Adressi Israelin tueksi!

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Adressi Israelin tueksi!.

Joutukoot he häpeään ja kääntykööt takaisin, kaikki Sionin vihamiehet!

#376 KESKIVIIKKO 23.06.10

23.06.2010 12:40

1. HIZBULLAH peruutti teloituskäskynsä korkeaa israelilaista viranomaista vastaan tämän ollessa lomailemassa, kertoo kuwaitilainen lehti Al-Rai. Uutinen ei kerro, kuka tämä viranomainen oli tai missä teloitus oli määrä suorittaa. Se kertoo kuitenkin, että hänet kutsuttiin kiireesti kotiin hoitamaan ”freedom-flotillan” aiheuttamaa kriisiä.

HIZBULLAHIN taholta kerrotaan, että operaatio peruttiin, koska järjestö halusi hyödyntää Mavi Marmaran murhenäytelmän aiheuttamaa arabimyönteistä ilmapiiriä maailmalla. IDF:n merisotilaat käännyttivät viisi laivaa kuudesta 31.05. ja myöhemmin seitsemännen Ashdodiin. Mutta yksi kuudesta kieltäytyi seuraamasta annettuja käskyjä, minkä johdosta IDF:n sotilaat miehittivät aluksen operaatiossa, jossa 7 sotilasta piestiin henkihieveriin ja henkensä pelastamiseksi kovilla tulen avanneet sotilaat surmasivat 9 turkkilaista ”aktivistia”.

Useissa videokuvissa, joita on esitetty maailmalla, ns. ”rauhanaktivistit” kertovat valmistautuneensa Israelin merivoimien sotilaitten aluksen mahdollista valtausta varten ja vannoivat joko pääsevänsä Gazaan tai kärsivänsä marttyyrikuoleman, mikä onnistui osalle.

HIZBULLAHIN pääsihteeri Hassan Nasrallah esitti samalla uhkauksen, että järjestö on sen johtajiensa mahdollisen teloituksen vuoksi hälytysvalmiudessa ja valmistautuu verisiin vastatoimiin minkä tahansa sen johtajaa vastaan. Al-Rai lehti kertoo: ”Mikä tahansa sellainen yritys katsotaan sodanjulistukseksi ja aiheuttaa satojen ohjusten putoamisen Gush Dan alueelle.” Gush Dan tarkoittaa Tel Avivia, kuten Hizbullahin edustaja selitti lehdelle.
Hizbullahin ”sotilasjohtaja” Imaad Mughniyeh sai surmansa häntä vastaan tehdyssä salamurhassa Damaskoksessa pari vuotta sitten, mistä Hizbullah syyttää Israelia, joka on kuitenkin kieltänyt osallisuutensa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138202

2. DEBKAFILE kertoo edelliseen aiheeseen liittyen, että Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah perui Turkin pääministerin Recep Tayyip Erdoganin hänelle lähettämän kutsun vierailla Ankarassa viime viikolla. Al-Rain kertoman mukaan Nasrallah katsoi, että matkavaihtoehdot Beirutin suojabunkkerista Ankaraan sisälsivät liian paljon riskitekijöitä ja mahdollisuuksia Mossadin agenttien teloitusyrityksille häntä vastaan. Turkki kieltäytyi lähettämästä sotilaskonettaan häntä noutamaan eikä hän luottanut Iranin tai Syyrian tarjoamiin vaihtoehtoihin. Kolmas vaihtoehto olisi olut autosaattue Syyrian kautta, mutta sekin hylättiin liian riskialttiina 10 tunnin ajomatkan vuoksi.

DEBKAFILE kertoo, että Turkin turvallisuuspalvelun MIT viranomaiset olivat Beirutissa valmistelemassa Nasrallahin matkaa, mutta keskustelun pitkittyessä ja huomion siirtyessä kahteen Gazan avustuslaivaan, joita Libanonissa valmisteltiin, MIT viranomaiset kutsuttiin kotiin. Lisäksi Erdoganin kiinnostus terrorijohtaja Nasrallahin vierailuun laimeni kotimaisen vastustuksen hänen Turkin etuja särkevien toimintojensa vuoksi varsinkin armeijan parissa.
Debkafile arvioi, että kasvonsa pelastamiseksi Nasrallah antoi ”vuodon” Al-Rai lehdelle israelilaisen viranomaiset teloitusoperaatiosta, joka peruttiin. Sotaisen maineensa pelastamiseksi Hizbullah antoi samalla Israelille varoituksen kostoiskuista.
http://www.debka.com/article/8867/

3. MEDIAN huomion kohdistuessa Gazan saarron murtamisyritysten jälkipuintiin ja
uusien laivasaattueitten valmistelemiseen Israelin Puolustusvoimat IDF valmistautuu kaikessa hiljaisuudessa uusiin kriisikohteisiin, joita Gazan kaistaa hallitseva Hamas voi aiheuttaa. Hamas, jota maailmalla suurelta osin pidetään terrorijärjestönä, ei ole osoittanut merkkiäkään suostuvansa sovintoon Fatahin kanssa, jonka vallan se kaappasi 3 vuotta sitten, eivätkä myöskään keskustelut sen panttivankinaan pitämänsä IDF:n sotilaan Gilad Shalitin vapauttamiseksi ole johtaneet mihinkään. Päinvastoin Hamasin johto varsinkin Damaskoksessa sanoo etsivänsä tilaisuuksia uusien panttivankien sieppaamiseksi.

IDF on kehittänyt kokonaan uudet operaatiovaihtoehdot lähtien operaatio cast lead opetuksista 2009. Tuon operaation aikana IDF levitti ennen hyökkäystä joillekin asutuille alueille sadoittain lentolehtisiä, joissa asukkaita kehotettiin pysyttelemään poissa määrätyiltä alueilta. Tämä ei ollut tarpeeksi tehokas siviiliuhrien minimoimiseksi yksityiskohtaisista operatiivisista ohjeista huolimatta. Taistelun tiimellyksessä ohjeet helposti unohtuvat ja tunteitten noustessa sotahuuman mukana tarpeettomia uhreja aiheutui.
IDF suunnittelee uusissa ohjeissa antavansa määrättyjen kylien tai kaupunginosien asukkaille kehotuksen poistua niistä määräajan kuluessa säästyäkseen vahingoilta ja antaakseen sotilaille mahdollisuuden etsintöihin ja tarkastuksiin alueilla ilman häirintää.
IDF:n taholta vakuutetaan, ettei tämä tarkoita sitä, että cast lead operaatio oli virheellinen, vaan että toimintatapoja kehitetään kaiken aikaa, mistä uudet ohjeet ovat esimerkkejä.

Myös Hamasin taholla on suoritettu syvällistä itsetutkistelua, ja toimintaohjeita on muutettu, joitakin ”sotilasjohtajia” poistettu ja korvattu uusille tehottoman toiminnan vuoksi. Ennen cast lead operaatiota media kertoi Hamasin järjestäneen lukuisia ”yllätyksiä” sotilaitten varalle, miinoittamalla teitä ja rakennuksia sekä käyttäen kymmenien kilometrien pituisia maanalaisia tunneleitaan ja bunkkereitaan kuten Hizbullah Libanonin kakkossodassa. Tämä taktiikka ei toiminut suunnitellulla tavalla ja IDF:n tappiot olivat minimaaliset. Hamas on myös jakanut Gazan kaistan selkeämpiin alueisiin, joihin on nimitetty vastuullinen sotilasjohto.
IDF:n parissa tutkitaan edelleen cast lead aikana väitettyjä tarpeettomia siviilien surmaamisia. Yhdessä tapauksessa sotilasta syytetään kahden aseettoman naisen ampumisesta. (JP)
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=179244

4. ISRAEL ampui tiistaina Palmahim avaruusasemalta avaruuteen uuden vakoilusatelliitin nimeltä Ofek-9. Se ammuttiin israelilaisen Israel Aerospace Industries (IAI) yhtiön valmistamalla Shavit-ohjuksella kuten Ofek-7 vuonna 2007. Satelliitti ammuttiin avaruuteen 22.00 aikaan eilen illalla. Israelin avaruusohjelman suunnittelun puolustusministeriön tutkimus- ja kehitysosaston johtaja Chaim Eshed sanoi satelliitin suuresti kohentavan Israelin operatiivista kapasiteettia, koska se sai yhden silmäparin lisää.
OFEK-9 painaa 300 kg, sen lentorata on 600 km maanpinnalta. Sen iäksi arvioidaan 4 vuotta, ja sitä valvotaan IAI:n hoitamalta maa-asemalta.

AVARUUSVIRANOMAISET huokasivat helpotuksesta satelliitin onnistuneen ampumisen vuoksi, sillä Ofek-6 satelliitin kantoraketin 3.vaihe epäonnistui ja se putosi mereen vuonna 2004. Turvallisuussyistä Israel ampuu satelliittinsa maan kiertosuuntaa vastaan eikä kuten tavallisesti sen suuntaisesti, mikä aiheuttaa omat ongelmansa. Satelliittien ampuminen epäonnistui Etelä Korealla viime viikolla ja Intian ampua satelliitti koki saman kohtalon viikkoa aiemmin.
Israel hyppäsi 8. numeron yli, sillä TecSar toimii sillä tasolla, vaikka se ei kuulu Ofek-sarjaan. TecSar ammuttiin avaruuteen Intiasta vuonna 2008. Myös sen suunnitteli ja rakensi IAI.
Se pystyy lähettämään korkean resoluution kuvia käyttäen uutta teknologiaa Synthetic Aperture Radar kaikissa sääoloissa.
Ofek-9 satelliitin suunnitelleet virkailijat kehuvat, että se on yksi kehittyneimmistä, ja paljon edellä vuonna 2006 ammuttua Eros B satelliittia, joka pystyy erottamaan 70 sm:n kokoisia kohteita maassa. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=179206

5. MAAILMAN huomion keskittyessä seuraamaan Meksikonlahden öljykatastrofia, jossa mereen valuu kaiken aikaa BP:n arvion mukaan 100 000 tynnyriä öljyä päivässä – joskin paljon suurempiakin lukuja esitetään – toinen onneksi paljon pienempi öljyvuoto on aivan lähirannikolla. Kysymyksessä on Punaisellamerellä oleva öljynporauslautalla tapahtunut onnettomuus, josta Egyptin viranomaiset ja media, ilmeisesti hallituksen toivomuksesta, eivät juuri kerro julkisuudessa.
YMPÄRISTÖAKTIVISTIT Kairossa kertoivat kuitenkin maanantaina, että öljyvuoto jatkuu siellä hallituksen vakuutuksista huolimatta, että se olisi saatu hallintaan. Egyptin hallituksen edustaja Magdy Rady kertoi maanantaina, että vuoto on rajallinen ja suureksi osaksi hallittu. Tämä lienee ensimmäinen kerta, että hallitus yleensä tunnusti vuodon tapahtuneen.
Punaisenmeren lomakaupungissa Hurghadassa toimiva ympäristöjärjestön edustaja kertoi AP:n toimittajalle, että hallitus pyrkii peittelemään vuodon todellisen uhkan. Biologi Ahmed El-Droubi kertoi saaneensa tuoreen raportin, että torstaina tukituksi ilmoitettu vuoto jatkuu.

DROUBI kertoi pohjoisten suojeltujen saarien kärsineen eniten, koska siellä on runsaasti merieläimiä. Sieltä on jo löydetty kuolleita lintuja ja merikilpikonnia.
Öljy-yhtiön virkailijat Suezissa kertoivat, että vuoto tapahtui öljynporauslautalla Jebel al-Zaytissa, Hurghadasta pohjoiseen. Öljy on saastuttanut rantaviivaa 160 km:n pituudelta, myös turistien käyttämää hiekkarantaa. Hurghada on yksi suosituimmista turismikeskuksista Egyptin rannikoilla, joten hallituksen hiljaisuuden voi ymmärtää mutta ei hyväksyä. (JP)

6. UUTISOTSIKOITA
- Ulkoministeri Lieberman vakuuttaa, että hallitusyhteistyö kestää edessä olevat raskaat testit, joista ensimmäinen on syyskuussa Juudean ja Samarian rakennuskiellon päättymisen ja mahdollisen jatkon vuoksi. Lähi ajan ongelmista yksi on Turkin ottaessa YK:n turvallisuusneuvoston puheenjohtajan nuijan tässä kuussa. Palestiinalaisten epämääräisyys rauhankeskusteluissa jurnuttaa kaiken aikaa. (JP)
- 13 Emmanuelin kylän haredi-äitiä välttää vankilan, 9 muuta joutuvat vaihtamaan osia heidän miestensä vapauduttua sieltä 2 viikon jälkeen. (JP)
- Jerusalemin pormestari Nir Barkat sanoo, että sekä USA:n että PA:n johtajilta puuttuu tervettä järkeä vastustaessaan Jerusalemin Silwanin lähiön kehittämistä, eikä puolustusministeri Ehud Barak ole sen parempi. (JP)
- IDF:n yleisesikuntapäällikkö Gabi Ashkenazi sanoo, ettei Israel voi sallia Gazan sataman kehittymistä iranilaiseksi satamaksi. (JP) http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3909227,00.html
- Iranin valmistelemat kaksi ”avustuslaivaa” Gazaan lähetetään kuitenkin matkaan, vaikka välillä ilmoitettiin siitä luovutun, mutta ilmeisesti se koski vain Iranin punaisen kuunsirpin tunnuksen alla höyryävää alusta.
- Malaysia vaatii YK:n yleiskokouksen keskustelevan Mabi Marmaran tapauksesta kriisikokouksessa. Maan uskotaan aktivoituvan siksi, että se haluaa turvallisuuskokouksen puheenjohtajuuden ensi vuonna. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/malaysia-seeks-emergency-un-session-on-gaza-flotilla-deaths-1.297814
- INN aprikoi artikkelissaan, miten tilanne voi kehittyä Iranin lähettämän ja lähettämien alusten matka jatkuu Suezin kanavalle. Yksi mahdollisuus on, että USA:n merivoimat pysäyttävät Iranin laivan tarkastusta varten avomerellä, mikä voi kestää viikkoja dokumenttien kääntämisen ja tutkimusten vuoksi. Eräs uutinen arvioi, että Iranin vallankumouskaartin sotilaat kouluttavat aluksissa olevia aktivisteja itsemurhatehtäviin laivalla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138164
- Libanon varoittaa, että Israel joutuu kantamaan vastuun, jos jotain tapahtuu sen lähettämille aluksille välittämättä IDF:n varoituksista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138217
- Turkki lähetti viranomaisia Israeliin saadakseen sen valmistamat mutta vielä toimittamattomat UAV miehittämättömät koneet kuljetetuiksi Turkkiin. Tämä huolimatta ilmoituksista, että kauppasuhteet olisi katkaistu.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138212
Vieras

#377 Re: "yle-jazeera"

23.06.2010 23:31

#126: Michail Jaction -

Minulla on aivan päinvastainen kuva Ylen Israeluutisoinneista. Se ei ole välittävinään palautteista, ei vastaa niihin eikä niillä näytä olevan mitään vaikutusta uutisointien sisältöön. Sillä on, erittäin selvästi arabiosapuolen sympatiat esilletuova, uutisankkuri Israelissa, Sanna Negus. Häntä edeltävä, vastaavanlainen oli Leena Reikko.


Vieras

#378 TORSTAI 24.06.10

24.06.2010 19:43

1. HUHUJA SODISTA. Iranin puolivirallinen uutistoimisto Fars kertoi äskettäin, että Israelin helikopterit ovat laskeutuneet Saudi Arabian maaperälle Tabukin lentokentälle. Uutisen mukaan useita siviililentoja peruttiin 18. ja 19.06. päivien aikana ilman selitystä. Fars kutsuu tapahtumia Tabukin kentällä ”epäilyttäväksi sionistisen hallituksen sotilaalliseksi toiminnaksi Saudi Arabiassa”. Uutistoimisto sanoo saneensa tietoja siviilimatkustajilta, jotka joutuivat odottelemaan koneittensa lähtöä siirtojen vuoksi. LONTOOSSA ilmestyvä lehti the Times julkaisi runsas viikko sitten artikkelin, jonka mukaan Saudi Arabia olisi antanut luvan IAF:n koneille käyttää sen ilmatilaa pommituslennoillaan Iraniin. Saudiviranomaiset kiistivät lehden tiedot ehdottomasti virheellisinä, eikä Israelin taholta haluttu kommentoida asiaa. TURKKI, jonka alueella IAF:n koneet ovat suorittaneet harjoituksiaan, kielsi israelilaisten koneitten lennot sen ilmatilassa. Israelin ilmatila on liian pieni tehokkaitten harjoitusten järjestämiseksi, minkä johdosta se etsii Euroopasta uusia harjoitusmahdollisuuksia. Yhtenä mahdollisuutena pommituslennoille Iraniin esitetään Georgiaa, mikä lyhentäisi lentomatkaa Israelista Iranin alueelle ja takaisin. VIIKONVAIHTEEN aikana uutiset kertoivat 11 amerikkalaisen sota-aluksen kulkeneen Suezin kanavan kautta Punaisellemerelle matkallaan Persianlahdelle. Mukana oli yksi israelilainen sota-alus, kertovat silminnäkijät. Egyptin turvallisuusmiehet varmistivat alusten matkan Suezin kautta miehittäen sen molemmat rannat ja sulkien kanavan muulta liikenteeltä. Egyptin opposition parlamentaarikot varoittivat Egyptin hallitusta työskentelemästä islamin vihollisten kanssa eikä toistamaan virhettä, jonka se teki salliessaan sotalaivojen kauttakulun, kertoo Al-Quds. http://www.haaretz.com/print-edition/news/report-iaf-helicopters-unload-equipment-meant-for-attacking-a-muslim-state-at-saudi-airport-1.297942 2. DEBKAFILE kertoo, että Iranin vallankumouskaartin (IRGC) johtajan kenraali Mehdi Moini antoi tiistaina 22.06.10 käskyn joukoilleen ”estää amerikkalaisten ja sionistien hyökkäys-aikeet Kaspianmeren alueella”, lähellä Azerbaijania. Hän kertoi joukkojen keskittämisen alueelle johtuvan amerikkalaisten ja israelilaisten joukkojen läsnäolosta läntiselle alueella. ”Vahvistuksia on lähetetty Azerbaijanin provinssin läntiselle alueelle, koska jotkut läntiset maat ovat kiihottaneet etnisiä vastakohtaisuuksia alueella tasapainon häiritsemiseksi.” DEBKAFILE kertoo, että tämä on ensimmäinen kerta, kun Iran avoimesti ilmoittaa rauhattomuuksista jollain tietyllä alueella ja lähettäneensä joukkojensa vahvistuksia sinne. Toisten uutisten mukaan Israel on siirtänyt huomattavan määrän pommitushävittäjiä Georgian kautta Azerbaijaniin, ja että myös USA:lla on armeijan erikoisjoukkoja maassa valmistellen iskuja määrättyihin kohteisiin Iranissa. Azerbaijan ei ole halunnut kommentoida uutisia. Iranin azerien asuma maakunta, jonne IRGC:n joukkoja keskitetään, rajoittuu Turkkiin, Armeniaan ja Irakiin. USA eikä Israel ole vahvistanut artikkelin esittämiä tietoja. IRAN teloitti 20.06. Bauchi sunni-kapinallisten johtajan Abdelmalek Rigin rauhoittaakseen maakunnassa toimivia separatistisia ryhmiä, mutta sen vaikutus oli päinvastainen; se kiihotti niitä entistä aktiivisempaan toimintaan saaden tukea rajan takana asuvilta azereilta. http://www.debka.com/article/8868/ 3. USA:N Valkoisen Talon ulkomaanasioitten valiokunnan puheenjohtaja Howard Berman ilmoitti vakuuttuneensa, että viikkokausia Valkoisen Talon ja Senaatin välinen keskustelu kovennetuista sanktioista Irania vastaan saadaan päätökseen keskiviikkona ja että siitä voidaan äänestää tällä viikolla. Valkoinen Talo, tarkoittaen Obaman hallitus, ei haluaisi sitovia sanktioita, vaan haluaa pidättää hallituksen oikeuden kohdistaa niitä tapaus tapaukselta periaatteella. Berman luonnehti keskusteluja esityksestä näin: ”Olemme kuin kaksi kansaa, jotka haluavat päästä samaan päämäärään. Meillä on ollut erimielisyyksiä. Olemme tuhranneet runsaasti aikaa niiden käsittelemiseksi, mutta teemme sen yhteistuumin.” USA:n alivaltiosihteeri William Burns ilmoitti ulkoasiainvaliokunnalle tiistaina, että Obaman hallitus haluaisi vieläkin jatkaa keskusteluja lakiesityksestä. Hän viittasi siihen, että hallitus haluaa varmistaa, ettei laki vaikuta eristävästi ulkomaisiin liittolaismaihin. Vaikka lakiesitys ei mainitse nimeltä tällaisia maita, hallitus kuitenkin haluaa pidättää oikeuden päättää sanktioista ja niiden laadusta tapaus tapauksella. Yksinkertaistettuna tämä tarkoittaa painostuksen lisäämistä yhtiöihin, joilla on tuottoisia sopimuksia Iranin kanssa. Berman haluaa, että tällaiset yhtiöt nimetään ja julkistetaan. Esitys koventaa sanktioita ihmisoikeusrikoksissa, iranilaisiin pankkeihin, joilla on suhteita Iranin vallankumouskaartin kanssa, sekä vakuutus- ja merenkulun alueilla. Berman ennakoi, että laki antaa entistä paremmat edellytykset seurannan ja tutkimusten suorittamiseksi sen toteuttamisesta käytännössä, mitä edellinen laki ei antanut. USA:SSA vierailulla oleva puolustusministeri Ehud Barak sanoi tavattuaan ulkoministeri Hillary Clintonin, että Israel haluaisi sanktioihin selkeät aikarajat, mitä ei ole toteutettu. Toiseksi Barak ilmoitti Israelin pyrkivän edistymään rauhankeskusteluissa PA:n kanssa ja tähdensi suorien keskustelujen aloittamisen merkitystä. Clinton maalaili muutaman koristeellisen korulauseen ”vanhan ystävän tapaamisesta” sivuuttaen Barakin toiveet. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=179364 4. POLIISI valmistautuu arabien mielenosoituksiin sekä Silwanin lähiössä että sen lähiympäristössä Jerusalemin suunnittelu- ja rakennustoimikunnan alustavan hyväksymisen vuoksi kaupungin laatimasta kehitys- ja uudelleen rakentamissuunnitelmasta. Suunnitelmassa huomioidaan, että arabit ovat vuosien aikana rakentaneet laittomasti julkiseen käyttöön tarkoittamalle alueelle 88 taloa, joista 22 pahiten häiritsevää on tarkoitus poistaa, loput voivat hakea rakennusluvan jälkikäteen. Noille 22 poistettavan talon omistajille kaupunki antaa tontit, joille he voivat rakentaa talonsa uudet talonsa. Poistettavat talot ovat viranomaisten mukaan huonokuntoisia, useimmat ilman perustuksia, sähköjä tai vesi- ja viemärijohtoja. VASEMMISTOLAISET web-sivut, haaretz ja ynet, otsikoivat artikkelinsa kiihottavasti: Jerusalem poistaa 22 arabitaloa Silwanin suunnitelman tieltä, ikään kuin se olisi suunnitelman tärkein kohta. Puolustusministeri Barak antoi USA:n matkallaan lausunnon, jossa hän tuomitsi suunnitelman, minkä Obaman hallitus mielihyvin huomioi kielteisessä lausunnossaan. On myös ilman muuta selvää, ettei PA viivytellyt antaessaan oman jo kovin kuluneeksi kalutun virtensä ”tuhosta, mitä se aiheuttaa USA:n tukemille epäsuorille keskusteluille”. POLISIN edustaja tunnustaa, että ”se viivyttelee tarkoituksellisesti laittomien arabitalojen purkamista tulenaran ilmapiirin vallitessa”. Jopa oikeuskansleri Weinsteinkin kehotti poliisia miettimään kahdesti ennen kuin se antaa tukeaan tällaisissa tapauksissa. Suunnitelma sai vasta alustavan hyväksymisen, eikä noin suuren projektin toteuttaminen voine alkaa vuosikausiin, mutta kiihottamiseen se soveltuu hyvin, mitä ulkomaiset ja kotoiset anarkistit ja äärivasemmistoa edustavat puhaltavat ilmiliekkiin. SILWANIN asian käsittelyn yhteydessä Knessetissä ke. Uri Ariel (NU) toi esille jemeniläisten vanhan synagogan, jonka arabit ovat valloittaneet ja asuvat siinä. Ariel antoi uhka-vaatimuksen: Ellei poliisi saa arabeja poistetuksi synagogasta 04.07. mennessä, asukkaat tekevät sen itse. Synagoga on lähellä 7-kerroksista Jonatanin asuintaloa, jonka 3 ylintä kerrosta on sinetöity ja odottaa tulevia toimenpiteitä, luultavasti niiden purkamista. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=179328 Poliisin hienotunteisuus ei koske juutalaisten rakentamia taloja. Keskiviikkona suuri ”turvallisuusjoukko” tuhosi Bat Ayin yhteisössä kaksi ydinkeskustan ulkopuolelle metsään rakennettua siirrettävää parakkia. Rakenteet oli pystytetty lähelle paikkaa, jossa arabit olivat hakanneet kuoliaiksi muusikko Erez Levanonin, 42 kolme lapsen isä, vuonna 2007. Asukkaat antoivat paikalle nimen Mitzpe Erez. Bat Ayin yhteisön johtaja Daniel Winston kertoi joukkojen - joita oli satakunta, jotkut ilman nimitarraa - tulleen paikalle viideltä keskiviikkoaamuna nostokurkien ja traktorien kanssa. Pahoilta vammoilta vältyttiin asukkaitten hillityn käytöksen vuoksi. Erikoiskoulutetut turvallisuusmiehet eivät Israelissa ole erityisen helläkätisiä. (JP) 4. UUTISOTSIKOITA - JP:n vakiokolumnisti Isi Leibler varoittaa Netanyahua olla luottamasta prinsseihin tavatessaan Obaman kuudes heinäkuuta. Hän perustelee varoituksensa viime aikaisiin tapahtumiin, jossa Obama on toiminut vastoin Israelin intressejä kansainvälisillä areenoilla, YK:ssa ja sen alaisissa järjestöissä. Kuten suomalaisia on viime päivinä opastettu, Obama itse tunnustautui muslimiksi tilaisuudessa, jossa Egyptin ulkoministeri Abdel Aboul Gheit oli läsnä ja julkisesti kertoo tilanteesta. http://www.jpost.com/Opinion/Columnists/Article.aspx?id=179323 - Rooman Colosseum sammuttaa valonsa torstai-iltana tukeakseen Gilad Shalitin vapauttamista. Viime vuonna Rooman pormestari Gianni Alemanno myönsi Gilad Shalitille Rooman kunniakansalaisuuden. (JP) - Egyptin presidentti Hosni Mubarak syyttää, että Israel pyrkii väistämään vastuutaan Gazasta. Israelin lähettiläs Kairossa Yitzhak Levanon valittaa, että Egyptin suhtautuminen Israelin on niin alhainen, että sitä on vaikea selittää. - 14 palestiinalaista esitti syytöstoimia Barakia ja Livniä vastaan belgialaisessa tuomioistuimessa osallisuudesta cast lead operaatioon. Heitä syytetään sotarikoksista, hyökkäyksestä moskeijaan, siviilien surmaamisesta sekä hyökkäyksistä viljelyksiä ja vesijärjestelmiä vastaan. Belgian laki sallii tällaisten syytösten nostamisen maassa, vaikka ne ovat tapahtuneet ulkomailla. (JP) - Juna ajoi ratakiskoille pysähtyneen varastetun kuorma-auton päälle vahingoittaen yhtä naista. (JP) - Turkkilainen rakennusliike, joka rakentaa myös Israelissa, nosti syytteen pääministeri Erdogania vastaan, koska tämän Israelin vastaiset lausunnot ovat vahingoittaneet hänen 100 miljoonan arvoisia liiketoimiaan. (JP) - Iran sanoo nostaneensa uraanin tuotantoaan ja rikastaneensa uraania 20 %:n tasoon, mikä sopii ydinvoimalan polttoaineeksi. Pommi tarvitsee 90 %:n tasoista uraanirikastetta. (JP) - Kansainvälisen lain asiantuntija – kyseenalaisin perustein – YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon sanoo, että Silwanin laittomasti rakennetun 22 arabitalon purkaminen on vastoin kansainvälistä lakia. Voisiko tämän sanoa toisinpäin: Kansainvälinen laki suojelee laittomasti rakennettuja taloja. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3910000,00.html - Seuraava tarina kertoo, että eurooppalaiset ovat menettäneet kykynsä nähdä eroa hyökkääjän ja hänen uhrinsa välillä. Siinä mies surmasi sieppaamansa uhrin ja vaati miljoonan lunnaita. Poliisi pidätti miehen lunnaiden maksamisen yhteydessä, mutta mies pysyi vaiti. Poliisin uhattua kidutuksella mies murtui ja tunnusti murhan saaden elinikäisen tuomion. Tuomittu valitti EU:n oikeuteen, joka syytti viranomaisia virheellisestä menettelystä todeten, että miehen ihmisoikeuksia oli rikottu. - On melkein kuin juttu, jossa vanhempansa murhannut poika pyytää oikeudelta avustuksia, koska hän on orpo. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3909783,00.html - 87 senaattoria kehotti Obamaa seisomaan Israelin tukena. - http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138242 - Viimeisin todiste palestiinalaisten todellisista päämääristä, mitä PA:n virallinen opetusjärjestelmä opettaa, tuli esille PA:n tietovisassa STAR-ohjelmassa. Siinä Betlehemin yliopiston opiskelija todisteli, että Palestiina, 27 000 neliökm, on pienempi kuin Jordania, n. 90 000 neliökm. Kuitenkin palestiinalaisten asumat alueet ovat yhdessä 6220 neliökm (Gaza 360 ja Länsiranta 5 860 neliökm). Israelin alue + Gaza + Länsiranta on 26 990 neliökm. Ohjelman taltioi PMW, Palestiinan mediatarkkailu. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138240

Vieras

#379 PERJANTAI 25.06.10

25.06.2010 13:14

1. ULKOMINISTERI Avigdor Lieberman kehotti Italian ulkoministeri Franco Frattinia kokoamaan seitsemän eurooppalaisen ulkoministerin ryhmän ja vierailla sen kanssa Gazassa. Tämä tapahtui vain muutama päivä sen jälkeen, kun ulkoministeriö kielsi Saksan taloudellisen yhteistyön ja kehityksen ministerin Dirk Niebelin vierailun siellä, mistä saksalaiset lehdet kirjoittivat kriittisiä ja tuomitsevia artikkeleita.
POLIITTISET tarkkailijat pyrkivät selvittelemään, onko tämä merkkinä Israelin uudesta poliittisesta suuntauksesta Gazan suhteen, jolla ehkä pyritään irrottautumaan kokonaan kaistasta. Lieneekö Egyptin presidentti Hosni Mubarakin syytös Israelille velvollisuuksiensa laiminlyönnistä Gazan suhteen ennakointi tästä uudesta suuntauksesta.

LIEBERMAN teki esityksensä Euroopan ulkoministereitten ryhmän Gazan vierailusta torstaina tavatessaan italialaisen virkaveljensä keskusteltuaan asiasta ensin Netanyahun kanssa.
Esityksen mukaan ulkoministerit voisivat tutustumismatkalla Gazassa omin silmin havaita, ettei Gazan kansa kärsi nälkää eikä puutetta, kuten maailmalla huudetaan. Heidän ei kuitenkaan olisi syytä tavata Hamasin johtoa Gazassa, koska se antaisi sille poliittista tukea. Lieberman suunnitteli, että ulkoministerit vierailisivat myös Sderotissa, joka on pahiten kärsinyt Gazan terroristien ampumista raketeista ja jonne on koottu näyttävä kokoelma rakettien jäännöksiä. Kolmanneksi ulkoministeriryhmä voisi käydä Ashdodissa tutustumassa sen satamapalveluihin, joita Israel tarjoaa välietappina Gazaan matkalla oleville laivoille niiden tavaroitten tarkastusta varten. Ulkoministeri Frattini innostui esityksestä. (JP) http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=179479

2. LIEBERMAN selitti journalisteille, että Israel etsii tapoja irrottautua vähitellen kokonaan Gazan palvelujen tarjonnasta, joka koskee veden ja sähkön toimitusten lopettamista. Tämä edellyttää kuitenkin, että Gazassa pystytään kehittämään kapasiteettia näitä palveluja varten. EU on ilmaissut kiinnostuksensa rakentaa Gazaan voimalan, jäteveden puhdistamon sekä meriveden puhdistuslaitoksen. Niiden toteuttaminen edellyttää EU-ministereitten omakohtaista vierailua Gazassa. Israelin politiikan mukaisesti se on vuoden aikana estänyt useitten ministerivierailujen toteutumisen, mikä on herättänyt vastalauseita varsinkin Ranskan, Turkin ja Irlannin sekä viimeksi Saksan ulkoministeriöistä.
Maaliskuussa Israel salli YK:n pääsihteerin Ban ki-Moonin sekä EU:n ulkoasioitten johtajan Catherine Ashtonin vierailun Gazassa.

Israelin oppositio on moittinut hallitusta, että se on antautunut Gazan saartoa yrittävien painostuksen alla ja tehnyt toistuvia myönnytyksiä terroristeille. Oppositiojohtaja Tzipi Livni asetteli sanansa tähän tapaan. ”Netanyahu on laillistanut Hamasin heikkoudesta unohtaen kokonaan kvartetin asettamat kolme vaatimusta Hamasille ehtona sen hyväksymiseksi.” (JP)
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3910441,00.html.

3. GAZAN terroristit ampuivat eilen ainakin kolme erillistä kranaatti-iskua Gazasta Israelin puolelle. Kaikkiaan 12 kranaattia todettiin ammutun.
Ensimmäinen salvo ammuttiin puolenpäivän jälkeen kohti Shar HaNegevin aluekeskusta. Kolme kranaattia putosi Israelin puolelle, yksi jäi lyhyeksi ja putosi Gazan puolelle.
Toinen salvo ammuttiin iltapäivällä, josta kaikki 4 putosivat Gazan puolelle turva-aitaa. Vähän myöhemmin ammuttiin viides yhtä huonolla suuntauksella.
Kolmas salvo ammuttiin seitsemän aikoihin eilen illalla lähelle Erez rajaterminaalia.
Ihmisvahinkoja kranaatit eivät aiheuttaneet eivätkä osuneet rakenteisiin.

GAZAN terroristit ivat selvästi aktivoineet rakettiensa ja kranaattiensa ampumista, jota on jatkunut harvakseltaan pitkin viikkoa. Lieneekö itsetehostuksen lisäämiseksi?
Keskiviikkona terroristit avasivat tulen kahdesti IDF:n partiosotilaita vastaan Nahal Oz alueella osumatta kuitenkaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138260

IAF:N koneet tekivät ilmaiskuja Gazan kaistalle yön aikana pommittaen asevarikkoa ja tyhjää rakennusta Gazan kaista pohjoisosalla. Koneet palasivat turvallisesti tukikohtiinsa. IDF ilmoitti pommitusten onnistuneen aiotulla tavalla, ihmisuhreja ei ole ilmoitettu.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3910553,00.html

4. USA:N ulkoministeriö julkisti eilen lausuntonsa, jossa se kehottaa Gazan saarron murtoa yrittäviä valtioita luopumaan aikeistaan, koska ”laivakuljetukset Gazaan ei ole järkevä eikä tehokas tapa auttaa sen ihmisiä”. Lausunnossa selitetään, että mekanismit avustusten kuljettamiseksi Gazaan ovat olemassa, eivätkä merikuljetukset ole järkeviä eivät vastuullisia eivätkä ensinkään tehokkaita.
USA:n lausunnossa kehotetaan sen liittolaismaita, jotka haluavat avustaa Gazaa, käyttämään käytössä olevia maayhteyksiä ja tavaroiden tarkastusjärjestelmiä ennen niiden viemistä Gazaan. ” Ei ole mitään syytä tarpeettomiin vastakohtaisuuksiin, ja me yhdessä kvartetin liittolaistemme kanssa kehotamme kaikkia käyttäytymään vastuullisesti Gazan kansan tarpeitten tyydyttämiseksi.”

PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak tapasi Washingtonissa Hillary Clintonin, puolustusministeri Robert Gatesin, varapresidentti Joe Bidenin sekä turvallisuusneuvonantaja James Jonesin. Heidän keskusteluissaan lienevät Iranin ydinsuunnitelmat muodostaneen pääsisällön, vaikka julkisia lausuntoja niistä ei annettu.

IRAN ilmoitti eilen, että sieltä suunniteltu avustusaluksen matka Gazaan peruttiin ”epäinhimillisen sionistisen hallituksen väkivaltaisen vastustuksen vuoksi Gazan kansan avustamiseksi”. Myös Libanonissa suunnitellun aluksen matka Gazaan on epävarma.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3910444,00.html

5. LIBANONIN pääministeri Saad Hariri on sen ohessa, että hän julkisesti kannattaa avustusalusten lähettämistä Gazaan, kaikessa hiljaisuudessa pyrkinyt viivyttämään niiden lähtöä Libanonista peläten ilman sitäkin jännittyneen tilanteen räjähtävän käsiin ja mahdollisesti aiheuttavan uuden sodan Israelin ja Libanonin välillä. Libanonissa valmisteltu alus ”Julia” on Tripolin laiturissa odottamassa lähtökäskyä. Se ei saa seilata suoraan Gazaan, koska Israelin valvoma Gazan satama on Libanonin mukaan vihollisaluetta. Siksi aluksen tarkoituksena oli höyrytä ensin Kyprokselle, jossa se täydentäisi varastojaan. Debkafile kertoo, että Julia-aluksen omistaa Syyrian presidentti Assadin serkku.

PÄÄMINISTERI Hariri on soitellut Kyproksen, Kreikan, Turkin ja Maltan johtajille pyytäen heitä kieltämään alusten saapumisen niiden satamiin.
HARIRIN pelko on täysin aiheellinen, sillä Hizbullah antoi kovasävyisen varoituksen, jossa se uhkaa iskeä ohjuksillaan Tel Aviviin, jos Israel vahingoittaa Libanonista lähteviä aluksia. Lausunnossa selitetään, että jos IDF pidättää Libanonin aluksissa olevia, se katsotaan sota-toimeksi ja pidätettyjä kutsutaan sotavangeiksi, jotka täytyy vapauttaa.
Libanonin hallitus antoi Julia-alukselle luvan lähteä 23.06., mutta alus on edelleen satamassa. IDF ilmoitti 24. 06, että se pitää kaikkia Gazaan pyrkiviä laivoja vihollisluksina ja toimii sen mukaan. IDF:n pohjoisen lohkon komentaja Eisenkott sanoo uskovansa, että IDF on valmis mihin tahansa Hizbullah turvautuu laivansa tukemiseksi.
http://www.debka.com/article/8869/

6. LIBANON on esittänyt syytöksiä, että Israelin rannikon edustalta Välimeressä löydetyt kaasuesiintymät Dalit ja Tamir ulottuvat Libanonin merialueelle. Libanonin parlamentin puheenjohtaja Nabih Berry kehotti ”Libanonia toimimaan nopeasti ja aloittamaan merialueittensa tutkimukset, ettei Israel varasta niitä”. Hizbullah tarttui aiheeseen nopeasti Berryn esittämän lakiesityksen merialueitten tutkimisesta tultua Libanonin parlamentin käsittelyyn ja antoi kitkerän varoituksen Israelille pitää näppinsä erossa Libanonin kaasuesiintymistä. Ministeri Landau sanoo Israelin puolustavan löytöjään. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=179436

RANNIKON läheisyydessä olevat porauslautat ovat tulenarkoja kohteita Hizbullahin ohjuksille. Israelin kansallisen infrastruktuuri ministeriön öljy- ja kaasututkimusten johtaja tri Yaacov Mimran sanoo Libanonin vaatimuksia perättöminä. Hän sanoi, että Leviatan kenttä kuten Tamir ja Dalit kaasukentät Välimerellä ovat Israelin alueella. Hän selitti, että maitten taloudellinen meriraja ulottuu 200 km rannasta. Sen ulkopuolella oleva merialue tulee jakaa yhteistoimin ympärillä olevien valtioitten kesken. Hän sanoi, että Kypros toimi siten antaessaan tutkimuslupia rannikkonsa lähellä 200 km:n sisällä rannikosta.
Israel ei ole vielä virallisesti määritellyt merialueensa rajoja. En ihmettelisi ollenkaan, jos PA:n johto alkaa esittää Libanonin kaltaisia vaatimuksia Israelin löytöihin. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/infrastructure-minister-warns-hezbollah-israel-will-fight-for-its-gas-fields-1.298077

7. UUTISOTSIKOITA
- IDF uudentyyppisiä rypälepommeja, jotka tuhoavat itsensä määräajan kuluessa vähentäen siten dramaattisesti siviiliuhrien määrää. (JP)
- USA:n senaatti hyväksyi kovennetut sanktiot Iranian vastaan. (JP)
- Gilad Shalitin neljäntenä vuosipäivänä Hamasin panttivankeudessa hänen vanhempansa esittivät kainon pyynnön edes yhdestä humaanista teosta ja vapauttaa heidän poikansa. New Yorkissa järjestettiin ”todellinen vapaa flotilla” Gilad Shalitin vapauttamisen tukemiseksi. Tänään hän on ollut 1461 päivää Hamasin pimeässä kellariloukossa. Roomassa Colosseum sulki kaikki valonsa vapauttamisen tukemiseksi. (JP)
- http://www.haaretz.com/print-edition/news/shalit-family-on-anniversary-of-abduction-we-ll-protest-in-jerusalem-until-gilad-is-free-1.298173
- Lieberman esitteli suunnitelmansa Israelin rajoista, jonka toteuttaminen edellyttäisi maan ja ehkä asukkaittenkin vaihtoa Israelin ja PA:n kesken. Sekä Kadima että Labour nostivat kovan vastarinnan, ei niinkään sen sisällöstä kuin siitä, että se tunkeutui niiden poliittiselle alueelle. (JP)
- Shin Bet on esittänyt harvinaisen pyynnön, ettei USA karkottaisi sinne paennutta Hamasia vakoilutta palestiinalaista Mosab Hassan Yousefia. Hän vakoili Shin Betin toimeksiannosta tehden tyhjäksi useita terrori-iskuja.
- Sisäministeriö antoi käskyn Hamasin entisille parlamentaarikoille, joista osa oli Israelin vankiloissa, muuttaa Jerusalemin alueelta viimeistään tänään. Abbas tuomitsi ministeriön päätöksen. (JP)
- Ghanan worldcup joukkueessa pelaavan John Paintsilin veli Mark odottaa Israelin vankilassa pyyntöään sada jäädä Israeliin. Hän haluaa pelata täällä jalkapalloa, kuten hänen veljensä teki. (JP)
- Englannin suurin ammattiliitto kehottaa karkottamaan Israelin lähettilään ja katkaisemaan kaikki kauppasuhteet Israelin kanssa. (JP)
- Muinaiset israelilaiset tuottivat hunajamehiläisiä Turkista, sanovat arkeologit.
- http://www.jpost.com/HealthAndSci-Tech/Health/Article.aspx?id=179363
- Israel lisää Gazaan menevien tavararekkojen määrää 200 %. (JP)

Joutukoot he häpeään ja kääntykööt takaisin, kaikki Sionin vihamiehet!

#380 SUNNUNTAI 27.06.10

27.06.2010 22:39

1. KANADASSA Torontossa kokoontuneitten maitten G-20 ”sisäpiiri” G-8 piti oman
kokouksensa ennen täysfoorumia. G-8 maat, USA, Englanti, Ranska, Saksa, Italia, Kanada, Japani ja Venäjä, julkistivat oman lausuntonsa, jossa ne - todetessaan Israelin poistaneen joitain esteitä humanitäärisen avun pääsemiseksi Gazaan - ilmaisivat samalla huolensa tilanteesta Gazassa, jota ne pitävät ”kestämättömänä”. Lausunnossa myös valitettiin ihmishenkien menetyksiä Mavi Marmaran välikohtauksen yhteydessä Välimerellä 31.05.10, mutta todettiin tyydytyksellä Israelin asettama riippumaton tutkimuskomitea sen tutkimiseksi.
Lausunnossa kehotettiin kaikkia osapuolia toimimaan YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman no 1860 mukaan esteettömän avustusten virran varmistamiseksi Gazaan, ja kehotettiin tekemään muutoksia nykyisen käytännön mukaiseen politiikkaan.

G-8 maitten lausunnossa vaaditaan Israelin hallitusta jatkamaan päättämiensä nykyistä väljempien vientirajoitusten täydellistä toteuttamista käytännössä. Lausunnossa mainitaan kansan humanitäärisen ja kaupallisen avun lisäksi siviilirakentaminen ja infrastruktuuri sekä laillinen taloudellinen toiminta.
UUTTA G-8 maitten lausunnossa on vaatimus Israelin turvallisuusvaatimusten huomioiminen, joita pidetään laillisina ja joita tulee suojella. Uutta oli myös vaatimus IDF:n sotilaan Gilad Shalitin välitömäksi vapauttamiseksi Hamasin neljän vuoden panttivankeudesta . (JP)

2. G-8 MAAT puuttuivat lausunnossaan Iranin tilanteeseen vaatien maita toteuttamaan YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmaa 1929 ja esitettiin syvä huoli Iranin ydinsuunnitelman julkisuuden puutteesta sekä sen ilmoituksesta jatkaa uraanin rikastamisesta lähelle 20 prosenttiastetta. Lausunnossa maita vaaditaan toteuttamaan entistä yhtenäisempää toiminta-linjaa Iranin suhteen huolimatta varsinkin Venäjän vastustuksesta. Mielenkiinnolla seurataan, otetaanko G-20 konferenssissa kantaa Turkin ja Brasilian allekirjoittamaan sopimukseen, jonka mukaan Iran toimittaa 1200 kg alhaiseen tasoon rikastamaansa uraania Turkkiin jatko-rikastamista varten. Lausunnossa nähdään USA:n kongressin äskettäin vahvistamat YK:n asettamia sanktioita kovemmat vaatimukset Iranin boikotoimiseksi. G-8 maat painottavat diplomaattisen ratkaisun toteuttamisen tärkeyttä Iranin kanssa ennen sotilastoimia.

G-8 maitten lausunnossa vahvistetaan kannatus Hokkaidossa 2008 ja L´Aquilassa 2009 tehdyille NPT-sopimuksille ydinaseistuksen leviämisen ja kokeilun estämiseksi.
POHJOIS-KOREAN todettiin upottaneen torpedollaan Etelä Korean sotilasaluksen Cheonan lausunnolla: ”Me tuomitsemme tässä yhteydessä hyökkäyksen, joka johti Cheonan uppoamiseen.” Japanilaisen lähteen mukaan vain Venäjä pyrki estämään G-8 maita omaksumaan Pohjois-Koreaa tuomitsevan lausuman sanoen sen pahentavan tilannetta.

KOKOUKSESSA todettiin Kabulissa heinäkuussa pidettävän Afganistanin tilannetta käsittelevän konferenssin tärkeys. Siellä on tarkoitus vahvistaa tammikuussa tehty päätös kouluttaa 100 000 miehen vahvuinen turvallisuusosasto nykyisten lisäksi tarkoituksena luovuttaa Afganistanin turvallisuusvastuu sen omille joukoille 5 vuoden kuluessa.

G-8 maat olivat täysin sormi suussa maailmaa runtelevan 1930-luvulta lähtien pahimman taloudellisen laman suhteen. Yhdysvaltain Obaman hallituksen politiikan mukaan on syytä jatkaa liikemaailman elvytyspolitiikkaa hallituksen runsaskätisen tuen ja kulutuksen avulla. Eurooppa ja Japani suosittelevat hallitsemattomasti kasvavan velan leikkaamista.
http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=179592

3. ISRAEL ilmoittaa olevansa valmis vapauttamaan kaikkiaan n. tuhat eripituisiin vankeusrangaistuksiin tuomittua turvallisuusvankia, heidän joukossaan 450:stä yli sadalla on ”verta käsissään”, eli he ovat syyllistyneet yli kuudensadan israelilaisen murhaan. Ehtona näiden vapauttamiselle on, että heidät vapautetaan joko Gazaan tai jonnekin ulkomaan alueelle.
Lisäksi Israel on tehnyt selväksi, ettei se vapauta joitain terroristeja, joita JP:n artikkelin kirjoittajat H Kainon ja T Lazaroff kutsuvat ”megaterroristeiksi”, ja jotka ovat syyllistyneet todella epäinhimillisiin rikoksiin. Näihin kuuluvat ainakin seuraavat:
- Terroristit, jotka tuhosivat Sparro-ravintolan surmaten 15 ihmistä vuonna 2001,
- Moment-kahvilan tuhonneet terroristit, jotka surmasivat 11 ihmistä vuonna 2002,
- Hillel-kahvilan Jerusalemissa tuhonneet terroristit surmaten 7 ihmistä vuonna 2003,
- Rishon Legion hyökkäyksen terroristit surmaten 16 ihmistä 2002,
- Dolphinarium nuorisokahvilassa Tel Avivissa 2001 tehty hyökkäys surmaten 21 ihmistä,
- Park-hotelliin Netanyassa tehty hyökkäys vuonna 2002, jossa kuoli 30 ihmistä.
Edellä kerrotut luvut sisältävät vain kuolinuhrit, mutta jättävät mainitsematta vammautuneet, elinikäisiä fyysisiä ja henkisiä vaurioita kärsineet uhrit, joitten määrä on moninkertainen.

ISRAELISSA tehtyjen tutkimusten mukaan 45 % vapautetuista terroristeista palaa terrorismiin, mutta vapautettujen Hamasin terrorijäsenten parissa luku on 63 %, ja Islamic Jihadin jäsenten parissa vapautetuista terroristeista 67 % palaa terrorismiin.
Tuorein esimerkki tästä on Tannenbaumin tapaus. Israel vapautti häntä ja kolmen kaatuneen IDF:n sotilaan ruumista vastaan 400 terroristia Libanoniin vuonna 2004. Heistä 52 % palasi terrorismiin surmaten 27 israelilaista useissa eri terrori-iskuissa.
HALLITUKSEN tilastojen mukaan 42 % kaikkiaan 1150:stä vapautetusta terroristista kolmea IDF:n sotilasta vastaan ns. Jibril-sopimuksessa vuonna 1985 palasi terrorismiin, ja monet heistä toimivat johtajantehtävissä toisen intifadan aikana. (JP)
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=179638

4. PÄÄMINISTERI Netanyahu on ilmoittanut ymmärtävänsä Shalitin vanhempien
tunteet ja olevansa valmis toteuttamaan vankienvaihdon, mutta turvallisuusnäkökohdat huomioiden. Tämä on ollut periaatteena edellisenkin hallituksen aikana, mutta Hamasin vaatimus on kaiken aikaa kasvanut. Aluksi puhuttiin parista sadasta turvallisuusvangista, mutta se on kasvanut enimmällään tuhanteen ja jopa yli senkin. Asiallisesti Hamasilla ei ole oikeutta vaatia yhtään mitään, sillä se teki provosoimattoman hyökkäyksen IDF:n tukikohtaan surmaten kaksi sotilasta, haavoittaen muita ja raahaten haavoittuneen Gilad Shalitin Gazan puolelle turva-aitaa. Lopulta Netanyahulla ei liene muuta mahdollisuutta kuin suostua vankien vaihtoon, niin pahalta kuin se tuntuukin.

Gilad Shalitin vanhemmat Noam ja Aviva ovat muitten läheisten perheenjäsenten kanssa aloittaneet 12 vuorokautta kestävän marssin maan pohjoisosassa sijaitsevasta Mitzpe Hilan juutalaisyhteisöstä Jerusalemiin vaatien hallitusta suostumaan terroristien vapauttamiseen heidän poikansa vapautta vastaan.
Talousministeri Yuval Steinitz sanoi myös ymmärtävänsä Shalitin perheen tuskan, mutta totesi samalla, ettei sopimusta voida päättää katukokouksissa. Hän vastustaa nimenomaan terroristien vapauttamista Länsirannalle, joka vaikeuttaa Israelin taistelua terrorismia vastaan.
Koska Gilad Shalitilla on myös Ranskan kansalaisuus, Ranskan viranomaiset ovat presidentti Sarcozya myöten seuranneet tiiviisti vapauttamiskeskusteluja.(JP)
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=179638

5. UUTISET ovat toistelleet entistä huolestuttavampina Israelin ja USA:n välien huononemisesta ja jopa kriisistä, johon ne ovat ajautuneet. Viimeiset uutiset Obaman ja Netanyahun tapaamisesta kuudes heinäkuuta Washingtonissa ovat herättäneet uutta toivoa paremmasta, joskin parkkiintuneet tarkkailijat kuten Isi Leibler varoittavat luottamasta liikaa Obaman kykyyn voittaa omaksumansa vastenmielisyys Israelin pääministeriin. Mistä Obaman käyttäytymismalli sitten lieneekin peräisin, on toinen kysymys, mutta hän ei toisaalta ole peitellyt avoimia sympatioitaan islamin maihin ja johtajiin. Viimeiset uutiset vielä tänään kuiskivat salaisista sitoumuksista, joita Obama on antanut Mahmoud Abbasille tukea tämän suunnitelmia Palestiinan valtion perustamiseksi ensi vuonna ja Netanyahun painostamiseksi toistuviin ja aiempia suurempiin myönnytyksiin.

TOINEN huolestuttava piirre Obaman suhteessa Israelia kohtaan nähdään siinä, että hän järjesti tapaamisen Saudi Arabian kuninkaan Abdullahin kanssa juuri ennen Netanyahun vierailua. Iranin tilanteen seuraaminen ja USA:n vihjeet sotilasiskusta sitä vastaan on tietenkin täysin luonnollinen aihe tapaamiselle huomioiden IDF:n väitetyt sotilaskoneitten lennot saudien ilmatilassa ja lentokentälle, mutta siitenkin epäilys jää kalvamaan mieltä.

USA:n yleisesikuntapäälliköiden puheenjohtajan amiraali Mike Mullenin vierailu Israelissa on myönteinen tapahtuma, mikä Israelissa todetaan tyydytyksellä. Tämä on hänen neljäs vierailunsa maassa vuoden 2007 jälkeen. Hänellä on tunnetusti luottamukselliset suhteet IDF:n komentajan Gabi Ashlenazin kanssa. Aiheina heidän keskusteluissaan ovat Iranin tilanne, Libanonin ja Syyrian Iran-sidonnaisuus sekä ongelmat Turkin suhteissa.
Israelin sotilasjohtajia vaivaa mahdollinen pidätys ulkomaanmatkojen aikana, mikä oli peruuttaa IDF:n edustajan Avi Benanyahun luentomatkan Lontooseen. Hän sai vakuutukset sekä sotilas- että diplomaattitaholta, ettei pidätysvaaraa ole, ja voi toteuttaa matkansa.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=179627

4. UUTISOTSIKOITA
- Mossadin johtaja Meir Dagan ei ole saanut jatkoaikaa virkaansa. (JP) http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=179625
- Israelilla ja PA:lla ei ole suoraa keskusteluyhteyttä, mutta PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat ja varapääministeri Dan Meridor esiintyivät yhteisessä ohjelmassa vastaillen toisilleen välistä hyvinkin kiihkeästi parin tunnin ajan sadan diplomaatin, lähettilään, akateemikon, journalisti ja muitten todistaessa tilanteen. Kumpikin pyrki osoittamaan rauhantahtoaan syyttäen toistaan keskustelujen estämisestä. Erekat toisti varsin oudon teesin, ettei hän aseta ennakkoehtoja keskusteluille, mutta että Israeliin tulee lopettaa kaikki rakentaminen Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä. Hän kutsui tätä vaatimukseksi, ei ennakkoehdoksi. Hän sanoi Israelilla olevan kolme vaihtoehtoa: Palestiinan valtio kahden valtion periaatteella; yksivaltio kahta kansaa varten tai nykyisen ”rasistisen ja apartheid-tilanteen” jatkaminen Länsirannalla, jossa hänen mukaansa ”arabit ja kristityt eivät voi ajaa samaa tietä israelilaisten kanssa”. Erekat turvautui tavanomaiseen uhkailuun: ”Ellei tämän vuoden lopussa ole selvää näyttöä kahdesta valtiosta, israelilaiset tulevat hikoilemaan”. Hän ei kuitenkaan lähemmin tarkentanut. mitä tämä tarkoittaisi. Meridor tähdensi, että Israelille tärkein kohta suhteessa palestiinalaisiin on Israelin turvallisuus, jonka pohjalta tulee käsitellä kysymyksiä rajoista, pakolaisista, Jerusalemista ja muista.
- http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=179567
- Syyrian presidentti Bashar Assad aloitti Etelä Amerikan kiertueen tapaamisella Venezuelan presidentti Hugo Chavezin, joka kutsui Israelia kansanmurhia toteuttavaksi ja USA:n käsikassarana toimivaksi maaksi, joka tullaan aikanaan asettamaan sille kuuluvaan asemaan. Assad kutsui Israelia äärilaidan maaksi. Hän vierailee myös Argentiinassa, Brasiliassa ja Kuubassa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3911050,00.html
- IDF:n sotilaat surmasivat beduiinisalakuljettajan, joka tuli Siinailta Israelin puolelle rajaa ryhmänsä kanssa eikä suostunut pysähtymään. (haaretz)
- Iranilaiset kansaedustajat, jotka haluavat Gazaan, liittyvät libanonilaiseen laivaseurueeseen heidän oman flotillansa peruuntuessa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138273
- Turkissa Gazan saarron murtamista puolustavat nostivat suuren natsilipun tilaisuudessaan Religion for peace websivun mukaan. Siinä kerrottiin, että islamin jihadistit ovat suorittaneet 15 533 terrori-iskua lännessä WTC:n tuplatornien tuhoamisen jälkeen syyskuun 11. päivänä 2001. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138274


Vieras

#381 Suomen 342:sta kunnasta ei vielä ole allekirjoittajaa 66 kunnasta:

27.06.2010 23:46

Maarianhamina (11 139)
Närpiö (9 474)
Tammela (6 598)
Tyrnävä (6 295)
Maalahti (5 589)
Rusko (5 803)
Ylitornio (4 807)
Säkylä (4 755)
Luoto (4 719)
Taivalkoski (4 506)


Vöyri-Maksamaa (4 484)
Ranua (4 404)
Jomala (3 966)
Virolahti (3 535)
Kaavi (3 437)
Vaala (3 412)
Utajärvi (3 026)
Reisjärvi (3 014)
Perho (2 988)
Lapinjärvi (2 931)

Alavieska (2 777)
Karvia (2 681)
Rääkkylä (2 634)
Kylmäkoski (2 618)
Ypäjä (2 566)
Valtimo (2 489)
Finström (2 487)
Hirvensalmi (2 444)
Vehmaa (2 422)
Isojoki (2 417)


Miehikkälä (2 285)
Yli-Ii (2 168)
Jämijärvi (2 074)
Lavia (2 063)
Marttila (2 029)
Pukkila (2 024)
Pertunmaa (1 988)
Lumijoki (1 976)
Tarvasjoki (1 970)
Kinnula (1 814)


Saltvik (1 780)
Lemland (1 775)
Kannonkoski (1 595)
Karijoki (1 537)
Ristijärvi (1 519)
Artjärvi (1 461)
Kaskinen (1 455)
Hammarland (1 454)
Halsua (1 327)
Utsjoki (1 307)


Merijärvi (1 199)
Savukoski (1 181)
Sund (1 032)
Hailuoto (1 023)
Pelkosenniemi (1 020)
Eckerö (938)
Kustavi (879)
Suomenniemi (803)
Föglö (569)
Brändö (511)


Geta (457)
Vårdö (448)
Lumparland (388)
Kumlinge (371)
Kökar (254)
Sottunga (118)

Joutukoot he häpeään ja kääntykööt takaisin, kaikki Sionin vihamiehet!

#382 MAANANTAI 28.06.10

28.06.2010 15:56

1. SILWANIN lähiön kehityssuunnitelmaa vastaan kiihotetut mellakat haavoittivat lievästi kuutta poliisia ja kahta yksityisvartijaa. Lukuisat palestiinalaiset kärsivät lievistä jälkivaikutuksista poliisin käyttämien tainnutus- ja kyynelkaasukranaattien johdosta.
Poliisin arvion mukaan mellakkaan osallistui pari sataa palestiinalaista, joitten joukossa nykyisin on aina paikallisia ja ulkomaisia äärivasemmistolaisia ja anarkistisia elementtejä.

JUUTALAISYHTEISÖJEN Beit Hadash ja Beit Jonatanin asukkaat, jotka asuvat arabienemmistöisen Silwanin lähiön keskellä, valittivat poliisille tilanteen kehittyneen hallitsemattomaksi, ja kertoivat Israelin radiolle sunnuntai-iltana, että palestiinalaiset käyttävät talojensa kattoja ja muita edullisia asemia hyökkäyksiin juutalaisten omistamia taloja ja autoja vastaan. Palestiinalaisten kivittämiset ja väkivaltaisuudet juutalaisia ja heidän omaisuuttaan ja autojaan vastaan Silwanin lähiössä ovat jatkuneet kuukausikaupalla, mutta poliisi tunnustaa eilisten väkivaltaisuuksien ylittäneen kohtuuden rajat, ”punaiset varoituslinjat”.

MELLAKOIDEN aiheuttajaksi mainitaan Jerusalemin suunnittelu- ja rakennustoimikunnan alustavaa hyväksyntää suunnitelmaksi Silwanin lähiön kehittämiseksi nykyaikaiseksi ja inhimilliset vaatimukset toteuttavaksi kaupunginosaksi. Niiden todellinen syy on kuitenkin paljon laajempi kuin ne 22 purettaviksi suunniteltua huonokuntoista ja ilman palveluja olevaa arabirakennusta, jotka on kyhätty ilman lupia julkiseen käyttöön tarkoitetulle alueelle.
Se että arabit ovat joutuneet tonttimaan puutteen vuoksi rakentamaan mistä löytävät vapaan maan, ei oikeuta heitä vaatimaan, että kaupunki ilman muuta laillistaa laittomat rakenteet. Hämmästyttävintä koko tässä sumassa on se, että jopa YK:n pääsihteeri lankeaa näin läpinäkyvään ansaan ja vaati noiden 22 talon säilyttämistä huomioimatta, että suunnitelman mukaan niissä asuville perheille annetaan lailliset tontit uusien talojen rakentamista varten.

Silwanissa, Sheih Jarrassa, Jebl Mukaberissa ja muissa Jerusalemin lähiöissä kiihotetut usein väkivaltaisiksi kehittyneet mielenosoitukset ovat kuitenkin osoituksena taistelusta Jerusalemin omistuksesta. Muslimisaarnaajat julistavat saarnapöntöistään joka perjantaina rukouskokoustensa yhteydessä, miten juutalaiset pyrkivät muuttamaan Jerusalemin arabi- ja muslimiluonnetta haluten korvata sen juutalaisella. Toisena kiihotusaiheena heillä on Temppelivuori ja sinne rakennettu Al-Aksa moskeija, jonka he väittävät joutuneen juutalaisten jatkuvien tuhoamisyritysten kohteeksi. ”Al-Aksa on vaarassa”, on Muslimiliikkeen keskeinen taisteluhuuto, jonka varjolla varsinkin nuoria muslimeja kootaan ”suojelemaan moskeijaa”.
On surullista, etteivät maailman johtajat pysty erottamaan metsää puilta eivätkä suostu kutsumaan tarkoituksellisesti kiihotettuja poliittisia mellakoita niiden oikeilla nimillä. (JP)

2. JERUSALEMIN kaupungin virastosta vakuutetaan, että pormestari Nir Barkat on vakaasti päättänyt edistää Silwanin kuten muittenkin sekä juutalais- että arabienemmistöisten lähiöitten kehittämistä vastustuksesta huolimatta. Kysymys ei suinkaan ole vain ottomaani-hallituksen ajoilta olevien lähiöitten rakennusten uusimisesta, vaan myös niiden infrastruktuurin, vesi- ja viemäri- ja sähköjohtojen sekä katujen ja puistojen, leikkikenttien ja kaikkien julkisten palvelujen vaatimien tarpeitten kehittämiseksi ajan vaatimusten tasolle.

Jerusalemin poliisin edustaja Shmuel Ben-Ruby totesi Jerusalem Postin toimittajalle, että Jerusalemin itäosien lähiöissä on havaittavissa selvää väkivaltaisuuksien nousua. Hän ei kuitenkaan halunnut spekuloida niiden syistä. ”Meillä on joukkoja operoimassa lähiöissä kaiken aikaa ja teemme niin jatkossakin”, hän vakuutti.
Kansallisen poliisin edustaja Micky Rosenfeld vahvisti Jerusalemin poliisin lausunnon todeten, että useita tapauksia on sattunut Silwanissa menneen viikon aikana ja että turvallisuuspartiot siellä ovat joutuneet useita kertoja kivisateeseen ja heitä on pommitettu betonikappaleilla ja petrolipommeilla haavoittaen kahta poliisia.
Silwanissa juutalaisasukkaitten suojelijoina toimivien vartijoitten autoja vastaan on myös hyökätty mutta myös poliisiautot ovat kärsineet. Parin viimeisen kuukauden aikana yli 20 poliisiupseeria on vammautunut Silwanissa, hän toteaa. Kaksi rajapoliisia haavoittui betonitiilistä sekä petrolipommeista, joilla heitä pommitettiin lauantai-iltana.

YLEISEN turvallisuuden ministeri Yitzhak Aharonovitch ennakoi mielenosoitusten laajenevan paljon suuremmalle alueelle, mutta poliisin edustajan mukaan Silwanissa yleistyneet mielenosoitukset ovat lähinnä nuorten ja alaikäisten suorittamia, eivätkä liene niitä, joita ministeri tarkoitti. Hänellä lienee ollut mielessä PA:n johtajien, Abbasin ja Erekatin uhkaukset turvautumisesta väkivaltaan, elleivät keskustelut Israelin kanssa johda tuloksiin. Erekat uhkasi ”israelilaisten hikoilevan”, ellei keskusteluissa pystytä sopimaan kahden valtion periaatteen mukaisesti itsenäisestä Palestiinan valtiosta kuluvan vuoden aikana.
Tilanteen tekee sekaiseksi ja vaaralliseksi palestiinalaisten joukkoon soluttautuvat anarkistit ja äärivasemmistolaiset, jotka perjantai-iltana menivät Silwanin lähiöön tukeakseen ja kiihottaakseen paikallisia nuoria hyökkäyksiin poliisia vastaan. Heidän taisteluhuutojaan ovat: ”Vapauta Silwan”, ja ”Miehitetyssä kaupungissa ei ole mitään pyhää.” Poliisi sallii heidän pääsynsä palestiinalaisalueille hyvin tietäen heidän tarkoituksensa. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=179724

3. RAJAPOLIISI valmistautuu palestiinalaisten mellakoihin Juudeassa ja Samariassa rakennuskiellon päättyessä tämän hetken tietojen mukaan syyskuun 26. päivänä. Rajapoliisi pitää massiivisia harjoituksia prikaatin-tasolla odottaessaan sitä, mitä voi tapahtua. Hallitus ei ole vielä käsitellyt rakennuskiellon jatkamista, mutta yleinen mielipide sekä Likudissa että hallituksen ministereitten keskuudessa vaatii sen lopettamista.
NETANYAHUN ja Obaman välisissä keskusteluissa, jotka on sovittu Valkoisessa Talossa kuudes heinäkuuta, asia noussee esille ja Netanyahu saanee vakavan kehotuksen jatkaa kieltoa syyskuun jälkeen. Poliisi lähtee siitä, että palestiinalaiset kiihotetaan mellakoimaan, jos rakennuskieltoa ei jatketa.
Ironista tässä on se, että palestiinalainen kadunmiesten enemmistö haluaa rakennustöiden alkavan uudelleen, koska hän tarvitsee työtä ja leipää perheelleen. PA:n johto toistelee, että kiellon jatkuminen on perusehto rauhankeskusteluille, vaikka se tietää aivan hyvin, ettei sillä ole tarjota vaihtoehtoista työtä palestiinalaisille, ”mutta kyllä Amerikan setä maksaa”.

POLIISI lähtee siitä, että olkoon hallituksen päätös myönteinen tai kielteinen, se aiheuttaa rauhattomuutta asukkaissa. Poliisin lähtökohtana on pystyä hallitsemaan tilanteita laajamittaisissa mellakoissa. Jos hallitus jatkaa rakennuskieltoa, se voi aiheuttaa rajuja juutalaismellakoita Juudeassa ja Samariassa, ja terroristit voivat käyttää tilaisuutta hyväkseen iskeä pommeillaan ihmismassoihin. Tämä aiheuttaisi todella vaarallisen tilanteen. Poliisin edustajan mukaan sen toiminta kriisitilanteissa on sitä samaa, mitä se tekee Juudeassa ja Samariassa kaiken aikaa, vain suppeammassa mittasuhteessa.
Suuri osa rajapoliisin eliittiyksiköistä on sijoitettu Jordanian rajalle, mutta koska tilanne on siellä rauhallinen, puolustusministeriö on pyytänyt, että osa niistä sijoitettaisiin Juudeaan ja Samariaan erityistehtäviä varten.
POLIISI on kouluttanut erikoisyksiköitä tilanteita varten, joissa juutalaisasukkaat kostavat heitä vastaan tehdyt hyökkäykset ”hintalappu” periaatteella. Tätä on poliisin mukaan tapahtunut ainakin Yitzharin alueella, jonka asukkaat asuvat arabikylän naapureina.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=179720

4. UUTISOTSIKOITA.
- Gilad Shalitin vapauttamista tukevia marssijoita Israelin pohjoisosasta Jerusalemiin kokoontui marssiin yli 12 000 +/-, mikä yllätti paitsi järjestäjät myös poliisin. Heidän tunnuksenaan on :”Gilad on vielä elossa”. IDF:n sotilas siepattiin Kerem Shalomin lähellä 25.kesäkuuta 2006, jonka Hamas huomioi julkistamalla videonauhan, jossa näytetään IDF:n tankkeja, joista yksi räjäytetään haavoittuneen Gilad Shalitin roikkuessa sen tykkitornissa.
- USA:n senaattori John Kerry lensi eilen Israeliin tavaten presidentti Shimon Peresin. Peres vihjaili vieraalleen, että Israel käy salaisia keskusteluja PA:n kanssa antamatta yksityiskohtia. Peres on veteraani salaisissa vehkeilyissä, joista hän on tullut kuuluisaksi alkaen jo ennen Oslon sopimuksia, jotka myös neuvoteltiin salaa pääministeri Yitzhak Rabinilta. (JP)
- USA:n armeijan yleisesikuntapäälliköiden puheenjohtaja amiraali Mike Mullen matkusti myös Israeliin eilen tavaten IDF:n komentajan Gabi Ashkenazin. Mullen kertoi pyrkivänsä aina näkemään turvallisuuskysymykset myös Israelin näkökulmasta. Mullen tuli Israeliin Afganistanista, jossa hän pyrki vakuuttamaan armeijan toiminnan jatkuvuuden komentajan vaihdosta huolimatta. (JP)
- Hamasin ja Fatahin kiistely, kenelle kuuluu Gazan sähkövoimalan kustannusten maksaminen, pimensi Gazan suurelta osin. (JP)
- Terkel aloittaa komiteansa kanssa tutkimukset Mavi Marmara aluksella tapahtuneen verisen välikohtauksen selvittelemiseksi. Ensimmäinen kokous käsittelee teknisiä kysymyksiä ja tilanteen taustatekijöitä.(JP)
- IDF:n komentaja Libanonin kakkossodan aikana toiminut kenraaliluutnantti Dan Halutz suunnittelee poliittista uraa. Hän odottelee tammikuuhun ennen virallista ilmoitusta jäähdyttely-ajan umpeutuessa. (JP)
- CIA:n johtaja Leon Panetta arvioi, että Iranilla on tarpeeksi rikastettua uraania kahta ydinpommia varten, mutta että se saa pomminsa valmiiksi kahden vuoden kuluessa. Hän epäilee sanktioitten hidastavan oleellisesti Iranin pommin valmistamistahtia. Hän sanoi Israelin antavan tilaa Obaman haluamille diplomaattisille ponnisteluille eikä iske Iraniin lähiaikoina. (JP)
- Jerusalemin Herodeksen portti ja sisäänkäynti oli vuorossa saada täysi kunnostus ja uudistusremontti, johon kuului vesi- ja viemärijohtojen uusiminen sekä piilotettujen sähköjohtojen ja –valaisimien asennus. (JP)
- Uusin vaarallinen ”flotilla” uhkaa Israelia jokavuotisten maneettien (jellyfish) muodossa. Tuhannet ihmiset saavat kirveleviä pistoja niiltä. (JP)
http://www.jpost.com/HealthAndSci-Tech/ScienceAndEnvironment/Article.aspx?id=179711
- El Al aloittaa reittilennot Eilatiin elokuussa tänä vuonna. (JP)
- Barry Rubin murehtii, että maailman vaatimat helpotukset Gazan kaistalle tarkoittavat Hamasin aseman laillistamista vuosiksi eteenpäin ilman, että siltä vaaditaan poliittisia ja humanitäärisiä muutoksia. http://www.jpost.com/Opinion/Columnists/Article.aspx?id=179692
- Mahmoud Zahar kertoo Gazassa, että 8 uutta avustusalusta on valmistautumassa seilaamaan Gazaan G-20 konferenssin jälkeen.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3911752,00.html
- Kuka polttelee YK:n kesäleirien telttoja ja turmelee ja varastaa sen välineistöä
Gazassa? Hyökkäys oli jo toinen tänä kesänä.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3911766,00.html
- Nasaretissa pidätettiin terrorijengi, joka koostui israelilaisista ja
palestiinalaisista. Se murhasi taksinkuljettajan vuonna 2009, yhteyksiä sillä
oli kansainväliseen jihadiin.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138297


Vieras

#383 TIISTAI 29.06.10

29.06.2010 14:32

1. AL-QAIDA solu pidätettiin Nasaretissa Shin Betin ja poliisin yhteisten ponnistelujen tuloksena. Solu, nimeltään Alhabiyya, sai alkunsa 7 pidätetyn solun jäsenen kertoman mukaan ottamalla yhteyksiä internetin kautta kansainväliseen jihadiin ja al-Qaidan jäseniin. He etsivät internetistä tietoja aseista ja ohjeita pommien rakentamiseksi sekä al-Qaidan propaganda-aineistoa, joita he tallensivat tietokoneisiinsa.
Kaksi solun jäsentä halusi matkustaa Somaliaan saadakseen lisäkoulutusta ja ”päästäkseen taistelemaan vääräuskoisia kristittyjä vastaan Somaliassa”, mutta heitä ei päästetty Keniasta Somalian puolelle.
Solun ideologia perustaa islamin sunni-haaran salafismiin. Esikuvana he pitivät al-Qaidan toimintaa pyrkien toteuttamaan sitä Israelissa. He ovat Israelin arabeja Nasaretista.

KANSAINVÄLISEN terrorismin inspiroima solu suunnitteli hyökkäyksiä sekä juutalaisia että kristittyjä vastaan. He aloittivat hyökkäyksenä kutsumalla taksin Yafin Weinsteinin Nasaretin lähellä olevaan kibbutsiin 30. marraskuuta 2009. Siellä he ampuivat hänet ja piilottivat aseen. Murhaan osallistui viisi solun jäsentä. Weinstein, 54, asui Nasaret IIlitissä perheensä kanssa. Hänen ruumiinsa löydettiin hänen autostaan Kfar Hahoresh kibbutsin läheltä. Häntä jäivät suremaan vaimo, lapset ja yksi lapsenlapsi.
Kolme muuta solun jäsentä suunnitteli sieppaavansa Nasaretissa asuvan kristityn voidakseen katkaista hänen kaulansa, mikä tallennettaisiin videonauhalle internetiä varten. He sanoivat kaivaneensa haudan valmiiksi tälle ”vääräuskoiselle”, joka oli halventanut Muhammedia. Tätä he eivät kuitenkaan toteuttaneet, mutta he heittivät tainnutuskranaatteja ja petrolipommeja juutalaisten ja kristittyjen omistamiin liikkeisiin ja koteihin Nasaretissa. He polttivat kristittyjen turistibusseja sekä syyllistyivät aseitten myymiseen. Weinsteinin murha-ase löydettiin solun jäsenten antamien vihjeitten mukaan, ja he näyttivät, miten murha tapahtui. Myöhemmin
he puukottivat pizzan kotiin kuljettajaa ja varastivat hänen skooterinsa myyden sen 100 NIS.

PIIRIOIKEUDEN istunnossa solun jäsenten asianajaja väitti poliisin saaneen tunnustukset käyttäen uhkailua ja väkivaltaa. Hän väitti, että kahden solun jäsenen matka Somaliin oli normaali lomamatka. Solun jäsenet hymyilivät leveästi oikeussalissa ja vilkuttivat kannattajilleen. Kysyttäessä, vihaavatko he juutalaisia ja kristittyjä eräs heistä sanoi ”Long live Bin Laden”. Poliisi vihjaa, että pidätyksiä jatketaan.
Viime vuoden huhtikuussa poliisi ja Shin Bet murskasivat pohjoisessa viiden Israelin arabi-beduiinin muodostaman terrorisolun, joka suunnitteli hyökkäyksiä israelilaisia vastaan. Solu oli rakentanut useita kotitekoisia pommeja sekä simuloinut IDF:n sotilaan sieppaamista yhden esittäessä sotilasta. Tilanne kuvattiin videonauhalle. (JP) http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138297

2. HAMASIN Damaskoksessa asuva ja toimiva ulkopoliittisen toimiston johtaja Khaled Mashaal vakuuttaa, että Gilad Shalitista maksettava hinta nousee Israelin hallituksen vitkastellessa suostua ehtoihin, joita Hamas on asettanut Shalitin vapauttamiselle. Hän puhui Damaskoksessa opiskelijoitten konferenssissa.
Hän ennakoi, että Hamas tulee suorittamaan uusia sotilaitten sieppaamisia. ”Gilad ei tule olemaan ainoa”, hän julisti. ”Me sieppaamme toisia sotilaita, myös upseereita. Emme tule vapauttamaan Giladia ennen kuin Netanyahu suostuu ehtoihimme. Israel on vastuussa vapauttamiskeskustelujen epäonnistumisesta”.

MASHAAL sanoi lähettäneensä viestin saksalaiselle välittäjälle, ”ettei tämän tarvitse tulla esittelemään Netanyahun esittämiä uusia vaatimuksia”. Hän sanoi Hamasin esittäneen listan vangituista, joiden vapauttamista he vaativat, ja vakuutti, ettei Hamas tule muuttamaan vaatimuksiaan, mutta ne voivat kasvaa tulevaisuudessa.
Hän syytti Israelia, että se on Amerikan hännystelijä, joka haluaa tukea Mahmoud Abbasin asemaa, ja siksi se on todellinen syyllinen keskustelujen pitkittymiseen.

PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak toistelee mantraansa, jonka mukaan hän työskentelee yöt ja päivät Gilad Shalitin vapauttamiseksi, koska ”ministeriö lähetti hänet IDF:n tukikohtaan, josta hänet siepattiin, ja IDF on vastuussa hänestä”. Ehkä ensimmäistä kertaa hän julkisesti viittasi muihinkin mahdollisuuksiin vankienvaihdon ohella Giladin vapauttamiseksi. Hänen pidättäjänsä ovat varautuneet IDF:n suunnitelmaan vapauttaa hänet kommandoiskulla ja vaihtavat hänen olinpaikkaansa useita kertoja viikossa.

GILAD SHALITIN vanhemmat ja lähisukulaiset ehtivät Giladin vapauttamista tukevalla marssillaan Mitzpe Hilasta tänään iltapäivällä Haifan satama-alueelle, josta he jatkavat marssia kohti Jerusalemia. Marssijat saavat käyttää tien piennarta poliisin suojeluksessa, mutta viivytyksiä tiellä autoileville on luvassa. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=179861 http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=179831

3. EGYPTIN poliisi on tehostanut luonnonkaasua Egyptistä Israeliin tuovan kaasujohdon vartiointia Egyptin hallitusta vastustavien beduiinien ilmoitettua suunnittelevansa iskua kaasujohtoa vastaan. Johdon kautta tulee Israeliin 1.7 miljardia kuutiometriä kaasua vuosittain kattaen kolmanneksen maan kaasun tarpeesta.

Beduiini-separastien hyökkäykset egyptiläisiä kohteita vastaan ovat lisääntyneet sen jälkeen, kun beduiinit vapauttivat armeijan pidättämän johtajan Salim Lafin vankilan autosaattuetta vastaan helmikuussa tehdyllä hyökkäyksellä, jossa yksi poliisiupseeri sai surmansa. Beduiiniryhmään uskotaan kuuluvan ainakin 12 jäsentä. Heidän uskotaan lymyilevän Siinain keskiosassa, jossa on myös heidän johtajansa Salim Lafi.
POLIISI on lisännyt valvontaansa El-Arishin lentokentällä sekä Al-Oujan Israelin ja Egyptin välisellä raja-asemalla.

BEDUIINIEN johtaja Mussa el-Duleh sanoo, että poliisi käyttää uhkailua ja pelottelua beduiinien taltuttamiseksi. Hän vakuutti, etteivät beduiinit ole vielä aloittaneet iskuja egyptiläisiä kohteita vastaan, ja kehotti poliisia tekemään selvän eron todellisten rikollisten ja rauhanomaisen beduiinikansan välillä.

Poliisi idätti Salim Lafin, kun beduiiniryhmä sieppasi ja piti panttivankeinaan tusinan verran egyptiläisiä poliiseja kolmen beduiinin saatua surmansa mielenosoituksessa 2008. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3912167,00.html

ISRAELIN löytämät kaasuesiintymät Välimeren rannikolla tullevat hyödyntämään maan kaasuntarvetta aikaisintaan 2013, minkä jälkeen maa saavuttanee omavaraisuuden ja mahdollisesti jopa kyvyn kaasutoimituksiin ulkomaille.

4. USA:N armeijan komentajien päälliköitten puheenjohtaja amiraali Mike Mullen sanoi puhuessaan Aspen Security Forum järjestön tilaisuudessa, ettei ole mitään syytä luottaa Iranin vakuutuksiin, että sen ydinsuunnitelman toteuttaminen palvelee vain siviilitarpeita. Hän sanoi ymmärtävänsä Israelin huolen Iranin ydinaseesta, mutta uskoi Israelin johdon myös ymmärtävän, miten äärimmäisen (incredible) epävakaan tilanteen IDF:n hyökkäys Iranin ydinlaitoksiin saisi aikaan. Samalla hän tunnusti, että ydinasein varustettuna Iran muodostaisi äärimmäisen (incredible) vaarallisen tilanteen alueella.

HÄN VASTAILI kysymyksiin, miten hän näkee CIA:n päällikön Leon Panettan arvion, että Iranin ydinase on käyttökunnossa kahden vuoden kuluessa.
Mullen sanoi, että kaikkein vaikein asia tässä yhteydessä on päättää toimintaperiaatteista, koska USA ei lopultakaan tiedä, mikä on tilanne Iranin ydinsuunnitelman toteuttamisessa, ja kuinka lähellä se on ydinaseen valmistumista. Hän ei kiellä, että Iran pyrkii saamaan pommin, mutta hän kiertelee kysymystä siitä kuin kissa kuumaa puuroa: Mieli tekee mutta ei uskalla koskea, eikä haluaisi toistenkaan koskevan siihen.

AMIRAALI Mullen oli tyytyväinen Israelin sotilasjohdolta saamiinsa vaikutelmiin todeten, että Israelilla ja USA:lla on yhteneväiset turvallisuustarpeet. Israelissa todetaan tyydytyksellä tämänkaltaisten vierailujen ystävällinen ja ymmärtävä sävy, mikä on karkeana vastakohtana sille torjuvalle, salailevalle ja vastenmielisyyttä henkivälle ilmapiirille, mihin on totuttu pääministeri Netanyahun ja USA:n presidentti Obaman tapaamisten yhteydessä.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3912289,00.html

5. USA jatkaa merivoimiensa kasvattamista vastapäätä Iranin rannikkoa Persianlahdella. Lentokoneitten emälaiva USS Nassau höyrysi saattoaluksineen Bahrainissa sijaitsevan viidennen laivaston tueksi. Nassaussa on yhdessä kahden saattoaluksensa kanssa 4000 USA:n merisotilasta.
Persianlahdella on kaksi muuta lentokoneitten emälaivaa, USS Harry S Truman ja USS Dwight D Eisenhower, joitten merijalkaväen vahvuus yhdessä USS Nassaun kanssa on
10 000 miestä.

USS Nassaun mukana tulleella amfibio-kuljetusaluksella USS Ashlandilla on 400 merisotilasta ja lisäksi 102 kommandosotilasta, jotka on koulutettu erityisoperaatioita varten. Ashland joutui al-Qaidan terroristien Katjusha-rakettitulen kohteeksi olleessaan ankkurissa Jordanian Akaban sataman edustalla. Alus irrottautui satamasta välittömästi päästen satama-alueelta aivan Eilatin kaupungin kupeessa ilman vaurioita.

USA ei ole avoimesti ilmoittanut. mitä tehtäviä tällä valtavalla sotilaallisella keskittämisellä on pelotustoimien lisäksi, mutta varoituksena USA:n päättäväisyydestä esteettömän öljynkuljetuksen turvaamiseksi Persianlahdella se palvelee hyvin.
Iran peruutti suunnitelmansa oman avustussaattueen lähettämiseksi Gazaan peläten USA:n pysäyttävän sen tarkastusta varten. http://www.debka.com/article/8879/

6. UUTISOTSIKOITA
- Neljä Hamasin parlamentaarikkoa ovat vihjanneet mieluummin luopuvansa Hamasin sidonnaisuudesta kuin suostua karkotettaviksi Jerusalemista.(JP)
- Turkin pääministeri Erdogan toisti äskettäin päätöksensä, etteivät Israelin koneet saa lentää Turkin ilmatilassa. (JP)
- Rakennustyöt ovat alkaneet Jerusalemin Sheikh Jarrassa sijaitsevan ns. Shepherdin hotellin muuttamiseksi asuntokäyttöön. Vasemmistolaiset aktivistit ja Peace Now, joka kiihottaa kaikkeen muuhun paitsi rauhaan, ovat esittäneet vastalauseita. Jerusalemin kaupunki ilmoittaa, että sijoittajien esittämät lupahakemukset on hyväksytty ja kaikki on siltä osin kunnossa. Netanyahu on selittänyt, ettei Jerusalem kuulu rakennuskieltoalueeseen, vaikka hän onkin pyytänyt Jerusalemin kaupunkia harkintaan lupia myöntäessään. Mielenkiintoista nähdä, onko tällä vaikutusta Netanyahun ja Obaman tapaamiseen kuudes heinäkuuta. (JP)
- USA:n presidentin vaalien varapresidentin paikkaa havitellut Sarah Palin syyttää presidentti Obamaa, että tämä myy Israelin ja muutkin liittolaisensa samalla kun hänen hallituksensa murentaa maan suurvalta-asemaa. (JP)
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138315
- Moshe Feiglinin 16-vuotias poika David Yosef haavoittui hengenvaarallisesti toisen auton ajaessa hänen autonsa kylkeen lähellä Alfei Menashea Samariassa. Kuljettaja menetti auton hallinnan ja ajoi lyhtypylvästä vasten. Kolme muuta autossa ollutta kärsivät lieviä vammoja. Moshe Feiglin on yksi oppositio-johtajista Likudin sisällä vastustaen Netanyahun politiikkaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138320
- Turkkilaiset sotilaat ampuivat kaksi kurdi-siviiliä näitten ollessa keräämässä yrttejä maaseudulla. Sotilaat sanoivat luulleensa heitä PKK:n jäseniksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138311
- Kongressin jäsen varoittaa, että Hizbullahin terroristit voivat suunnitella raketti-iskuja USA:n siviilikohteisiin naamioitumalla meksikolaisiksi rajan ylittäjiksi liittoutuen rikollis- ja huumejengien kanssa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138316


Vieras

#384 KESKIVIIKKO 30.06.10

30.06.2010 12:53

1. OBAMAN nimittämä Lähi Idän erikoislähettiläs George Mitchell saapui Israeliin kolmen päivän vierailulle, jonka aikana hän tapaa keskiviikkona puolustusministeri Ehud Barakin, ja Benyamin Netanyahun sekä iltapäivällä PA:n pääministeri Salaam Fayadin. Abbasin tapaaminen on ohjelmassa torstaina. Hän palannee Yhdysvaltoihin perjantaina.
NETANYAHU kutsui sisäkabinetin kokoukseen, jossa pohdittiin Mitchellin vierailua ja ennen kaikkea hänen tuomastaan USA:n hallituksen vaatimuksesta 10 kuukauden rakennuskiellon jatkamisesta Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä. Pääministeri on viime aikoina toistanut, että hallituksen teki päätöksen rakennuskiellosta 10 kuukauden ajaksi.

PALESTIINALAISET ovat jääräpäisesti vaatineet, kuten viimeksi PLO:n pääsihteerin Yasser Abed Rabbon suulla, että rakennus-kiellon jatkaminen on edellytys suorien keskustelujen aloittamiseksi. On luultavaa, että Mitchell tulee esittämään kiellon jatkamista, ja on vieläkin todennäköisempää, että rakennuskiellon jatkaminen tulee esille Netanyahun ja Obaman keskusteluissa kuudes heinäkuuta. Sen sijaan esitys yhteisen keskustelutilaisuuden järjestämiseksi Netanyahun, Obaman ja Abbasin kesken ei ole edes ohjelmassa, vakuuttaa PLO:n pääsihteeri Rabbo. Sillä tuskin olisi mitään mahdollisuuksia onnistua. (JP)

2. PA:N JOHTO vaatii, että Mitchell taivuttaisi IDF:n antamaan luvan 24 uuden poliisiaseman rakentamiseksi juutalaisyhteisöjen lähelle Juudeassa ja Samariassa. He valittavat, etteivät poliisit pysty toimimaan tehokkaasti rajoitusten ja tiesulkujen vuoksi. PA:n poliiseilla, joita PA kutsuu armeijaksi, ei ole Oslon ja muitten sopimusten mukaan oikeutta liikkua C-alueilla, jotka ovat Israelin täydessä valvonnassa. PA haluaa levittää Juudean ja Samarian valvontaansa rakentamalla poliisiasemia, joita PA:n terminologian mukaan voisi kutsua ”sotilastukikohdiksi”, toteuttaen siten PLO:n hyväksymää strategiaa Israelin asteittaisesta tuhoamisesta. Juutalaisten asutusyhteisöjen lähelle sijoitettuina niistä pystyttäisiin valvomaan yhteisöjen toimintaa ja tarvittaessa eristämään ne muusta Israelista. Olisi toivottavaa, ettei Netanyahun hallitus suostuisi PA:n jatkuviin vaatimuksiin ”luottamusta kasvattaviin myönnytyksiin”, joita myös Obaman hallitus vaatii ilman vastavuoroisuutta.
USA:n Obaman johtama hallitus on omaksunut arabiliiton kannan, että 1967 sodassa vapautetut alueet ovat arabialuetta ja että sinne rakennetut juutalaisyhteisöt ovat laittomia.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138322

3. JUUTALAISYHTEISÖJEN johtajat, joita maan media kutsuu uskollisesti ”setlereiksi”, ovat ynet.com web-sivun mukaan aloittaneet aktiivisen ja jopa hyökkäävän kampanjan pääministerin evästämiseksi ennen hänen Washingtonin matkaansa ja keskustelujaan Obaman kanssa, ettei hän tällä kertaa ”pettäisi äänestäjiään ja taipuisi juutalaisten rakentamisen kieltämiseen Juudeassa ja Samariassa”. He näyttävät olevan huolestuneita, ettei Netanyahun kantti kestä Valkoisen Talon vihamielisessä ympäristössä, eivätkä varmaan ilman syytä, sillä Mitchellin tarkoituksena on Israelin matkansa aikana vaatia juuri sitä.
”Jos Netanyahu palaa Washingtonista taas uuden rakennuskiellon kanssa, hän saa varautua ennen kokemattomaan vastustukseen juutalaisyhteisöjen asukkaitten taholta, jotka tulevat ”vainoamaan” häntä minne ikinä hän meneekin”, kampanjan puuhamiehet lupaavat.

”NETANYAHU on ensimmäinen Israelin pääministeri, joka julisti täydellisen rakennuskiellon Juudeassa ja Samariassa”, toteavat kampanjan johtajat, juutalaisyhteisöjen komitean puheenjohtaja Beny Katzover, Binyamin juutalaisyhteisöjen puhemies Idzik Shadmi sekä oikeamielisyysyhteisön (komemiyut) johtaja Bezalel Smutritz. He vakuuttavat, ettei kieltoa vastustettu kovin aktiivisesti siksi, että Netanyahun hallitus lupasi sen olevan ainutkertaisen ja ettei sitä jatkettaisi. He lupaavat koventaa vastustuksensa, jos hallitus rikkoo lupauksensa.
He sanovat aiemman toimintansa kohdistuneen puolustusministeri Ehud Barakiin, jonka he ovat kokeneet vastustajakseen, mutta nyt päähuomio keskistetään pääministeriin.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3912788,00.html

4. VENÄJÄN ulkoministeri Sergey Lavrov saapui myös Israeliin viralliselle vierailulle. Hän tapasi ulkoministeri Avigdor Liebermanin ennen tapaamistaan PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasin Ramallahissa. Lieberman totesi ennen Lavrovin tapaamista näin: ”Olen optimistinen ihminen, mutta en silti usko Palestiinan valtion perustamiseen kahden vuoden sisällä vuonna 2012. Voimme uneksia ja haaveilla, mutta todellisuus kertoo aivan muuta, eli että olemme vielä kaukana sopimuksen solmimisesta.”

ULKOMINISTERI Lavrov oli toista mieltä tavattuaan Abbasin tiistaina. ”Jos jokainen esittää hyvää tahtoa ja keskinäistä luottamusta, jos kansainväliset neuvottelijat puskevat aktiivisesti osapuolia keskinäiseen sovintoon, tämä päämäärä on täysin realistinen.”
Pahin särö Israelin ja Venäjän välisissä suhteissa on Venäjän avoin keskustelu Hamasin edustajien kanssa. Lieberman arvosteli kärkevästi Venäjän presidentti Dmitri Medvedevin tapaamista Hamas-johtajan Khaled Mashaalin kanssa. Lavrov puolusti maansa kantaa sanoen, että on aivan oikein jatkaa yhteyksiä Hamasin kanssa, joka voitti palestiinalaisten vaalit vuonna 2006. Hän totesi kuitenkin, että Venäjä pyrkii taivuttamaan Hamasin omaksumaan politiikan, joka on lähempänä Fatahin harjoittamaa, tulemaan mukaan poliittiseen prosessiin ja tukemaan arabien rauhansuunnitelmaa. Hän selitti, että ilman Hamasin mukanaoloa on mahdotonta edistää mitään taloudellista suunnitelmaa Gazassa. Lieberman kuitenkin totesi, että suhteet maitten välillä toimivat erimielisyyksistä huolimatta.

LAVROV puolusti kvartetin roolia Israelin ja palestiinalaisten välisten suhteitten edistämiseksi mainiten, että kvartetti asetti komitean edistämään asiaa, ja kutsui siihen mukaan myös arabiliiton edustajan. Hän kiersi JP:n toimittajan kysymyksen, toimittaako Venäjä Iranille S-300 ilmapuolustusjärjestelmän tekemänsä sopimuksen mukaan. Hän selitti, että siitä päättää Venäjän presidentti YK:n turvallisuusneuvoston viimeisen sanktiopäätöksen perusteella, ja että presidentti Medvedev antaa selvityksen kielletyistä toimituksista lähiaikoina.
http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=179955

5. UUTISSOTSIKOITA
- Englantilainen privaatti-yhtiö Saladin Security lupautuu kouluttamaan 80 palestiinalaista poliisia kommandojoukoiksi Jerusalemia varten EU:n toimeksiannosta. Niiden pääasiallisena tarkoituksena sanotaan olevan suojella EU:n kohteita Jerusalemin itäosissa, mutta ne tullevat lisäksi valvomaan järjestetystä Jerusalemin itäosan kaduilla. Poliisitoiminta tapahtuu muissa PA:n kaupungeissa sen antaman esimerkin mukaisesti. Artikkelin mukaan yhtiö on jo anonut ja saanut luvan Israelin viranomaisilta, että sen kouluttajat saavat kulkea aseistautuneita. Artikkelissa todetaan, etteivät Israelin, EU:n eikä Saladin Securityn virkailijat halunneet kommentoida uutista. Israelissa nousee pelko, että tämä on yksi oireista, jonka mukaan Israelin johto valmistautuu luopumaan Jerusalemin itäosista vastoin kansalaisten toiveita pitää Jerusalem jakamattomana. http://www.israeltoday.co.il/default.aspx?tabid=178&nid=21407
- Israelin turvallisuusjärjestöt toteavat tyydytyksellä, että jalkapallon maailmancupin yksi positiivisista tuloksista on se, että palestiinalaisille jää vähemmän aikaa kivittää israelilaisia autoilijoita. Komentokeskus kertoo, että viikoittaisen 30 –40 kivityksen sijasta niitä on nyt 10-20. http://www.israeltoday.co.il/default.aspx?tabid=178&nid=21405
- Gazassa näyttää olevan aikaa ammuskella Kassameja Israelin puolelle. Aikaisin keskiviikkoaamuna Kassam iski lähelle Sdot Negev pakalliskeskusta osuen varastoon tuhoten sitä. Onneksi työntekijöitä ei ollut paikalla. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3912852,00.html
- Uutiset kertovat iranilaisen ydinfyysikon paenneen Yhdysvaltoihin, tai joutuneen CIA:n sieppaamaksi, jotka kiduttivat häntä. Toisen videonauhan mukaan tämä fyysikko Shahram Amiri opiskelee Yhdysvalloissa täysin luvallisesti. Hänen kerrottiin paenneen pyhiinvaellusmatkan aikana Mekkaan. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3912858,00.html
- Saudikuningas Abdullah oli Obaman vieraana Valkoisessa talossa. Obaman hevoshymy on kuvissa yhtä leveä kuin ennenkin ja lehdistötilaisuudessa molemmat suitsuttivat ylistystä toisistaan ja hyvistä suhteista, mutta yksityiskeskusteluissa – ainakin huhujen mukaan – Abdullah ilmaisi pettymyksensä Obaman vitkasteluun Iranin pysäyttämiseksi ydinaseensa rakentamiseksi. Obama lupasi saudeille lisää aseita ja koneita. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3912764,00.html
- Eilen tiistaina 17. Tammuz-kuuta, alkoivat kolmen viikon suruajat, jotka kulminoituvat 9. Av-kuuhun, jolloin useimmat Israelia ja juutalaisia kohdanneet katastrofit tapahtuivat. 17.Tamuz-kuuta Moses tuli alas Sinain vuorelta laintaulujen kanssa vain todetakseen kansan ratkenneen avoimeen juominkeihin, irstailuun ja epäjumalanpalvontaan. Samana päivänä papit joutuivat lopettamaan uhritoimitukset Temppelissä, koska ei ollut uhrieläimiä Jerusalemin saarron vuoksi I Temppelin aikana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138323

Adressin tekijä on poistanut tämän viestin (Näytä tarkemmat tiedot)

30.06.2010 16:16



Vieras

#386 TORSTAI 01.07.10

01.07.2010 12:19

1. PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas päätti aloittaa PR-kampanjan israelilaisten kanssa, kuten hän kuhertelee myös USA:n juutalaisten kanssa.
Hän kutsui israelilaisia journalisteja lehdistötilaisuuteen – tai oli antanut järjestää sellaisen – Ramallahiin tiistaiksi, Tilaisuuden aikana Abbas puhui epätavallisen avoimesti suhteistaan ja rauhankeskusteluista Israelin kanssa.
Abbasin tunnustusten keskipisteenä on hänen pahoittelunsa siitä – joskaan hän ei koskaan myönnä sitä julkisesti - ettei hyväksynyt pääministeri Olmertin tarjousta saada 93.5-93.7 % Juudeasta ja Samariasta ja puuttuvan osan vaihtamisesta 1/1 periaatteella, Jerusalemin ns. ”pyhä alue” (holy basin) annettavaksi kansainvälisen hallinnon valvontaan sekä symbolisen määrän pakolaisten paluuta Israeliin. Jerusalemin itäisen osan Olmert lupasi Palestiinan valtion pääkaupungiksi. Olmert teki tämän hätäisen tarjouksensa 2008 lopussa.
Korjatakseen pettymystään Abbas vaatii nyt, että Netanyahun täytyy omaksua Olmertin suunnitelma ja jatkaa keskusteluja siitä, mihin ne jäivät. Koska hän alkaa vähitellen tajuta, ettei Netanyahu suostu hänen vaatimukseensa eikä hän saa Obaman halitusta täysin vaatimuksensa taakse, hän pyrkii muotoilemaan ehtonsa suorien keskustelujen aloittamiseksi muotoon, jotka Netanyahu voisi hyväksyä kuitenkaan näyttämättä omaa tappiotaan. (JP)

2. ABBAS kertoi lehtimiehille, että hän on odottanut Netanyahun hallituksen muodostamisesta lähtien vastausta vaatimukseensa, että Netanyahu suostuu Olmertin tarjouksen ottamiseen keskustelujen lähtökohdaksi. Kun mitään vastausta ei tullut, Abbas sanoo lähettäneensä Mitchellin kautta viestin Netanyahulle, että hän tyytyy siihen, että tämä ilmoittaa suostuvansa kahteen vaatimukseen: Rajat ja turvallisuus.
Abbas selittää asiaa näin:
”Tämänkaltaiset vastaukset ovat välttämättömiä, nähdäksemme, puhummeko me samasta asiasta, sitten on mahdollista jatkaa. On parempi, etteivät suorat keskustelut räjähdä kymmenen minuutin keskustelujen jälkeen, emmekä sen jälkeen tietäisi, koska voisimme jatkaa niitä.” Hän vakuutti aloittavansa suorat keskustelut heti, kun Netanyahu antaa vastauksensa noihin kahteen vaatimukseen.

ABBAS pyöritteli kysymystä keskustelujen ohjelmasta kuin vakuuttaakseen itselleen, ettei suoria keskusteluja voida aloittaa, jos rajoista ei ole sovittu. ”Onko olemassa sopimus keskustella rajoista ja turvallisuudesta? Emme tiedä,” hän selvitteli omia ajatuksiaan.
Abbas kertoi ajatuksistaan näistä kysymyksistä tähän tapaan: ”Rajoista puheen ollen, me haluamme, että Palestiinan valtio perustetaan 1967 rajoilla (aselepolinjoilla), pääkaupunkina Itä Jerusalem, ja Länsi Jerusalem teidän (Israelin) pääkaupunkina.”
Hän tunnusti, että PA on suostunut vähäisiin rajalinjan muutoksiin, jos ne tehdään yksi yhteen periaatteella. Hän väitti, että näistä asioista oli sovittu Olmertin hallituksen kanssa ja että kartat oli laadittu tältä pohjalta.
Abbas puhuu pehmoisia; mitään sopimuksia ei ole allekirjoitettu PA:n ja Olmertin välillä. Abbas hylkäsi Olmertin viimeisen tarjouksen kävelemällä pois keskusteluista edes antamatta kommenttia tai vastaehdotusta. Israelin pääneuvottelija Tzipi Livni selvitti keskustelujen periaatteita, ettei mistään ole sovittu ennen kuin kaikki on sovittu.

ABBAS väitti sopineensa Olmertin kanssa, että Israelin turvallisuus taataan sijoittamalla NATO tai UNIFIL-joukkoja Jordanjoenlaaksoon, jonka valvomista Netanyahu pitää ehdottoman tärkeänä. Hän ei sano suostuvansa siihen, että Israelin sotilaita sijoitetaan Palestiinan valtion alueelle. ”Täten Israel saa turvallisuutta ja minä saan itsenäisyyden,” hän maalaili. Libanonin kokemusten perusteella UNIFIL-joukkojen tai sen kaltaisten kansain-välisten yhteisöjen sotilaitten sijoittaminen elintärkeänä pidetyn Jordanjoenlaakson valvojiksi olisi suuri strateginen virhe, mihin ei missään olosuhteissa tulisi suostua.
Abbas vakuutti, ettei hän suostu kompromisseihin Jerusalemista, mutta ettei kolmatta intifadaa, väkivalta-aaltoa, tule hänen hallituskaudellaan. Hän kielsi tiedot siitä, että hän neuvottelee rauhasta USA:n kanssa, ja sanoi tunnustavansa Netanyahun kumppanuuden, ja että keskusteluja käydään Israelin hallituksen kanssa.
Abbas sanoi toivovansa, että Gilad Shalit saadaan vapautettua pian, mutta muistutti samalla, että Israelin vankiloissa kärsii 8 000 palestiinalaista, joilla myös on perheet. Abbasin tapa rinnastaa tuomitut terroristit ja asepalvelustaan suorittava sotilas on järkyttävä. (JP)

3. ABBASIN lehdistötilaisuudessa Ramallahissa tiistaina nostettiin esiin kysymys Abbasin tohtorin väitöskirjassa esitetty väittämä, ettei ole selvää, murhasivatko natsit 600 000 tai kuusi miljoonaa juutalaista. Abbas suoritti tutkimuksensa ja julkisti väitöskirjansa asiassa Moskovan yliopistossa vuonna 1982 otsikolla ”Salainen side natsien ja Sionistisenjärjestön johtajien välillä”. Hän väitti kirjassaan, että holokaustin aiheutti sionistien kiihotus.

ABBAS selitti asiaa tähän tapaan: ”Tutkin asiaa ja viittasin kirjassani useitten ihmisten kirjoituksiin, niiden mukana juutalaisia. Kirjoitin siinä yhden lauseen, jonka te aina unohdatte: Koraanin mukaan yhden viattoman ihmisen surmaamista ei anneta anteeksi.”
”Olen uskon mies, en äärisuuntaa edustava, vaan uskonnollinen muslimi. On selvää, että jokainen murha holokaustin aikana oli laiton, hylättävä ja moraaliton. Kukaan ei voi kieltää, että holokausti tapahtui. Kysymykseen, mikä oli murhattujen juutalaisten tarkka luku, vastaan, ettei se ole minun määriteltävissä. Te sanotte heitä ollen kuusi miljoonaa, enkä kiellä sitä.” http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=180062

4. ULKOMINISTERI Avigdor Lieberman pahoitti mielensä saatuaan tietää, että Netanyhau oli valtuuttanut teollisuus-, kauppa- ja työministerin Binyamin Ben-Eliezerin salaisiin keskusteluihin Turkin ulkoministeri Ahmet Davutoglun kanssa ilmoittamatta hänelle asiasta mitään. Tapaamisesta kertoi TV-2 illan uutislähetyksessään, mistä Lieberman lienee saanut tiedon tapaamisesta. Tapaaminen tapahtui Zyrichissä tiistaina. Ilmeisesti myös Ehud Barak oli tietoinen siitä, mutta Lieberman pidettiin siitä täysin ulkona.

MINISTERI Ben-Eliezerin lähettäminen salaiselle matkalle on selitettävissä sillä, että hänellä on hyvät suhteet Turkin johtomiesten kanssa. Israelin ja Turkin väliset suhteet ovat olleet jo jonkin aikaa ongelmalliset pääministeri Erdoganin etsiessä suhteita arabimaitten kanssa, joita liian läheiset suhteet Israelin ja myös USA:n kanssa ovat olleet rasitteita. Erdogan pyrkii taiteilemaan hyvin epävarmalla pohjalla, sillä Turkki on NATO:n jäsen ja sellaisena saa järjestön aseita ja koulutusapua, ja haki EU:n jäsenyyttä, mitä varsinkin Saksa ja Ranska ovat vastustaneet. Suhteet Israelin kanssa romahtivat uuteen aallonpohjaan Mavi Marmara aluksen kannella tapahtuneen IDF:n aseettoman valtausyrityksen muututtua veriseksi laivalla olleitten IHH:n palkkaamien palkkasoturien piestyä 7 sotilasta henkihieveriin 31.03.2010.

ERDOGAN on lietsonut sen varjolla Israelin vastaista mielialaa Turkissa, ja vaatii Netanyahun hallituksen anteeksipyyntöä sekä korvauksia sotilaitten surmaamien omaisille. Israel katsoo, ettei sillä ole mitään syytä pyydellä anteeksi, mutta Turkilla on siihen todelliset syyt, koska se osallistui laivan valmisteluihin ja seurasi sen matkaa kaiken aikaa.

ULKOMINISTERI Lieberman antoi katkeran lausunnon, jossa hän valittaa ministeriön jättämistä tapaamisen ulkopuolelle ja katsoo tämän vahingoittavan ulkoministerin ja pääministerin välisiä luottamussuhteita. Lieberman vaatii täyttä selvitystä asiassa.
Pääministerin kanslian lausunnossa selitetään, ettei se näe mitään syytä, miksi tapaamista ei olisi voitu sallia Turkin viranomaisten etsiessä suhteita Israelin kanssa. Lausunnossa vihjataan, että tapaaminen tapahtui ennalta valmistelematta, satunnaisesti, ja että pääministeri arvostaa ulkoministeriön roolia ja haluaa selvittää, miksi ”teknisistä syistä” johtuen ulkoministeriä ei oltu informoitu tapaamisesta, josta ei ole annettu tietoja julkisuuteen.
http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=180031

5. ALIUPSEERIN, joka oli palvellut IDF:n joukoissa yli 10 vuotta, epäillään välittäneen tietoja IDF:n asemista Libanonin rajalla huumejärjestöille, joilla on suhteita Hizbullahin kanssa. Hänen väitetään antaneen tietoja IDF:n sotilaitten liikkeistä rajan tuntumassa sekä heikoista kohdista rajalla, joita IDF ei valvo kovin tarkkaan.

EPÄILTY sotilas asuu maan pohjoisosassa. Hänen kanssaan pidätettiin Israelin siviili- ja sotilaspoliisien toimesta kuusi siviiliä, lisäksi yksi on vielä vapaana.
IDF:n lausunnossa todetaan, että epäilty sotilas antoi kriittisiä tietoja sotilaitten liikkeistä rajalla huumeitten myyjille kertoen, milloin rajan ylittäminen on turvallista.
Tämä ei suinkaan ole ensimmäinen samankaltainen tapahtuma Libanonin rajalla, jonka takana huumekauppiaat odottavat suotuisaa tilannetta viedä huumeitaan Israelin markkinoille. Huumepoliisilla on valeasuisia poliiseja rajan tuntumassa kyttäämässä salakuljettajia. (JP)

6. UUTISOTSIKOITA
- Iran aloitti kampanjan, jonka tarkoituksena on boikotoida ”sionistisia” tuotteita kuten Coca-Cola, IBM ja Intel. Vastaavia iranilaisia tuotteita ei ole saatavissa. (JP)
- Latvian piirioikeus antoi luvan paikalliselle ryhmälle juhlia natsien suorittamaa Latvian miehityspäivää. (JP)
- Puolustusministeri Ehud Barak tapaa pääministeri Fayadin keskustellakseen rauhanmahdollisuuksista Netanyahun valmistellessa Washingtonin matkaansa. (JP)
- George Mitchell vaatii Gilad Shalitin välitöntä vapauttamista kutsuen hänen pitämistään vangittuna epäinhimilliseksi. (JP)
- Israelissa laaditaan laki, joka määrää puhdistamaan kaikki vaaralliset maamiinakentät, joissa silloin tällöin vammautuu ihmisiä. (JP)
- Tuomari Terkel sai lisävaltuuksia hankkia todisteita Mavi Marmara-aluksella tapahtuneen murhenäytelmän selvittämiseksi. (JP)
- Englannin metodistikirkko boikotoi Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä valmistettuja tuotteita kutsuen tilannetta siellä ”laittomaksi miehitykseksi”. (JP)
- YK:n palveluksessa vapaassa suhteessa toimiva Lähi Idän ”asiantuntija” Richard Falk antoi lausunnon, jossa hän pitää asukkaitten vaihtoa laittomana ja Jerusalemin laittomasti rakennettujen talojen purkamista ”laittomana esteenä rauhanponnisteluille”. (JP) http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138367
- Hamasin parlamentaarikko Muhammad Abu Tir, joka tunnetaan hennalla punaiseksi värjätystä parrastaan – matkien islamin profeettaa Muhammadia, jolla kerrotaan olleen punainen parta - , joutui uudelleen vankilan selliin, koska hän ei lähtenyt Jerusalemista oikeuden määräämässä ajassa. (JP)
- Beit Shemeksessä syttyi tiistain aikana useita paloja, joita poliisi pitää tuhopolttoina. Paloissa on tuhoutunut 30 000 puuta ja vahingoittunut 3 000 dunamia. (JP)
- USA:n ja Israelin viranomaiset kertoivat Wall Street Journal lehdelle, että Iran toimitti viime vuonna uuden voimakkaan tutkajärjestelmän Syyrialle, mikä vaikeuttaa IAF:n lentoja Syyrian ilmatilassa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3913506,00.html
- Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kertoi Ramallahissa eilen, että Venäjän PA:lle lupaamat 50 panssaroitua miehistön kuljetusvaunua on toimitettu Jordaniaan, jossa ne odottavat Israelin lupaa ajaa PA:n alueelle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138355
- IDF sen sijaan saa leasing periaatteella tuhansia henkilöautoja Turkin Hyundai-tehtaalta boikotista ja diplomaattisista ongelmista huolimatta. IDF antaa upseereilleen everstiluutnantista lähtien auton käyttöönsä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138356
- Malta on hyötynyt suuresti israelilaisten Turkin matkojen ongelmien vuoksi. Myös kotimaan lomanviettopaikkojen käyttö on lisääntynyt. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138354
- INN haastatteli WND:n toimittajaa Aaron Kleinia, joka kirjoitti menestyskirjan nimeltä ”Manchurian president”, jossa hän paljastaa Obaman aiempien vuosien aktiivisuuden ja poliittiset taustat sekä marxilaissuhteet. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138357

Joutukoot he häpeään ja kääntykööt takaisin, kaikki Sionin vihamiehet!

#387 SUNNUNTAI 04.07.10

04.07.2010 12:57

1. KESÄTERÄSSÄ näyttävät olevan niin poliittiset kommentoijat kuin poliitikotkin, ainakin sikäli kuin uutisraportteihin on uskomista. Edith M Lederer kutsuu Hizbullahin pääsihteeriä artikkelissaan nimellä Khaled Mashaal, kai tarkoittaen Hassan Nasrallahia. Sattuuhan sitä.
LAUANTAIN uutiset kertoivat näyttävästi, joita sunnuntaiaamun lehtiuutiset toistavat, että Abbas on antanut Mitchellille kirjallisen suunnitelman, jossa esitetään alueet, joita PA lupaa Israelille tulevassa rauhansopimuksessa.

ABBASIN kerrotaan luovuttavan Israelille Jerusalemin vanhankaupungin juutalaiskorttelin sekä Kotellin, eli Länsimuurin. Samoin siihen sisältyi muutamia Jerusalemin juutalaisenemmistöisiä lähiöitä sen itäosista, sekä Gush Etzion, Givat Zeev ja Modiin Illit. Lisäksi Abbas on lontoolaisen Al-Hayat lehden artikkelin mukaan suostunut luovuttamaan palan maata Ben Gurionin lentokentän itäpuolelta. Näiden 1967 tulitaukosopimuksen itäpuolelle olevat alueet, joista Abbas lupaa luopua, ovat n. 2.3 % koko itäpuolisesta alueesta. Abbas esittää, että Israel kompensoi tämän 2.3 % luovuttamalla PA:lle Hebronin länsipuolelta saman verran Israelin valtioon kuuluvaa maata. (JP)
JP kertoo web-sivullaan, että Erekat kieltää Al-Hayat lehden uutisen. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=180314

PA:N VAATIMUKSET ovat vähintään outoja, sillä PLO oli mukana siinä arabirintamassa, joka hyökkäsi Israelin kimppuun 1948 ja 1967 häviten molemmat sodat. Kuitenkin PA esittää nyt PLO:n puolesta vaatimuksia uhaten uudella väkivalta-aallolla, ellei Israel suostu sen vaatimuksiin. Täytyykö Israelin alistaa PA ja PLO vielä kerran osoittaakseen, kummalla on lupa esittää vaatimuksia ja kenen puolella oikeus on? Tämä lienee sitä myönnytyspolitiikkaa.

2. PA:n rauhankeskustelujen johtaja Saeb Erekat kielsi lauantaina Abbasin suuhun asetetut myönnytykset Jerusalemissa ja muualla ehdottomasti virheellisinä. ”Mitään sellaisia lupauksia ja suunnitelmia ei ole luovutettu Mitchellille”, Erekat totesi.
EREKAT esitti lausuntonsa armeijan radiossa Voice of Israel. Hän totesi samalla, että rauhankeskustelut ovat salaisia eikä niistä hiiskuta mitään julkisuuteen.

INN, joka asiaa kommentoi artikkelissaan, sanoo, että jos Abbasin lausunto olisi totta, se poikkeaisi PA:n ja PLO:n aiemmasta kannasta, jonka mukaan se kieltää juutalaisten historialliset tai kulttuurilliset siteet Jerusalemiin ja varsinkin Temppelivuoreen, jossa PA:n johtajien mukaan ei ole koskaan ollut juutalaista Temppeliä. Sen sijaan he väittävät, että juutalaisten Temppeli sijaitsi Gerishimin vuorella, jossa todella oli juutalainen temppeli ja jonka perustuksia arkeologit ovat kaivaneet esille, mutta sen rakensivat Jerusalemin papistosta irtautuneet eri tavoin ajattelevat papit nimittäen sinne oman ylipappinsa ja aloittaen myös uhritoimitukset, mistä arkeologit ovat löytäneet todisteina runsaasti eläinten luita.

PA:N johtajat toistavat väitteitään juutalaisten olemattomasta yhteydestä Temppelivuoreen, etteivät he ole löytäneet arkeologisia todisteita vuorelta. Kuitenkin siinä viidessä sadassa Temppelivuorelta poistetussa autokuormallisessa täyttömaata, jonka he kippasivat ilman tutkimuksia läheiseen laaksoon, israelilaiset arkeologit ovat siivilöineet runsaasti todisteita, oviaukkojen kynnyksiä, sivu- ja yläpaneelien kappaleita ja jopa sinettejä, jotka todistavat niiden kuuluneen juutalaisten ensimmäiseen tai toiseen Temppeliin.
PA on tieten ja tarkoituksella yrittänyt hävittää kaiken, mikä voisi todistaa juutalaisen Temppelin sijainneen vuorella kuten myös juutalaisten asuttaneen Jerusalemia. Löydettyä todistusaineistoa he väittävät väärennöksiksi.
Kirjallista aineistoa, jota asiasta on runsaasti jokaisen suomalaisenkin luettavissa, he eivät kuitenkaan mitenkään voi tehdä tyhjäksi. Maailmassa näyttää kuitenkin olevan ihmisiä, jopa johtajia ja tutkijoitakin, jotka mielihyvin uskovat noin ilmiselvät valheet ja historian vääristelyt.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138392

3. USA:n korkea viranomainen väitti lauantaina, että epäsuorat keskustelut Israelin ja PA:n välillä ovat edistyneet hyvin ja että aukkoja mielipiteitten välillä on kurottu pienemmiksi. USA:n turvallisuusneuvoston vanhempi neuvonantaja Lähi Idän asioissa Dan Shapiro oli kovin toiveikas, että pian voidaan siirtyä suoriin keskusteluihin.
Puhuessaan journalisteille Shapiro totesi, että tämä asia tullee olemaan tärkeällä paikalla Netanyhaun ja Obaman välisissä keskusteluissa kuudes heinäkuuta Washingtonissa. Hän kehui epäsuoria keskusteluja tuloksellisiksi ja että USA oli saanut osapuolet keskittymään useisiin keskeisiin kysymyksiin.

ISRAELIN viranomaiset ovat vastustaneet keskeisten kysymysten käsittelyä epäsuorissa keskusteluissa, koska he katsovat niiden ratkaisemisen vaativan johtajien suoria keskusteluja.
PA:n edustajat ovat vetäneet esiin keskeisiä kysymyksiä keskusteluissa Mitchellin välityksellä kuten rajat ja turvallisuus ehtona suorille keskusteluille. Toiseksi he vaativat rakennuskiellon jatkamista syyskuun jälkeenkin Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä.
USA:n toinen neuvonantaja Ben Rhodes sanoi 10 kuukauden moratoriumin toimineen hyvin ja esitti positiivisen arvion, että keskustelujen tasoa voidaan pian nostaa. Hän viittasi Obaman käymiin keskusteluihin sekä Abbasin että saudikuninkaan Abdullahin kanssa, jotka molemmat tähdensivät keskustelujen edistymisen tärkeyttä, hän vakuutti, vaikka Abdullah totesikin toisessa yhteydessä, että ”Iran enempää kuin Israelkaan ei ansaitse olla olemassa”.

NETANYAHU ei ole antanut selvää vastausta, pyrkiikö hän jatkamaan rakennuskieltoa. Hän selitti, että ”Israel julisti 10-kuukauden moratoriumin, jotta avautuisi ovi suoriin keskusteluihin, mutta PA kieltäytyi. Jokainen öykkärikin näkee tästä, kuka vastustaa rauhaa kuka ei”, hän sanoi. Hän ihmetteli, miten voidaan sopia mistään, jos PA ei suostu istumaan saman pöydän ääreen. ”Matka Ramallahista Jerusalemiin kestää 10 minuuttia, kuten Abbas hyvin tiennee”. Netanyahu ei kuitenkaan ole peruuttanut täysin hyödytöntä ja vahingollista rakennuskieltoa.
Hän kielsi lehdistössä toistuneet väitteet Israelin ja USA:n välisten suhteitten vierineen aallon-pohjaan selittäen, että mailla on liian paljon yhteisiä intressejä, mitä pienet tuulenpuuskat eivät heilauta.

David Makovsky Washingtonin Instituutin Lähi Idän politiikasta totesi, että Obaman ja Netanyahun tämänkertaiset keskustelut tulevat onnistumaan eikä niitä käydä julkisuudelta piilossa. Hän oletti, että Netanyahu tapaa Obaman tiistaina Valkoisessa Talossa sekä Robert Gatesin ennen siirtymistä New Yorkiin, jossa hän tapaa juutalaisjärjestöjä ja journalisteja.

EREKAT ihmettelee, miksi hän ei ole huomannut edistymistä tapahtuneen epäsuorissa keskusteluissa, ja aikoo vaatia selityksiä Yhdysvalloilta. Jospa Abbas toimii hänen selkänsä takana, tai Salaam Fayad, eikä muistanut kysyä lupaa Erekatilta?
http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=180332

4. KNESSETISSÄ on menossa lakiesitys, joka vaatii Knessetin hyväksymistä rakennuskiellolle Juudeassa ja Samariassa. Lain varsinainen tarkoitus on estää jatkamasta 10-kuukauden moratoriumia. Sen esittivät Karmel Shama (Likud) ja Ari Uriel (NU).
Likudin keskuskomitea hyväksyi lakiesityksen yksimielisesti. Vielä ei ole selvää, miten muut hallituskumppanit suhtautuvat esitykseen.
ISRAEL BEITEINUN puheenjohtaja, ulkoministeri Avigdor Lieberman totesi jokin aika sitten, että raivaustraktorit saavat aloittaa työnsä syyskuun jälkeen, eikä hän tarkoittanut tällä IDF:n omistamia, joita käytetään tuhoamaan ilman lupaa aloitettuja ja rakennettuja.

NETANYAHU kiertää vastaamasta suoraan, haluaako hän jatkaa kieltoa vai ei. Kysyttäessä hän vastaa vain, että jallituksen julistama kielto koskee 10 kuukauden aikaa, mutta antaa ymmärtää, että asiasta keskustellaan Abbasin kanssa. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=180361

5. UUTISOTSIKOITA
- Avigdor Lieberman jurnuttaa edelleen, että hän tulee aiheuttamaan hankaluuksia Netanyahulle huolimatta sopimuksesta unohtaa menneet. Pääministeri vakuuttaa, ettei hän suostu pyytelemään anteeksi Turkilta eikä maksamaan korvauksia kuolleitten omaisille, kuten Turkin pääministeri Erdogan vaatii. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=180261
- Hamasin mies Damaskoksessa Khaled Mashaal väittää suostuvansa keskusteluihin Gilad Shalitin vapauttamiseksi, mutta vakuuttaa, ettei hinta putoa. Netanyahu on pitkin hampain suostunut vapauttamaan 1000 terroristia, mutta 450 vaatii erikoiskäsittelyn ja satakunta karkotettavaksi pois Länsirannalta. Shin Betin ja IDF:n edustajat sanoo, että he pystyvät kyllä hoitelemaan Länsirannalle vapautetut. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=180297
Marssijat jatkavat hikistä taivaltaan sapattilevon jälkeen kohti Jerusalemia, Joittenkin mielestä Netanyahu ei ole heidän oikea kohteensa. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=180235

- Juutalaisjohtajat ulkomailla yrittävät kääntää Israelin vastaista boikottiaaltoa, jonka aiheutti Englannin Metodistikirkon päätös. Pelkona on, että aalto tulee aiheuttamaan ketjureaktion muissa kirkoissa. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=180336
- USA:n viranomaiset esittävät, että Hizbullahin ja Hamasin terroristit (taistelijat) tulee hyväksyä kunkin maan armeijaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138402
- Pnei Hever juutalaisyhteisön 60 perhettä taisivat jäädä sapatiksi ilman vettä, koska palestiinalaiset varastavat heidän vetensä. Jopa 75 % heille tulevan johdon vedestä johdetaan luvatta palestiinalaiskyliin, eikä vesiyhtiö sano voivansa tehdä asialle mitään. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138391
- YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon varoittaa, että jännitys Israelin ja Hizbullahin välillä voi johtaa tuhoisaan sotaan. Hän syyttää kumpaakin osapuolta aselepo-sopimuksen rikkomisesta; Israelia ylilennoista Libanonissa ja Hizbullahia ylenmääräisestä aseistautumisesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138397
- Jordanian vesiministeri syytti Israelia konferenssissa, että se varastaa vettä arabeilta Länsirannalla, Libanonissa ja Golanilla. Vesi tulle olemaan seuraavan sodan yksi keskeisimmistä aiheista, koska kaikki Lähi Idän maat kärsivät veden puutteesta. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3914030,00.html
- Syyria asensi Iranin sille luovuttaman tehokkaan tutka-aseman Libanonin korkeimmalle huipulle Sannine vuorelle syyskuun lopussa viime vuonna. Syyrian ja Iranin asiantuntijat kouluttavat Hizbullahin miehiä tutkan käyttöön, ja Hizbullah varmistaa sen ja Syyriasta sinne johtavan tien turvallisuuden. http://www.debka.com/article/8890/
- Iran uhkaa öljynkuljetuksia Persianlahdella, jos Obaman allekirjoittamat sanktiot alkavat purra. http://www.debka.com/article/8889/
- Helikopterin ja lentokoneen omituinen risteytys on viimeisin aseteollisuuden kummajainen V-22, joka noustuaan kääntyvien moottoriensa avulla pysty-suoraan lentää 500 km:n tuntivauhdilla 22 sotilasta mahassaan. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3914418,00.html

Adressin tekijä on poistanut tämän viestin (Näytä tarkemmat tiedot)

06.07.2010 17:02


Joutukoot he häpeään ja kääntykööt takaisin, kaikki Sionin vihamiehet!

#389 MAANANTAI 05.07.10

06.07.2010 18:32

1. PÄÄMINISTERI Netanyahu aloittaa Washingtonin matkansa tänään. Huomenna on tapaa presidentti Barack Obaman. Keskusteluista heidän välillään on heitetty monenlaista arpaa ja kirjoitettu monenlaisia arvailuja, miten ne voisivat mennä. Yleisenä kantana on, että Obama lienee joutunut taipumaan kovan sisäisen painostuksen alla havaittuaan, että hänen arabimyönteisyytensä ja Israelin vastaisuutensa vahingoittaa häntä ja hänen hallitustaan eniten. Kongressin jäsenet ovat lähettäneet hänelle yli puoluerajojen ulottuvia vetoomuksia ja varoituksia, että hänen Israelin vastaisen politiikkansa suunta on väärä.

JP:N etusivun artikkeli ennakoi jo otsikossaan, että Netanyahu voi tarjota rakennuskiellon poistamista Juudean ja Samarian suurissa juutalaisyhteisöissä mutta sen jatkamista muissa. Jerusalemin itäosien rakentaminen on ongelmallinen, sillä Netanyhaun tulkinnan mukaan se ei kuulu Länsirantaan eikä rakennuskielto siten koske sitä. Käytännössä Netanyahu on kuitenkin kehottanut panemaan suunnitelmat koipussiin odottamaan tilanteen selkiytymistä. Lieneekö Netanyahulla tietoja, joita julkisuudessa ei ole kerrottu, vai pelkääkö hän vain vihoittavansa Obaman lopullisesti toimimalla vastoin hänen toiveitaan? http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=180435

USA:N TOIMINTA Jerusalemin suhteen on kovin neuroottinen ellei peräti skitsofreeninen, sillä sen Jerusalemin konsulinvirasto toimii kuin PA:n ja YK:n asettamana epävirallisena valvonta-virastona. Sen valvojat kiertävät arabikuljettajien ajamissa diplomaattivaunuissa pitkin Juudeaa ja Samariaa ja Jerusalemin itäosaa tarkkaillen tilanteiden kehitystä ja varsinkin rakennustoimintaa siellä raportoiden kaikesta vahvasti arabipainotteisesti väritettynä toimeksi-antajilleen. Lisäksi sen arabikuljettajat toimivat heille myönnettyjen diplomaattipassien suojassa tarkoituksellisen hyökkäävästi IDF:n ja poliisien valvojia vastaan tiesuluilla ja tarkastuspisteissä. Tämä on aiheuttanut useita tarpeettomia ja ikäviä tilanteita.

2. KNESSETIN lakivaliokunta hylkäsi esityksen, joka hyväksyttynä olisi vaatinut Knessetin luvan rakennuskiellon asettamiseksi maassa. Sen päämääränä oli ensi kädessä estää Netanyahua lupaamasta 10-kuukauden moratoriumin jatkamista Juudeassa ja Samariassa. Esitys ei siten voi edetä Knessetissä ilman oleellisia muutoksia, eikä Netanyahu katso olevansa estetty sopimaan asiasta Obaman kanssa itsenäisesti.

JP:N artikkelin kirjoittajat H Keinon ja G Hoffman vihjaavat lehden saamien vinkkien perusteella, että Obama käyttää Bushin kuuluisaa kirjettä vuodelta 2004, jossa Bush tunnustaa Israelin oikeuden muutoksiin tulitaukosopimuksen mukaisesta linjasta, syöttinä rakennuskiellon jatkamiseksi. Eli hän vahvistaisi Bushin kirjeen sisällön Netanyahun rakennuskiellon jatkamista vastaan. Tämä on voinut olla pääministerin alkuperäinen tarkoituskin, vaikka hän on kieltänyt sen julkisuudessa. Pääministerin tulee kuitenkin varautua kovaan vastarintaan kotimaassa, sillä häntä voidaan syyttää sanansa syömisestä ellei peräti totuuden kiertämisestä, josta voidaan käyttää voimakkaampaakin ilmaisua.

JUUDEAN JA SAMARIAN juutalaisasukkaat ovat vääntäneet pääministerin vastaisen kampanjansa kaasupoljinta selvästi syvemmälle. He vaativat, ettei Netanyahu suostuisi rakennuskiellon jatkamiseen. He pitivät eilen moottorinsa lämmittämiseksi pienen mielenosoituksen pääministerin toimiston edessä. He pelkäävät – eikä varmaan aiheetta – ettei Netanyhau kestä Obaman painostusta vaan tulee suostumaan tämän vaatimuksiin. Kielenkäyttö alkaa olla murskaavaa: ”Bibi tallaa setlementtejä”, on eräs kovaäänisten välityksellä Pääministerin korviin tarkoitettu iskulause. He voisivat välttää ”setlementti” sanan käyttöä, koska sillä he tunnustavat yhteisöjensä tilapäisyyden, ellei se ole artikkelin kirjoittajan Tovah Lazaroffin tarkoituksellisesti käyttämä.

JUUDEAN JA SAMARIAN juutalaisyhteisöjen Neuvosto lähetti 5000 puhelinviestiä Likudin jäsenille varoittaen, että sitä seuraa tärkeä viesti. Sen jälkeen tuli tallennettu Netanyahu puheen kopio, jossa hän julkistaessaan rakennuskiellon totesi, että se on ainutkertainen toimi, joka kestää 10 kuukauden ajan. Juutalaisneuvoston puheenjohtaja Danny Dayan totesi, että Netanyahun Washingtonin matka voi päättää kiellon kohtalon, mutta hän piti tärkeänä muistuttaa sekä Netanyahua että Obamaa lupauksesta, jonka Netanyahu antoi. (JP) http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=180443
3. JP:N ARTIKKELIT vihjaavat, että Netanyahun Washingtonin matka voi myös vaikuttaa henkilön nimeltä Ehud Barak, entinen pääministeri ja nykyinen puolustusministeri ja Laborin puheenjohtaja, kohtaloon. Barak on toiminut kovin kapealla maaperällä, sillä hän on ollut vahvin kannattaja Labourin pysymiseksi hallituksessa, ja toisaalta hän on toiminut näkyvimmin rauhansopimuksen solmimiseksi PA:n kanssa komentaen tuhoamisyksikkönsä poistamaan pienetkin uusien rakennuskohteiden aloittamisen tai jo aloitettujen merkit maastosta. Vaikka tämä on Labourin ideologian mukaista, Labourin vasemmistosiipi katsoo, että Barak tuhoaa puolueensa pysyttelemällä hallituksessa.

TOISTAISEKSI kapinayritykset ovat kariutuneet rohkeuden pettäessä, mutta Barakin ja Ben-Eliezerin välille leimahtanut ilmiriita uhkaa levitä kuin kesähelteen kulottamaan pensaikkoon. Ben-Eliezer syyttää Barakia – tai hänen kansliaansa – valehtelusta ja luottamuksellisten tietojen päästämisestä julkisuuteen, tarkoittaen tällä hänen ja Turkin ulkoministeri Davutoglun salaista tapaamista, mikä ei lopulta johtanut mihinkään. Barak sanoi journalisteille, että hän vastusti tapaamista, mutta Ben-Eliezer muistaa asian toisin päin.
Tarkkailijat sanovat, että jos Netanyahu ei suostu rakennuskiellon jatkumiseen, Barakin asema Labourin johtajana päättyy, mikä samalla tarkoittaisi hallitusyhteistyön loppua. Hänellä ei ole juuri ollenkaan kannattajia puolueensa johdon parissa, mikä tehnee johtamisen ennen pitkää mahdottomaksi. (JP)

4. TURKIN johto esittää Israelille kaksi vaihtoehtoa: Pyydä anteeksi ja kanna vastuu kompensaatioista surmansa saaneitten omaisille, tai suhteet maitten välillä katkaistaan. Turkki on johdonmukaisesti karsinut Israelin suhteitaan, aloittamalla lähettiläänsä kutsumisella kotiin ja jatkaen kaupallisten sopimusten peruutuksilla ja yhteisten sotilaallisten toimintojen vähentämisellä. Viimeiseksi Turkki ilmoitti, ettei se enää tule mukaan vuosittaisiin etsintä- ja pelastusoperaatioihin, joita Israelin, USA:n ja Turkin laivastot ovat harjoitelleen Välimerellä. Tähän liittyy myös Turkin kielto israelilaisten koneitten, myös siviilikäyttöisten matkustajakoneitten, ylilennot Turkin alueella.
NEATANYAHU totesi äskettäin, ettei Israel katso olevan mitään syytä pyytää anteeksi tapausta, jossa Turkki tietoisesti varusti terroristilaivan tarkoituksella murtaa Gazan saarto. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3915113,00.html

DEBKAFILE kertoo artikkelissaan, että Turkin kääntyessä yhä enemmän Israelille vihamielisten leiriin se on saamassa uusia ystäviä. Ulkoministeri Avigdor Lieberman matkusti viralliselle vierailulle Latviaan, jossa äsken järjestettiin tilaisuus natsimiehityksen kunniaksi, mistä Lieberman muistutti Latvian johtajia. nämä tosin olivat jo tuominneet juhlinnan.

KREIKKA on nousemassa Turkin paikalle potentiaalisena kumppanina sekä rauhan että sodan aikana. Ben-Eliezerin viime hetken yritysten rauettua tyhjiin sovun löytämiseksi Turkin kanssa, Israelissa todetaan tyydytyksellä Kreikan aktivoituminen Israelin suhteitten voimistamiseksi. Kreikalla on Turkin tapaan intressejä päästä mukaan Lähi Idän sekaviin kuvioihin, joista se tähän saakka on pysytellyt syrjässä.
DEBKAFILE toteaa jo aiemmassa artikkelissaan, ettei aloite Kreikan ja Israelin suhteitten kohentamiseksi tullut pelkästään Israelin taholta, vaan ehkä jopa suuremmalla todennäköisyydellä Kreikan pääministeri George Papandreoun taholta, joka sanoo omaavansa hyvät suhteet moniin juutalaisiin ja israelilaisiin liikemiehiin ja vaikuttajiin, joilla voi olla tärkeitä asemia Israelin poliittisella ja tiedustelualueilla.

KREIKKA on osallistunut Israelin ilmavoimien yhteisharjoituksiin ja on antanut sen lentäjien harjoitella Kreikan vuonna 2000 Venäjältä ostaman S-300 ilmatorjuntajärjestelmän kanssa. Debkafile huomioi, että matka edestakaisin Israelista Kreikkaan on saman suuruinen 1900 km kuin etäisyys Iraniin ja takaisin. Tämä antaa edullisen tilaisuuden harjoitella käytännössä, miten pommituslento Iraniin tulisi toteutumaan. http://www.debka.com/article/8891/

5. UUTISOTSIKOITA
- IDF lisää ja vahvistaa kaupunkiympäristössä tapahtuvan sodankäynnin harjoittelupaikkoja ja koulutusta. (JP)
- Sisäministeri Eli Yishai sanoo, ettei hän karkota 800 vierastyöläisten lasta.
- Facebook valittaa, ettei se pystynyt täysin estämään viha-materiaalin pääsemistä sivuilleen. Eräällä sivulla esitettiin hakaristi symbolilla varustettu sivu tekstillä varustettuna: ”tapa juutalainen.” http://www.jpost.com/JewishWorld/JewishNews/Article.aspx?id=180456
- Israelissa valmistetut kaavut ja päähineet, joita käytetään valmistumis-seremonioissa, eivät Muslimiveljeskunnan mielestä sovi Jordaniaan. (JP)
- Libanonin johtava shia-oppinut suuajatollah Mohammed Hussein Fadlallah kuoli sunnuntaina pitkällisen sairauden murtamana. Hän syntyi 75 vuotta sitten Irakissa, jossa hän oli mukana perustamassa pääministeri Nouri Al-Malikin Dawa-puoluetta. 1980-luvulla hänen sanottiin olleen Hizbullahin hengellinen johtaja, minkä hän ja Hizbullah kieltävät. Hän muutti sukunsa synnyinseudulle Ainata-kylään, mistä käsin hän aloitti saarnatoimensa shia-väestön aseman nostamiseksi Libanonissa, jossa heitä on kolmannes maan 4.2 miljoonasta asukkaasta. (JP)
- Laajennus- ja muutostyöt alkoivat Kerem Shalomin terminaalin alueella Egyptin, Gazan ja Israelin rajojen yhtymäkohdassa. Sen kautta on tarkoitus lisätä tavaratoimituksia Gazaan. (JP)
- Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöt ovat valmiit muurauskauha kädessä aloittamaan 2 700 asunnon rakennustyöt syyskuussa. http://www.haaretz.com/news/national/2-700-houses-to-be-built-as-soon-as-west-bank-settlement-freeze-ends-1.300114
- INN näkee Barakin tähden nousun, mistä todistaa Fayadin tapaaminen.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138424
- Obaman kanssa suhteissa oleva PR-huippuyhtiö on liittoutunut Qatarin
kanssa tarkoituksenaan Israelin mustaaminen Gazan operaation vuoksi.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138425
- Kaksi metsäpaloa Galileassa ovat tuhonneet noin 600 dunamia metsää ja
aiheuttaneet miljoonien NIS vahingot. Ne ovat poliisin mukaan tuhopolttoja.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138421
- Paviaaniäiti ei välttämättä ole paras kissanpennulle, koska se ei päästä sitä
edes syömään saaden pennun nälkäkuoleman partaalle.
http://www.jpost.com/LocalIsrael/AroundIsrael/Article.aspx?id=180459

Joutukoot he häpeään ja kääntykööt takaisin, kaikki Sionin vihamiehet!

#390 TIISTAI 06.07.10

06.07.2010 18:33

1. ”KIRISTÄJÄN PARADOKSI” (Blackmailer´s paradox) on esimerkkinä nobel-palkitun professori Yisrael Aumanin analyysissä, miten Israelin ja arabien väliset neuvottelut toimivat. Esimerkissä kerrotaan henkilöstä joka lupasi kahdelle miehelle 100 000 dollaria, jos he pystyvät sopimaan keskenään sen jakamisesta. Ensimmäinen miehistä esitti kaverilleen, että jaetaan summa tasan, mihin toinen esitti ehdottoman vaatimuksen: minä otan 90 %, sinä 10 %. Ensimmäinen suuttui ja aikoi aloittaa tappelun, mutta hillitsi itsensä ja mietittyään otti ne 10 000 dollaria ja lähti huoneesta peläten, että muuten hän voi jäädä ilman.
Kerron osia Aumanin artikkelista seuraavassa omin sanoin.

AUMAN toteaa, että Israel on samanlaisessa tilanteessa kuin esimerkin ensimmäinen mies. Israel olisi voinut pysyä vaatimuksessaan eikä luopua siitä, mutta peläten arabien vievän kaiken, Israel on päättänyt suostua arabien vaatimuksiin. Tämä on johtanut loputtomien myönnytysten tielle, koska arabit ovat pysyneet johdonmukaisesti omassa vaatimuksessaan, mutta Israel ei sen sijaan ole vakaasti päättänyt puolustaa oikeuksiaan ja vaatia niitä.
Auman neuvoo, että Israelin tulee muuttaa taktiikkansa kolmella tasolla:
- Israelin lähtökohtana on saavuttaa sopimus arabien kanssa hinnalla millä tahansa. Peläten muuten menettävänsä kaiken, se suostuu kohtuuttomiin vaatimuksiin saadakseen edes jotain. Tästä periaatteesta on luovuttava
- Peliteorian mukaan toistuva (jatkuva) tilanne aiheuttaa omituisen siteen osapuolten välille, jota voisi kutsua ”Tukholman syndroomaksi”, jossa panttivangit ja heidän vangitsijansa lopulta kokevat vangitsijoitten vaateet oikeutetuiksi. Muuttaakseen tilanteen Israelin ei tulisi tehdä kuten ensimmäinen mies ja suostua toisen kohtuuttomuuksiin, vaan esittää lujasti omat vaateensa ja pitää niistä kiinni. Tämä voi pitkittää tilannetta ja jopa lisätä väkivallan ja sodan uhkaa, mutta lopulta se johtaa hyväksyttävään tulokseen.
- Israelin tulee tiedostaa oikeutensa ja pitää niistä ehdottomasti kiinni eikä lähteä seuraamaan arabien (toisen miehen) ajatuksenjuoksua. Auman kertoo IDF:n upseerista, joka väitti Golanin olevan Syyrialle pyhää maata ja siksi se on palautettava. Auman selitti upseerille, että hän oli saanut mielipiteensä Syyrian toistamasta propagandasta tutkimatta, oliko sillä mitään oikeutusta tai todisteita.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138446

2. EDELLÄ KERROTTU professori Aumanin esimerkki ja neuvo sopisi erinomaisesti ohjeeksi pääministeri Netanyahulle hänen tavatessaan presidentti Obaman tänään.
Uutisaiheet ovat täynnä ehdotuksia ja toiveita, miten keskustelut Netanyahun ja Obaman välillä sujuvat tai miten niitten toivotaan sujuvan.

JP:N PÄÄARTIKKELISSA todetaan, että neuvottelu antaa päämiehille tilaisuuden parantaa tulehtuneita suhteitaan.
NETANYAHUN oletetaan etsivän USA:n tukea ydinaseen pelottelupolitiikalleen, mitä Jerusalemissa ei enää pidetä itsestään selvänä. Todisteena tästä artikkeli viittaa siihen, että arabien painostuksesta USA suostui maaliskuussa allekirjoittamaan NPT-konferenssin 40-sivuisen lausunnon, jossa ei mainita Irania mutta tuomitaan Israel sopimuksen rikkojana, vaikka Israel ei ole allekirjoittanut NPT-sopimusta eikä sano omaavansa ydinaseita.
POSITIIVISELLA puolella artikkeli huomioi USA:n hyväksymisen YK:n turvallisuusneuvoston Iranin vastaisista sanktioista, joista USA:n kongressi antoi omat kovennetut vaatimuksensa.
Artikkeli toteaa, että USA:n välivaalien lähestyessä marraskuussa Israelilla on tilaisuus saada USA:n presidentiltä, joka ei ole peitellyt vastenmielisyyttään Israelin pääministeriin, entistä hyväksyvämpää kohtelua – ei mielenmuutoksen vaan poliittisten laskelmien vuoksi – sillä USA:n juutalaisjärjestöillä on edelleen voimakas ote USA:n politiikassa. Tässä Israelilla on mahdollisuus, kuten artikkelissa todetaan, saavuttaa USA:n myötämielisyys Israelin toiveille PA:n kanssa käytävien neuvottelujen nostamiseksi korkeammalle, suorien keskustelujen tasolle. Netanyahu voisi saada Obaman painostamaan Abbasia, jotta tämä luopuisi kohtuuttomista vaatimuksistaan ehtona johtajatason keskusteluille.

SUORISTA keskusteluista PA:n kanssa näyttää kehittyneen Netanyahulle pakkomielle. Tarkkailijat ovat huomioineet, että hän melkein polvillaan rukoilee palestiinalaisia niihin, ikään kuin ne olisivat kaikkien ongelmien ratkaisu. Hän pyytää toistuvasti saada tavata Abbasin kasvokkain. Ilmeisen vilpittömästä tarkoituksesta huolimatta arabimaailma näkee tässä vain mahtavan Israelin johtajan heikkouden ja avuttomuuden; häneltä puuttuu selkäranka, he huomioivat, mikä Lähi Idän voimaan perustuvassa ilmapiirissä on vaarallista. Eräs kommentoija vertasi Netanyahua alistettuun vaimoon, joka loputtomien piiskaamisten jälkeen pyrkii kaikessa etsimään miehensä hyväksymistä ilman omaa tahtoa.

JP:n artikkelissa huomioidaan Netanyahun neuvottelukyky ja hänen mahdollisuutensa löytää yhteinen linja Obaman kanssa, mitä helpotti lakiesityksen, joka olisi vaatinut rakennuskiellon julistamiseksi Länsirannalla Knessetin hyväksymisen, hylkääminen Knessetin lakivaliokunnassa. Täten hän voi - tilanteen niin vaatiessa – jatkaa rakennuskieltoa Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä. Kotirintama ei tule hyväksymään sitä ilman taisteluja, mikä voi pakottaa hallitusremonttiin ja Kadiman ottamiseen hallitukseen.
Vaikka turvallisuustilanne Länsirannalla onkin parantunut – ehkä IDF:n toimien tai/ja PA:n tehostuneen poliisitoimen ansiosta – julkisuudessa kehuttu Fayadin instituutioiden rakentaminen ja taloudellisen hyvinvoinnin nousu tuskin takaavat palestiinalaisen kansan olevan kypsän ottamaan hallitusvastuun omasta maastaan ja kohtalostaan.

JP:N PÄÄARTIKKELISSA mainitaan, että Israelin vastainen kirjoittelu mediassa ja Israelin olemassaoloa väheksyvät ja sen oikeutuksen hylkäävät esitykset PA:n virallisessa TV:ssä jatkuvat entistä monipuolisempina.
PA:n johto ei ole suostunut tunnustamaan Israelia juutalaisena kansana, mitä Israel vaatii.
Edelleen PA:n johdon ristiriitaiset lausunnot koskien Jerusalemin itäisiä osia ja varsinkin Temppelivuoren ja sen Länsimuurin asemaa ovat herättäneet epäilyjä sen päämääristä.
KUTEN JP:n pääartikkeli toteaa, elefantti olohuoneessa on kuitenkin Hamas, joka hallitsee Gazaa. Ei tarvitse olla profeetta voidakseen todeta, että Hamas tuskin tulee lähi aikoina muuttumaan maltillisemmaksi, päinvastainen kehitys on luultavampi, eli Fatah tulee radikalisoitumaan, mikä helpottaa Hamasin mahdollista valtaan pääsyä myös Länsirannalla.
GAZAN saarron yksi keskeisiä päämääriä oli Hamasin vallan heikentäminen, mitä se ei ole pystynyt tekemään. Israelin suostuminen helpottamaan saartoa ja salimaan yhä useampien artikkeleitten ja materiaalien vieminen Gazan kaistalle voi olla alkuna pienten erillisten purojen yhtymiseksi kasvavaksi vuokseksi, joka lopulta raivaa kaikki esteet tieltään.
http://www.jpost.com/Opinion/Editorials/Article.aspx?id=180529

3. HALLITUS pelkää, että Mossadin agentin joutuminen pidätetyksi ja oikeuden eteen Puolassa voi vaikeuttaa Israelin tilaamien ohjusalusten toimituksiin saksalaisilta yhtiöiltä. Mossadin agentiksi väitetty Israelin kansalainen Uri Brodsky pidätettiin jokin aika sitten Puolassa, josta hänet voidaan oikeuden päätöksellä luovuttaa Saksaan.
Hänen uskotaan avustaneen saksalaisten passien väärentämistä, joita Hamas-johtajan Mahmoud Al-Mabhouhin muutamat salamurhaan osallistuneet käyttivät Dubaissa viime tammikuussa. Hänet oli ehkä tarkoitus siepata, mutta huumausaine surmasi hänet.
BRODSKY tuli oikeuden eteen Puolassa maanantaina, mutta vielä tänä aamuna ei ole selvää, tekikö oikeus päätöksen hänen luovuttamisekseen Saksaan. Hän tuli oikeuden istuntoon Varsovassa pitäen kasvonsa tuulitakkinsa hupun ja käsiensä suojassa. Oikeuden edustaja ei osannut sanoa, oliko se suostunut luovutusvaatimukseen.

SAKSAN federatiivisen syyttäjäviraston edustajan mukaan Brodskyn asian käsittelemiseksi Saksassa on tehtävä 40 vrk:n sisällä pidätyksestä, mutta sitä voidaan jatkaa, mikäli syyttäjä on saanut uusia todisteita.

ISRAEL odotti kesäkuussa viestiä Saksasta, onko se halukas myymään kaksi Meko-luokan ohjusalusta Israeliin, kuten se teki 2006 myyden silloin miljardin USD arvosta sotilas-materiaalia mahdollistaen Israelin merivoimat tilaamaan kaksi uutta sukellusvenettä, jotka ovat rakennustöittensä viimeistelyvaiheessa. Israel sanoo odottaneensa vastausta jo jonkin aikaa. Israelin toiveena on, että Brodsky karkotetaan maasta ilman oikeuskäsittelyä.
ISRAELIN tilaamat kaksi 2000-tonnin ohjusvenettä ovat samankaltaisia kuin aiemmat kaksi samalla Blohm ja Voss tehtaalla valmistetut Shaar 5 alukset, mutta vähän pitempiä Israelin vaatimuksesta, koska niihin sijoitetaan IAI:n valmistamat massiiviset Adir-tutkat, jotka antavat yli horisontin ulottuvia kuvia. Kukin alus maksaa 300 miljoonaa USD. Aluksiin mahtuu erikoisjoukkoja ja enemmän jalkaväkeä sekä keskikokoisia ajoneuvoja. Niihin asennetaan Harpoon ohjustentorjuntajärjestelmä sekä Barak puolustusjärjestelmä. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=180562

4. UUTISOTSIKOITA
- B´Tselem NGO-järjestön julkistama raportti juutalaisyhteisöistä Juudeassa ja Samariassa voi häiritä Netanyhaun keskusteluja Obaman kanssa, ehkä tarkoituksellisesti. Raportti antaa kuvan että yhteisöt ovat kasvaneet hallitusten politiikan ansiosta. Raportti kehotettiin julkistamaan vasta tiistaina, että sen vaikutus maksimoituisi Netanyahun vierailun kynnyksellä. Kriitikot syyttävät järjestöä, että se väittää olevansa ihmisoikeusjärjestö, mutta toimii kuin poliittinen painostusjärjestö. Raportissa väitetään, että ”setlementit” valvovat 42 % Länsirannasta, vaikka rakennettu alue on vain 1 % siitä. Edelleen siinä kerrotaan, että niiden väestö on kolminkertaistunut vuodesta 1993, jolloin se oli 110 000 ja nyt 301 200. Siinä syytetään, että Israel rikkoo Bushille antamaansa lupausta noudattaa tiekarttaa, jossa se lupautuu jäädyttämään kaiken ”setlementtitoiminnan” ja aloittamaan sen toteuttamisen 2003 toukokuussa. Aktiivisesta rakentamisesta johtuen juutalaisasukkaitten määrä siellä – ilman Jerusalemia – kasvoi 28 %, 235 263 –301 200 asukkaaseen vuonna 2009. Vuonna 2008 luonnollinen kasvu niissä oli kolme kertaa suurempi kuin muualla maassa 5 % vastaan 1.8 %. Raportin osoite: http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=180563
- Puolustusministeri Ehud Barak tapasi PA:n pääministerin Salaam Fayadin eilen Jerusalemissa. Tapaamista on kritisoitu monella taholla. Israelissa todetaan, että tarkoituksella oli puhdistaa Barakin mainetta (imagoa) ”freedom flotillan” seurauksista, joissa Barak on joutunut ”giljotiinin” uhan alaiseksi. Hamas esitti oman tuomionsa, mikä kohdistui varsinkin Fayadiin. Siinä todettiin, että lähtölaukaus oli nyt ammuttu suorille keskusteluilla PA:n ja Israelin välillä, ja syytettiin Abbasia valehtelemisesta vakuuttaessaan kansalleen vastustavansa suoria keskusteluja. Abbas totesi eilen, että epäsuorat keskustelut ovat merkityksettömiä. Barakin antaman lausunnon mukaan he keskustelivat tavarakuljetuksista Gazaan, mistä hän sanoi: ”Se on PA, joka nyt määrittelee, mitä sinne viedään”. He keskustelivat myös, miten valvonta Gazan terminaaleissa järjestetään PA:n ja IDF:n yhteistoimin. Palestiinalaisjärjestöt PLO ja PFLP tuomitsivat tapaamisen ja kehottivat välttämään suoria kontakteja Israelin johdon kanssa.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=180496
- Obaman hallitus antaa tunnustusta Gazan rajoitteiden vähentämisestä. (JP)
- EU:n ulkoministeri vierailevat Israelin toivomuksesta Gazan kaistalla heinäkuun loppupuolella voidakseen omin silmin arvioida tilannetta siellä. Maailmalla levitetään väitteitä kansan kurjuudesta ja nälänhädästä Gazan kaistalla, vaikka todellisuudessa tavaroitten runsaus kaupoissa on ennätyssuuri. Rakennusmateriaaleja on vähän. (JP)
- Ehud Barak vaatii, että Israelin tulee laatia selkeä esitys rajoista ja juutalaisyhteisöistä, jotka se vaatii itselleen, sekä muistakin kysymyksistä. Tällainen suunnitelma tulisi Barakin mukaan ojentaa Obamalle hyväksyttäväksi. Hän haluaa ottaa aloitteen omiin käsiinsä. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=180485
- Hallitus lupaa ensi tilassa tutkia tuhannen Falash-Mura juutalaisen pätevyyden saada muuttaa Israeliin. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=180551
- CNN:n Lähi Idän toimittaja Octavia Nasr kutsui Hamásin hengellisenä johtajana pidettyä suurajatollah Muhammad Hussein Fadlallahia jättiläiseksi murehtien hänen kuolemaansa. Faglallah ei kuitenkaan ollut mikään puhdas pulmunen, hänen tunnollaan on satojen ihmisten, myös amerikkalaisten, henki, kuten alla oleva artikkeli kertoo. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=180553
- Kinneretin vedenpinta on nyt 212.99, eli 1 sm alemman varoitusviivan yläpuolella.

Tiedoksi:

#391 Tiedote 208/2010

06.07.2010 20:36

Tiedote 208/2010
Ulkoasiainministeriö
5.7.2010 10.30

Israelin ulkoministeri Liberman vierailee Suomessa

Israelin ulkoministeri Avigdor Liberman vierailee Suomessa tiistaina 6. heinäkuuta ulkoministeri Alexander Stubbin kutsusta.

Ulkoministerit keskustelevat Suomen ja Israelin kahdenvälisten suhteiden lisäksi muun muassa Lähi-idän alueen ja erityisesti rauhanprosessin tilanteesta. Ministeri Liberman tapaa vierailullaan myös tasavallan presidentti Tarja Halosen sekä ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrysen.

Lisätietoja: ulkoministerin lehdistöavustaja Sanni Grahn-Laasonen, puh. 09 1605 5012 tai 040 732 8340, lähetystöneuvos Riikka Eela, Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan yksikkö, puh. 040 744 5718

Tiedoksi:

#392 Israelin ulkoministeri haluaisi jo haudata Turkki-riidan

06.07.2010 20:39

Israelin ulkoministeri haluaisi jo haudata Turkki-riidan

Tiistai 6.7.2010 klo 18.45

Israelin ja Turkin välejä hiertävä kiista Gazan avustuslaivueiskusta nousi odotetusti yhdeksi keskeisistä aiheista Israelin ulkoministerin Avigdor Liebermanin Helsingin-vierailulla tiistaina.

Lieberman tosin olisi jo valmis lopettamaan koko asian käsittelyn.

Hän painotti, ettei Israelilla ei ole aikeita purkaa hyviä suhteitaan Turkin kanssa.

- Suhteemme Turkkiin ovat olleet lämpimät pitkään, eikä meidän kantamme tässä asiassa ole muuttunut. Kyse on Turkin päätöksestä muuttaa linjaansa, Lieberman sanoi ulkoministeri Alexander Stubbin (kok) kanssa pidetyssä lehdistötilaisuudessa.

Lieberman kuitenkin toisti jo useasti aiemmin esittämänsä kannan, ettei Israelilla ole mitään aikomusta pyytää Turkilta anteeksi tapauksen vuoksi. Turkki on uhannut Israelia jopa diplomaattisuhteiden katkaisulla, jos anteeksipyyntöä ei kuulu.

- Emme pidä välien katkaisemista järkevänä ratkaisuna, mutta päätös on lopulta Turkin. Meidän mielestämme hedelmällisempää olisi lakata korostamasta asiaa, ministeri muotoili.

Turkki raivoissaan Liebermanille

Ulkoministeri Stubb ei halunnut ottaa kiistaan kantaa.

- Ei ole Suomen ulkoministerin asia mennä väliin kahden valtion keskinäisessä asiassa. Suomi kuitenkin muistuttaa, että Israelin ja Turkin suhteet ovat tärkeät koko Lähi-idän tasapainon ja rauhanprosessin kannalta, hän totesi.

Stubb kertoi silti seuranneensa tapausta tarkoin ja keskustelleensa maanantai-iltana puhelimitse Turkin ulkoministerin Ahmet Davutoglun kanssa.

Kiistan ytimessä on Israelin armeijan tekemä isku Gazaan matkannutta avustuslaivuetta vastaan toukokuun lopussa. Iskussa kuoli yhdeksän turkkilaista aktivistia. Turkki on vaatinut tapauksen kansainvälistä tutkintaa, vahingonkorvauksia sekä anteeksipyyntöä, mutta Lieberman ja pääministeri Benjamin Netanjahu eivät ole suostuneet yhteenkään vaateeseen.

Vastavetona Turkki on kieltänyt Israelin sotilaskoneita käyttämästä ilmatilaansa ja varoittanut jopa suhteiden katkaisun olevan mahdollista. Tiistaina ulkoministeri Davutoglu kritisoi jälleen voimakkaasti israelilaiskollegaansa.

- Liebermanin puheilla ei ole meille mitään arvoa. Emme pidä häntä keskustelukumppanina hänen asenteensa ja retoriikkansa takia, Davutoglu jyrisi uutistoimisto AFP:n mukaan.

STT

Tiedoksi:

#393 Stubb ja Lieberman eri linjoilla siirtokunnista

06.07.2010 20:42

Stubb ja Lieberman eri linjoilla siirtokunnista

Stubb ja Lieberman eri linjoilla siirtokunnista
Israelin ulkoministeri Avigdor Lieberman ja Suomen kollega Alexander Stubb tapasivat tiistaina.
Israelin ulkoministeri Avigdor Lieberman ja Suomen kollega Alexander Stubb tapasivat tiistaina.

Israelin päätös lieventää Gazan saartoa ja laatia uusi lista alueen vientirajoituksista saa myönteisen vastaanoton ulkoministeri Alexander Stubbilta (kok.). Ministerin mielestä saarto saisi kuitenkin loppua tyystin.

–Höllennykset ovat oikeansuuntaisia, mutta pitkässä juoksussa yhdessä EU:n kanssa toivomme, että saarto lopetetaan.

Tämä näkemys ei kuitenkaan luonut jännitteitä tiistaiseen tapaamiseen Israelin ulkoministerin Avigdor Liebermanin kanssa, vaan Suomea pidetään Stubbin mukaan tasapuolisena maana Lähi-idän kysymyksissä.

Yksi selvä linjaero ministerien välillä kuitenkin vallitsee, ja se liittyy Israelin päätökseen jäädyttää Länsirannan siirtokuntien rakennustyöt syyskuun loppuun asti. Liebermanin mielestä jäädytystä ei pidä sen jälkeen jatkaa, mutta Stubb on toista mieltä.

–Siirtokuntakysymyksessä kantamme eroavat toisistaan, Stubb vahvisti.

Tiedoksi:

#394 Lieberman ärtyi tarkkailijoiden kuoleman utelusta

06.07.2010 21:03

Lieberman ärtyi tarkkailijoiden kuoleman utelusta

Israelin ulkoministeri Avigdor Lieberman tapasi virkaveljensä Alexander Stubbin tiistaina Helsingissä.

Suomessa tiistaina vieraileva Israelin ulkoministeri Avigdor Lieberman pitää tekopyhänä tapaa, jolla yksittäisiä kuolemantapauksia korostetaan Lähi-idässä.

Israelin ulkoministeriltä Avigdor Liebermanilta kysyttiin tiistaisen vierailun tiedotustilaisuudessa, mitä mieltä hän on siitä, että Israelin armeija surmasi Libanonissa neljä YK:n aseetonta tarkkailijaa. Surmattujen joukossa oli yksi suomalainen.

Lieberman teilasi asian tekopyhyydeksi ja huomautti, että ihmisiä tapettiin muualla samaan aikaan paljon enemmän.

- Minusta tässä on kysymys tekopyhyydestä. Samalla viikolla 5 000 ihmistä teurastettiin Kirgisiassa, yli 600 tapettiin Afganistanissa, Pakistanissa ja Irakissa. Satoja kurdeja tapettiin kahakoissa Turkin kanssa, ja samaan aikaan satoja ihmisiä tapettiin Afrikassa, eikä kukaan välittänyt näistä tosiasioista mitään. Ja te kysytte minulta neljästä YK:n tarkkailijasta, Lieberman sanoi.

Liebermanin mukaan Israelin kansainvälinen asema on edelleen vakaa. Hän toisti maan hallituksen aiemminkin esittämän kannan, ettei Israelilla ole Turkilta anteeksipyydettävää.

Israelin joukot iskivät toukokuussa turkkilaiseen avustussaattueeseen ja välikohtauksessa kuoli yhdeksän turkkilaista. Turkki on vaatinut Israelilta anteeksipyyntöä.

Samaan aikaan kun ulkoministeri Lieberman vierailee Suomessa, Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu tapaa Washingtonissa Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman.

Amerikkalaiset ovat olleet närkästyneitä Israelin siirtokuntapolitiikasta. Maiden välit ovat nyt poikkeuksellisen tulehtuneet. Lieberman ei kuitenkaan ole huolestunut USA:n ja Israelin suhteista, sillä hänen mukaansa ne ovat edellen hyvät ja vakaat.

Ulkoministeri Alexander Stubb (kok) vakuutti ulkoministerien neuvottelujen jälkeen, että Suomen ja Israelin välillä ei ole poliittisia ongelmia.

YLE Uutiset

Tiedoksi:

#395 KESKIVIIKKO 07.07.10

12.07.2010 21:41

1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu ja presidentti Barack Obama tapasivat eilen Washingtonissa olosuhteissa, joita tarkkailijat kutsuvat järjestetyiksi (made up), ei aivan pelkästään maailman photo-op-tapahtumaksi vaan vähän tärkeämmäksi. Kukaan ei tietenkään pysty kertomaan julkisuudessa, mitä suljettujen ovien takana keskusteltiin, mutta johtajien suhteet näyttivät peukalotuntumalla arvioiden inhimillisiltä - jopa toistaan arvostavilta - , mikä on jyrkkänä vastakohtana sille jäätävälle ja torjuvalle vastenmielisyydelle, mitä Obama osoitti Netanyahua kohtaan edellisissä tapaamisissa. Kuten on jo aiemmin tullut mainittua, tuskinpa tässä on kysymys mistään rakkaussuhteesta; taustalla on havaittavissa kylmät tosiasiat, jotka pakottavat poliitikot ja valtiomiehetkin peittämään todelliset tunteensa.

NETANYAHU ja Obama vakuuttivat valtioitten välisten suhteitten kestävyyttä. ”Suhteemme tulevat paranemaan”, totesi presidentti Obama, eli parannettavaa on. Hän totesi vieraastaan tähän tapaan: ”Uskon Israelin hallituksen olevan valmis siirtymään suoriin keskusteluihin, ja haluan antaa tunnustusta pääministeriä siitä. Uskon pääministeri Netanyahun haluavan rauhaa. Uskon, että hän on halukas riskeeraaman rauhan vuoksi.”
OBAMA vastaili journalistien kysymyksiin yhteisessä lehdistötilaisuudessa. Hän väisti kysymyksen, aikooko hän painostaa Netanyahua jatkamaan 10 kuukauden rakennuskieltoa. Sen sijaan hän painotti luottamusta kasvattavien toimien tärkeyttä molemmilta osapuolilta. Israelin hallitukset ovat tehneet niitä toistuvasti saamatta mitään niitä vastaan. Yleisin vastareaktio on ollut vähättelevä, ”liian vähän ja liian myöhään”, kuten sanonta kuuluu.

OBAMAN vakuutus, että Israelilla on oikeus toimiin, joita se katsoo tarvitsevansa turvallisuutensa vuoksi, katsotaan tarkoittavan Israelin oikeutta jatkaa ydinase-pelottelua, kuten se on tehnyt tähänkin asti, eikä USA aio vaatia Israelia siitä tilille.
Hän antoi tunnustusta Israelin päätökselle helpottaa vientiä Gazan kaistalle.
Palestiinalaisille hän esitti turvallisuusvastuun lisäämistä alueillaan, mutta kehotti PA:n johtoa jatkamaan kiihotuksen vähentämistä mediassa ja instituutioissaan.
Obama vakuutti, että huolimatta myönteisestä äänestään NPT-konferenssin vain Israelia tuomitsevasta julkilausumasta USA:n politiikka ei ole muuttunut sen suhteen. (JP)

2. PÄÄMINISTERI Netanyahu lupasi siirtyä eteenpäin konkreettisin askelin, joita hän tulee ottamaan lähipäivien ja viikkojen aikana painottaen, että hän tarkoittaa viikkoja, ja hyvin näyttävällä tavalla. Journalistien tiedustellessa Obamalta tämän suhdetta Netanyahuun, hän sanoi luottaneensa häneen jo ennen presidenttikauttaan ja luottaa sen aikana.

NETANUAHU totesi puolestaan, että puheet Israelin ja USA:n suhteitten tuhoutumisesta ovat täysin vääriä (flat wrong). Lehdistötilaisuuteen varattu tunnin aika ylittyi, jonka jälkeen Obama johdatteli Netanyahun työlounaalle, jonka ruokalajit oli etukäteen valittu vieraitten makutottumusten ja juutalaisen halachan kosher-vaatimusten mukaan.
Obaman ja Netanyahun kädenpuristus lehdistötilaisuuden jälkeen näytti läsnä olleitten kertoman mukaan ystävälliseltä ja rehdiltä.
Johtajien parantaessa maailma heidän puolisonsa Sarah ja Michelle pitivät oman huippu-kokouksensa varmaan liittyen sen jälkeen yhteiselle lounaalle.

VAIKKA tapaamisen virallinen anti sopimusten ja lupausten tai uusien aloitteiden muodossa jäikin varsin niukaksi, sen tärkein anti olikin johtajien keskinäisen luottamuksen kasvattaminen ja siinä suhteessa sen voidaan katsoa onnistuneen.
Netanyahu tähdensi Iranin ydinaseen estämisen tärkeyttä ja totesi, että sanktioitten vaikutus voidaan arvioida vasta tulevina kuukausina. Hän halusi kovempia sanktioita.
VIERAILUUN liittyi eräs turvallisuusjärjestelyjä koskeva lapsus, kuten Debkafile kertoo. Netanyahun mukana kulkevien turvallisuusmiesten Glock 9 mm:n käsiaseet sisältävä kassi oli kadonnut J F Kennedyn lentokentällä. Asia tutkittiin välittömästi, ja lopulta se löydettiin Los Angelesin kentältä, mutta siinä olleet 4 pistoolia olivat poissa.
Netanyahun vartiointia lisättiin välittömästi varkauden tultua ilmi, ja viranomaiset pyrkivät selvittämään, olivatko JFK:n kentän virkailijat mukana siinä, ja mikä oli varkauden tarkoitus.
http://www.debka.com/article/8895/
Tilaisuuden lopussa Netanyahu kutsui Obaman vierailulle Israeliin, minkä tämä hyväksyi.
http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=180618
3. YASSER ARAFATIN aikana totuttiin siihen, että tämä ”länsivaltojen lemmikki-eläin”, kuten jotkut häntä luonnehtivat, eli kahdessa todellisuudessa. Hän puhui yhdellä tapaa länsivalloille, josta Daniel Pipes käyttää sanaa makea (dulcet), mutta käytti aivan toisenlaisia termejä ja kertoi asiat aivan toisin puhuessaan omalla kansalleen arabiaksi.
Daniel Pipes kyselee artikkelissaan, miten on Abbasin laita; voimmeko luottaa häneen? Hän toteaa aluksi, että aivan liian usein länsivallat ottavat hänen englanninkieliset puheensa sanan-mukaisesti ja jättävät huomiotta arabiankielisistä tulevat käännökset.
PIPES toteaa, että kysymys Abbasin uskottavuudesta on ajankohtainen, sillä hän antoi lupauksia myönnytyksistä Israelille, suostui israelilaisten journalistien haastatteluun ja tapasi Amerikan juutalaisjärjestöjen johtajia Daniel Abraham Lähi Idän keskuksessa.

ABBAS antoi vakuutuksen Obaman hallitukselle haluavansa rauhaa ja olevansa valmis sopimaan Länsirannasta ja Jerusalemista Israelin kanssa, kuten Al-Hayat lehti Lontoossa kertoo, mikä PA:n taholta välittömästi kiellettiin.
Haastattelutilaisuudessa Abbas esiintyi jalomielisenä, sillä hän halusi saada kontaktin Israelin kansaan varottaen samalla: ”Älkää antako minulle aihetta menettää toivoani”.

PIPES sanoo, että Abbas kertoi haastattelussa asiat juuri niin, kuin israelilaiset haluavat kuulla: Tuomita väkivallan, tunnustaa juutalaisten oikeuden alueisiin, joita Israel valvoo, hyväksyä Israelin turvallisuusvaatimukset ja poistaa kiihotus PA:n mediasta ja opetus-materiaalista. Hän tunnusti holokaustin tapahtuneen joskin on eri mieltä siinä menehtyneistä juutalaisista – hänen mukaansa 600 000, ei 6 miljoonaa – mutta tunnustaa eri lukumäärät.
PIPES joutuu lopulta toteamaan, että huolimatta Abbasin suloisista sanoista englanninkielellä, ne eivät vastaa todellisuutta, eli Abbas puhuu vääristeltyä totuutta.

PA:n koulukirjoissa koko Israelin alue Jordanjoesta Välimereen kuuluu Palestiinan valtioon, kuten esimerkit rannikon pituudesta 45 km (Gaza) vastaan 235 km, johon kuuluu myös Israelin rannikon pituus 190 km, tai Palestiinan maan koosta 27 000 neliökm, josta Israelin maan osuus on 21 000 neliökm, loput 6 000 neliökm. Gaza + Länsiranta yhdessä.
Esimerkkinä Salaam Fayadin kaksinaamaisuudesta Pipes mainitsee hänen lupauksensa puheessaan Aspen instituutissa Coloradossa Amerikassa, että juutalaiset ovat tervetulleita asumaan itsenäisessä Palestiinan valtiossa nauttien suurempia oikeuksia kuin Israelin arabit nykyisin Israelissa.
PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat tyrmäsi nämä suloiselta kuuluvat laulut suoralta kädeltä: ”Kukaan ei tulisi hyväksymään israelilaisten setlereitten jäämistä asumaan Palestiinaan. Jotkut sanovat, että heille tulisi myöntää Palestiinan kansalaisuus. Me hylkäämme sen suoralta kädeltä”, Erekat puhui arabiankielellä MEMRIn kääntämänä.
PIPES heittää retorisen kysymyksen: Kumpi totuus on todellinen? Englanninkielellä vai arabiankielellä kerrotut, sillä molemmat eivät voi olla totta. Toinen on silkkaa valhetta. http://www.jpost.com/Opinion/Columnists/Article.aspx?id=180628

4. PA:n edustajat kertovat vastauksena Obaman ja Netanyahun välisiin keskusteluihin,
että PA on valmis suoriin keskusteluihin, mutta että sitä ennen Israelin tulee lisätä luottamusta kasvattavia toimia, kuten jatkaa rakennuskieltoa Juudeassa ja Samariassa sekä luovuttaa turvallisuusvastuuta PA:n poliiseille nykyistä enemmän. PA haluaa rakentaa parikymmentä uutta poliisiasemaa ja poliiseille oikeutta liikkua vapaammin ja myös C-alueilla, jotka ovat Israelin täydessä valvonnassa. PA haluaa myös Venäjän lupaamat 50 panssaroitua autoa.

USA:N PRESIDENTTI Obama olisi tehnyt viisaasti, jos olisi jättänyt kertomatta lehtimiehille toiveistaan, että Israel lisää luottamusta kasvattavia toimia PA:lle, sillä se on kuin lupaus, että USA tulee tukemaan heidän vaatimuksiaan, olkoot ne kuinka kohtuuttomia tahansa.
Abbasin neuvonantajana tunnettu Abu Rudeinah kertoi, että PA odottaa edelleen Israelin esitystä rajoista ja turvallisuudesta ehtona suorille keskusteluille.
Netanyahu on puolestaan todennut, että keskeisistä kysymyksistä kuten rajat, turvallisuus ja Jerusalemin asema voidaan keskustella vain suorissa neuvotteluissa. Täten pähkinä on täysin rikkomatta, kumpikin osapuoli tarkastelee sitä omalta suunnaltaan haluamatta tehdä mitään sen särkemiseksi, koska toisen osapuolen on tehtävä se.

MAHMOUD ABBAS totesi eilen, että epäsuorissa keskusteluissa tulee saada enemmän edistystä, ennen kuin ne voidaan siirtää ylemmälle tasolle. Hänen mielestään epäsuorat eivät ole edistyneet ollenkaan. Hän asettaa toiveensa Obamaan, jonka hän odottaa ja toivoo painostavan Netanyahun hänen vaatimiinsa myönnytyksiin.
Koreista lausunnoista ja hymistelevistä puheista huolimatta Obaman ja Netanyahun keskustelut eivät tuoneet mitään uutta Israelin odottamiin polttaviin kysymyksiin. Kukaan ei voine sanoa, miten Netanyhau aikoo toteuttaa lupaamiaan ronskia (robust) toimiaan kotiuduttuaan Amerikan matkaltaan, tai mitä ne tulisivat olemaan. Ehkä hän keskusteli niistä Obaman kanssa suljettujen ovien takana, ehkä ei, mutta kansalle ei kerrottu mitään. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3916162,00.html

5. ISRAELIN JA TURKIN välit ovat jos mahdollista vieläkin epäselvemmät kuin sen suhteet moniin muihin maihin, mukaan lukien USA. Turkin ulkoministeri Ahmet Davutoglu sanoi puheessaan maanantaina, että Turkki tulee katkaisemaan suhteensa Israeliin, ellei se pyydä anteeksi ja suostu korvauksiin surmattujen omaisille. Korkeat turkkilaiset viranomaiset mitätöivät kuitenkin Davutoglun puheen uhkaukset sanoen, että hän tarkoitti suhteitten jäätyvän nykyiselle tasolle ilman sitä, mutta ettei niiden katkaisemisesta ole kysymys.

IDF:n komentaja Gabi Ashkenazi toteaa, että suhteet toimivat sotilasjohtajien välillä normaalisti, eikä hän ole huomannut niissä mitään muutosta.
Samoin Israelin ulkoministeri sanoo, ettei se ole saanut mitään todisteita suhteitten katkaisemisesta eikä ole varautunut siihen. Israelilaisten siviili- ja sotilashenkilöitten matkat Turkkiin sen sijaan ovat vähentyneet ellei peräti loppuneet toistaiseksi.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=180670

5. UUTISOTSIKOITA
- IDF:n sisällä jatkuvat tutkimukset sotilaitten ja upseerien toimista cast lead operaation aikana. Muutamat joutuvat vastaamaan teoistaan oikeudessa.
- Egyptin presidentti Hosni Mubarakin yllättävä matka Ranskaan on herättänyt epäilyjä, että hän on vakavasti sairas, ehkä syövästä. (JP)
- Gilad Shalitin marssijat ovat tänään Latrunissa, jatkaen sieltä Jerusalemiin.
- Nahal-prikaatin sotilaitten videoitu tanssiesitys partiomatkallaan Hebronissa on herättänyt ristiriitaisia mielipiteitä, puolesta ja vastaan. Kiva esitys.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=180674
- Gil Hoffman kertoo, ettei Obama pystynyt hälventämään joittenkin Israelin kansanedustajien epäilyksiä, että hän vain näytteli poliittisista syistä, eli hän on edelleen paha. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=180666
- Media on syrjinyt valtavaa öljypaloa Iranissa, joka on riehunut jo kuusi viikkoa ja tuhonnut päivittäin 8000-9000 tynnyriä öljyä puolen miljoonan USD arvosta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138450

Tiedoksi:

#396 MAANANTAI 12.07.10

12.07.2010 22:53

1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu sanoo H Keinon artikkelin mukaan, että sopimus PA:n kanssa on mahdollista saada aikaan 2012 mennessä, ehkä jo vuoden kuluessa, kuten hän lupaili Fox News Sunday ohjelmassa. ”Uskoakseni sopimus on mahdollista saada aikaan (2012)”, Netanyahu sanoi sunnuntain haastattelussa. ”Sen toteuttamiseen voitaneen antaa aikaa, sillä aika on tärkeä elementti sopimuksen saamiseksi, sekä turvallisuuden että muitten elementtien osalta, mikä voisi olla vaikeaa, ellei sitä voida toteuttaa ajan kanssa.” HALLITUSLÄHTEEN mukaan Netanyahu uskoo aikaelementin tärkeyteen määrättyjen toteutettavien turvallisuusjärjestelyjen tehokkuuden arvioimiseksi. Esimerkkinä tästä on Netanyahun vaatimus IDF:n pysyttämiseksi Jordanjoen laakson alueella Israelin turvallisuuden vuoksi, ettei sitä kautta salakuljeteta laittomia aseita Länsirannalle. Tämän ajatuskuvion mukaan järjestelyjä voidaan muuttaa tilanteen kehittymisen mukaan. PUHUESSAAN CFR:n konferenssissa New Yorkissa torstaina Netanyahu kehitteli tätä aihetta tähän tapaan: ”Uskoakseni ensiksi on tärkeintä määritellä selvä näky rauhasta, jossa ihmiset alkavat nähdä, mitä etuisuuksia se tuo heidän elämäänsä. Toiseksi tärkein asia on rauhan-sopimuksen toteuttaminen ajan kanssa. Tämä on elintärkeä sekä turvallisuuden että muiden kriittisten elementtien vuoksi. Se saa aikaan suuren muutoksen. Jos rakennat aikataulun mihin tahansa sopimukseen, joita meillä on, uskon sen auttavan suuresti. Kaiken muun jätän kahdenkeskisiin neuvotteluihin PA.n puheenjohtaja Mahmoud Abbasin kanssa.” Kyselytunnilla pääministeri sanoi uskovansa sopimuksen syntyvän vuoden kuluessa. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=181132 2. PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas sen sijaan ei ollut ollenkaan yhtä toiveikas eikä halukas hyppäämään Netanyahun ja nyt myös presidentti Obaman vaatimiin suoriin keskusteluihin. Hän sanoi puhuessaan lauantaina, ettei hänellä ole mitään aikomuksia aloittaa suoria keskusteluja, joita hän pitää tässä vaiheessa merkityksettöminä. ”Jos israelilaiset tulevat ja vaativat keskustelujen aloittamista nolla-tilanteesta, tämä on hyödytöntä.”, hän selitti. PA on vaatinut keskustelujen jatkamista siitä, mihin ne jäivät Olmertin hallituksen aikana Tzipi Livnin johtaessa hallituksen tiimiä. Ongelmana tässä on se, ettei ole tiedossa, mistä silloin sovittiin ja mitä lupauksia Livni teki, koska mitään kirjoitettuja muistioita ei ole esitetty julkisuudessa, mikä antaa tilaisuuden erilaisiin tulkintoihin PA:n keskustelijoiden ja Livnin muistikuvien pohjalta. TZIPI LIVNI ja PA:n entinen pääministeri Ahmed Qureia tapasivat sunnuntai-iltana King David hotelissa ennen puheitaan heprealaisen yliopiston Harry S Trumanin instituutin rauhan edistämiseksi yhdessä Kondar Adenauerin säätiön ryhmän kanssa järjestämässä konferenssissa, jota markkinoitiin nimellä. ”Israelin ja palestiinalaisten väliset epäsuorat keskustelut; kokemuksia aiemmista neuvotteluista.” LIVNIN ja Qureian tapaaminen eilen illalla oli pelkkä PR-temppu ilman todellisia vinkkejä tai analyysejä siitä, miten tilanne nähdään opposition taholla. Qureia käytti tilaisuutta hyväkseen syyttämällä Netanyahun hallitusta vilpillisyydestä, ettei se todella ollut jäädyttänyt rakentamista Juudeassa ja Samariassa eikä saanut amerikkalaisilta vakuutuksia rajoista ja turvallisuudesta, joita PA:n johto vaatii ehtona suorille keskusteluille. Hän myös väitti, että ”Netanyhaun hallitus on väistynyt Olmertin hallitusohjelmasta ilman omaa tasapainoista politiikkaa, jota ilman ei ole kehitystä”. LIVNI pilkkasi hallitusta, ettei se ollut pystynyt aloittamaan suoria keskusteluja PA:n kanssa. Hän väitti, etteivät Annapolis konferenssin päätökset olleet epäonnistuneet, vaan niitä pyrittiin toteuttamaan käytännössä, mikä keskeytyi uusien vaalien johdosta. Hän kehui tavanneensa Qureian samassa King David hotellissa useita kertoja viikossa, mutta ilman julkisuutta. Hän väitti keskustelleensa Qureian kanssa, miten lopettaa konflikti osapuolten välillä, mutta ettei tämän hallituksen aikana ole mitään keskusteluja sen ja PA:n välillä. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=181138 3. PÄÄMINISTERI Netanyahu kokosi eilen seitsemän avainministerinsä muodostaman minikabinetin, jota joskus kutsutaan ”turvallisuuskabinetiksi”, joskus vain ”seitsikoksi”, jolle hän kertoi Amerikan matkansa vaiheita ja keskusteluistaan Obaman kanssa. Hän pyysi ministereitä pitämään korvien välissä sen, mistä istunnossa keskusteltiin ja sovittiin. Ynetnews.com väittää kuitenkin saaneensa selville, että Netanyahu (Bibi) kertoi suorien keskustelujen alkavan elokuussa tänä vuonna. Ynetin artikkelissa todetaan, että Bibi kertoi Foxnews Sunday ohjelmassa eilen haluavansa yhtenäistä ja jakamatonta Jerusalemia, mutta palestiinalaisilla on asiasta omia mielipiteitään. Pääministeri haluaisi kuitenkin, että keskustelut aloitetaan osapuolten välillä ilman välikäsiä, ja näissä keskusteluissa sovitaan ristiriitaisista kysymyksistä. Artikkelissa todetaan Bibin uskovan, että sopimus PA:n kanssa on mahdollinen vuoteen 2012 mennessä, mutta että sen toteuttaminen käytännössä vie aikaa. Bibi valitteli Foxnews ohjelmassa, ettei hänellä ole keskustelukumppania PA:n puolella, sillä ”ei keskusteluja voida käydä ilman luotettavaa vastapuolen edustajaa”. OBAMA soitti Abbasille pian sen jälkeen, kun hän tapasi Netanyahun, ja kehotti häntä muuttamaan kielteistä kantaansa ja aloittamaan suorat keskustelut Israelin kanssa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3918441,00.html 4. VASTAUKSENA Israelin armeijan julkistamiin kuviin ja videoihin Hizbullahin asevarikoista, komentokeskuksista ja ohjusten laukaisupaikoista, terrorijärjestön eteläisen lohkon komentaja sheikki Nabil Kaouk kertoi median edustajille, että myös heillä on merkitty israelilaiset kohteet, joita he tulevat pommittamaan raketeillaan ja ohjuksillaan sodan aikana. KAOUK totesi, että Israel julkisti kohdeluettelonsa Hizbullahin väitetyistä ja potentiaalisista IDF:n iskukohteista tulevan sodan aikana vuonna 2006 häviämänsä Libanonin kakkossodan vuosipäivänä. LONTOOSSA ilmestyvän Al-Sharq Al-Awsat lehden lauantaina julkistamien tietojen mukaan Hizbullah epäilee Israelin ja USA:n suunnittelevan jotain, josta IDF:n julkistama aineisto on osa, ja sanoo julkistamattomaan tietolähteeseen perustuen asettaneensa joukkonsa hälytysvalmiuteen. Monet uskovat IDF:n halunneen julkistaa keräämänsä tiedusteluaineistoon perustuvat karttansa ja videonsa valmistellakseen maailmaa ja kansaansa tulevaan kriisiin Libanonissa, mikä voi olla luoteeltaan tuhoisa ja jossa siviiliuhrien määrä voi olla järkyttävä. IDF valmistelee kaikessa hiljaisuudessa potentiaaliseen konfliktiin Libanonissa. Hizbullah kielsi IDF:n tiedot perättöminä, mutta sanoo välttävänsä konfliktia kesän aikana. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=181090 5. UUTISOTSIKOITA - Israelin merivoimat seuraavat tarkoin Amalthea-laivan matkaa Kreikasta kohti Gazaa, ja vakuuttaa, ettei alusta päästetä Gazan satamaan. (JP) - IDF:n asettama sisäinen tutkimuskomitea, jota johtaa kenraalimajuri Giora Eiland, esitteli tutkimustensa tulokset eilen IDF:n johtajistolle. Tilaisuus ei ollut tarkoitettu julkisuuteen. Raportti julkistetaan tänään maanantaina. Sen sanotaan kohdistavan kirpeää arvosteluja laivaston komentajan vara-amiraali Eliezer Maromin päätöksistä Mabi Marmara avustusaluksen valtauksen yhteydessä kehittyneeseen välikohtaukseen, joka päättyi 7 erikoiskoulutetun sotilaan pahoinpitelyyn ja sotilaiden itsepuolustukseksi ampuman 9 turkkilaisen siviilin kuolemaan. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=181144 - Valtio pyytää korkeinta oikeutta, että se hylkää Gush Shalom NGO-järjestön vaateen Mavi Marmaran tapausta tutkivan Turkelin komitean hajottamiseksi. (JP) - Hallituksen lakikomitea hyväksyi suunnitelmat turvallisuusaidan rakentamiseksi Siinan ja Negevin väliselle rajalle. Raja on ollut vuosikymmenet heikosti valvottu ilman kunnollista estettä, minkä johdosta Siinailta pyrkii Israeliin sekä salakuljettajia että terroristeja ja työtä etsiviä pakolaisia useista Afrikan maista. Tilanne on kehittynyt lähes kestämättömäksi varsinkin Eilatin ja Beershevan kaupungeille, jonne työtä etsivät ensiksi suuntaavat aiheuttaen runsaasti järjestyshäiriöitä ja rikollisuutta. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=181139 - Poliisi pidätti Boris Bogusianin Beershevassa syytettynä lukuisten hautakivien häpäisemisestä piirrellen niihin hakaristejä ja iskulauseita kuten ”Heil Hitler”. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=181091 - IAF harkitsee, hankkiiko se Boeing yhtiön eilen ensilentonsa tehneen F-15 Silent Eagle koneen lentolaivueittensa uusimiseksi. Ilmavoimien uusimistarve alkaa olla akuutti, eikä F-35 koneen valmistumisesta ja lopullisesta hinnasta olla vieläkään varmoja, mitkä molemmat ovat muuttuneet vuodesta toiseen. F-15 SE koneella on joitain Stealth koneen ominaisuuksia ja muita parannuksia entisiin verrattuna. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=181134 - Heprealaisen Yliopiston arkeologinen kaivausryhmä löysi keraamisen kappaleen, jonka uskotaan kuuluneen laajempaan laattaan. Sen uskotaan olevan 14. vuosisadalta eKr.. Siinä on muutamia akkadinkielisiä sanoja nuolenpää kirjoituksella kirjoitettuina. Se löydettiin ns. Ofel-alueelta Jerusalemin Temppelimuurin ja Davidin kaupungin välistä. Löydön sanotaan vahvistavan uskomuksia, että Jerusalem oli vahva alueellinen keskus kauan ennen kuin David valloitti sen. Löydetty keraaminen pala on vain 2 x 2.8 sm kokoinen. Kirjoitusta ylistetään korkeatasoiseksi, mikä osoittaa sen kirjoittajan opillisen sivistystason. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=181135 - Poliisi meni Majdal aj.Shams kylään suorittaakseen etsinnän epäilemässään talossa. Kylän druusi-asukkaat tulivat joukolla heitä vastaan pakottaen heidät etsimään turvaa epäilystä talosta lukkiutuen sinne turvaan vihaisilta asukkailta. Poliisin vahvistus-joukkojen avulla ja keskusteluilla heidät saatiin lopulta poistettua kylästä ilman ihmisvahinkoja. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=181101 - Intialainen lapsenvahti, joka pelasti pienen pojan Mumbain terroristien käsistä uskaliaalla paolla, saanee Israelin kansalaisuuden.http://www.haaretz.com/jewish-world/israel-to-grant-citizenship-to-indian-woman-who-saved-chabad-rabbi-s-son-in-mumbai-attack-1.301333

Adressin tekijä on poistanut tämän viestin (Näytä tarkemmat tiedot)

13.07.2010 16:16


Adressin tekijä on poistanut tämän viestin (Näytä tarkemmat tiedot)

14.07.2010 09:05


Tiedoksi:

#399 KESKIVIIKKO 14.07.10

14.07.2010 12:33

1. MOLDOVAN lipun alla purjehtiva ”avustuslaiva” Amal Thea on kapteeninsa Kuubasta kotoisin olevan Antonion mukaan matkalla El-Arishiin, kuten hän kertoi Israelin merivoimien ohjusalukselle. Laivan tilannut ja varustanut The Gaddafi International Charity & Develepment Foundation, jota johtaa ja jonka rahoituksesta vastaa Muammar Gaddafin vanhin poika Seif Al-Islam, ilmoittaa aluksen olevan matkalla Gazaan. Tilanne kulminoitunee tänään.

DEBKAFILE olettaa artikkelissaan, että aluksen matka Gazaan on osa Libyan valtakamppailua, jossa presidentin vanhin ja nuorin poika ovat uutisten keskipisteessä. Presidentti Muammar Gaddafi on 68-vuotias, ja sanoo luovuttavansa vallan nuorimmalle pojalleen Moatassem Billah Gaddafille vuonna 2013.
Vanhin poika Seif on eri mieltä ja siksi tarttui tähän tilaisuuteen saada nimensä maailman tietoisuuteen, vaikka hän on ollut uutisten aiheena useissa tilanteissa. Hän junaili libyalaisen terroristin vapauttamisen, joka suunnitteli iskun, joka tuhosi Pan-Am matkustajakoneen Lockerbien lähellä vuonna joulukuussa 1988 surmaten 250 matkustajaa ja henkilökunnan jäsentä ja 11 ihmistä maan päällä. Terroristi, Libyan entinen salainen agentti Mohamed al-Megrabi, vapautettiin vankilasta elokuussa 2009, koska hänen väitettiin olevan kuoleman-sairas. Lääkärin mukaan mies elää 20 vuotta. Mies sai sankarin vastaanoton Libyassa.

LIBYA on virallisesti ilmoittanut, ettei sillä ole mitään tekemistä Amal Thea aluksen matkan kanssa, koska ”se voi aiheuttaa riskejä ja tarpeettomia ongelmia” Israelin kanssa, mitä Libya ei halua tässä vaiheessa. Presidentti kielsi yksityiskoneitten lennot Libyasta ennen aluksen lähtöä estääkseen poikaansa liittymästä aluksen matkustajiin. Hän myös antoi käskyn, että aluksen varustelu tulee tapahtua Libyan ulkopuolella, mikä tapahtui Ateenassa.
http://www.debka.com/article/8907/printversion/, (JP)

2. USEITA SATOJA Israelin arabia osoitti mieltään eilen Ramlessa vastustaessaan 13 talon purkamista, jotka ovat osa seitsemästä kymmenestä laittomasti rakennetusta talosta. Ne sijaitsevat Ramelen Dahmash lähiössä, joka on valtaosin arabien asuttama. Alue sijaitsee Ramlen keskustan ja Lodin välissä, ja se on yleiskaavassa varattu maatalouden käyttöön. Asukkaat eivät saa kaupungin tarjoamia yhteiskunnallisia palveluja, ja ovat esittäneet, että alueen käyttötarkoitusta muutetaan asuntokäyttöön. Tämä mahdollistaisi asukkaat hakemaan taloilleen rakennusluvat jälkikäteen ja saada talot liitetyiksi kaupungin infrastruktuuriin.
Alueella asuu nykyisin noin 600 ihmistä.

MIELENOSOITUKSET järjestettiin päivää ennen asian käsittelyä Petah Tikvan piirioikeudessa, jossa päätetään talojen purkamisesta tai siirtämisestä. Mielenosoituksia on tarkoitus jatkaa tänään oikeustalon ulkopuolella.
Mielenosoituksiin tuotettiin osanottajia laajalti alueen ulkopuolelta, Golanin kukkuloilta, arabikylistä Galileassa, sekä beduiineja Negevin kylistä. Mukana oli satakunta osanottajaa Sheikh Jarrah-järjestöstä, joitten mielestä tilanne Ramlessa muistuttaa sitä, millainen se on Jerusalemin itäosissa.
Mukana oli myös sheikki Raed Salahin lähettämä joukkue, joka kannattaa islamilaista järjestöä, sen pohjoista haaraa, joka aiheuttaa jatkuvia hankaluuksia Jerusalemissa. Tämä järjestö on israelilainen muunnos Egyptissä toimivasta oppositiojärjestöstä Muslimiveljes-kunta, jonka jäseniä Mubarakin hallitus pidättää toistuvasti. (JP)

3. PÄÄMINISTERI Netanyahun ja Egyptin presidentti Hosni Mubarakin täksi päiväksi
aiottu tapaaminen Sharm al-Sheikissä siirtyy epämääräiseen tulevaisuuteen, sillä Mubarak joutui lentämään kiireesti Saksaan, jossa hänelle annetaan hoitoa epäillyn syövän hoidossa. Hänelle suoritettiin sairaalassa maaliskuussa leikkaus, jota sairaalan taholta kutsutaan ”monimutkaiseksi”. Virallisesti ei ole ilmoitettu, mikä presidentin sairaus on.

HAARETZ, joka asiaa tarkastelee artikkelissaan, ei laske pois mahdollisuutta, että sairaus on ”diplomaattista laatua”, eli että Mubarak ei jostain syystä halua tavata Netanyahua juuri nyt. Libanonilainen lehti As-Sharif arvioi, että Mubarak haluaa tavata ensin Mahmoud Abbasin saadakseen luotettavamman kuvan tilanteesta, ja mitä Abbas lopulta haluaa.
Egyptin ulkoministeri Ahmed Aboul Gheit totesi äskettäin, ettei ole mitään aihetta mennä suoriin keskusteluihin, ennen kuin edistystä on tapahtunut epäsuorissa.
Mubarak peruutti myös Abbasin tapaamisensa, joka on suunniteltu torstaiksi.
Asiaan voi vaikuttaa George Mitchellin saapuminen Israeliin loppuviikosta. Hänen oletetaan tuovan presidentti Obaman henkilökohtaisen viestin Abbasille, joka odottaa vahvistusta puhelinkeskustelulle Obaman kanssa viime viikolla, jossa Obama lupasi tehdä kaikkensa Palestiinan valtion perustamiseksi ensi vuoden aikana ja ilmeisesti Erekatin viittauksiin perustuen lupasi vääntää Netanyahun kättä taas kerran lisämyönnytysten kiristämiseksi.
http://www.haaretz.com/print-edition/news/mubarak-s-ailing-health-and-postponed-meetings-have-israeli-officials-worried-1.301797

4. LIBYAN DIKTAATTORIN Muammar Gaddafin nimiin rekisteröidyn kansainvälisen avustusjärjestön edustajat käyvät salaisia keskusteluja Israelin kanssa avoimen selkkauksen välttämiseksi sen varustaman Amal Thea aluksen määränpäästä. Aluksen kapteeni sanoi aiemmin, että laiva suunnistaa El-Arishiin, mutta laivan varustanut järjestö sanoo aluksen pyrkivän Gazaan. Israelin merivoimat ovat yhtä päättäväisiä, ettei alus pääse Gazaan.

ALUKSEN kapteeni ilmoitti jokin aika sitten, että aluksessa on konevika ja se on ankkurissa, kunnes vika on korjattu. Vika voi olla poliittista laatua, mutta tervetullut tässä tilanteessa.
Aluksessa on tiettävästi 21 ulkomaista ”avustajaa” monesta maasta, sekä 12 hengen miehistö. Avustustarvikkeita sanotaan olevan 2000 tonnia, mutta ei aseita. Israel on toistuvasti ilmoittanut, ettei sillä ole mitään avustustarvikkeitten viemistä vastaan Gazaan, mutta että se haluaa tarkistaa, ettei aluksessa ole kiellettyjä tarvikkeita ja materiaaleja. Siksi alus halutaan Ashdodin satamaan, jossa lasti puretaan ja viedään maanteitse Gazaan. Aluksessa olevat ”avustajat” pidätetään ja heidät karkotetaan maasta, mutta ei Gazaan.
USA:n diplomaatit ovat kehottaneet Libyaa välttämään Mavi Marmaran tapaisen välikohtauksen toistumista, ja vaikuttamaan aluksen ohjaamiseksi Egyptiin tai Ashdodiin.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138585

5. ISRAELISSA keskustellaan joskus hyvinkin kiihkeästi, saako juutalainen saa rukoilla
ja harjoittaa uskontonsa vaatimia rituaaleja Temppelivuorella. Toistaiseksi keskustelun kohde keskittyy Länsimuuriin, jota kutsutaan myös Itkumuuriksi ja hepreaksi Kotel, mutta silloin tällöin nostetaan esiin kysymys, miten on mahdollista, että vaikka IDF:n joukot ajoivat Jordanian arabilegioonan joukot Jerusalemin itäosista vuonna 1967 ja Temppelivuoren vapauttaneet sotilaat ja upseerit julistivat, että ”Temppelivuori on meidän”, vielä tänään juutalaisilla ei ole oikeutta rukoilla vuorella.
Paikalla olevat muslimivartijat ja juutalaispoliisit vahtivat, etteivät vain vuorelle nousseen ei-muslimin huulet liiku tavalla, jota voisi epäillä äänettömäksi rukoukseksi.
JOS SELLAISTA havaitaan, henkilö pidätetään, hänet viedään poliisikuulusteluun ja sen päätteeksi häntä vaaditaan allekirjoittamaan hepreakielinen dokumentti, jossa hän tunnustaa rikkoneensa poliisin asettamia järjestyssääntöjä ja aiheuttaneen järjestyshäiriöitä. Ei haittaa, vaikka henkilö ei itse kieltä osaamattomana tiedä, mitä hän tunnusti. Rangaistuksena voi olla sakkoja ja/tai kielto tulla paikalle määräajan kuluessa.

VÄLITÖN ongelmapaikka on kuitenkin Länsimuuri ja rukoileminen siellä.
Kuten paikalla käynyt on havainnut, miehet ja naiset rukoilevat muurin vieressä eri kohdissa, ja niiden välille on pystytetty aita tirkistelyn estämiseksi. Mutta sen lisäksi on naisia koskevia rajoituksia. Nainen ei saa kuljettaa mukanaan uskontoaan esittäviä symboleja, ei rukousliinaa eikä varsinkaan Tora-rullia.
On kuitenkin naisia, jotka eivät jaksa ymmärtää, miksi vain naisia jahdataan?
WOMEN OF THE WALL järjestön puheenjohtaja Anat Hoffman meni muurille ryhmänsä kanssa rukoillakseen heidän kanssaan. Hänellä oli rukousliina harteillaan ja hän kantoi käsissään Tora-rullaa, mikä korkeimman oikeuden päätöksen mukaan on kielletty.
Poliisi havaitsi heti paikalla, että rikos oli tapahtumassa heidän silmiensä edessä ja menivät joukolla pidättämään syyllisen. Ensiksi he raastoivat hänen käsistään Tora-rullat, ja sen jälkeen Hoffman vietiin poliisikuulusteluihin. Häntä vastaan nostettaneen syyte aikanaan.

Samaan aikaan Knessetin painostusryhmä kansan yhdenmukaisesta ja moniarvoisesta kohtelusta keskusteli tiistaina, miten naisille voitaisiin sallia vapaa oikeus harjoittaa uskontonsa vaatimuksia ja rukoilla muurilla ilman poliisin väliintuloa. Osin kiihtyneitäkin puheenvuoroja käytettiin, erikoisuutena varsinkin vasemmiston taholta, jotka ennen kaikkea vaativat, että muurin valvonta otetaan pois yhdeltä uskontosuunnalta, joka on monopolisoinut paikan asettaen sinne omat käyttäytymis- ja pukeutumissääntönsä. (JP)

6. UUTISOTSIKOITA
- 10 000 ihmistä kokoontui maanantai-iltana Kotellille vaatimaan laillisia oikeuksiaan Temppelivuorella, joita poliisi polkee omine säännöksineen ja rajoituksineen. Tilaisuuteen liittyi vuosittainen marssi Jerusalemin muurien ympäri osoitukseksi, että vuori kuuluu kokonaisuudessaan juutalaisille. Tavallisesti paikalle tulee pari-kolmetuhatta ihmistä, mutta tänä vuonna osanotto oli moninkertainen, ehkä siksi, että kysymys Jerusalemin omistuksesta on nousemassa todella kuumaksi. Kaupunginneuvoston jäsen Rayeh King muistutti oudosta tilanteesta, että vuori on suurimman osan vuotta suljettu juutalaisilta, mutta muhamettilaiset pääsevät sinne vapaasti ja turistitkin lähes päivittäin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138560
- Hizbullahin rakettitulessa vammautuneet 91 uhria tekivät 1.2 miljardin USD vaateen Al-Jazeera TV-yhtiölle, että sen ohjelmillaan auttoi Hizbullahia rakettiensa ampumisessa kertoen, miten ne osuivat maaliinsa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138561
- USA vaatii, että Jordanian tulee koordinoida ydinvoimalansa rakentaminen Israelin kanssa tai sen tuki kohteeseen voi poistua. Jordaniassa löydettiin yksi maailman rikkaimmista uraanikentistä, ainakin 65 000 tonnia. USA tukee Jordaniaa vuosittaan 665 miljoonalla USD, siitä 350 miljoonaa sotilasmenoihin, loput taloudellisiin kohteisiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138567
- IDF jatkaa keskeytymätöntä jahtiaan terroristien pidättämiseksi ennen kuin he sytyttävät pomminsa tai laukaisevat aseensa. Viime yön aikana IDF pidätti 11 epäiltyä Juudean ja Samarian alueilta. PA:N johto vaatii toistuvasti, että IDF:n tulee lopettaa tämä jahti, vaikka heidän oma ”poliisinsa” on vielä kaukana – jos koskaan edes halukas - ottamaan vastuuta pidätyksistä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138587

Juhani Sirkiä
Vieras

#400 Hyvä adressi!

14.07.2010 13:38

Ihan hyvä adressi!

Kommentoi adressia




Maksullinen mainonta

Mainostamme tätä adressia 3000 ihmiselle.

Lisätietoja…