Uusia oikeuksia sosionomiopiskelijoille!

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Uusia oikeuksia sosionomiopiskelijoille!.

Hyvää palvelua
Vieras

#1 Oikeuksia

26.04.2011 21:37

Oikeuksien vastineeksi täytyy asettaa muöskin velvoitteita.Velvoitteet kuuluvat osana hyvään palveluun.Ei se jos siellä tupakka hampaissa pyöritään,kuin sika vatukossa.
Mikko
Vieras

#2 Re: Oikeuksia

26.04.2011 22:11

#1: Hyvää palvelua - Oikeuksia

Totta puhut, mutta ensin tarvitaan oikeuksia ja sitten puhutaan velvoitteista. Tietyt velvoitteet ja normit tuovat palveluun laatua. Jos ei pysty yleisesti määrättyjä velvoitteita täyttämään, niin voi vaihtaa alaa.


Vieras

#3

27.04.2011 15:16

Sosiaalityöntekijän virkatehtävät, varsinkin lastensuojelussa, vaativat ehdottomasti yliopistotason opintoja, mieluiten vielä sosiaalityön pätevyyden lisäksi opintoja psykologiassa ja julkisoikeudessa. Asiakaskunta on nykyään valveutunutta ja vaativaa, ja jatkuvasti ollaan tekemisissä oikeusprosessien ja entistä oikeustietoisempien asiakkaiden kanssa. Yliopisto-opetus on paljon teoreettisempaa kuin ammattikorkeakoulu-opetus, ja teoriaa tarvitaan paljon erilaisten ihmisten elämään suuresti vaikuttavien päätösten tueksi. Sosiaalityöntekijä
Mikko
Vieras

#4

27.04.2011 15:43

#3: -

En kiellä yliopisto-opiskelujen tuomaa vahvaa teoreettista osaamista, mutta kyllä sosiaalialan ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon suorittavalla henkilöllä on tarpeeksi teoreettista osaamista. Lisäksi hänellä on kokemusta käytännön työstä. Tällaista kokemusta ei kaikilta sosiaalityöntekijöiltä löydy. Pelkkä lukeminen ei tee kenestäkään hyvää työntekijää. Ymmärrys sosiaalialan käytännön työstä olisi tärkeää jokaiselle sosiaalityöntekijälle. Adressissa ei kuitenkaan ole kyse yliopisto-opetuksen väheksymisestä tai syrjäyttämisestä. Pyrimme tuomaan kuntien sosiaalityöhön lisää ammattitaitoa ja uutta näkemystä.

Kepponen
Vieras

#5 Mahtavaa!

27.04.2011 18:46

:) Hyvä, tälläistä uudistamista alalla tarvitaan! Mitä oikeuksiin ja velvollisuuksiin tulee ne kulkevat aina käsikkäin. Itse en väheksy yliopiston käyneitä,en todellakaan, mutta valitettavasti tilanne on se, että sosiaalityöntekijöistä on välillä ollut puute ja pula (sillä heidän työnsä on henkisesti kuluttavaa) varsinkin PK-seudulla (näin olen ainakin kuullut).

Se tietotaito, joka jokaisella alalla olevalla on (oli käynyt sitten yliopiston tai ylemmän amk:n) on erilaista. Erilaiset tietoperustat/ osaamisvahvuudet yhdistämällä saadaan asiakkaille se paras mahdollinen ammatillinen tukiverkosto ympärille. Itse koen, että tässä ei yritetä viedä keneltäkään mitään vaan päinvastoin, tämä olisi hieno mahdollisuus lisätä yhteistyötä.

Vieras

#6

28.04.2011 22:04

Eihän erilaisten ihmisten kohtaamista opi pelkästään kirjoista lukemalla :)
Mikko N.
Vieras

#7 Kiitettävää aktiivisuutta!!

02.05.2011 20:19

Suomen Sosionomit ry:n puolesta olemme suositelleet sähköpostilistallamme adressin allekirjoittamista kaikille jäsenillemme. Hienoa!
Mikko
Vieras

#8 Re: Kiitettävää aktiivisuutta!!

02.05.2011 21:08

#7: Mikko N. - Kiitettävää aktiivisuutta!!

Kiitokset Suomen sosionomit ry:lle ja muillekin, jotka ovat jakaneet tietoa eteenpäin!

-taru
Vieras

#9

04.05.2011 10:37

Sieltähän se tuli, "...vaativat ehdottomasti yliopistotason opintoja, mieluiten vielä sosiaalityön pätevyyden lisäksi opintoja psykologiassa ja julkisoikeudessa." Kuilun leventäminen AMK:n ja yliopiston välillä ei auta ketään -päin vastoin. Jos edellytykset työhön voidaan antaa ammattikorkeakoulussa, miksi siihen pitäisi vaatia yliopistotutkinto? Sosionomin työ ei ole ydinfysiikkaa, vaan toimimista oikeiden ihmisten kanssa. Vai onko jotain näyttöä, minkä perusteella AMK:n suorittanut ei olisi yhtä pätevä kuin yliopistosta töihin tullut?
VilleVVV
Vieras

#10

04.05.2011 13:01

Hyvä asia, toivottavasti vaikuttaa edes johonkin.
Mikko

#11 Vaikuttamisprojektin tiedotustilaisuus

04.05.2011 15:14

Tampereen ammattikorkeakoulun ensimmäisen vuoden sosionomi (AMK) vaikuttamisprojektilaiset järjestävät tiedotustilaisuuden sosionomikoulutuksen epäkohtien poistamiseksi 12.5.2011 klo 13-15. Tilaisuus järjestetään Tampereen ammattikorkeakoulun Pyynikitien toimipisteessä. Osoite on Pyynikintie 2, Tampere. Tilaisuus pidetään 3. kerroksen juhlasalissa. Tilaisuuteen on vapaa pääsy kaikilla, jotka ovat kiinnostuneita asiasta.

Elisa*

#12 Ihmettelevä

07.05.2011 10:55

Miksi sosionomit niin voimakkaasti haluavat sosiaalityöntekijän pätevyyden? Eikö tämä valinta pitäisi tehdä hakiessa opiskelemaan. Itse halusin nimenomaan sosiaalityöntekijäksi ja siksi en hakenut opiskelemaan sosionomiksi. Ei sairaanhoitajistakaan tule lääkäreitä, vaikka suorittaisivatkin ylemmän korkeakoulututkinnon. Kyllä jokaisella on kuitenkin mahdollisuus hakea yliopistoon, jos sosiaalityö kiinnostaa niin paljon. Sitäpaitsi alan arvostus laskisi entisestään, jos tämä toteutuisi.Työvoimaa voisi tulla lisää liikaakin ja tämä ei ainakaan parantaisi palkkakehitystä. Sosiaalityössä tarvitaan paljon laintuntemusta ja olisi todella huono juttu, jos lakiasioista tietämättömät hoitaisivat näitä töitä.
Mikko

#13 Re: Ihmettelevä

07.05.2011 11:52

#12: Elisa* - Ihmettelevä

Sosiaalityöntekijöitä ja lääkäreitä ei kannata sotkea toisiinsa. Lääkärin ammattitaitoa ei voi hankkia muualla, kuin lääkiksessä. Nyt puhutaan kuitenkin alasta, jolla on työpulaa, ja jonka töihin olisi tarjolla päteviä ja kokeneita työntekijöitä. Suomeen on luotu kaksi erilaista koulutusväylää, joiden pitäisi olla yhdenvertaisia. Miksei siis sosiaalialan ylempi ammattikorkeakoulututkinto ole samalla viivalla sosiaalityön kanssa? Omasta mielestäni sosiaalityöntekijät ovat erittäin päteviä tutkijoina, mutta asiakkaan elämän realiteettien ja asiakkaan kohtaamisen kanssa voi olla hiukan vaikeuksia. Eikö siis kannattaisi muodostaa työtiimejä, joissa olisi myös ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneita työntekijöitä, jotka toisivat omaa ammattitaitoaan ja parantaisivat palvelun laatua. Laintuntemus on osa sosiaalityöntekijän työtä, mutta ei yliopistossakaan sosiaalityöntekijöistä lakimiehiä tule. Tampereen yliopistossa sosiaalioikeuden osuus näyttäisi olevan 10 opintopistettä. Pohjimmiltaan tässäkin keskustelussa on kyse asiakkaan edusta. Sosiaalialalle ei palkan takia hakeuduta, vaan asiakkaiden. Jos palkkakehitys on niin ratkaisevaa, niin kauppatieteet voisi olla parempi vaihtoehto. Lisäksi en ymmärrä miten alan arvostus laskisi, jos työnlaatu paranisi. Haluan kuitenkin korostaa, ettei kysymys ole sosiaalityön yliopistokoulutuksen väheksymisestä tai lakkauttamisesta. Haluamme oikeuksia sosiaalialan ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneille.

Mikko

#14 Nyt adressista tuli vakavasti otettava

07.05.2011 12:01

Saimme ensimmäisen häirikön allekirjoituksen. Kiitokset herra v1tun idiootit paikkakunnalta KELAanDuuniin. Pidän nimen listassa huomionosoituksena, mutta poistan sen ennenkuin lähetän listaa mihinkään eteenpäin.
VTM

#15 Hop hop

07.05.2011 12:58

Kelpoisuuslakia ei ratkaista nettiaddresseilla tai Facebook-ryhmillä. Nyt vähän enemmän yritystä, sosionomit (amk ja ylempi amk))
näkökulma

#16

07.05.2011 14:42

Näin olosuhteiden pakosta sossun asiakkaana on hyvin vaikea nähdä miten tuollainen muuttaa asiakkaan todellista asemaa palvelujärjestelmään ja sen epäkohtiin nähden. vähän vaikuttaa koko touhu sossualan keskinäiseltä hiekkalaatikkokinastalulta. Sellaiselta jossa kaikki tahtoo liekkiä samoilla leluilla. Ei tekis yhtään pahaa se amk-koulutuksenkaan päivittäminen ettei tarvis yliopistoja matkia joka asiassa. Asiakas on tässä teidän keskinäisessä kinastelussa ihan sivuosassa.
Mikko

#17 Re: Hop hop

07.05.2011 14:53

#15: VTM - Hop hop

Mielellään tehtäisiin isommalla volyymilla tätä hommaa, mutta on syytä huomioida, että tämä on varsin lyhyt opiskeluun kuuluva kouluprojekti.

argumenttia kehiin

#18 Re: Re: Ihmettelevä

07.05.2011 14:56

#13: Mikko - Re: Ihmettelevä

Omasta mielestäni sosiaalityöntekijät ovat erittäin päteviä tutkijoina, mutta asiakkaan elämän realiteettien ja asiakkaan kohtaamisen kanssa voi olla hiukan vaikeuksia.

Nyt Mikko hieman argumentointia kehiin. Onko nyt kysymys mielipiteestä, kuten kommentissasi annat ymmrtää vai onko sinulla tutkittua faktaa esimerkiksi tuosta asiakkaan elämän realiteettien ja asiakkaan kohtaamisesta. Nyt vihjaat mutta et perustele esittämääsi väitettä mitenkään. Liittyykö asiakkaan kohtaaan enemmän henkilökohtaisiin viestintävalmiuksiin ja vuorovaikutustaitoihin vai tuoko maisterintutkinto jonkin selittämättömän esteen asiakkaiden kohtaamiseen?  Mitä muuten tarkoitat asiakkaan elämän realiteeteilla? Sukupuolta, elämäntilanteita vai yksilön erilaisia toimijuuksia kulloisessakin elämäntilanteessa?


Mikko

#19 Re:

07.05.2011 14:57

#16: näkökulma -

Kiitokset asiakkaan mielipiteestä, jossa on tietysti paljon totta. Tällä hetkellä asiakkaan kannalta taitaisi olla kuitenkin tärkeämpää päivittää sosiaalityöntekijöiden yliopistokoulutusta. Ammattikorkeakoulussa ei todellakaan pyritä matkimaan yliopistokoulutusta, vaan se on paljon käytännönläheisempää ja asiakaslähtöisempää.

argumenttia kehtiin

#20 Edelleen...

07.05.2011 15:10

Perustelisitko ihan konkreettisesti milla tavoin amk-koulutus on yliopistokoulutusta käytännönläheisempää ja asiakaslähtöisempää? Kertoisitko esimerkkejä tai jotain perusteluita?
Mikko

#21 Re: Re: Re: Ihmettelevä

07.05.2011 15:11

#18: argumenttia kehiin - Re: Re: Ihmettelevä

Kysymyksessä oli tässä kohtaa omaan kokemukseeni perustuva näkemys. Eli ei väite vaan mielipide, jolla on vähäinen merkitys kokonaisuuden kannalta. Tärkeintä olisi tietysti saada kuulla asiakkaiden mielipiteet. Kokemukseni on tietysti rajallinen ja keskittyy lähinnä lastensuojelun puolelle. Tottakai sosiaalityöntekijöiden ammattitaito ja ihmisten kohtaamisen taidot ovat riippuvaisia persoonasta. Kokemus ja henkilökohtaiset ominaisuudet näkyvät työssä. Maisterin tutkinto ei estä mitään, mutta yliopistokoulutus ei ole niin ihmis- ja käytännönläheistä kuin ammattikorkeakoulu. Lisäksi sosiaalityöntekijöiden työtä vaikeuttaa tietysti nykyinen järjestelmä. Onhan äärimmäisen vaikea ymmärtää ihmisen elämän realiteetteja, jos häntä tapaa kerran parissa kuukaudessa tunnin. Realiteeteilla tarkoitan ihmisen elämää määrääviä asioita, kuten ongelmia ja niiden syitä. Jälleen korostan, ettei tarkoitus ole lopettaa yliopistokoulutusta vaan tuoda uutta näkemystä ja ammattitaitoa sosiaalityöhön.

Mikko

#22 Re: Edelleen...

07.05.2011 15:19

#20: argumenttia kehtiin - Edelleen...

Jos oikein tulkitsen Tampereen yliopiston sosiaalityön ohjelmaa niin harjoittelun osuus on 15 opintopistettä. Ylemmän sosiaalialan ammattikorkeakoulututkinnon suorittava on sosionomi (AMK) opiskelujen aikana työharjoittelussa 45 opintopistettä. Lisäksi ylempään ammatkorkeakoulututkintoon vaaditaan kolmen vuoden työkokemus. Mielestäni työharjoittelu on käytännönläheistä. Oletko eri mieltä?  Asiakaslähtöisyys ja asiakkaan kohtaaminen ovat asioita, joita harjoitellaan koko sosionomiopintojen ajan.

näkökulma

#23

07.05.2011 15:46

"Kiitokset asiakkaan mielipiteestä, jossa on tietysti paljon totta. Tällä hetkellä asiakkaan kannalta taitaisi olla kuitenkin tärkeämpää päivittää sosiaalityöntekijöiden yliopistokoulutusta"

Näin asiakkaan kannalta aika mielenkiintoinen näkökulma. Kuvastaa ehkä jotain muuta kuin kovin asiakaslähtöistä vinkkeliä. Hyvä että tämä amk-väen ja yliopistoväen kissanhännänveto tuli tässäkin REHELLISESTI näkyväksi. Asiakas on tässä teidän keskustelussa ihan muualla.
Mikko

#24 Re:

07.05.2011 15:58

#23: näkökulma -

Kommentilla tarkoitin lähinnä sitä, että jos asiakkaana koet palvelun tällä hetkellä huonona, niin kehitystä vaatii sekä järjestelmä, että sosiaalityönkoulutus. Tällä hetkellähän ylemmällä ammattikorkeakoulututkinnolla ei voi tehdä sosiaalityöntekijän työtä. Ennen pätevyyden antoa ei ongelmista voi syyttää amk-väkeä.

näkökulma

#25 niin

07.05.2011 16:03

Kyllä ne kohtaamani viskaalit ovat olleet sosiaaliohjaajia joilla on tuo kehumanne sosionomi (amk)-koulutus. Yksi valitusprosessi asiattomasta käytöksestä ja virheellisen tiedon antamisesta asiakkaalle on käynnissä, ei siitä sen enempää. Kyseessä ei ole sosiaalityöntekijän, vaan sosiaaliohjaajan toiminta.