Tampereen konservatorion ja TAMK musiikin yhteistyön puolesta


Vieras

#1 Hmm...

22.05.2012 02:39

Olisikos se välttämättä niin suuri menetys, jos sattuisi saamaan vaikka rahaa muuhunkin kuin länsimaalaiseen taidemusiikkiin TAMKin rahoista
Tiia

#2 Re: Hmm...

22.05.2012 10:42

#1: - Hmm...

Hmmm, uskallanpa veikata että siihen länsimaisen taidemusiikin tukemiseen menee verrattain vähän rahaa TAMKin kokonaisbudjetista, ja se samainen länsimainen taidemusiikki tarjoaa koko Tampereelle todella laajan kulttuuritarjonnan, halvalla.

musiikin opiskelija

#3 Re: Re: Hmm...

22.05.2012 11:26

#2: Tiia - Re: Hmm...

Hmmmm, nythän ei ole kuitenkaan kysymyksessä vain tuo "taide"musiikki, on olemassa myös muunlaista musiikkia jopa TAMK:ssa. On kirkkomusiikki, teatterimusiikki,musiikkiteknologia ym., joiden painopiste ei ole pelkästään taidemusiikissa. Nykyinen koulutusjohtaja on täysin omasta syystään aikaansaanut tilanteen, jossa jatkuvasti tuo länsimainen taidemusiikki priorisoidaan mm. rahankäytössä ja produktioissa. Ei ole tasapuolista tuollainen! En ole taidemusiikkia vastaan, mutta asioiden näkeminen vain yhdestä näkökulmasta ei voi jatkossakaan taata monipuolista ja työelämälähtöistä koulutusta, kuinka moni lopulta työllistyy ainoastaan taidemusiikin puolelle? Asiat kuntoon ja keskustelu avoimeksi kaikki huomioiden, t. musiikin opiskelija minäkin.

ps. sähkökitarakin on "oikea"soitin...

Turre

#4 Re: Hmm...

22.05.2012 11:32

#1: - Hmm... 

 Ensinnäkin: Suomen kielen oikeinkirjoitussääntöjen tunteminen edesauttaa mielipiteiden selkeyttä!  Länsimaalainen taidemusiikki=länsimainen taidemusiikki.  Siksi toiseksikin: tässä ei ole kyse genrerajoista, eli minusta tällä hetkellä aivan toissijaisesta taistelusta "klassinen" vastaan "kevyt".  Nyt on kyse sellaisen hallinnollisen rakennelman löytämisestä joka mahdollistaisi Tampereen Konservatorion ja TAMK Musiikin kiinteän yhteistyön myös tulevaisuudessa.  Tämä 15 vuotta jatkunut yhteistyö kahden oppilaitoksen välillä on kantanut valtavasti hedelmää: TAMK/Musiikki on tällä hetkellä hakijatilastojen kirkas ykkönen.  Malli on myös SÄÄSTÄNYT rahaa, kun hallinto- ja toimisto- ja välineistökulut ovat osittain olleet yhteisiä.  Miksi TAMKin hallinto haluaa purkaa tällaisen asian?  Kyse ei ole rahasta.  Kyse on hallinnollisesta jäykkyydestä!!


Vieras

#5 Re: Re: Re: Hmm...

22.05.2012 11:38

#3: musiikin opiskelija - Re: Re: Hmm... 

 Kuuluvatko produktiot Max ja Moriz, West Side Story ja Kaikki Musikaalista "länsimaisen taidemusiikin" piiriin?!!!!!!!!!! Jos laskupääni ei ole ihan sekaisin, edellä on ENEMMISTÖ tämän talon viimeaikaisista produktioista...  Ja olisi kyllä kiva jos erotettaisiin genrerajataistelu tästä toisesta taistelusta!! Kyllä kirkkomusiikin ja teatterimusiikin ja musateknologiankin opetus vaikeutuu jos Tampereen Konservatorio ja TAMK/Musiikki eroavat toisistaan?  Kenen omaisuutta esim studiolaitteet taas olivatkaan?!!  Mitäs jos TAMKin musateknologit eivät saisikaan käyttää Konsan laitteita?!! Olisiko se hyvä?!!  

musiikin opiskelija edelleen

#6 Produktioista...

22.05.2012 13:09

#5: - Re: Re: Re: Hmm...

Ei tarvitse HUUTAA!!!!!!! tehdäkseen asiansa selväksi. Ei tässä "taistella" muuta kuin tasapuolisen kohtelun saamiseksi. Taloudellisten ratkaisujen tekemisessä ei voida jatkossakaan antaa valtaa yhdelle ihmiselle, vaan pitää kyetä käymään myös avointa keskustelua asioiden hoidosta ja investoinneista.

Miksi näistä "eroasioista" pitää tehdä näennäinen ongelma ja maalailla kauhukuvia yhteistyön loppumisesta? Jos tähän asti on kyetty toimimaan yhdessä, miksi nyt tulisi muutos, onko ainoa syy koulutusjohtajan mielipide ja asenne? Kaikille lämmintä kevään loppua ja jäitä hattuun, kohta on kesäloma!

ps. laadukas katusoittokin on kulttuuria...

 

Nykyinen teknologi

#7 Mielenkiintoista keskustelua

22.05.2012 13:23

Tuohon edelliselle vieraalle pakko mainita että lähtökohtaisesti TAMK:n ja Konservatorion musiikkiteknologit eivät saa käyttää toistensa laitteita / tiloja, tätä varten molemmille on rakennettu omat studionsa.
En myös näe Ilarin toimen loppumista suorana linkkinä yhteistyön loppumiseen, mutta niinkuin ylempänäkin ja ketjun aloittajakin luultavasti tarkoitti se voisi tehdä TAMK Musiikki alalinjojen rahankäytöstä / linjojen arvostuksesta hieman tasapuolisempaa. Vaikka parempaan päin ollaan viimevuosina menty, ainakin teknologian linjalla. Silti on vielä pitkälti matkaa, ainakin mitä tulee kevyen musiikin soittamisen arvostamiseen tuossa koulussa...
Vierestä seuraaja

#8 Re: Produktioista...

22.05.2012 13:28

#6: musiikin opiskelija edelleen - Produktioista...

Mutta kun tämä adressi nyt ei tarkkaan ottaen koske kevyen musiikin asemaa TAMK musiikissa, vaan kaikkien musiikinopiskelijoiden (konsa+tamk) hyvän yhteistyön jatkumista. Onko sitä jotenkin vaikea käsittää? Voisitte vaikka perustaa toisen adressin jos asia pännii.

P.S. Kyllä, olen samaa mieltä. Laadukas katusoitto ON kulttuuria.


Vieras

#9 Re: Re: Produktioista...

22.05.2012 13:30

#8: Vierestä seuraaja - Re: Produktioista...

Itseasiassa Ilarin aseman ja mielipiteiden takia nämä asiat ovat suoraan linkissä toisiinsa

Vierestä seuraaja

#10 Re: Re: Re: Produktioista...

22.05.2012 13:50

#9: - Re: Re: Produktioista...

Eli rahallako tehdään parempia muusikoita? Oli kyse sitten klassisen tai kevyen puolen muusikoista? Oon käsittänyt asian ihan väärin.

urpo

#11 Päätöksentekoperusteista...

22.05.2012 14:02

Suurin ongelma tässä on mielestäni se, millä perusteilla TAMKin johto näitä päätöksiä tekee. Musiikin asema TAMKissa tulee luultavasti olemaan aika synkkä, jos kaikki "koska sellaista ei muilla koulutusohjelmilla" -malliset linjaukset tullaan runnomaan läpi yhdenmukaistamisen jalon periaatteen nimissä. Käytännön syiden pitäisi mennä yksisilmäisen pykälien tuijottamisen edelle.
Gurnemanz

#12 Menneisyyden pitkä varjo?

22.05.2012 14:13

5,3 miljoonan asukkaan Suomessa nostettiin 1980-luvulla konservatorioiden lukumäärä 11:een. Heti perään 1990-luvulla perustettiin kunkin "yläpuolelle" ammattikorkeakoulun osaksi musiikin koulutusohjelma (mm. Turussa "taideakatemian musiikkilinja"), joihin piti saada lisävirkoja ja kullekin koulutusjohtaja/päällikkö.
Tähän turhaan päällekkäisrakennelmaan heitetyt miljoonat ovat viimeinkin tulleet tiensä päähän ja nyt joudutaan pohtimaan substanssiasioita. Siis niitä, joita ei pohdittu, kun perustettiin turhat konservatoriot n:o 8-11 ja sitten turhat amk-musiikit 1-11, joiden funktio on vain korkeampi opetus konservatorio-nimisessä instituutiossa. Osaamatonta hallintoa paisutettiin ihmisillä, joilla oli liian vähän koulutusta ja kokemusta eri puolilta maailmaa. --- Itsepetos oli normaaliajattelua, valitettavasti.
Nämä menneisyyden rahanlevityksestä koituneet varjot eivät poistu, ennen kuin rakenteita uudistetaan ja taidekoulutuksen sisällölliset asiat ovat keskustelun keskiössä. Ja näistä on sentään keskusteltu jo 25 vuoden ajan tuloksetta.
Maritta

#13 Re: Re: Re: Produktioista...

22.05.2012 14:41

#9: - Re: Re: Produktioista...

Mutta kyse ei ole Ilarista, vaan paikasta, jonka Ilari jättää jäädessään eläkkeelle. Paikasta, jota ei virallisesti ole olemassa.

KEISARIN UUDET AATTEET

#14 produktiot

22.05.2012 18:47

Tätä nyt on hehkutettu, että TAMK Musiikki on vetovoimainen produktioiden takia. Olemme olleet eräänä päivänä tilanteessa, jossa viimeiseen suureen produktioon on kissojen ja koirien kanssa etsitty laulajia, kun ei talosta löytynyt tarpeeksi halukkaita tai semmoisia, jotka olisivat voineet uhrata niinkin paljon aikaansa, kuin harjoitukset vaativat. Samassa tilanteessa kerrottiin, että TAMKin johdolle joudutaan jatkuvasti selittelemään valmistuvien opiskelijoiden suunnattoman suuria ns. "vapaasti valittavien opintojen" (lue: osallistuminen produktioihin) pistemääriä. Että siis "kun opiskelijat HALUAVAT olla mukana produktioissa, niin pisteitä väistämättä kertyy..." Kuis on?
Saattaisiko ihan talon eri suuntautumisvaihtoehtojen opetustarjonnassa ja henkilökunnan osaamisessa tai muussa arkipäiväisissä asioissa olla piirteitä, jotka vaikuttavat vetovoimaisuuteen? Tai Tampereessa sinänsä. Talo ratsastaa mediassa orkesterilla ja pianolaboratoriolla, jotka kyllä ovatkin yksi osa tasokasta toimintaa. Osa.

Kissan häntä

#15 Yksin

22.05.2012 19:31

"Taiteellis-pedagogisilla päätöksillä on aina taloudellis-hallinnolliset seurauksensa - ja päinvastoin. On kehityksen kannalta haitallista erottaa ne eri ihmisille kuten nyt TAMKin johto haluaa tehdä." Niin. Siitähän tässä on kyse, että yhden ihmisen täytyy saada kenenkään häiritsemättä johtaa taloutta, hallintoa, pedagogiikkaa ja taidetta.
Jos vain yksi ja yhteinen johtaja on se ainoa "liima", joka takaa toimivan yhteistyön kahden oppilaitoksen välillä, taitaa sidos olla kovin heikko joka tapauksessa... Halvalla myydään kaikki se muu (yhteinen) uurastus, jota tällainen duetto on kautta vuosien edellyttänyt.
Tuli vaan mieleen

#16 Faktoja...

22.05.2012 21:27

On hienoa, että täällä näin ahkerasti kommentoidaan asiaa, johon suurimmalla osalla taitaa olla vain vääriä/vajaita taustatietoja.

Kohta 1.
Ilari Laakson työsopimus yhdistettynä TAMK musiikin johtajana ja Tampereen konservatorion rehtorina loppuu 31.7.2012
Vastaus: Ilari Laakson työsopimus yhdistettynä johtajana ei lopu, koska sellaista ei ole olemassa. Laakson määräaikainen työsopimus TAMKin kanssa päättyy.

Kohta 2.
TAMKin johto ei halua uusia Ilarin sopimusta sellaisenaan, koska he eivät hyväksy TAMKin organisaatioon pientä poikkeusta (Ilarin toimea vastaavaa työnimikettä ei ole muilla koulutusohjelmilla)
Kohta 3.
Nykyinen malli on toiminut esimerkillisesti jo 15 vuoden ajan
Vastaukset: TAMKin johto ei ole alunperinkään sopimusta tehnyt, vaan PIRAMKin johto. TAMKin ja PIRAMKin yhdistyessä Laakson työsopimus koulutusjohtajana jäi voimaan. Vakansseja yhdistettiin ja Laakso ei saanut koulutusjohtajan paikkaa. Sopimusta ei voi uusia, koska Kulttuurialan koulutusjohtajana toimii jo toinen henkilö.

Kohta 4.
TAMKin johdon ehdotuksen mukaan olisi vain konservatorion oma rehtori, jolla ei luonnollisesti olisi vaikutusvaltaa TAMKin puolella lainkaan
Vastaus: Lienee selvää, ettei minkään muunkaan oppilaitoksen rehtorilla ole valtaa TAMKin puolella.

Kohta 5.
Jos sopimusta ei uusita tai työnimikettä vakiinnuteta, niin yhteistyö ammattikorkeakoulun ja konservatorion välillä vaikeutuu ainakin ajan saatossa.
Vastaus: spekulaatiota, ei faktaa

Kohta 6.
Käytännössä TAMK musiikin hallinnollisen puolen hoitaisi koulutuspäällikkö Timo Salo ja konservatorion puolen hoitaisi rehtori Ilari Laakso. Yhteistyö nykyisellä kokoonpanolla varmasti onnistuu, mutta henkilöstön vaihtuessa tilanne voi olla toinen.
Vastaus: TAMK musiikkia johtaa koulutusjohtaja, hallinnointitehtäviin osallistuu koulutuspäällikkö. Konservatoriota johtaa rehtori. Yhteistyöhön on kyettävä muutenkin, henkilöistä tai kokoonpanoista riippumatta. Henkilöstön vaihtuessa tilanne voi olla toinen, jopa parempi.

Kohta 7.
TAMK musiikilla ja konservatoriolla on paljon yhteistä kalustoa, tiloja, opettajia, produktioita ja yhteisiä opintojaksoja sekä suunnitelmia (esimerkiksi uudisrakennus), joiden onnistuminen edellyttää yhden ihmisen päätösvaltaa, siis yhtä johtajaa. Nämä kaikki nyt itsestään selvät asiat eivät välttämättä ole sitä tulevaisuudessa.
Vastaus: Kalustot, tilat, opettajat, produktiot, yhteiset opintojaksot ja suunnitelmat eivät edellytä Laakson työsopimuksen uusimista. Moni asia voi toki olla helpommin hoidettavissa yhden ihmisen hallinnoimina, tai sitten ei. Yllä mainitut asiat eivät kuitenkaan mitenkään liity Laakson työsopimukseen tai sen uusimiseen. Niistä on olemassa muunlaisia sopimuksia. Yhteistyö voidaan turvataa myös muunlaisin keinoin ja osa niistä on jo käytössä.

Kohta 8.
Taiteellis-pedagogisilla päätöksillä on aina taloudellis-hallinnolliset seurauksensa - ja päinvastoin. On kehityksen kannalta haitallista erottaa ne eri ihmisille kuten nyt TAMKin johto haluaa tehdä.
Vastaus: Näinhän päätöksenteko yleensä menee. Ikinä ei voi valta olla yhdellä miehellä! Tämä alunperin herra Laakson suusta kuultu lausahdus ei myöskään liity Laakson työsopimuksen päättymiseen, vaan aivan toiseen asiaan.

Vieras

#17 Re: Faktoja...

22.05.2012 22:55

#16: Tuli vaan mieleen - Faktoja...

Järkevää kommentointia. Kiitos, TULI VAAN MIELEEN.

kysyn vaan

#18 ALLEKIRJOITA ADRESSI

22.05.2012 23:40

Onkos tämä niin, että voin vetää nimet ja sähköpostit vaikka koko TAMKin väeltä tohon adressiin ja laittaa ne nimettömänä sinne menemään? En paljon luottais ainakaan nimettömiin allekirjoituksiin...
kysyn vaan

#19 Re: ALLEKIRJOITA ADRESSI

22.05.2012 23:55

#18: kysyn vaan - ALLEKIRJOITA ADRESSI

No joo, näyttä toimivan. Jopa TAMKin rehtorin nimellä voi allekirjoittaa adressin nimettömänä! No, mutta ei pidä takertua pikkuseikkoihin. En viitsi kokeilla, onnistuuko se myös ihan julkisesti.

Arvostan oikeasti TAMKin rehtoria.

nimetön

#20 Re: Re: ALLEKIRJOITA ADRESSI

23.05.2012 00:02

#19: kysyn vaan - Re: ALLEKIRJOITA ADRESSI

Ei onnistu, "kysyn vaan". Adressin allekirjoittaminen vaatii vahvistamisen allekirjoittaneen sähköpostin kautta.

 


Vieras

#21 Re: Faktoja...

23.05.2012 00:06

#16: Tuli vaan mieleen - Faktoja... 

 Hei sinä munaton, tuli vaan mieleen, jos käytät Ilarin nimeä,käytä myös omaasi.

kysyn vaan

#22 Re: Re: Re: ALLEKIRJOITA ADRESSI

23.05.2012 00:10

#20: nimetön - Re: Re: ALLEKIRJOITA ADRESSI

Kiitos. Hyvä tietää. Rehtori varmaan vahvistaa allekirjoituksensa heti aamusta.

Tuli vaan mieleen

#23 Re: Re: Faktoja...

23.05.2012 00:14

#21: - Re: Faktoja...

Hei sinä munallinen vieras: käytin Ilarin nimeä, koska se oli adressissa.
Minun nimeäni ei siinä mainita. Enkä näe omaasikaan kommentissasi.

kysyn vaan

#24 Faktaa ja fiktiota

23.05.2012 00:24

Ihan on pääsiäinen. Tietääkö kukaan, mikä on Sauli Niinistön sähköpostiosoite?

Vieras

#25 Re: Re: Re: Faktoja...

23.05.2012 00:24

#23: Tuli vaan mieleen - Re: Re: Faktoja... 

 Ei Laaksoa,ei kukkulaa,ei vettä rantaa Rakkaampaa.Voi Pyhä keskinkertainen Ränttätänttä.