2010 03:38

Tämä adressi on tärkeä. Nostan hattua adressin aloittajalle.


Vieras

#15 Ihan shittiä

15.09.2010 15:15

En todellakaan kannata sitä että jos 16 vuotias uhmaikäinen lähtee pariksi päiväksi kaverilleen suutuspäissän, että tämän takia tämä 16 vuotias nuorukainen saa leiman otsaansa kun on ollut mediassa, eiei.

Kyllähän viranomaisilla on paljon suurempi tietämys kuin adressin aloittajalla ja eiköhän tässä pysytä ;)

jasmin grönfors ollen minä
Vieras

#16 minä hän vaan en oo katonu

08.10.2010 22:53

ollen kyllä minä ja en oo viellä tähän päivään menesä katonu joos ei oo vähä järki pikkasen heitäny vaan muta ei se kää oiken pahasti
jasmi grönfors
Vieras

#17

10.10.2010 15:26

jasmiksine minua kuttu en oo ainna kan viellä kanonu johonki nauraa tällä sitä viellä ollan kotosalla ja ollankomiasti ja välliästi nauraa no niin

Vieras

#18 Re: Missä on Elisa Suonpää?

20.07.2015 23:25