Adressi Israelin tueksi!

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Adressi Israelin tueksi!.

itsenäisyysjulistus
Vieras

#426 Israelin

04.08.2010 00:15

Itsenäisyysjulistus annettiin 14.05.1948

ISRAELIN MAASSA syntyi juutalainen kansa. Tässä maassa muo- toutui sen henkinen, uskonnollinen ja kansallinen luonne. Täällä se asui riippumattomana ja itsenäisenä. Täällä se loi kansallisesti ja yleismaailmallisesti merkittävän kulttuurin ja antoi maailmalle ikui- sen Kirjojen kirjan.

Väkivalloin maasta karkotettu juutalainen kansa pysyi kaikesta huolimatta uskollisena maalleen kaikissa maissa, joihin se oli hajaantunut, lujana rukouksissaan ja toivossaan saada palata tähän maahan ja elvyttää täällä poliittinen vapautensa.

Tämän historian ja perinteen innoittamana juutalaisten jokai- nen sukupolvi pyrki uudistamaan yhteyden muinaiseen kotimaahansa, ja uusimpien sukupolvien aikana on palattu takaisin kotiin suurin joukoin.

Vanhat raivaajat ja maanpuolustajat sekä saartoa uhmaavat uudet tulokkaat saivat erämaan kukoistamaan, elvyttivät heprean kielen ja rakensivat kyliä ja kaupunkeja. He perustivat kukoistavan yhteis- kunnan, joka hallitsi omaa talouttaan ja kulttuuriaan, pyrki rauhaan, mutta kykeni myös puolustamaan itseään, tuoden edistyksen siunauk- sen kaikille niille alueen asukkaille, jotka omistautuivat riippumat- tomuuden ja itsenäisyyden saavuttamiseen.

Ensimmäisen sionistikongressin kutsui koolle vuonna 1897 Theodor Herzl,juutalaisten tulevan valtion näkijä. Kongressi julisti, että juutalaisella kansalla oli oikeus elvyttää uudelleen kansallinen olemassaolonsa omassa maassaan.

Tämä oikeus tunnustettiin Balfourin julistuksessa 2. marraskuuta 1917 ja vahvistettiin Kansainliiton mandaatilla, joka antoi kansain- välisen hyväksynnän juutalaisen kansan ja Israelin maan väliselle historialliselle yhteydelle ja juutalaisten oikeudelle perustaa uudel- leen kansallinen kotinsa.

Holokausti, joka meidän aikanamme tuhosi Euroopassa miljoonia juutalaisia, todisti jälleen kiistattomasti kuinka välttämätöntä oli ratkaista juutalaisten kodittomuuden ongelma ja heidän riippuvuutensa juutalaisvaltion uudelleen perustamisesta Israelin maahan, mikä avaisi kotimaan portit jokaiselle juutalaiselle ja soisi juutalaiselle kansalle kansakunnan aseman tasavertaisin oikeuksin kansojen perheessä.

Huolimatta kaikista vastoinkäymisistä, esteistäja vaaroista,jäl- jellä olevat niistä, jotka Euroopassa olivat säilyneet hengissä natsien kolkosta verilöylystä, jatkoivat sitkeästi exodustaan Israelin maahan yhdessä muista maista tulleiden juutalaisten kanssa ja vakuuttivat oikeuttaan arvokkaaseen, vapaaseen ja rehellisen uurastuksen täyttä- mään elämään kansansa kotimaassa.

Toisessa maailmansodassa Israelin maan juutalaisyhteisö antoi täyden panoksensa kansakuntien jalossa taistelussa vapauden ja rauhan puolesta natsien pahan voimia vastaan. Yhteisön sotaponnis- tukset ja sen henkensä uhranneet sotilaat voittivat sille oikeuden kuu- lua Yhdistyneiden Kansakuntien perustajien joukkoon.

Marraskuun 29. päivänä 1947 Yhdistyneiden Kansakuntien yleis- kokous hyväksyi päätöslauselman, joka vaati juutalaisen valtion perustamista Israelin maahan ja edellytti sen asukkaiden ryhtyvän itse omalta osaltaan kaikkiin päätöslauselman toteuttamisen vaatimiin toimenpiteisiin. Tämä Yhdistyneiden Kansakuntien juutalaiselle kansalle tunnustama oikeus perustaa oma valtio on peruuttamaton.

Juutalaisella kansalla, kuten kaikilla muillakin kansoilla, on luonnollisesti oikeus päättää itse kohtalostaan itsenäisessä valtios- saan.

SEN MUKAISESTI ME, Israelin maan juutalaista kansaa ja sionistiliikettä edustavan kansallisen neuvoston jäsenet olemme kokoontuneet tänä päivänä jolloin Palestiinan brittiläinen mandaatti päättyy, ja luonnollisen sekä historiallisen oikeutemme ja Yhdistynei- den Kansakuntien yleiskokouksen päätöslauselman nojalla julis- tamme Israelin maahan perustetuksi juutalaisen valtion - Israelin valtion.

ME PÄÄTÄMME, että mandaatin päättymishetkestä, keskiyön hetkestä sapattina ijar-kuun kuudentena päivänä 5708, viidentenä- toista päivänä toukokuuta 1948, siihen saakka kunnes valtion johto- elimet on asianmukaisesti valittu sen perustuslain nojalla joka pe- rustuslakia säätävän kansalliskokouksen tulee hyväksyä lokakuun 1. päivään 1948 mennessä, kansallinen neuvosto toimii väliaikaisena hallituksena ja sen toimeenpaneva osa, kansallinen hallinto, juuta- laisvaltion väliaikaisena hallintoelimenä, ja tuon valtion nimi ol- koon Israel.

ISRAELIN VALTIO olkoon avoinjuutalaisten maahanmuutolle ja hajaannuksesta kokoontuville. Se omistautuu maan kehittämiselle sen kaikkien asukkaitten parhaaksi.

Sen perustana ovat vapaus, oikeus ja rauha sellaisina kuin Israelin profeetat ovat ne nähneet. Se ylläpitää kaikkien kansalais- tensa täydellistä sosiaalista ja poliittista tasa-arvoa uskontoon, rotuun tai sukupuoleen katsomatta. Se takaa uskonnon, omantunnon, kielen, kasvatuksen, ja kulttuurin vapauden. Se turvaa kaikkien us- kontokuntien pyhät paikat. Se on uskollinen Yhdistyneiden Kansakun- tien peruskirjan periaatteille.

ISRAELIN VALTIO on valmis yhteistyöhön Yhdistyneiden Kansa- kuntien eri elinten ja edustajien kanssa yleiskokouksen 29. marras- kuuta 1947 hyväksymän päätöslauselman toteuttamiseksi ja toimii koko Israelin maan kattavan taloudellisen liiton perustamisen puolesta.

ME VETOAMME Yhdistyneisiin Kansakuntiin, että se auttaisi juutalaista kansaa tämän rakentaessa valtiotaanja hyväksyisi Israelin valtion kansojen perheen jäseneksi.

JOPA KESKELLÄ viime kuukausina meitä vastaan suunnattuja väkivaltaisia hyökkäyksiäkin me vetoamme Israelissa asuvan arabi- kansan poikiin rauhan säilyttämiseksi ja oman osuutensa tekemiseksi rakennettaessa valtiota yleisten ja yhtäläisten kansalaisoikeuksien sekä niin väliaikaisissa kuin pysyvissäkin elimissä vallitsevan oi- keudenmukaisen edustuksen perustalle.

ME OJENNAMME rauhan ja hyvän naapuruuden käden kaikille meitä ympäröiville valtioille ja niiden kansoille ja kutsumme niitä yhteistyöhön ja keskinäiseen avunantoon maassaan asuvan itsenäisen juutalaisen kansakunnan kanssa. Israelin valtio on valmis omalta osaltaan avustamaan yhteisissä ponnistuksissa koko Lähi-Idän edis- tyksen puolesta.

ME VETOAMME juutalaisiin kaikkialla diasporassa, että he yhdistäisivät voimansa meidän kanssamme maahanmuuttoon ja rakentamiseen ja seisoisivat rinnallamme pyrkiessämme toteutta- maan suuren tavoitteemme ja ikiaikaisen kaipuumme,Israelin uudel- leen lunastamisen.

LUOTTAEN ISRAELIN KALLIOON, me todistamme allekirjoi- tuksillamme tämän julistuksen tässä väliaikaisen hallituksen istun- nossa kotimaan maaperällä Tel Avivin kaupungissa tänä sapatti- iltana, viidentenä päivänä ijar-kuuta vuonna 5708, neijäntenätoista päivänä toukokuuta yhdeksäntoistasataaneljäkymmentäkahdeksan.

Mielenkiintoista:
Vieras

#427 Se turvaa kaikkien uskontokuntien pyhät paikat.

04.08.2010 00:17

Minä olen Herra, sinun Jumalasi, joka vein sinut pois Egyptin maasta, orjuuden pesästä.
Älä pidä muita Jumalia minun rinnallani.

Tiedoksi:
Vieras

#428 KESKIVIIKKO 04.08.10

04.08.2010 12:45

1. VERINEN välikohtaus Israelin ja Libanonin rajavyöhykkeellä on selkiytynyt eilisestä lähtien. Asiaa selvitteli IDF:n pohjoisen lohkon komentaja kenraaliluutnantti Gadi Eisenkot lehdistölle järjestetyssä tilaisuudessa.
EISENKOT kertoi, että everstiluutnantti Dov Hararin johtama pataljoona suoritti rutiininomaisia huoltotoimia poistaen pensaita ja katkoen puita, jotka häiritsivät näkyvyyttä. Sotilaat menivät pienelle alueelle, joka YK:n rajaselvityksen mukaan kuuluu Israelille, mutta joka on jätetty turva-aidan toiselle puolelle. Asiasta oli ilmoitettu YK:n joukoille, joten kaiken piti olla kunnossa. Paikalle lähetetty Libanonin armeijan (LAF) osasto, jonka uusi komentaja tunnetaan voimakkaista Israelin vastaisista lausunnoistaan, oli tietoisesti asettanut ansan Israelin joukoille. Hän oli antanut tarkka-ampujalle tehtäväksi etsiä joukon johtajat, joita tämä ampui surmaten everstiluutnantti Hararin päähän osuneella luodilla ja haavoittaen komppanian komentajaa kapteeni Ezra Lakiaa rintaan, joka taistelee hengestään Haifan sairaalassa. YK:n paikallisjohtaja vahvistaa, että se välitti tiedon IDF:n toimista Libanonille.

IDF vastasi LAF:n tulitukseen itsepuolustukseksi paitsi käsiaseillaan myös panssarien tykeillä. LAF vastasi ampuen panssariohjuksen yhtä tankkia kohti sytyttäen sen tuleen. Pian tämän jälkeen IAF:n helikopteri teki ohjusiskun LAF:n komentokeskusta vastaan vaurioittaen sitä pahoin. Puolenpäivän aikaan alkanut välikohtaus jatkui kuitenkin LAF:n sotilaitten tulittaessa käsiaseillaan kaiken aikaa. Uutiskatsaukset ovat epäselviä, saivatko kolme LAF:n sotilasta ja paikalla ollut journalisti surmansa tykkitulesta vai ohjuksista. Myös sekä IDF:n että LAF:n tykistö osallistui tulitukseen, joskin kuvien perusteella pommittaen aukeita kenttiä.

PAIKALLA oli myös YK:n alaisia UNIFIL-joukkoja, mutta ei ole selvää, miksi ne eivät puuttuneet taisteluihin missään vaiheessa. Tulitauko saatiin aikaan LAF:n lähettäessä pyynnön YK:n paikallisjohdolle, joka välitti sen IDF:n paikallisjohdolle.
Hibullahin joukot eivät tiettävästi osallistuneet välikohtaukseen, mutta sen pääsihteeri Hassan Nasrallah varoitti antaen ensin tunnustusta LAF:n joukoille, että seuraavalla kerralla se tulee mukaan taisteluihin. Myös Syyrian presidentti Assad varoitti maansa osallistuvan LAF:n joukkojen tukena ”Israelin rikollisia hyökkäyksiä vastaan”.

IDF:n edustaja sanoo joukkojen palaavan kiistellylle alueelle jatkaakseen kesken jäänyttä huoltotyötään. IDF:n edustajat pohtivat asiaa YK:n ja LAF:n edustajien kanssa Nakourassa Libanonissa järjestetyssä tilaisuudessa. Eilen liikkui huhuja, että pari rakettia olisi ammuttu Libanonista, mutta ne olivat perättömiä. Kiryat Shmonan pormestari Nissim Malcha sanoi, ettei ole mitään syytä kehottaa asukkaita väestönsuojiin.
IDF:n johto on huolestunut LAF:n komentajien kärkevistä Israelin vastaisista lausunnoistaan, joitten sävy on selvästi koventunut viimeisten viikkojen aikana. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=183525
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=183597
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=183518

2. IDF:N korkea upseeri, jota ei nimetä, varoittaa Libanonin armeijaa, että sillä on paljon menetettävänä, jos se jatkaa suhteittensa lämmittämistä Hizbullahin kanssa, sillä kaikkiin välikohtauksiin rajalla Libanonin armeija (LAF) katsotaan vastuulliseksi. IDF:n piirissä on myös pantu merkille nuoren komentajapolven astuminen LAF:n joukkojen johtoon, joilla on selvästi radikaalimmat mielipiteet ja vähemmän kokemusta kuin edeltäjillään, mikä voi aiheuttaa vaarallista seikkailumieltä LAF:n parissa. Ehus Barak varoitti vakavasti Libanonia.

IDF:n taholla vakuutetaan, että se jatkaa rutiinitoimiaan tuskallisesta välikohtauksesta huolimatta, mutta joutunee muuttamaan menettelytapojaan. IDF:n pataljoona meni eiliseen tilanteeseen täysin valmistautumattomana olettaen, että entinen käytäntö jatkuu, eivätkä tiedustelutiedot antaneet mitään varoituksia tilanteen vaarallisuudesta.
Se että LAF:n joukot olivat kutsuneet paikalle sekä kuvaajan että journalisteja todistaa sen puolesta, että välikohtaus oli edeltä käsin suunniteltu väijytys LAF:n moraalin nostamiseksi. IDF:n upseerit sanovat, että merkkejä välikohtauksesta oli olemassa jo aiemmin; ”kirjoitus oli seinällä”, mutta ei ollut profeetta Danielia, joka olisi osannut tulkita niitä.
LAF:n edustaja tunnustaa, että he aloittivat tulituksen.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3929928,00.html
Paikalla oli kaksi journalistia, joista Hizbullahin al-Akhbar-lehden kanssa toimiva Assaf Abu Rahal sai surmansa; al-Manar TV-yhtiölle kirjoittava journalisti Ali Shuaib haavoittui. Heidän lisäkseen paikalle oli tuotu ennen taisteluja TV-autoja, mikä osoittaa, etteivät ne olleet paikalla sattumalta. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3929941,00.html
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3929835,00.html

3. PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas on ilmiselvästi rakentamassa rasistista valtiota, jonka maaperällä ei suvaita yhtään juutalaista, ei asukkaana, IDF:n sotilaana eikä osallisena esim. kansainvälisissä valvontajoukoissa, joita Abbas haluaa suunnittelemansa Palestiinan valtion turvallisuuden takaamiseksi. Näitä joukkoja ei tarvittaisi minkään muslimi-valtion, vaan Israelin uhkaa vastaan, joka koetaan katkerana vihollisena jo ennen kuin valtiosta on muuta kuin epämääräinen haavekuva, sekä Hamasin vaaraa vastaan.
Esittelen asiaa Jonathan Dahoah Halevin ynetnews.com artikkelin pohjalta.

MIKÄ ABBASIN todellinen syy lieneekin, että hän kammoaa suoria tai mitään vakavia keskusteluja Israelin kanssa, tosiasia on se, että hän etsimällä etsii verukkeita, joilla hän voi kasvojaan menettämättä siirtää niiden aloittamista tai poistaa ne kokonaan päivä-järjestyksestä. Viimeinen veto hänen vaatimuksissaan on, että Obaman hallituksen tulee järjestää kolmenkeskinen neuvottelutilaisuus, jossa Israelin, PA:n ja USA:n edustajat keskustelevat ja suunnittelevat rauhankeskustelujen agendasta, esityslistasta, sen laillisuudesta ja ”setlementtien” asemasta.
KAIROSSA pidetyn arabiliiton ulkoministereitten kokouksen aikana hän selitti, että sopimus Olmertin kanssa 2008 oli aivan lähellä syntymistä; erimielisyys koski vain maanvaihtoa; Olmert vaati 6.5 %, Abbas tarjosi 1.9 %. Hän sanoi vaatineensa Jerusalemin jakamista siten, että itäosa kuuluu Palestiinaan ja länsiosa Israeliin. Pakolaisongelman ratkaisua hän vaati suoritettavaksi arabiliiton 2002 suosituksen ja YK:n lauselman no 194 mukaan. Hän selitti, ettei hän koskaan tule hyväksymään Israelia juutalaisena valtiona.

ABBASIN vaatimus pakolaisten paluuoikeudesta tarkoittaa sitä, että arviolta 5.5 miljoonalla eri maissa asuvalla palestiinalaisella on oikeus palata sinne, mistä heidän esi-isiensä väitetään paenneen johtajiensa painostuksesta, ei Israelin ajamina. Ongelman muodostaa se, ketkä heistä ovat aitoja pakolaisia, sillä YK:n UNRWA:n listoille hyväksyttiin taustoja selvittämättä paikallisia asukkaita ja muualta tulleita, kuten eräs YK:n virkailija totesi: ”Miksi apua tarvitsevien täytyisi asua pakoalaisleirissä avun saamista varten.”
ASIAA tarkastelevassa Halevin artikkelissa todetaan, että Abbasin määritelmän mukaan ”palestiinalaiseksi” ja kelvolliseksi asumaan Palestiinan valtiossa, lasketaan kuuluviksi, muslimit, kristityt ja arabit, mutta kaikki juutalaiset lasketaan kuuluviksi israelilaisiin, joilla ei ole asumisoikeutta. Toisaalta Abbas katsoo, että Israel on kahden kansan valtio, jossa arabit ja muslimit voivat asua muitten uskontokuntien kuten kristittyjen edustajien kanssa.
Abbasin rasistinen ja sietämätön antisemitismi on asia, joka Halevin kirjoituksen mukaan länsimaitten tulee tiedostaa ja vaatia sen ehdotonta hylkäämistä ehtona rauhankeskusteluille.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3929819,00.html

4. ENGLANTILAINEN juristi Anthony Julius, joka hoiteli prinsessa Dianan lakiasioita hänen avioeronsa aikana, kirjoittaa kirjassaan ”Trials of the Diaspora”, väitteen, että Englanti ei ole vain yksi maista , jossa antisemitismiä esiintyy, vaan maa, joka vie sitä ulkomaille. Hän analysoi englantilaista suhtautumista juutalaisiinsa ja Israeliin haastattelussa, jonka hän antoi Danna Harmanille, ja joka julkaistiin haaretz.com websivulla.
JULIUS toteaa, että ensimmäinen henkisyytös (blood libel) juutalaista kohtaan tehtiin Englannissa 1290, jossa juutalaisia syytettiin pienten lasten sieppaamisesta ja murhaamisesta saadakseen ihmisen verta pääsiäisleipänsä leipomista varten, mikä sinänsä on täysin mahdoton ajatus, sillä juutalainen laki ehdottomasti kieltää veren syömisen.
Joka tapauksessa tämä syytös eli ja kehittyi Englannissa ja levisi sieltä Eurooppaan.
HÄN TOTEAA, ettei Englannin lainsäädäntöön kuitenkaan otettu juutalaisia syrjiviä ja halventavia elementtejä, Englannissa ei ole ollut Dreyfus oikeudenkäyntiä Ranskan tapaan, hän toteaa. Kuitenkin hän tunnustaa, että presidentti Shimon Peresin esittämä syytös antisemitismistä on oikeutettu, joskin liian rajoittunut, sillä englantilainen yhteisö on hyvin laaja-alainen. Julius toteaa senkin, että maan runsas ja kasvava muslimiväestö on tuonut oman anti-semitistisen elementtinsä maahan, joka on huomioitava. Julius kutsuu Englannin antisemitismiä ei-kuolettavaksi, se ei ole turvautunut juutalaisten tuhoamiseen, vaikka juutalaisena näkee Haggadan mukaan, että jokainen sukupolvi kasvattaa henkilön, joka pyrkii juutalaisten tuhoamiseen.
Julius ei kuitenkaan pidä tilannetta Englannissa huolestuttavana, mitä voisi kritisoida esim. pääministeri Cameronin Turkin matkansa aikana antamien lausuntojen vuoksi, joissa oli selvästi huolestuneisuutta herättäviä piirteitä. http://www.haaretz.com/print-edition/features/head-to-head-with-attorney-anthony-julius-1.305875

5. UUTISOTSIKOITA
- Valtiontarkastaja Micha Lindenstrauss esittää kertomuksessaan, että Israelin hallitukset ovat hyvin huonosti hoitaneet Temppelivuoren arkeologisten kalleuksien varjelemista. Kuten tunnettua, vuori on Israelin täydessä hallinnassa, mutta päivärutiinin hoito siellä on annettu muslisäätiölle (wagf). Kaikki muutos- ja rakennustyöt vuorella tulee alistaa Jerusalemin kaupungin hyväksyttäviksi, jonka velvollisuus on valvoa niiden toteuttamista yhdessä arkeologien kanssa. Tätä vaatimusta ei ole noudatettu. Lähi Idän suurin moskeija rakennettiin vuoren alla oleviin ns. Salomon tallien paikalle ilman minkäänlaista viranomaisten valvontaa, minkä johdosta satoja kuorma-autollisia arvokkaita Temppelin arkeologisia aarteita tuhoutui.
- Temppelivuori yhdessä vanhankaupungin ja sen muurien kanssa julistettiin UNESCO:n perinnekohteeksi v. 1981. Vuonna 1982 niiden rakenteet ja muurit todettiin uhanalaisiksi, ja vuonna 1999 liittyi UNESCO:n vaatimukseen, mikä sitoo Israelin hallitusta. Siitä lähtien asiaa on tutkittu sekä paikallisten arkeologien että UNESCO:n tutkijoitten toimesta, jotka ovat antaneet omia suosituksiaan ja hätähuutojaan. Käytännössä se eivät ole aiheuttaneet mitään muutosta tilanteeseen, ehkä johtuen paikan erittäin herkästä ja arasta luonteesta. Esimerkkinä on Temppelivuorelle johtava ns., Mughrabi-porras, joka oli vaarassa luhistua ja jouduttiin purkamaan. Sen tilalle rakennettiin väliaikainen puuporras, mutta uutta suunnitelmaa ei ole voitu toteuttaa muslimien ankaran kritiikin vuoksi väittäen sen vaarantavan Al-Aksa moskeijan perustuksia, vaikka perustuksia ja niiden rakentamista edeltäviä arkeologisia tutkimuksia tehdään kaukana Länsimuurista. Lindenstraussin raporttia käsiteltiin Knessetissä salaisena, eikä sitä ole päästetty julkisuuteen. (JP)
- Arkeologit ovat innoissaan 3500 vuotta vanhasta rannerenkaasta, joka löydettiin Tzfatin kaivauksien yhteydessä. Rengas on hyvin säilynyt, sen pronssipintaan on tehty kaiverruksia ja siihen on tehty sarviaiheita hedelmällisyyden, voiman ja lain tunnuksina. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138923
- Iranissa aviorikoksesta syytetty Sakineh Asgfiani, 43, tuomittiin kivitettäväksi Muhammedin määräysten mukaan. Nyt syyte on muutettu murhaksi ilmeisesti maailman painostuksen vuoksi. Brasilian presidentti Lula puuttui asiaan ja tarjoaa turvapaikkaa naiselle kuitenkin tunnustaen, että kullakin maalla on omat lakinsa, joita tulee kunnioittaa. Hyvin sympaattisen näköinen nainen voidaan teloittaa hirttämällä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138940
- NewYorkin kaupungin historiallisten muistomerkkien säilyttämiskomissio äänesti 9-0, ettei WTC:n tuplatornien lähelle rakennettavan muslimien rakennuksen tontilla oleva rakennus ole säilyttämisen arvoinen. USA:n armeijan eläkkeellä oleva pääsyyttäjä kenraali Dov Shevi sanoi, että moskeijan rakentaminen muslimien tuhoamien tornitalojen läheiselle tontille on kuin sika Temppelissä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138941

Ei perustuslakia

#429 Israelissa:

04.08.2010 12:50

Israelissa ei voida hyväksyä perustuslakia siksi, että ortodoksijuutalaiset eivät voi hyväksyä Israelin tasavaltaa raamatussa mainituksi uudeksi Israeliksi. Lisäksi perustuslaissa jouduttaisiin määrittämään, onko Israel kansanvaltainen demokratia vai Jahven uskonoppineiden avulla johtama teokratia. Käytännössä Israelissa monen elämänalueen lainsäädäntö on maallinen ja kansanvaltainen, mutta perhelainsäädännössä on teokraattisia piirteitä. 1950-luvulta olevan konsensuksen mukaan Israel on teokraattis-demokraattinen valtio. Israelin valtioajatus perustuu siionismiin.

Tiedoksi:

#430 TORSTAI 05.08.10

05.08.2010 20:54

1. PÄÄMINISTERI Netanyahu antoi jyrkän varoituksen Libanonille ja myös Hamasille olla kokeilematta Israelin kärsivällisyyttä. Hän varoitti, että Israel tulee iskemään lujasti ketä tahansa vastaan, joka vahingoittaa sen asukkaita. ”Me vastaamme ja iskemme suurella voimalla jokaista, joka tulittaa Israelin asukkaita riippumatta siitä, mistä se tulee,” pääministeri sanoi hepreankielisessä lausunnossa. Tällä kertaa lausunnon tukena oli videoesitys tapahtumista, joissa Hamas todetaan syylliseksi perjantain raketti-iskuun Gazasta Ashkeloniin sekä lauantain iskuun Shaar HaNegev alueelle. Netanyahu sanoi Hamasin olevan vastuussa myös maanantain raketti-iskuun Siinailta Eilatin alueelle, jossa jordanialainen turvallisuusvirkailija kuoli ja muutamia ihmisiä haavoittui.

EDELLÄ kerrottuja tapahtumia seurasi verinen välikohtaus Libanonin rajalla, jossa Jordanian armeijan sala-ampuja surmasi IDF:n everstiluutnantin ja haavoitti vaikeasti kapteenia. Syntyneen kiihkeän tulituksen seurauksena kolme Libanonin armeijan (LAF) sotilasta ja yksi journalisti kuoli, lisäksi joukko sivullisia haavoittui. IAF:n helikopterista ammutut ohjukset tuhosivat LAF:n paikallisen komentokeskuksen. Harvinaisessa lausunnossaan YK:n paikallisosasto totesi, että tulituksen aloittivat LAF:n sotilaat tulittaen IDF:n sotilaita, jotka olivat omalla puolellaan YK:n määrittelemää rajalinjaa suorittaen rutiinihuoltotoimia.

PÄÄMINISTERI Netanyhau totesi varoitustensa yhteydessä havainneensa, että osa hyökkääjistä näyttää todenneen Israelin päättäväisyyden iskeä takaisin ja pyrkivät välttämään vastuutaan rikoksistaan. Englanninkielisessä lausunnossaan hän vaati kansainvälistä yhteisöä tuomitsemaan Libanonin hyökkäyksen vedoten YK:n UNIFIL-joukkojen antamaan lausuntoon, jonka mukaan IDF:n sotilaat toimivat omalla puolella rajaa vastoin Libanonin armeijan väitettä. YK:n lausunnossa todetaan tutkimusten jatkuvan ja lopullinen lausunto tapahtumista annetaan niiden päätyttyä.

NETANYAHU kehotti kansainvälistä yhteisöä ottamaan selkeän tuomitsevan kannan Israelin siviiliasukkaita vastaan tehtyihin hyökkäyksiin, mistä se on yleensä vaiennut. Siksi hän kehotti sitä tuomitsemaan nämä sotarikokset mitä ankarimmin sanoin, mikä on niiden velvollisuutena, jotka kannattavat rauhaa, sekä kannattamaan Israelin oikeutta puolustautua niitä vastaan, jotka hyökkäävät viattomia vastaan ja pyrkivät särkemään rauhan. Netanyahun lausunnosta puuttuu normaali vaatimus syyllisten saattamisesta vastuuseen teoistaan. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=183664

2. USA:n ulkoministeriön edustaja P J Crowley tuomitsi Libanonin armeijan
hyökkäyksen IDF:n sotilaita vastaan täysin epäoikeudenmukaisena ja vastuuttomana puhuessaan reporttereille keskiviikon tiedotustilaisuudessa. Hän viittasi YK:n antamaan lausuntoon, jonka mukaan IDF:n sotilaat poistivat puuntaimia omalla puolella maitten välistä rajaa. Hän sanoi USA:n odottavan lopullisia tutkimustuloksia tapahtumasta painottaen tarvetta olla toistamatta vastaavanlaisia tilanteita. Valittaen ihmishenkien menetyksiä molemmin puolin hän kehotti osapuolia osoittamaan äärimmäistä itsehillintää tilanteen rauhoittumiseksi.

ISRAELIN apulaisulkoministeri Danny Ayalon sanoi JP:n toimittajalle odottavansa kansainvälisen yhteisön selkeää tuomiota Libanonin provokaatiosta. Diplomaattilähteet Jerusalemissa olivat osittain pettyneitä Euroopan maitten laimeista lausunnoista, joissa ”tasapuolisuuden nimissä” Libanonin tuomio jätettiin pois.
USA:n kongressi uhkaa harkita uudelleen Libanonille myöntämänsä tuen, joka viime vuodelle oli 100 miljoonaa USD LAF:n kehittämiseksi, 109 miljoonaa taloudelliseksi tueksi sekä 20 miljoonaa USD huumeiden vastaisen taistelun rahastoon. Asiasta raportoi JP:n toimittajalle kongressin edustajana ulkomaanasioitten komiteassa istuva Ron Klein (rep. Fla). Hän selitti, että asiaa tutkitaan näkökulmasta, tuliko käsky hyökkäykseen LAF:n paikalliskomentajalta vai ylempää ehkä jopa hallitustasolta. Vuoden 2011 tukivarat on jo periaatteessa myönnetty. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=183685

3. UNIFIL:n Libanonissa toimiva komentaja kenraalimajuri Alberto Asarta Cuevas kutsui kokoon ylimääräisen kolmen osapuolen neuvottelutilaisuuden Nakouraan Libanonissa voidakseen rauhoittaa kehittynyttä erittäin räjähdysaltista tilannetta. Onneksi osapuolille Hizbullah pysytteli kaiken aikaa sivussa, mikä helpottaa yhteisymmärryksen löytämistä. Cuevas kertoi olleensa yhteydessä osapuolten kanssa keskiviikon ajan kehottaen heitä äärimmäiseen itsehillintään sekä täysin kunnioittamaan YK:n määrittelemää sinistä linjaa.
IDF:n upseerit esittivät kärkevää kritiikkiä UNIFIL:n toimista ennen välikohtausta, sillä se oli täysin tietoinen IDF:n tarkoituksesta mennä turva-aidan toiselle puolelle alueelle, joka YK:n rajankäynnissä merkittiin kuuluvaksi Israeliin. IDF:n taholta kysellään, miksi se ei estänyt LAF:n sotilaitten asettumista hyökkäysasemiin alueen lähellä. UNIFIL:n johto on aina valittanut mandaattinsa estävän sen tehokasta toimintaa. Tämä voinee muuttua, sillä asiaa käsitellään YK:n elokuun täysistunnossa, jossa lisämandaattiesityksen uskotaan toteutuvan äänestyksessä ilman hankaluuksia. Israelin viranomaiset haluavat, että UNIFIL toimii paljon hyökkäävämmin välikohtausten estämiseksi varsinkin huomioiden Hizbullahin jatkuvan aseistautumisen, jonka estäminen kuuluu UNIFIL-joukoille.

TOINEN huolestuneisuutta lisäävä seikka on indonesialaisten joukkojen osallistuminen UNIFIL-joukkoihin Libanonissa, koska heidän sympatiansa ovat selkeästi Libanonia ja Hizbullahia suosivia. Israelissa on esitetty kärkevää arvostelua UNIFIL-joukkojen tehottomuudesta tehtävänsä täyttämiseksi. Eräs häiritsevä seikka on sen joukkojen haluttomuus mennä suorittamaan tarkastuksia libanonilaisiin kyliin, joihin Hizbullah on piilottanut aseitaan ja ohjuksiaan ja joissa sen pyssymiehet asuvat siirtyen moottoripyörillä nopeasti asemiinsa tunneleissa ja bunkkereissa hälytyksen saatuaan.
Israelin omien ponnistelujen ohella USA:n, Ranskan ja Egyptin kautta jännityksen poistamiseksi myös Jordania on pyrkinyt välittämään Israelin ja Libanonin välillä. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=183685

4. BENYAMIN JOFFE-WALT kertoo analyysissään hyvin huolestuttavia näkökohtia tilanteesta Libanonissa. Hän sanoo, että äskeinen välikohtaus raja-alueella IDF:n ja LAF:n sotilaitten välillä on vain ilmaisu jännityksestä joka vallitsee Libanonin sisällä. Hän jopa arvioi, että maa on sodassa parasta aikaa, sekä ulkoisessa että sisäisessä. Libanonin pääministerin Rafik Haririn murha 14. helmikuuta 2005 on edelleen selvittämättä; 1000 kg:n pommi surmasi hänet ja 22 muuta ihmistä Beirutissa. Epäilyt kohdistuvat Hizbullahin jäseniin, mistä sen pääsihteeri Hassan Nasrallah syyttää Israelin Mossadin asiamiehiä ja uhkaa samalla, ettei hän anna järjestönsä jäsenten joutuvan tuomituiksi. Tämä on uhkaus uudesta sisällissodasta, mikä on saanut maailman johtajat kiirehtimään Libanoniin tyynnytelläkseen kiihtyneitä mieliä.

RAFIK HARIRI kannatti Syyrian vaikutuksen lopettamista Libanonin sisäpolitiikassa - hän itse oli läheinen saudikuninkaan kanssa – sekä Hizbullahin riisumista aseista. Syytökset kohdistuivat vahvoina Syyrian presidentti Bashar Assadia lähellä oleviin, mutta nyt kansainvälinen tribunaali on keskittänyt epäilyt Hizbullahin suuntaan, mikä ei millään tavoin vähennä mahdollisen tuomion aiheuttamaa iskua maan sisäiselle tasapainolle. Joffe-Walt katsookin, että ehkä olisi parempi hyllyttää murhaajan etsintä rauhan säilyttämiseksi.
BEIRUTISSA sijaitsevan ”Pysyvä Rauha” järjestön presidentti Fadi Abi Allam sanoo äskeisen välikohtauksen ilmentävän tilannetta alueella. ”Me olemme jatkuvassa sodassa, sekä sisältä että ulkoa, ja tässä tilanteessa jokainen pyrkii suojelemaan itseään.” Hän selittää, ettei kysymys ole vain Palestiinasta, vaan että Libanonin käy sisäistä sotaa. Hän sanoo, ettei kansainvälinen yhteisö ole löytänyt ratkaisua, vaan jokainen vain odottaa nähdäkseen, mitä tapahtuu. Hän vakuuttaa, ettei Libanonin kansa halua sotaa, mutta se voi puhjeta yllättäen.

TRI EUGENE RICHARD SENSENIG-DABBOUS Libanonin Notre Dame yliopistosta sanoo, ettei kukaan halua väkivaltaa. Maassa on suuri koaliittio, jossa Hizbullah on mukana. Hän sanoo libanonilaisten näkevän kirjoituksen seinällä, mutta jokainen toivoo parasta. Hän olettaa jokaisen tienneen alusta lähtien, että Syyria ja Hizbullah ovat tietoisia murhan suunnittelijoista ja toteuttajista, mutta tämä on yksi tabuista, joita ei saa paljastaa, hän sanoo.
Jännityksen lieventämistä Beirutissa ovat pyrkineet tasoittamaan sekä Saudi Arabian iäkäs kuningas Abdullah että Syyrian presidentti Bashar Assad yhteisneuvotteluillaan Beirutissa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=183652

5. UUTISOTSIKOITA
- Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejadin autosaattueen madellessa etanan vauhtia runsaan yleisömäärän läpi Hamadan kaupungissa, joka on hänen tukijoittensa vahvaa aluetta siinä määrin, että hän saattoi avoautostaan käsin kätellä ihmisjoukkoa, lähellä autosaattuetta räjähti jotain, jonka Iranin turvallisuusjärjestö määrittelee ilotulitus-raketiksi, jotkut uutistoimistot kutsuvat sitä kotitekoiseksi pommiksi. Presidentti ei kuitenkaan antanut sen häiritä itseään – jos hän oli tietoinenkaan koko asiasta – vaan saattue jatkoi matkaansa ja hän saattoi pitää kiihottavan puheensa normaalisti.(JP)
- Sekä Egypti että Netanyhau syyttävät Hamasia Eilatiin ammutuista Grad-raketeista, jotka surmasivat yhden ja haavoittivat muutamia Agabassa. (JP)
- Israelin maahallituksen kutsuma laittomien beduiinihökkelien tuhoaminen Negevin Kafr al-Arakib kylään keskiviikkona toistamiseen voi kansanedustaja Taleb al-Sanaan (United Arablist) mielestä aiheuttaa ”intifadan” Negevin beduiinien parissa. Sanaa oli linnoittautunut yhteen parakkiin muutamien henkilöitten kanssa vastustaakseen tuhoamista, mutta se ei auttanut. Hän itse pyörtyi ilmeisen henkisen jännityksen ja yli 35 asteen kuumuuden vuoksi ja hänet kiidätettiin sairaalaan, jossa hän tointui ilman jälkiseurauksia. Kyläpahasen tuhoamiseen osallistui 1300 poliisia sekä poliisin Yasam-mellakkayksikkö. Maahallituksen edustaja sanoo, että beduiinit tunkeutuivat kylään 1998 ja heidät karkotettiin vuotta myöhemmin. Heille tarjottiin mahdollisuutta vuokrata maata maataloutta varten, mutta he kieltäytyivät jatkaen muuttoaan kylään. Kymmeniä tuhansia laittomia taloja ja hökkeleitä rakennetaan Negeviin beduiinien toimesta, nopeammin kuin niitä pystytään poistamaan. (JP)
- Iran ilmoittaa, että se on hankkinut 2 S-300 ilmatorjunta ohjuspatteristoa Belaruksesta (Valkovenäjältä) ja kaksi muuta toisesta lähteestä ilmoittamatta mistä. Iranilla on voimassa oleva sopimus niiden hankkimisesta Venäjältä, mutta se on siirtänyt toimituksia vedoten YK:n asettamiin vientirajoituksiin Iraniin. (JP) http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/iran-official-we-have-obtained-the-s-300-missile-system-1.305954
- Poliisi kävi eilen tuhoamassa Mitzpe Avihai juutalaisyhteisön 5 taloa ja synagogan. Tuhoaminen ei mennyt aivan rauhallisesti, vaan yhteenottoja asukkaitten ja poliisin välillä tapahtui. Yhteisössä asui viisi juutalaisperhettä lähellä Hebronia ja Kiryat Arbaa. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/police-and-settlers-clash-following-west-bank-outpost-demolitions-1.306142
- Entinen israelilainen taiteilija ja muusikko ja ties mitä Dror Feiler ilmoitti Tukholmassa, että hän ryhmänsä kanssa suunnittelee uuttaa ”flotillaa” Gazan saarron murtamiseksi ja sanoo, että laivat ovat suurempia ja niitä on useampia, eivätkä he aio taipua Israelin tarkastuksiin. Hanke toteutunee ennen 2010 loppua, hän ennakoi. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3930403,00.html
- Puolustusministeri Ehud Barakin päätös aloittaa IDF:n seuraavan komentajan haastattelut jo torstaina 6 kuukautta ennen kenraaliluutnantti Gabi Ashkenazin virkakauden loppua on herättänyt ihmetteleviä kyselyjä ja arvailuja hänen todellisesta tarkoituksestaan. Ashkenazin kannattajat katsovat tämän tarkoituksena olevan komentajan arvovallan pienentäminen vaarallisessa tilanteessa. Barak ei voi sietää Ashkenazin itsenäistä ajattelutapaa, hän haluaa leikkiä diktaattoria, jonka sanaa ja toiveita on ehdottomasti noudatettava ilman vastaväitteitä. Joittenkin mielestä Barak alkaa olla suurimpia uhkia maan turvallisuudelle. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3930585,00.html
- Tuhansia ihmisiä odotetaan Tzfat Klezmer musiikkijuhlille kaupunkiin 10.-13.10. välisenä aikana Galileassa. Esiintyjiä on kaikenkarvaisia ja kaikenlaisin instrumentein jokaisessa kadun-kulmassa, luvataan järjestäjien taholta. http://www.israelnationalnews.com/News/Flash.aspx/191534
- Ranskalainen liikemies paroni Edouard de Rotschild aikoo tehdä aliyan Israeliin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138956
- Valtava räjähdys Iranin petrokemian tehtaalla Pardisissa surmasi viisi työntekijää ja tuhosi suuren osan äsken valmistuneesta laitoksesta, kertoo Debkafile. Räjähdys sattui samoihin aikoihin kuin Ahmadinejadin saattuetta vastaan tehtiin pommiyritys. Assaluyeh laitos Pardisissa sijaitsee lähellä Venäjän rakentamaa Bushehrin ydinlaitosta, joka käynnistettäneen lähi aikoina. Debkafile arvioi, että laitoksessa räjähti viisi pommia. Ahmadinejad puhui Hamadanin kaupungissa, joka rakennettiin Shushanin raunioille, jonne Persian kuningatar Eshter ja hänen setänsä Mordechai haudattiin. http://www.debka.com/article/8949/
- Israelin vienti Kiinaan ja Intiaan nousu yli kaksinkertaisiksi 6 ensimmäisen kuukauden aikana viime vuoteen verrattuna. (JP)

Pyörremyrsky

#431 vyöryy......

05.08.2010 23:04

Tässäpä vielä jakeet, joissa tuo pyörremyrsky mainitaan:
Jeremia:23:19 Katso, Herran myrsky, kiivastus, puhkeaa, pyörremyrsky vyöryy kohti jumalattomien päätä.
30:23 Katso, Herran myrsky, kiivastus, puhkeaa, pyörremyrsky vyöryy kohti jumalattomien päätä.
Molemmat luvut kokonaisuuksina tuovat lisävaloa! : ))
Te tulette sen hyvin ymmärtämään!

Tiedoksi:
Vieras

#432 PERJANTAI 06.08.10

06.08.2010 15:36

1. JÄRKYTTÄVÄ onnettomuus lähellä Kiryat Gatia surmasi 7-henkisen perheen ja vammautti 20 muuta torstaina 19.05 aikaan. Alustavien tutkimusten mukaan Gatiin matkalla ollut minibussi ajoi vartioimattoman rautatie-risteyksen sulkevien sulkupuomien läpi samaan aikaan kuin pohjoiseen matkalla ollut juna tuli paikalle. Junan kuljettaja sanoi havainneensa bussin kiskoilla ja jarruttaneensa, mutta se ei pystynyt enää estämään rajua yhteentörmäystä. Junan kuljettaja sanoo, ettei bussin kuljettaja katsonut junan suuntaan, vaan ajoi esteen läpi ja bussi pysähtyi raiteille. MINIBUSSIN kuljettaja, joka säilyi hengissä, sanoo havainneensa esteen ennen risteystä liian myöhään eikä ehtinyt pysäyttää bussiaan. Hän ilmeisesti hätääntyi ja sammutti moottorin tai teki jotain muuta, minkä johdosta bussi pysähtyi kiskoille. Risteyksen lähellä on valvontapiste, mutta sitä vartioinut ei sanonut ehtineensä tehdä mitään, sillä kaikki tapahtui muutaman sekunnin sisällä. Onnettomuudessa kuolivat Aryeh ja Rivka Bernstein ja heidän neljä lastaan: Tytär Mali Gotstein, joka oli raskaana, sekä Yohaman, Chaya ja Moti Bernstein sekä Mali Gotsteinin poika Mordechai Aharon Gotstein. Mali Gotsteinin puoliso David Zvi Gotstein haavoittui onnettomuudessa ja on sairaalassa. Perhe oli matkalla ultraortodoksiseen moshaviin Komemiyut, jossa he aikoivat viettää sapattinsa. Yksikään minibussissa olleista ei välttynyt vammoitta tai tappavilta kolhuilta, mutta junan matkustajista kukaan ei loukkaantunut rajusta jarrutuksesta huolimatta. JUNAN kuljettaja Giora Weiss sanoo, että bussin kuljettaja keskusteli matkustajien kanssa eikä ilmeisesti huomannut ollenkaan risteyksen lähestymistä eikä puomia siinä. Weiss sanoo jarruttaneensa 400 metriä ennen ylikäytävää, mutta juna tarvitsee 700 m pysähtyäkseen. Israelissa on edelleen vastaavanlaisia rautatien ja maantien risteyksiä, joihin on laitettu puoli, mutta autoilijat jatkuvasti ajavat niiden läpi. http://www.haaretz.com/news/national/seven-family-members-killed-as-train-slams-into-minibus-1.306275 2. KOLME Israelissa asuvaa arabia ovat syytettyinä vakoilusta Syyrian hyväksi. Heitä vastaan on nostettu useita syytteitä vieraan vallan hyväksi suoritettuun vakoiluun liittyvistä toimista, joista yksi on heidän aikomuksensa siepata henkilö, jonka he olettivat tuoneen MIG-23 hävittäjän vuonna 1989 Israeliin. Kyseinen syyrialainen hävittäjälentäjä Bassam Adel, joka koneineen loikkasi Syyriasta Israeliin. Israelin ilmavoimat halusivat saada siihen aikaan tehokkaan hävittäjäpommittajan voidakseen tutustua sen ominaisuuksiin. Syytetyt miehet, Fada Shaar, 27, hänen isänsä Majad Shaar, 58, molemmat Golanin druusikylästä; kolmas syytetty Mahmud Masrawa asuu Baka al-Charbiyassa. NASARETIN piirioikeudessa esitetyt syytökset koskevat vakoilua, raskauttavaa tiedustelua, vieraan agentin tapaamista, tietojen välittämistä viholliselle, salaliittoa sieppauksesta, tunkeutumista kielletylle sotilasalueelle sekä vieraan agentin tapaamista valtion vahingoittamiseksi. Käsittelyä jatketaan kolmen viikon kuluttua. MIESTEN tavoittelema Baka al-Charbiyassa asuva mies, jonka he aikoivat siepata, on kuitenkin väärä kohde. Migin tuonut pilotti asuu Israelissa tuntemattomassa paikassa. Syytettyjen uskotaan valmistaneen useita videoita IDF:n laitoksista, Haderan voimalasta sekä Israelin laivaston sukellusveneitten liikkeistä Haifassa. He aloittivat salakähmäiset toimensa 2006 tai 2007 aikana, välittäen tietoja Madhat Tzalachin kautta, joka asuu nyt Syyriassa ja työskentelee siellä hallituksen virastossa omaten yhteyksiä Syyrian tiedustelujärjestöön. SYYRIAN ulkoministeri Walid Moallem esitti vastalauseen pidätyksistä ja vaati YK :n väliintuloa miesten vapauttamiseksi. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=183829 3. USA:N ulkoministeriö julkaisi vuoden 2009 terrorismia koskevan raporttinsa. Siinä mainitaan terroristien aktiivisuus ja heidän uhkansa Lähi Idälle ja Pohjois-Afrikalle. RAPORTISSA kiitetään Irakin hallituksen onnistuneita toimia terrorismin vähentämiseksi maassa pystyen saamaan turvallisuustilanteitten jyrkän paranemisen mukaan lukien siviiliuhrien vähenemisen, kuten myös minimoimaan vihollisen hyökkäysten ja kotitekoisten pommien (IDS) määrän vuoden viimeisen vuosineljänneksen aikana. Raportissa kuitenkin todetaan sekä Irakin että Iranin alueen tasapainoa häiritsevät toimet harjoittamansa valtion terrorismin kautta. RAPORTISSA todetaan Israelin haavoittuvuus sekä rakettien että terrorismin kautta Gazasta, mutta tunnustetaan Israelin kyky onnistuneesti taistella itsemurhapommittajien ja rakettien aiheuttamaa uhkaa vastaan palestiinalaisista territorioista. Tunnustusta annetaan myös IDF:n tapaan luovuttaa alueita PA:n turvallisuusjoukkojen valvontaan, mikä on seurausta alueen turvallisuustilanteen paranemisesta. HIZBULLAH jatkaa aseitten salakuljetusta lähinnä Syyriasta ja Iranista YK:n turvallisuus-neuvoston päätöslauselman 1701 vastaisesti, raportissa todetaan. Ajoittaisia raketti-iskuja tehtiin Libanonista Israeliin määrättyjen sunnijärjestöjen toimesta. Iranin todetaan jatkavan taloudellista, materiaalista ja logistista apuaan Hizbullahille, Hamasille ja muille terrorijärjestöille Lähi Idässä ja Keski-Aasiassa yhdessä Syyrian kanssa, joka tarjoaa turvapaikan sekä poliittista ja muuta apua Hamasille, Jihadille PFLP-GC:lle ja muille määrätyille palestiinalaisille terrorijärjestöille. SAUDI ARABIA on jatkuvassa vaarassa Jemenissä tapahtuvan kuohunnan vuoksi sekä sen kansalaisten saaman terrorikoulutuksen vuoksi Jemenissä. Raportissa tunnustetaan kuningaskunnan taistelu ääri-idealismia hallituksen rahoittamien opetusohjelmien, virallisten tunnustettujen uskonnollisten auktoriteettien lausuntojen sekä hallituksen järjestämien uudelleenkoulutus ohjelmien kautta. Dramaattinen terrorihyökkäysten väheneminen todetaan Algeriassa, joskin al-Qaida suorittaa yksittäisiä iskuja maaseudulla ja esikaupungeissa enimmäkseen hallituksen laitoksia vastaan. KANSALLINEN terrorisminvastainen keskus NCTC kuitenkin varoittaa luottamasta liikaa sen antamiin tilastoihin terrorismin määrän kasvusta tai vähenemisestä tutkittaessa hallituksen onnistumista tai epäonnistumista terrorismin vastaisessa taistelussa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=183870 4. SAUDI ARABIA on viimeiseksi liittynyt niiden joukkoon, jotka yrittävät taivuttaa PA:n vastahakoisen puheenjohtajan Mahmoud Abbasin luopumaan jääräpäisestä vastarinnastaan ja aloittamaan keskustelut Netanyahun kanssa ilman välikäsiä. Abbas tapasi kuningas Abdullahin Riyadissa keskiviikkona. Abdullah on tiettävästi imeltänyt houkutuksiaan lupaamalla lisää taloudellista apua maailman antamien entisten miljardien lisäksi. Saudivirkailija totesi maallaan olevan runsaasti vaikutusvaltaa, jonka se on nyt heittänyt Egyptin ja Jordanian tueksi PA:n suostuttelemiseksi USA:n selvästi ärsyyntyvän taivuttelun ja painostuksen ohella. Abbas pelaa outoa peliä, jossa hän on menettämässä Obaman hallituksen suosion, mikä tuntuu menetettyinä satoina miljoonina dollareina poliittisen tuen menetyksen ohella. ARABILLIITTO antoi viime viikon kokouksessaan Abbasille avoimen valtakirjan, jonka perusteella päätös lepää nyt vakavasti hänen käsissään. Abbas ei kuitenkaan ole jostain kumman syystä halunnut luopua keskeisistä vaatimuksistaan – setlementtitoiminnan täydellisestä lopettamisesta ja Netanyahun selkeästä suostumisesta 1967 sotaa edeltävistä aselepolinjoista Palestiinan valtion länsirajana. Kuten tunnettua, nämä ovat vain keskeisiä vaatimuksia, muita seuraa tukussa, jotka vedetään esiin tarvittaessa. NETANYAHU on toistanut haluaan aloittaa keskustelut välittömästi ilman ennakko-vaatimuksia, mitä Abbas epäilee vain juoneksi, jolla muita petetään. USA:n hallituksen edustaja Dennis Ross saapuu Israeliin tunnustelemaan tilannetta, mutta Obaman nimittämä Lähi Idän erikoislähettiläs George Mitchell odottaa jotain konkreettista tapahtuvaksi ennen lupaamaansa matkaa tänne. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=183831 5. UUTISOTSIKOITA - Puolustusministeri Ehud Barak kiittelee armeijan komentajaa Gabi Ashkenazia mahtavaksi komentajaksi, mutta se ei juuri helpota tilannetta, koska hän samaan aikaan vakuuttaa aloittavansa uusien komentajaehdokkaitten haastattelut. Tilanne on kestämätön maan turvallisuuden kannalta kahden päähenkilön välien ajauduttua tilanteeseen, jossa heillä ei ole keskusteluyhteyttä. Barak ounastelee, että Ashkenazi menee politiikkaan heti vapauduttuaan tehtävistään, ja haluaa vahingoittaa tämän mahdollisuuksia. Koska Barakin asema yhtenä hallituksen avainpuolueen johtajana ei salli Netanyahun puuttua asiaan, tilanne jatkuu ja vain pahenee ajan myötä. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=183830 - Israelin USA:n lähettiläs Michael Oren valittaa, että Hizbullahin ja Libanonin armeijan välinen sauma on hämärtynyt siinä määrin, että on vaikea nähdä missä ne erkanevat. Hän pelkää, että USA:n toimittamat uudenaikaiset aseet valuvat Libanonin armeijalta Hizbullahin käsiin vaarantaen Israelin turvallisuuden. Obaman hallitus kuitenkin puolustaa jatkuvaa sotilaallista ja taloudellista tukeaan Libanonille. USA:n kongressin edustajat ovat yhä suuremmin joukoin ilmaisseet huolensa tilanteen kehittymisestä Libanonissa, mutta se ei näytä ulottuvan Obaman hallitukseen. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=183838 - Gazassa sattunut mystinen räjähdys, joka tuhosi 8 ja vaurioitti pahoin 30 asuntoa sekä haavoitti 50 ihmistä, aiheutui Media Line tietojen mukaan Hamasin pommintehtaan räjähtäessä. Asukkaat ovat vaatineet, että Hamas vie räjähteensä ja pommitehtaansa pois asunnoista, mutta terrorijärjestön taktiikkaan kuulunee käyttää siviiliuhreja poliittisten päämääriensä saavuttamiseksi. Hamas ei vielä syytä tästä Israelia, mutta keksinee verukkeen, millä tämäkin voidaan lukea IDF:n syyksi. Räjähdys tapahtui Deir al-Balah pakolaisleirissä maanantaina Hamasin sotilasjohtajiin kuuluvan Alaa al-Danafin omistamassa tyhjässä rakennuksessa. Sinne varastoitiin aseita. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=183846 - Israel palauttaa Turkkiin ”flotilla” välikohtaukseen osallistuneet alukset. - http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138977 - Kinneretin vedenpinta putosi 3 sm ja on nyt 22 sm alemman punaisen varoitusrajan alapuolella. Vedenpinta on 213.22 metriä Merenpinnan alapuolella. (kinbot) - Lämpötila on tänään ja huomenna +37 C-astetta, sitten alentuen +34 asteeseen. Lähettänyt gavriel klo 11:02 AM http://israblockupdate.blogspot.com/

Adressin tekijä on poistanut tämän viestin (Näytä tarkemmat tiedot)

08.08.2010 23:29


Tiedoksi:
Vieras

#434 SUNNUNTAI 08.08.10

09.08.2010 06:24

1. USA:N KONGRESSIN jäsen Ron Klein Floridasta haluaa USA:n tutkivan apunsa mielekkyyttä Libanonille. Hän haluaa, että suoritetaan tutkimus, käyttikö sala-ampuja Amerikan toimittamia välineitä murhatessaan israelilaisen everstiluutnantin ja haavoittaen vaarallisesti kapteenia viime viikolla Israelin ja Libanonin rajan tuntumassa. Molemmat upseerit olivat vartiotornissa 300 metrin päässä rajasta, kun murhaavat luodit ammuttiin. Yhdysvallat on antanut Libanonille viimeisten vuosien aikana 600 miljoonaa USD sotilaallisena tukena sekä toimittanut sille uudenaikaisia aseita ja muita sotilastarvikkeita. Suuri osa avusta kohdistui armeijan koulutukseen ja opetustoimiin, kertoi USA:n ulkoministeriön edustaja P J Crowley lehdistölle torstaina.

CROWLEY kiisti lehdistössä levinneet tiedot, että USA:n toimittamia tarkkuuskivääreitä ja muita tarvikkeita olisi käytetty viime viikon välikohtauksessa. Hän vakuutti, ettei heillä ole mitään todisteita, että näin olisi ollut asian laita – mutta tuskin siitäkään, etteikö olisi käytetty. Hän vakuutti, että USA:lla on hyvin tehokas seurantamekanismi toimittamiensa sotilas-tarvikkeitten käytöstä. Hän asetteli selityksensä näin: ”Me toimitamme Libanonille apua, koska se on intressiemme mukaista. Teemme sen läheisessä yhteistoiminnassa kansainvälisen yhteisön kanssa ilmaistaksemme tarkoituksemme kohentaa Libanonin hallituksen kykyä puolustaa itsenäisyyttään ja vahvistaakseen laajaa turvallisuutta alueella.”

CROWLEY:n uskottavilta ja jopa hyväksyttäviltä tuntuvat selitykset näyttävät kuitenkin laahaavan pahasti yleisen kehityksen perässä Libanonissa. Maa ei ole enää sama kuin pari vuotta sitten, sillä Libanon on sen jälkeen muuttunut Syyrian vasallivaltioksi, jonka kohtaloita määritellään Teheranissa ja jonka hallituksen päätöksiä Hizbullah valvoo veto-oikeudellaan. Myöskään Libanonin armeija ei ole enää puhdas kansallinen puolustusvoima, sillä se on entistä tiiviimmin Hizbullahin syleilyssä vaihtaen informaatiota ja aseistusta molemmin puolin. Hizbullah rakensi yksityisen maanalaisen kaapeliverkkonsa Syyriaan, jonka kautta sillä on suora yhteys Iranin vallankumouskaartin kanssa. Kriisitilanteessa ne voivat siten koordinoida sotilaalliset toimensa ja ohjusiskunsa Israeliin.

VIIME VIIKON tapahtumien johdosta Israelin etelä- ja pohjoisrajoilla USA antoi matkustus-rajoituksen Eilatiin, mutta ei Agabaan, mikä herätti pahaa verta Israelissa. Tiedotteessa kehotettiin Israelin eteläosassa olevia USA:n kansalaisia selvittämään lähimmän väestön-suojan paikan.
USA:n presidentti Obama puhui loppuviikosta puhelimessa Englannin pääministeri David Cameronin kanssa kosketellen myös Israelin ja PA:n välisiä suhteita, jossa he suosittelivat suorien keskustelujen aloittamista mahdollisimman pian.
http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=184003

2. ISRAELIN merivoimien alus ampui varoituslaukauksia libanonilaista kalastusalusta kohti, joka muista varoituksista välittämättä jatkoi kulkuaan kielletyllä alueella. Kukaan ei loukkaantunut välikohtauksessa eikä kalastaja-alus kärsinyt vaurioita.

Libanonin armeija julkisti välittömästi protestilausuntonsa, jossa se syytti Israelia jatkuvasta YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman no 1701 rikkomisesta. Merivoimien edustaja tunnustaa, että varoituslaukauksia ammuttiin, koska alus ei välittänyt käskystä poistua kielletyltä alueelta.
VIIME VIIKON tiistaina sattuneessa rajavälikohtauksessa Libanonin armeijan (LAF) tarkka-ampuja murhasi everstiluutnantti Dov ”Barry” Hararin ja haavoitti pahoin kapteeni Ezra Lakiaa. Kolme LAF:n sotilasta ja yksi journalisti kuoli syntyneessä lyhyessä mutta kiivaassa laukaustenvaihdossa, jossa käytettiin myös tykistöä ja helikoptereita.
Libanonin armeija väittää IDF:n sotilaitten toimineen Libanonin alueella, mutta YK:n tarkkailijat toteavat, että turva-aidan varteen kohonneen vesakon leikkaaminen tapahtui Israelin alueelta. Lisäksi YK:n UNIFIL-joukkojen paikalliskomentaja tunnustaa, että IDF kertoi heille huoltotoimista etukäteen ja että heidän vastuullaan oli informoija Libanonin armeijan edustajia. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=184030

3. ISRAEL:in hallitus vaatii, että Libanonin armeija (LAF) käsittelee libanonilaisen armeijan yksikköä komentaneen komentajan tapauksen sotaoikeudessa, kertoo libanonilainen An-Nahar lehti artikkelissaan. Libanonin armeijan komentaja totesi eräässä haastattelussa, että IDF:n everstiluutnantin tiistaina murhannut sala-ampuja toimi saamiensa ohjeitten mukaan. Hän ampui israelilaista upseeria päähän ja haavoitti kapteenia vakavasti rintaan heidän seistessään vartiotornissa 300 metrin päässä rajalta. Israelissa herätettiin kysymys, käyttikö sala-ampuja USA:n toimittamaa tarkkuuskivääriä ja tähtäyslaitteita.
IDF:n taholla todetaan, ettei tapausta ole tutkittu tarvittavalla huolella ja uhkaa, että se tulee harkitsemaan LAF:n joukkojen luokittamista vihollisjoukoiksi ja niiden tukikohtia rajan tuntumassa vihollistukikohdiksi, ja voi harkita niiden tuhoamista.

LIBANONIN presidentti Michel Suleiman vieraili seurueineen paikalla, jossa tiistain välikohtaus tapahtui. Hänen oppaanaan toimi LAF:n joukko-osaston komentaja, jonka tarkka-apuja surmasi IDF:n everstiluutnantin. Suleiman vakuutti ”toimittavansa LAF:n joukoille uuden-aikaisemmilla aseilla puolustamaan maataan Israelin hyökkäyksiä vastaan”. Hän tapasi paikalla myös YK:n paikallisedustajia todeten YK:n turvallisuusneuvoston antaman päätöslauselman 1701 tarkkaa noudattamista. Tämä lauselma lopetti Libanonin kakkossodan vuonna 2006.
DEBKAFILE kertoo, että Iranin tiedustelu- ja kommandojoukkojen edustajia vieraili samalla raja-alueella vuorokautta ennen presidentti Suleimanin vierailua. He ajoivat umpiautoissaan aivan rajan tuntumassa ylittäen turva-aidan takana myös alueen, joka kuuluu Israeliin. Debkafile toteaa, että edustajat kuuluivat Iranin ylimmän kaitsijan Ali Khamenein lähettämään valtuuskuntaan Libanoniin, jota johti Khamenein virastopäällikkö Velayati. Merkittävää delegaation vierailussa oli se, että he tapasivat vain Hizbullahin mutta ei Libanonin hallituksen edustajia, mikä osoittanee Hizbullahin ja Iranin suoran asiayhteyden. Heidän uskotaan kosketelleen rajavälikohtauksen lisäksi pääsihteeri Hassan Nasrallahin suunnittelemaa lehdistötilaisuutta maanantaina 09.08.10, jossa tämä lupaa paljastaa dokumentteja, jotka osoittavat Israelin Mossadin osuuden Libanonin pääministeri Rafik Haririn murhaan 2005. Velayati tapasi myös Hizbullahin eteläisen armeijan komentajan sheikki Nabil Qaukin. http://www.debka.com/article/8956/

4. IDF:N SEURAAVAN KOMENTAJAN valinta on jo herättämässä Israelissa
tavanomaisen mudanheittelyn potentiaalisten ehdokkaitten tukijoitten ja vastustajien välillä. IDF:n komentajan Gabi Ashkenazin toimikausi päättyy helmikuussa ensi vuonna, joten aikaa on vielä yli kuusi kuukautta, mikä on herättänyt monien kulmakarvojen kohottamisen, miksi juuri nyt ulkoisten vaaratekijöitten aktivoituessa, ja mikä kiire puolustusministeri Ehud Barakilla on ylipäätään aloittaa ehdokaskandidaattien haastattelu, joka kuitenkin on eräänlainen muodollisuus, koska pienessä maassa kaikki asiaan kuuluvat ovat jatkuvassa yhteydessä keskenään. Eräs syy lienee jokin aika sitten levinnyt huhu, että Ashkenazia tukeva upseeri olisi herättänyt kysymyksen hänen toimikautensa jatkamiseksi vuodella, kuten on ollut tapana, minkä Barak kielsi välittömästi. Toinen vakavampi syy lienee, että Barak ja Ashkenazi ovat henkisesti eri tasolla eivätkä ymmärrä toisiaan. Barak pelkää, että Ashkenazi menee politiikkaan ja ehkä tavoittelee Labourin puheenjohtajuutta, vaikka hänellä on vaadittava jäähdyttelyaika ennen astumistaan politiikkaan.

VIIKON lopulla TV-2:ssa julkistetussa dokumentissa, joka on ilmeinen väärennös, mutta tehty poliittisen strategistin Eyal Aradin nimissä, suositellaan Yoav Galantin nimitystä IDF.n komentajaksi ja hänen pahimman kilpailijansa Banny Gantzin nimittämistä Mossadin johtoon Galantin mahdollisuuksien parantamiseksi. Arad kieltää tietävänsä mitään dokumentista ja pyytää poliisitutkimusta asiassa. Kansanedustajat Vachman Shai (Kav´dima) ja Miri Regev (Likud) pyytävät, että oikeuskansleri Yehuda Weinstein kehottaa Shin Betin aloittamaan tutkimukset asiassa. Shai katsoo nimityksen olevan ennenaikainen tässä tilanteessa. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=184035

5. UUTISOTSIKOITA
- Kuuban 83-vuotias johtaja Fidel Castro esiintyi ensimmäisen kerran neljään vuoteen kameroitten edessä puhuessaan parlamentaarikoille. Hän pyysi sekä Iranin johtajaa presidentti Ahmadinejadia että USA:n presidentti Obamaa työskentelemään kolmannen maailmansodan syttymisen estämiseksi, koska ”se tulisi tuhoamaan maailman”. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3931543,00.html
- Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad epäili, että syyskuun 11. päivänä 2001 Maailman Kauppakeskuksen tuplatornien tuhoutumisessa kuoli 3000 ihmistä. Hän esitti jo aiemmin esiintyneen väitteen, että juutalaiset olivat tietoisia tornien tuhoutumisesta ja varoittaneet omiaan poistumaan niistä. Puhuessaan konferenssivieraille Teheranissa hän esitti syytöksen USA:ta vastaan, että se tarvitsi tekosyyn aloittaakseen sodan Irakia ja Afganistania vastaan. Tämä samaan aikaan, kun Obama odottaa hänen suostumustaan aloittaa keskustelut johtajien kesken. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3931508,00.html
- Egyptin turvallisuusmiehet tutkivat mahdollisuutta, että heidän Siinailla pidättämillään kolmella miehellä oli yhteyttä Eilatissa ja Agabassa ammuttuihin raketteihin. Miesten autosta löydettiin räjähteitä ja pommintekovarusteita. Heidän oletetaan olleen matkalla pommi-iskua varten Sharm el-Sheikin lomakaupungissa. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/report-egypt-held-alleged-terror-squad-prior-to-eilat-rocket-attack-1.306675
- Hamasin taholta Gazassa selitetään, että Israel ampui raketit Eilatiin ja Agabaan saadakseen verukkeen hyökätä Gazaan. Eräs tieto kertoo, että käskyn raketti-iskuihin antoi Hamasin Damaskoksessa oleva ulkoasioitten johtaja Khaled Mashaal konsultoimatta Hamasin Gazan johtoa asiassa. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/hamas-israel-fired-rockets-at-eilat-aqaba-to-justify-more-gaza-assaults-1.306584
- Iran on pyrkinyt salakuljettamaan aseita Juudeaan ja Samariaan, mutta se on kilpistynyt IDF:n läsnäoloon siellä. Voi vain kuvitella, millainen terroripesä niistä tulisi, jos IDF vetää joukkonsa pois ilman oikeutta mennä takaisin, ja valvonta jää PA:n poliisien ja esim. NATO:n ja YK:n joukkojen vastuulle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138983
- PA:n työväen ammattiliitto pelkää palestiinalaisten työttömyyden rajua nousua, jos PA:n suunnittelema israelilaisten työnantajien boikotti toteutuu vuoden 2011 alussa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138984
- Ranskassa antisemitistit piirsivät Israelin ja juutalaisten vastaisia graffiteja toisen maailmansodan muistomerkin rakenteisiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138985
- Hamasin edustajat Länsirannalla ovat tehostaneet yrityksiä siepata israelilaisia Gilad Shalitin sijaan panttivangeiksi. Turvallisuusvirkailijat ottavat uhkan todesta ja ovat tehostaneet turvatoimiaan. Hamasille kelpaa, kunhan vain on juutalainen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138985
- Sähkövoimala Gazassa on edelleen suljettu, koska Hamas ja Fatah eivät osaa sopia, kumman tulee maksaa sen käyttökustannukset. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138982
- Tel Avivin yliopisto on kehittänyt öljyä syövän bakteerin, jonka he uskovat voivan auttaa esim. Meksikonlahden öljyn saastuttamien hiekkarantojen puhdistamiseksi.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138975
- Palestiinalaiset ovat salaa rakentaneet olemattomia ”hautapaikkoja” itsenäisyyspuistoon
Jerusalemissa voidakseen esittää omistusoikeusvaatimuksia siellä. Poliisi kävi
poistamassa tusinoittain tällaisia ”hautoja” saatuaan tiedon niistä INN:n kautta.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138966
- Entiset CIA:n virkailijat varoittavat Obamaa, että Israel voi iskeä Iraniin kuukauden sisällä. He moittivat Obamaa Netanyahun ylistämisestä viime tapaamisen yhteydessä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138962
- FBI etsii toistamiseen al-Qaidan terroristia Adnan Al-Sukrijumaa, jota pidetään likaisen ydinpommin eksperttinä. Al-Qaida kehotti muslimeja poistumaan New Yorkista ja Washingtonista ensi tilassa mahdollisten ydiniskujen vuoksi. http://www.debka.com/article/8957/

Juhani Starczewski
Vieras

#435 HEPREALAISTEN TANSSIEN KURSSI RAAVAILLE MIEHILLE! ; : ))

09.08.2010 20:01

KAIKKI MIEHET MUKAAN!

HEPREALAISTEN TANSSIEN KURSSI  RAAVAILLE MIEHILLE.
http://www.elisanet.fi/juhani.starczewski/Heprealaisia_tansseja_miehille.htm 
LAUANTAINA 18.9.2010 KLO 13-16.
HINTA 25,-.
PAIKKA ILMOITETAAN MYÖHEMMIN, SEURAA ILMOITTELUA JA TANSSIKOULUN NETTISIVUA.
KARTOITETAAN SAMALLA MIESTEN HALUKKUUTTA JATKAA SÄÄNNÖLLISESTI HEPREALAISTEN TANSSIEN HARJOITTELEMISTA.

JUHANI STARCZEWSKI ON JO ILMOITTAUTUNUT KURSSILLE JA MAHDOLLISEEN JATKOON!


JÄRJESTÄÄ JYVÄSKYLÄN KRISTILLINEN TANSSIKOULU
http://www.kristillinentanssikoulu.fi/ 

Haastan miehet mukaan  ”Ja Daavid hyppi kaikin voimin Herran edessä” – tyyliin 2.Samuelin kirja 6:14!
Ota yhteyttä, jos sinua kiinnostaa tulla mukaan!
Juhani 040 757 3537
juhani.starczewski@elisanet.fi

Tietoa saa levittää!

Juhani Starczewski
Vieras

#436 LÄHDE ISRAELIIN VIIKOLLA 9 ELI TALVILOMA-AIKAAN!

09.08.2010 21:49

Tiedoksi:
Vieras

#437 MAANANTAI 09.08.10

10.08.2010 07:41

1. HIZBULLAHIN pääsihteeri Hassan Nasrallah lupasi paljastaa tänään asiakirjoja, jotka hänen ymmärtääkseen todistavat, että Libanonin pääministerin Rafik Haririn salamurha 1000 kilon autopommilla Beirutissa helmikuun 14.päivänä 2005, oli Israelin salaisen tiedustelu-järjestön Mossadin suunnittelema ja toteuttama. Iskussa kuoli 22 muuta ihmistä ja toista sataa ihmistä haavoittui. Betlehemissä toimina Maan Newsagency kertoi Hizbullahin tietoihin perustuen, että maanantaina esiteltävät ”dokumentit ovat kattavia, paljastavia ja ratkaisevia”.

PÄÄMINISTERI Rafik Haririn murhaa tutkiva kansainvälinen tribunaali on ilmoittanut julkistavansa pian murhasta epäillyn nimet ja syytteet heitä vastaan, ja julkisuuteen vuotaneitten vihjailujen mukaan epäillyt ovat Hizbullahin jäseniä. Aiemmin julkisuudessa esitettyjen epäilysten mukaan Syyrian presidentti Bashar Assadia lähellä olevat henkilöt ovat syyllistyneet murhaan, mutta nyt epäilysten suunta on muuttunut.
Libanonin nykyinen pääministeri Saad Hariri, pelätessään julkistamisen aiheuttavan väkivaltaisuuksia maassaan, pyysi tribunaalia siirtämään tutkimustensa tulosten julkistamista. Vielä ei tiedetä, suostuuko tribunaali, joka aloitti tutkimuksensa 2007, Haririn pyyntöön.

EPÄILYT saivat kuitenkin Hizbullahin pääsihteerin pelkäämään pahinta. Hizbullahin sisällä vallitsee täydellinen johtajahierarkia; mitään ei tapahdu ilman johdon lupaa ja tietoa. Vaikka Nasrallah ei suoranaisesti itse olisikaan ollut aktiivisesti mukana salamurhan toteuttamisessa, järjestön jäsenten syyttäminen tai mahdollinen tuomio salamurhasta tulisi vakavasti tahrimaan sen mainetta ja pyrkimystä esiintyä poliittisena, isänmaallisena puolueena, joka selittää tärkeimmän roolinsa olevan Libanonin puolustaminen ulkomaista (Israelin) uhkaa vastaan. Siksi Nasrallah aloitti voimakkaan mediakamppailun epäilysten suuntaamiseksi muualle. (JP)

2. IRANIN ulkoministeri Manouchehr Mottaki vieraili eilen Beirutissa, jossa hänellä oli keskustelu-tilaisuus Libanonin ulkoministeri Ali Al-Shamin kanssa sunnuntaina. Mottaki kertoi lehdistölle, että Iran tarjoaa Libanonille ja Syyrialle kaiken sen tuen, mitä ne tarvitsevat Israelin oletetun hyökkäyksen torjumiseksi. Hän lisäsi, että Iran, Syyria ja Libanon ovat jatkuvassa yhteydessä jakaen toisilleen tietoja ja mielipiteitä Israelin mahdollisen sodanuhkan vuoksi. ”Islamilaisen tasavallan hallitus ja Iranin kansa seisovat Libanonin ja Syyrian hallitusten rinnalla ”sionistisen hallituksen” taholta tulevaa uhkaa vastaan,” Mottaki vakuutti. Hän sanoi edelleen, että Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad vierailee Beirutissa islamin ramadan paastokuukauden loputtua; ramadan alkanee torstaina ja loppunee 10. syyskuuta. Vierailu olisi ensimmäinen vuodesta 2003, jolloin Mohammad Khatami vieraili Libanonissa.

MOTTAKI sanoi maansa olevan valmis vastaamaan positiivisesti mihin tahansa veljiensä esittämiin vaatimuksiin. Hän esitti voimakasta kritiikkiä yhdessä Libanonin ulkoministerin kanssa Israelin hyökkäävästä asenteesta Libanonia kohtaan, mistä he katsoivat esimerkkeinä olevan tiistaina Libanonin rajalla sattunut verinen välikohtaus sekä IDF:n hyökkäys Gazaan matkalla ollutta avustussaattuetta vastaan kansainvälisillä vesillä toukokuun 31.päivänä.

MOTTAKI vakuutti, että ”sionistinen hallitus” on vakavan ongelman edessä, kuten englanninkielinen käännös hänen uhkauksestaan kertoo.
IRANIN merivoimat ottivat eilen käyttöönsä neljä Iranissa rakennettua Ghadir-luokan sukellusvenettä. Ne pystyvät laukomaan sekä ohjuksia että torpedoja samaan aikaan ja ne on rakennettu Persianlahden matalia vesiä varten.
IRANIN virallinen uutistoimisto IRNA kertoi, että veneitten vastaanottoseremoniaan osallistuivat puolustusministeri kenraali Ahmad Vahidi sekä laivaston komentaja amiraali Habitollah Sayyari. Iranilla on ennestään kolme venäläisvalmisteista sukellusvenettä.
IRAN on järjestelmällisesti pyrkinyt vahvistamaan maan ilma- ja meripuolustusta, sillä maan pinnanmuodostuksesta ja laajasta alueesta johtuen potentiaalinen hyökkäys tulee ilmasta ja mereltä. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=184097

3. ISRAELIN hallitus on esittänyt huolensa tiedoista, että USA aikoo myydä Saudi Arabialla uudenaikaisia F-15 koneita. Saudeilla on jo ennestään näitä koneita, mutta uusin tilaus toisi niitä 84 konetta entisten lisäksi 10 vuoden periodilla. USA:n taholta vakuutetaan, ettei saudeille toimitettavissa uusissa F-15 koneissa uusinta teknologiaa, mikä sallii lennot etäisiin paikkoihin. 30 miljardin USD toimitussopimus on viime aikojen suurimpia lajissaan.
ISRAELIN puolustusministeriö on käynyt kulissien takaisia neuvotteluja USA:n kanssa kuukausikaupalla pyrkien selittämään uudenaikaisten koneitten toimitusten saudeille vaarantavan Israelin teknisen etumatkan muihin alueen maihin. Obaman hallituksen mukaan USA:lla on muitakin maita Lähi Idässä, joilla on turvallisuusongelmia, joitten minimoimiseksi USA on antautunut. Pentagonin lehdistösihteeri Geoff Morell vakuuttaa, että USA:n puolustus järjestöt ja Israel ovat pitäneet kiinteää yhteyttä ongelmien ja epäilysten poistamiseksi. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=184146

4. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak toimii puheenjohtajana ministeriön ja IDF:n yhteisessä neuvottelutilaisuudessa, jossa sen oletetaan viimeistelevän sopimuksen, jolla Israel tilaa 20 viidennen sukupolven hävittäjää, josta käytetään nimitystä ”Joint Strike Fifhter”, JSF-35. Puolustusministeriö on Barakin johdolla käynyt kiinteitä neuvotteluja koneen sitovan tilauksen jättämisestä, mikä olisi ensimmäinen vaikka monet maat sitä haluavat.
SOPIMUKSEN solmimista ovat siirtäneet koneen hinta – 140 miljoonaa USD kukin – sekä Israelin vaatimus, että sen tilaamiin koneisiin tulee asentaa Israelin kehittämiä järjestelmiä ja että niiden huoltotoimet tulee voida tehdä Israelissa eikä USA:ssa.

PENTAGON on vastustanut kumpaakin Israelin esittämää vaatimusta, mutta kompromissi-ratkaisu näyttää olevan syntymässä. Barakin johtama työneuvottelu tapahtunee keskiviikkona, minkä jälkeen Barak esittelee sopimusluonnoksen hallituksen turvallisuus-kabinetille, joka tekee päätöksen asiassa.
JSF-35 koneen valmistumispäivää on jouduttu siirtämään, mikä on samalla nostanut sen hintaa ja herättänyt epäilyjä tilaajaehdokkaissa. Tämän hetken arvion mukaan kone on valmis 2015 tienoille. Sen uskotaan ominaisuuksiltaan olevan ylivoimainen kaikkiin aiempiin malleihin missä maassa tahansa, ja sen erityisominaisuuksiin kuuluu sen stelth-kyky, millä se pystyy välttämään tutkahavainnot. Tämä saavutetaan sekä koneen erikoisella muotoilulla että pintojen maalikerroksilla. Eräs israelilainen yhtiö esitteli äskettäin kehittämänsä maalin, joka hylkii lasersäteitä siepaten ne ja muuttaen ne lämpösäteiksi, joita tutka ei havaitse.
Erään arvion mukaan Israelin teollisuus toimittaa JSF-35 koneeseen erityisvarusteita ja osia yli kolmen miljardin USD arvosta. Eräät asiantuntijat vakuuttavat, että JSF-35 kone on viimeinen ihmisen ohjaama huippuhävittäjä, sillä sen tilalle tulee miehittämätön kone, drone, joka on jo ahkerassa käytössä Irakissa ja Afganistanissa ja myös IAF:n parissa. Israel on yksi maailman johtavista miehittämättömien koneitten valmistajista.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=184007

4. UUTOSOTSIKOITA
- Pääministeri Netanyahu astui tänään ”flotilla” tapausta tutkivan Turkelin komitea
eteen antamaan oman näkökulmansa tapahtumaan. Netanyahu sanoi journalistien
kysymyksiin, että hänen nähdäkseen IDF:n toiminta laivasaattueen pysäyttämiseksi
oli täysin laillinen. (JP)
- Sisäministeriö aikoo saada työviisuminsa umpeuduttua laittomasti maahan jääneitten tai maahan laittomasti tulleiden anomusten käsittelyn kertarysäyksellä. Pitkät jonot
asioita penkovien viranomaisten edessä osoittavat tarpeen kiireellisyyden. (JP)
- Libya vapautti israelilaisen valokuvaajan, joka oli pidätettynä maaliskuusta lähtien. Hän matkusti Libyaan valokuvaamaan juutalaisten perinnepaikkoja. (JP)
- Karmielin poliisiupseeri joutuu oikeuteen pahoinpideltyään USA:n uutta teini-ikäistä siirtolaista, jonka poliisi pidätti epäiltynä huumeista ja varkausyrityksestä. Hänen selityksiään ei kuunneltu, vaan pahoinpitelyn jälkeen hänet vietiin vankiselliin, jossa hän joutui jatkuvien raiskausten kohteeksi. Kahta muuta poliisia syytetään pahoinpitelyn peittelemisestä. (JP)
- Korkein oikeus päätti pitää aiemman päätöksen sinetöidä ”laittomasti” rakennettu synagoga El Matan juutalaisyhteisössä Samariassa, jota se myös pitää laittomana. El Matan sijaitsee etelään ”laillisesta” Maleh Shomronin juutalaisyhteisöstä. Oikeudelle lähetyssä Samarian kansankomitean vetoomuksessa, jossa pyydettiin synagogan säilyttämistä, sanottiin mm: Korkein oikeus on useita kertoja osoittanut, että se taas kerran asetti arabien intressit oikeudenmukaisuuden edelle, siten antaen oikeutuksen iskulauseelle: Oikeusistuin on (äärivasemmistolaisen) Meretzin haaraosasto”. (JP)
- Netanyahu on valmis antamaan maata keskusteluja vastaan saadakseen Abbasin istumaan saman pöydän ääreen. Hän lupasi tämän Knessetin ulko- ja puolustus-valiokunnan kokouksessa. Yksi tällainen kohde on rakenteilla olevaan Rawabin palestiinalaiskaupunkiin johtava tie Samariassa, jonka PA on suunnitellut C-alueen kautta, joka on nyt Israelin täydessä hallinnassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138991
- Länsimaiset tiedustelulähteet vakuuttavat, ettei Iran ole saanut S-300 ilmatorjunta patteristoa, vaikka se väittää hankkineensa sellaisen Valkovenäjältä. (JP)
- Poliisi vaatii syytteiden esittämistä rabbi Mordechei Elonille seksirikosten vuoksi. (JP)
- Iranilainen asianajaja, joka puolusti aviorikoksesta syytettyä kivittämällä surmattavaksi tuomittua naista, pakeni henkensä vuoksi Norjaan anoen poliittista turvapaikkaa toivoen voivansa joskus palata takaisin maahansa. Asianajaja Mohammed Mostafael sai tietää, että poliisi etsi häntä. Hänellä oli viisumi Norjaan, ja hän katsoi parhaaksi paeta maasta. Hänellä on Iranissa vaimo ja lapsi, joiden hän toivoo voivan poistua Iranista, mikä ei ole kovin todennäköistä aivan pian. Poliisi oli pidättänyt hänen vaimonsa ja hänen veljensä painostaakseen asianajajaa, jonka ystävä ajoi hänet Turkin rajalle Khoyn lähelle, mistä hän jalkaisin ja hevosella pakeni Turkkiin. (JP)
- Debkafile kertoo, että Iranin ylin kaitsija ajatollah Ali Khamenei on ottanut johdon Iranin puolustuksesta. Hän vakuutti eilen, että Libanon, Irak ja Afganistan muodostavat Iranin puolustusvyöhykkeen. Hän lähetti Beirutiin Iranin kansallisen turvallisuus-neuvoston puheenjohtajan Saeed Jajilin, joka tapaa Beirutissa Hizbullah-johtajan Hassan Nasrallahin yhdessä Khamenin neuvonantajan Ali Akbar Velayatin kanssa ennen Nasrallahin lehdistötilaisuutta tänään, jossa hän aikoo paljastaa Mossadin yhteyden Rafik Haririn salamurhaan. Beirutista Khamenein lähettiläät matkustavat Damaskokseen, jossa heidän oletetaan kertovan selvin sanoin, ettei Iran katso hyvällä presidentti Bashar Assadin veljeilyä saudikuninkaan Abdullahin kanssa.
http://www.debka.com/article/8958/
Tulee mieleen Danielin ilmoitus pienestä sarvesta, josta hän kertoo näin: ”Minä
tarkkasin sarvia, ja katso, eräs pieni sarvi puhkesi niiden välistä ja kolme edellisistä
sarvista reväistiin pois sen edestä. Ja katso, sillä sarvella oli silmät kuin ihmisen silmät
ja suu, joka herjaten puhui.” (Dan.7:8; katso: Laittomuuden ihminen, Israelupdate)
Huomio kiintyy tuohon sanontaan: ”reväistiin pois sen edestä”, sen teki joku muu.

Tiedoksi:
Vieras

#438 TIISTAI 10.08.10

10.08.2010 17:32

1. USA:N KONGRESSI päätti pidättää Libanonille aiemmin jo myönnetyt 100 miljoonaa
USD toistaiseksi. Tämä tukimuoto on tarkoitettu Libanonin armeijan LAF:n kohentamiseksi ja sen aseistuksen kehittämiseksi. Esityksen tuen pidättämisestä teki Nita Lowey (D,NY), joka kutsui tiistaina 03.10. tapahtunutta IDF:n everstiluutnantin murhaa ja kapteenin vaarallista haavoittamista tapahtumaksi, joka olisi voitu täysin välttää. ”USA:n apu on tarkoitettu liittolaistemme ja oman turvallisuutemme parantamiseksi.” Lowey toimii puheenjohtajana komiteassa, joka arvioi ja myöntää USA:n tukivaroja. Libanonille myönnetty 100 miljoonaa USD ei oltu vielä tilitetty, mikä antoi komitealle tilaisuuden peruuttaa aiempi myönteinen päätös.

LOWEY selitti, että hän haluaa tietää, käytettiinkö ”tässä räikeässä tapauksessa” amerikkalaisia aseita sekä myös tarkkailla, miten Libanon hallitus käyttäytyy väkivallan puhjetessa. USA on toimittanut tarkkuuskivääreitä ja tähtäyslaitteita Libanonin armeijalle kuten myös tiedustelu- ja salakuuntelujärjestelmiä, joita yhdessä Venäjän toimittamien laitteiden kanssa on käytetty väitetyn Israelin rakentaman vakoilurenkaan paljastamiseksi.

VAATIMUS Libanonille myönnetyn sotilaallisen avun pidättämiseksi tehtiin jo ennen tiistain välikohtausta. Sen esitti valkoisen talon komitean puheenjohtaja Howard Berman (D, Cal), joka esitti huolensa Hizbullahin ja Libanonin armeijan (LAF) välisen eron hämärtymisestä ja Hizbullahin vaikutuksen kasvusta LAF:n piirissä. Hän halusi tietää enemmän Hizbullahin roolista LAF:ssä, miten tarkkaan pystytään seuraamaan USA:n toimittamien aseitten käyttöä sekä miten hyväksyttävästi LAF toimii yhteistyössä YK:n UNIFIL-joukkojen kanssa.
Berman selitti, että vasta saatuaan positiiviset vastaukset näihin kysymyksiin hän on valmis tukemaan USA:n sotilaallista apua Libanonille.
USA:n hallituksen taholta kerrotaan, että se odottaa tarkempia tietoja veriseksi kehittyneestä tapauksesta. Eräs viranomainen selitti, että USA:n avun tarkoituksena on vahvistaa Libanonin asemaa alueen turvallisuuden kasvattamiseksi, kehittää Libanonin instituutioita sekä vahvistaa Libanonin kykyä puolustaa itsenäisyyttään.

KONGRESSIN jäsen Eric Cantor (R, Virg), vähemmistön piiskamies, sanoi, että tälle vuodelle myönnetty 100 miljoonan USD apu jäädytetään, kunnes tapaus on selvitetty ja todistettu, ettei LAF toiminut yhteistoiminnassa Hizbullahin kanssa tapauksessa, jossa LAF:n tarkka-ampuja murhasi IDF:n everstiluutnantin, joka oli 300 metrin päässä rajalta Israelin alueella. Hän selvensi, että avun tarkoituksena on vahvistaa LAF:n asemaa radikaalin Hizbullah-järjestön aiheuttamaa uhkaa vastaan. Cantor sanoi, että vuosikaudet USA ja kansainvälinen yhteisö katseli toisaalle eikä välittänyt Hizbullahin ja LAF:n asevoimien välisen yhteistoiminnan kehittymisestä, mutta että ”se aika on nyt ohi”. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=184232

2. HIZBULLAHIN pääsihteeri puhui eilen Libanonin TV:ssä, jossa hän lupasi paljastaa Israelin osuuden Libanonin entisen pääministeri Rafik Haririn murhaan 2005. Hän selitti, että Oslon sopimusten allekirjoittamisesta lähtien 13.09.1993 Israel oli systemaattisesti pyrkinyt vakuuttamaan Libanonin hallitusta siitä, että Hizbullah aikoo murhata Haririn. Hän kertoi keskustelleensa pari viikkoa ennen Haririn murhaa Syyrian presidentti Bashar Assadin kanssa, joka vakuutti länsivaltojen haluavan, että Syyria vetää joukkonsa pois Libanonista, jossa ne olivat olleet Libanonin sisällissodasta lähtien.

SELITYKSENSÄ tueksi pääsihteeri esitti videon, jossa henkilö nimeltä Ahmed Nasrallah – ei hänen sukulaisensa – toimiessaan Israelin vakoojana, kertoo varoittaneensa Rafik Hariria lähellä olevaa henkilöä, että Hizbullah aikoo murhata Haririn. Hänet pidätettiin 1996 vakoilusta syytettynä. Nasrallah väittää, että tämä vakooja pääsi pakenemaan ”miehitettyyn Palestiinaan”, jossa hän yrittää värvätä libanonilaisia vakoilemaan Israelin hyväksi.
Israelin viranomaiset pitävät hänen väitteitään hupijuttuina, mutta joku voi ottaa ne todesta, joten asiaan tulisi suhtautua sen mukaisesti.
”Kansainvälinen yhteisö, arabimaailma ja ennen kaikkea Libanonin kansa on tietoinen, että nämä syytökset Israelia vastaan ovat järjettömiä ja nousseet pintaan Nasrallahin omista peloista, että Haririn murhatutkimukset päätyvät syyllisen etsinnässään hänen järjestöönsä.” Virallisesti Israel ei halua edes vastata Nasrallahin edesvastuuttomiin syytöksiin.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=184231
3. HIZBULLAHIN pääsihteeri Nasrallah esitti eilen illalla pitämässään puheessaan, että Hizbullah oli onnistunut sieppaamaan Israelin salasanomia ja tulkitsemaan niitä. Tämän johdosta hän sanoi Hizbullahin pystyneen järjestämään ansan Israelin merivoimien Shayetet ryhmälle niiden tehdessä salaisen yöllisen hyökkäyksen. Hän esitti valokuvia, joissa nähdään Israelin kumiveneitten tulo Libanonin rannikolle Antsaria rannikkokylän lähelle vuonna 1997.

VALOKUVIEN joukossa oli - kuten hän sanoi – Israelin miehittämättömien koneitten ottamia valokuvia tilanteesta, jossa Sahyete sotilaat menivät hedelmälehtoon, jossa Hizbullahin pyssymiehet heitä odottivat, sekä kuvia helikopterista, joka kävi hakemassa taistelussa kaatuneet. Väijytyksessä kaatui 12 Shayetet sotilasta tilanteessa, jota kutsutaan nimellä ”Shayetet katastrofi”.
Nasrallah onnitteli järjestönsä teknikoita, jotka olivat pystyneet sieppaamaan IAF:n miehittämättömien koneitten lähettämiä viestejä, joihin sisältyi kuvia paikasta, jonne sotilaat menivät, ja jonne väijytys oli asetettu pariksi viikoksi, koska tarkkaa aikaa ei tiedetty.
IDF:n tulisi suhtautua vakavasti Hizbullahin ja Libanonin armeijan kykyyn siepata salaisia viestejä radion tai internetin kautta. Tämä on entistä vakavampaa, sillä Hizbullah/LAF toimivat nyt yhteistyössä Syyrian ja Iranin asevoimien kanssa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3932886,00.html

4. DEBKAFILE kertoo artikkelissaan, että Nasrallah väitti eilisessä puheessaan Israelin
jatkavan 1990-luvulla aloittamaansa kampanjaa Libanonin hallituksen eliminoimiseksi. Hän kertoi, että Israelin agentit ovat varustautuneet murhaamaan Libanonin nykyistä johtoa, mukana presidentti Michel Suleiman, armeijan yleisesikuntapäällikkö kenraali Jan Qahwaji, shia-muslimien Amal-järjestön johtaja Nabih Berry, joka toimii myös Libanonin parlamentin puhemiehenä, pääministeri Saad Hariri sekä kristittyjen phalangi-johtaja Samir Geagea.

DEBKAFILE vastaa Nasrallahin asettamaan kysymykseen, miksi Israel tekisi jotain tällaista, hänen omilla sanoillaan: Siksi, että se haluaa vierittää syyn murhista Syyrian ja Hizbullahin niskoille, ”aivan kuten Haririn murha 2005, jonka suoritti Israelin tiedustelupalvelu”.

VIIME PÄIVIEN tapahtumat ovat kiihdyttäneet diplomaattista toimeliaisuutta alueella. Iranin ulkoministeri Manouchehr Mottaki matkusti Damaskokseen, jossa hän informoi presidentti Bashar Assadia tilanteen kehityksestä suunnitellakseen tulevaisuutta. USA:n kieltäessä tälle vuodelle myönnetyn 100 miljoonan sotilasavustuksen Libanonille Iran tarjoutuu USA:n tilalle.
USA:n hallitus lähetti kiireesti parhaan Syyrian ja Libanonin asiantuntijansa Fredrik Hofin Beirutiin keräämään tiedon palasia luotettavan kuvan saamiseksi tilanteesta.

ISRAELIN ARMEIJA aloitti tänä aamuna raskaitten aseitten siirtämisen pohjoisen rajansa tuntumaan selvänä varoituksena sekä Syyrialle että Libanonille, etteivät ne pyrkisi käyttämään jännittynyttä tilannetta hyväkseen rajaselkkauksien synnyttämiseksi. Autoilijoita varoitettiin välttämään määrättyjä pohjoiseen meneviä teitä sekä huomioimaan armeijan kaluston kuljettaminen niiden kautta Kinneretin lähelle, Ylä-Galileaan ja Golanille. http://www.debka.com/article/8959/

5. UUTISOTSIKOITA
- Pääministeri Netanyahu pyrki tarkkailijoitten mukaan vierittämään syyn ”flotilla-välikohtauksesta” puolustusministeri Barakille, jolle hän kertoi antaneensa valtuudet toimia parhaan harkintansa mukaan mutta pyrkien välttämään ihmisuhreja. Hän täsmensi lausuntoaan myöhemmin, että vaikka hän tärkeän ulkomaanmatkansa vuoksi ei voinut olla itse paikalla, hän kantaa lopullisen vastuun tapahtuneesta. (JP)
- Puolustusministeri Ehud Barak sanoi myös vastatessaan tutkimuskomitean edessä, että poliittinen vastuu oli hänellä, mutta muistutti, että suunnitelma, johon sisältyi äärimmäinen mahdollisuus aseitten käyttämisestä, esiteltiin Netanyahulle ja turvallisuuskabinetille. Barak kuitenkin lisäsi, että operatiivinen vastuu tapahtumista oli kenttäjoukoilla. Netanyahu ja turvallisuuskabinetin ministerit valittivat tapauksen jälkeen, ettei heille annettu tarvittavia tietoja eikä päätöksiä toimintatavoista tehty. Tässä Barak vetäytyy omien muistikuviensa tai kuvitelmiensa taakse, mikä voi vielä aiheuttaa voimakkaita vastalauseita ja keskusteluja asiasta. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/i-take-full-responsibility-barak-tells-gaza-flotilla-probe-1.307118
- YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon sanoo Netanyahun luvanneen, että hänen nimittämällään tutkimuskomitealla on oikeus haastatella myös IDF:n sotilaita. Netanyahu kieltää ehdottomasti antaneensa tällaista lupaa ja uhkaa lopettaa kaiken yhteistoiminnan YK:n nimissä toimivan tutkimuskomitean kanssa. Ban ki-Moonin toimet osoittavat entistä selvemmin hänen intellektuaalisen rajoittuneisuutensa toimistosihteerin tasolle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139034
- Jordanian aktivistit järjestivät eilen tunnin mittaisen mielenosoituksen Ammanissa Israelin lähetystön edessä esittääkseen vastalauseen vaatimukselle hakea Israelin viisumia vieraillakseen Temppelivuorella tai muilla pyhillä paikoilla Länsirannalla. Israel ja Jordania solmivat rauhan Wadi Arassa 1994, mutta sen toteuttaminen käytännössä kangertelee eikä Jordanian hallitus ole edes aloittanut Israelin vastaisten mielenosoitusten ja yleisen Israel-vastaisuuden poistamiseksi maasta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139035
- Nachal haredi-rykmentin upseerit ovat lähettäneet hyvin kriittisen viestin IDF:n komentajille, joiden he sanovat pettäneen heidän luottamuksensa armeijan johdon uskottavuuteen. Haredi-sotilaat lähetettiin 26.08.01 suojelemaan talon tuhoamista Givat Ronen kukkulalla Har Brachan kaupungin lähellä Samariassa sillä verukkeella, että tehtävään määrätty rajapoliisiosasto oli jouduttu lähettämään etelään poliisi-tehtäviin, mikä osoittautui perättömäksi. Satoja tuhansia NIS maksaneen talon tuhoamiseen osallistui poliisin Yassam erikoisjoukkoja ja tusinoittain rajapoliiseja. Poliisit estivät paikallisten asukkaitten pääsyn estämään tuhoamista, mikä aiheutti vastareaktion lähellä asuvia arabeja vastaan, missä neljä juutalaista vammautui. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139036
- Juutalaiskaupungin Shevut Ami marssi Jerusalemista Jerikoon jatkuu tänään kolmatta ja viimeistä päivää. Poliisi pidätti muutamia osanottajia ja pyrki sulkemaan teitä ensimmäisenä päivänä, mutta toinen sujui vaikeuksitta. http://www.israelnationalnews.com/News/Flash.aspx/191846
- Saksa sulki moskeijan, jota syyskuun 11.päivän 2001 terroristit käyttivät. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139029
- West Nil virus on levinnyt Israelissa huolestuttavasti, jonka johdosta ihmisiä kehotetaan suojatoimiin. Kuume aiheuttaa hengitysvaikeuksia ja muita ongelmia. 24 todettua virus-tapausta on rekisteröity, mikä ylittää viime vuoden. Kuuma kesä on nopeuttanut myös hedelmien ja viljan kypsymistä viimevuotista aiemmaksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139020

esa kotala
Vieras

#439 Israel

11.08.2010 20:48

Israel jees

Tiedoksi:
Vieras

#440 KESKIVIIKKO 11.08.10

12.08.2010 07:35

1. TURKIN ulkoministeri Ahmet Davtoglu totesi eilen, ettei Turkilla ole mitään vastuuta
”flotilla välikohtauksesta Välimerellä 31.05.Turkissa varustettuihin ”avustusaluksiin” IHH:n, terrorijärjestöksi luokiteltavan järjestön, palkkaamat ”palkkasotilaat” mukiloivat rautatangoilla, puukartuilla, veitsillä, lingoilla ja käsiaseilla 7 IDF:n merisotilasta henkihieveriin, jotka henkensä puolustamiseksi vaihtoivat aseisiinsa alkuperäisten väripanosten sijaan kovia panoksia surmaten 9 turkkilaista, yksi heistä USA:n kansalainen. Koko veriseksi kehittynyt välikohtaus alkoi siitä, että yksi kuudesta ”avustuslaivoiksi” luokitellusta Mavi Marmara ei totellut IDF:n merisotilaitten komentoa muuttaa suuntansa joko El-Arishin tai Ashdodin satamaan, jossa laivojen kuljettamat ”avustukset” oli tarkoitus tarkastaa, ettei niissä ole kiellettyjä tarvikkeita, ja kuljettaa avustukset välittömästi maanteitse Gazaan.

Tarkastusoperaatio oli välttämätön, koska Israel ja Egypti ovat julistaneet pitävän saarron Gazan kaistalle estääkseen siellä valtaa pitävää Hamasia aseistautumasta tehokkain asein. Merisotilaitten tarkoituksena oli neuvotella laivan päällystön kanssa sen suunnan muuttamisesta. Tätä nuo avustajiksi naamioituneet palkkasoturit eivät voineet hyväksyä, vaan hyökkäsivät laivaan pyrkivien sotilaitten kimppuun. Kuten lopulta selvisi, Mavi Marmaralla ei ollut avustustarvikkeita, vain ”avustajien” matkatavaroita. Nämä ”avustajat” olivat - yleistä merenkulun käytäntöä seuraten - kaapanneet aluksen, sillä laivan päällystö vastusti sotilaitten väkivaltaista vastustamista. ”Avustajien” toiminta oli avoin provokaatio.

Välikohtausta tutkivien komiteoitten tulisi keskittyä selvittämään sen taustat, kenen toimesta alukset lopulta varustettiin ja lähetettiin matkaan, ja oliko sillä yhteyksiä esim. Turkin ulko-poliittisiin päämääriin, joitten yleisesti tunnustetaan muuttuneen länsimaille myötämielisistä muslimimaita suosiviksi. Taustalla liikkuu epäilyksiä Turkin kostopolitiikasta länsimaita kohtaan, jotka suhtautuvat epäillen ja vastahakoisesti Turkin haluun päästä EU:n jäseneksi.
Toinen potentiaalinen syy on Turkin nykyisen hallituksen parissa kehittynyt suunnitelma palauttaa Turkin muinainen suuruus ja vaikutusvalta Lähi Idän alueella. Pääministeri Erdogan on tässä mielessä avannut yhteyksiä sen pohjois- ja itäpuolella oleviin naapurimaihin, joitten kanssa se pyrkii solmimaan kauppa- ja yhteistoimintasopimuksia ensimmäisenä askeleena poliittisen yhteenliittymän muodostamiseksi. Tämän päämäärän saavuttamiseksi Turkki on systemaattisesti etääntynyt Israelin suhteistaan. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=184343

2. ISRAELIN puolustusministeri Ehud Barak ei kainostellut Turkelin komitean edessä vastatessaan kysymykseen, kenellä on vastuu Välimeren välikohtauksesta 31.05.2010. Barak sanoi ilman puolusteluja, että vastuu on hänen, ”minä olen vastuussa”. Varovaiseksi mieheksi tunnettu IDF:n poliittinen komentaja kuitenkin lisäsi, että IDF:n olisi pitänyt varoittaa hallitusta, jos alusten suunnan muutos ja mahdollinen valtaus ei sujuisi ilman väkivaltaa, minkä välttäminen kuului hallituksen ja pääministerin puolustusvoimille antamiin ohjeisiin.
IDF:n virkailijat olivat selittäneet Barakille tehtävän vaikeudesta, mutta olivat luvanneet suorittaa sille annettu tehtävä, jonka ”keskeisin päämäärä oli estää laivojen pääsy Gazan satamaan”. IDF oli täysin tietoinen, että tehtävän suorittaminen voi päättyä väkivaltaan, mutta ”aktivistien” vastarinnan rajuus Mavi Marmaralla yllätti operaation suunnittelijat.

BARAK selvitti komitealle IDF:n poliittisen ja operatiivisen johdon välisiä komentosuhteita todeten, että poliittinen johto määrittelee halutut päämäärät, joitten toteuttaminen kuuluu operatiiviselle johdolle. ”Poliittinen johto oli päättänyt keskeyttää ”flotillan” matkan Gazaan, ja sotilaallinen taso päätti, miten se toteutetaan. Lopputulos ei kuitenkaan aina mene kuten on suunniteltu,” Barak totesi. Hän sanoi edelleen olevansa sitä mieltä, että laivasaattueen matkan keskeytys oli oikea ja harkittu, mistä hän sanoi ottavansa täyden vastuun.
Barakilla on erilainen käsitys siitä, oliko hänellä ”turvallisuuskabinetin” päätös turvanaan. Paikalla olleet ministerit sanovat, että asiasta keskusteltiin mutta ei päätetty eikä heille selvitetty, mitä ongelmia laivasaattueen keskeyttäminen voisi aiheuttaa. Barak sanoo keskustelleensa asiasta sekä armeijan komentajan Ashkenazin että puolustusministeriön tiedusteluosaston tutkimushaaran johtajan kanssa. ”Päätös keskeyttää saattue kommando-iskulla tehtiin pääministerin, seitsemän hengen turvallisuuskabinetin sekä minun kesken”, Barak totesi. Tämä poikkeaa toisten muistikuvasta.
IDF:n tutkimuskomiteaa johtanut kenraali Giora Eiland toteaa, ettei hallitus ole ottanut täyttä vastuuta tapahtumasta eikä ollut keskusteluyhteyttä hallituksen ja sotilasjohdon välillä sopivan tavan löytämiseksi saattueen matkan keskeyttämiseksi. Hän kiistää idean, että sotilaallisen ja hallitusjohdon välit olisivat hierarkiset, sillä armeija toimii paljon itsenäisemmin eikä ota operatiivisia käskyjä hallitukselta. Hän kuitenkin ”maalla viisaana kun merellä on vaikeuksia” valitti, ettei hallitus ollut poistanut pahimpia vientirajoituksia Gazaan. (JP)
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139038

3. USA:N ulkoministeriö valittaa kongressin päätöstä jäädyttää tälle vuodelle jo myönnetty sotilaallinen 100 miljoonan tuki Libanonin armeijalle (LAF). Ulkoministeriön edustaja P J Crowley selitti, että ministeriön parissa ymmärretään asian ympärille nousseet laillisuus-kysymykset ”kukkulalla” (kongressissa), mutta sanoi ministeriön jatkavan keskusteluja molempien puolueryhmien johtajien kanssa esiin nousseen huolen poistamiseksi.

CROWLEY puolusti ministeriön kantaa USA:n sotilaallisen avun tarpeellisuudesta Libanonin aseellisille voimille, koska ”se on USA:n intressien mukaista ja vahvistaa alueen vakavuutta”. Hän sanoi, ettei ole mitään todisteita siitä, että USA:n koulutusohjelmat olisivat millään tavoin vaikuttaneet välikohtauksen syntyyn. Hän viittasi Iranin tarjoukseen täyttää USA:n avun poistumisen jättämä aukko sanoen tämänkin todistavan USA:n avun jatkumisen tarpeellisuudesta. ”Juuri tällaisen mahdollisuuden estämiseksi uskomme USA:n jatkuvan avun Libanonin hallitukselle ja sen armeijalle palvelevan omia kiinnostuksiamme.

KONGRESSIN jäsen ja ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Howard Berman selitti yleisin termein, että Hizbullahin ja LAF:n välinen ero on käytännössä hämärtynyt, ja vaikka sekä LAF että Hizbullah kiistävät Hizbullahin osuuden 03.08. välikohtaukseen, Hizbullah on voinut soluttautua armeijaan siinä määrin, ettei enää tiedä missä toinen loppuu ja toinen alkaa. USA:n avun päämääränä on sen mukaan ollut varmistaa LAF:n kehittäminen ja vahvistaminen vastapainona Hizbullahin voimistumiselle ja sen syrjäyttämiseksi. Käytännössä, kuten asia nähdään Israelissa, kehitys on kulkenut päinvastaiseen suuntaan, sillä aseitten ja tietojen vaihto Hizbullahin ja LAF:n välillä on kasvanut huolestuttavasti. (JP)
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139043

4. DEBKAFILE kertoo, että Libanonin sisäinen jännitys on aiheuttanut palestiinalaisten järjestöjen Hamasin ja Jihad Islamin välisen erimielisyyden nousemisen vaarallisesti pintaan. Kysymyksessä on Libanonin Syyrian ja Iranin kannattajien välinen konflikti, joka on levinnyt sieltä Gazan kaistalle. Gazassa vastakkain ovat Hamas, jonka ulkopoliittinen johtaja Khaled Mashaal asuu ja toimii Syyriassa, ja Jihad Islami, jota Debkafile kutsuu Iranin oikeaksi kädeksi.
ERIMIELISYYKSIEN selvittely Gazassa on johtanut siihen, että molemmat järjestöt ovat asettaneet jäsenensä hälytysvalmiuteen ja kutsuneet kannattajansa joko suoraan asepalvelukseen tai valmistautumaan liittymään aseellisiin joukkoihin käskyn saatuaan. Artikkelin mukaan Jihadin kannattajat ovat jakaneet aseita alueille, joissa sen kannatus on yhtenäinen. Liikekannallepano julistettiin molemmissa järjestöissä lauantaina 07.08., Hamasin sotilassiipi Izzadin al-Qassam ja Jihadin Saraya al-Quds (Jerusalem pataljoonat), joihin julistettiin yleinen mobilisaatio.
Vaikka tästä ei ole kerrottu lehdistössä, tilanne on Debkafilen mukaan räjähdysaltis, sillä molemmat järjestöt ovat mobilisoineet joukkonsa, jakaneet heille aseita, käskeneet heitä pysymään ”asepuvussa” sekä uhanneet käyttää Israelia vastaan valmistettuja raketteja toisiaan vastaan. Pelkona on, että jännitys leviää Israelin alueelle. http://www.debka.com/article/8960/

5. UUTISOTSIKOITA
- Juutalaisnaiset aikovat rukoilla Länsimuurilla ja kantaa rukousviittoja ja ehkä myös Torah-rullia Elul-kuukauden alkamisseremoniassa vastoin korkeimman oikeuden päätöstä. Oikeus perustelee kielteistä päätöstään selittäen, että naisten käyttämät rukousviitat ja torah-rullat Länsimuurin lähellä häiritsevät yleistä järjestystä.
- http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=184346

- Israel on kutsunut muutamia ulkomaisia blog-sivujen pitäjiä Israeliin näkemään ja kokemaan omin silmin Israelin maata ja kertomaan siitä lukijoilleen omilla sivuillaan. Lopuksi valittiin neljä blogaajaa, joitten oleskelu ja matkat maksettiin tukijoitten kautta.
- Turkin käännettyä selkänsä Israelille monien vuosien hedelmällisten yhteistoimintavuosien jälkeen Israel on onnellinen saatuaan Kreikalta tervetulo-toivotuksen. Kreikan pääministeri George Papandreou vieraili Israelissa kolmisen viikkoa sitten, ja nyt pääministeri Netanyahu matkustaa ensi viikolla Kreikkaan vahvistamaan idullaan olevia suhteita ja siinä ohessa solmimaan muutamia edullisia kauppasopimuksia. Netanyahu ei halua mennä yksityiskohtiin kuten vastata huhuihin, että IAF tarvitsee ilmatilaa koneittensa harjoituksia varten missä Kreikka on ehdolla. Kuitenkin viime viikolla 100 IAF:n konetta lensi Kreikan yli harjoitellessaan pitkän matkan operaatioita varten. Kreikan takinkäännös on dramaattinen, sillä maa tunnetaan kärkevästä Israelin vastaisesta retoriikastaan Irlannin, Ruotsin, Portugalin ja Belgian kanssa. Kreikan kiinnostus lienee lähinnä tilaisuus päästä Lähi Idän markkinoille. (JP)
- Shvut Ami marssijoitten matka Jerikoon päättyi eilen vanhaan Naaran synagogaan, joka ei ole ollut käytössä. Muutamia aktivisteja jäi sinne poliisin rajuista otteista huolimatta pidättäen 23 marssiin osallistunutta. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=184375
- Poliisi kävi tuhoamassa laittoman beduiinikylän Negevissä jo kolmannen kerran. Beduiinit ovat nouseva ongelma Israelissa, sillä he ovat tottuneet liikkumaan missä haluavat ja pystyttämään telttansa ja hökkelinsä missä pysähtyvät ja löytävät vapaan alueen, useimmiten Negevissä valtion omistamalle maalle, väittäen omistavansa maan.
- JP:ssä on ollut kirjoituksia, joissa tunnetut vasemmistolaiset, kuten Jossi Beilin ja Ami Ayalon ovat esitelleet mielipiteitään, miksi Israelin tulee luovuttaa Juudea ja Samaria palestiinalaisille saadakseen maailman hyväksymisen ja rikkoakseen yhä voimistuvan eristäytymisen muusta maailmasta. Ayalon jopa ehdotti yksipuolista vetäytymistä Juudeasta ja Samariasta vakuuttaen, että ne 150 000 juutalaista pakolaista hoidetaan jotenkin, vaikka 9000 Gazasta karkotettua etsivät edelleen omaa kotia 5 vuoden jälkeen. Iän karttuminen ei näytä kasvattavan järkeä, vain jäädyttävän entisenkin.(JP 09.08. ja 10.08.2010)
- Benny Begin kertoo omassa artikkelissaan, että PA ei ole matkalla ”kahden valtion” vaan ”kahden vaiheen” periaatteen mukaan tarkoittaen tällä sitä, että jos Israel tyhmyyttään suostuu Abbasin täysin kohtuuttomiin vaatimuksiin, se toteuttaa PA:n ensimmäisen vaiheen ja antaa sille välineet toisen vaiheen toteuttamiseksi, jonka päämääränä on Israelin tuhoaminen ja juutalaisten ajaminen mereen. (JP 10.08.2010)
- George Mitchell, Obaman Lähi Idän lähettiläs, saapui Israeliin. Hän uskoo edelleen mahdollisuuteen keskustelujen alkamiseen Israelin ja PA:n välillä, vaikka ennusteet ovat nollaluokkaa. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=184236
- Iran sanoo kaivavansa massahautoja USA:n sotilaita varten odottaessaan heidän hyökkäävän maahan. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=184294
- Al Awsat al-Sharq lehden mukaan Barak halusi hyökätä Libanoniin LAF:n surmattua everstiluutnantti Dov Hararin 03.08.2010. Sarcozy sai artikkelin mukaan muutamien muitten valtionjohtajien ohella Barakin luopumaan aikeestaan. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3934026,00.html
- Videonauha näyttää, että arabikansanedustaja Hanin Zouabi oli vastoin väitettään täysin tietoinen Mavi Marmaran ”palkkasoturien” aseistautumisesta, eli hän valehteli. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139057
- Sharia-laki Israelissa: IDF:n sotilaita kielletään syömästä ja juomasta tai tupakoimasta muslimien nähden muslimien paastokuukauden ramadanin aikana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139051

Tiedoksi:
Vieras

#441 TORSTAI 12.08.10

12.08.2010 20:21

1. SISÄMINISTERI Eli Yishai kertoo JP:n aamun uutisissa, että pääministeri Netanyahu rajoittaa rakentamisen tunnustettuihin juutalaisyhteisöihin rakennuskiellon loputtua 26.09.2010. Yishai kuitenkin tähdentää, että hän puolestaan kannattaa rakentamista kaikkialla Juudeassa ja Samariassa. Hän selittää pääministerin kantaa, että koska nuo yhteisöt jäävät Israelin alueelle lopullisissa sopimuksissa, ei ole mitään mieltä kieltää rakentamista niiden sisällä myös keskustelujen vielä ollessa käynnissä.
”Uskon rakentamisen palautuvan ”laillisissa” yhteisöissä vain näytön vuoksi. Tämä on minun näkemykseni asiassa eikä perustu saamaani informaatioon,” Yishai selitti.

Käytän lainausmerkkejä, koska julkisessa kirjoittelussa sekoitetaan ”laillinen” ja ”laiton”. Vasemmistoa kannattavien mielestä kaikki juutalaisten rakentaminen Juudeassa ja Samariassa on ”laitonta”, koska heidän käsityskykynsä mukaan ne ovat ”miehitettyä” aluetta, jossa juutalaisilla asukkailla ei ole mitään oikeutta asua ja rakentaa. Tässä ajatuskuviossa syrjäytetään kokonaan tosiasia, että juutalainen kotimaa käsitti YK:n 1923 Englannille antaman mandaatin mukaan koko alueen Jordanjoesta Välimereen Englannin yksipuolisesti lohkaistua aiemmin alkuperäisestä maasta Transjordanian omaksi protektoraatiksi, joka 1948 sodan jälkeen itsenäistyi Jordanian kuningaskunnaksi miehitettyään Juudean ja Samarian ja Jerusalemin itäosat 1948 Israelin itsenäisyyssodan aikana, jotka Israel vapautti ne 1967 puolustussodassa. Jordania solmi rauhansopimuksen Israelin kanssa 1994 luopuen kaikista oikeuksistaan Länsirantaan pysyttäen vain Temppelivuoren päivärutiinin valvonnan.
Tätä ajatuskuviota seuraten voidaan katsoa, että Israelin ja palestiinalaisten välisten suhteitten selvittäminen on maan sisäinen asia. Tämä koskee sekä Israelin arabeja että Juudeassa ja Samariassa sekä Gazassa ja Golanilla asuvia palestiinalaisia.
Edellisen mukaan juutalaisten rakentaminen Juudeassa ja Samariassa ei ole ”laitonta”, ellei se riko maan lakeja ja säännöksiä, joilla kaikkea rakentamista säännöstellään.

PÄÄMINISTERI Netanyahu ei ole selvittänyt julkisuudessa kantaansa rakentamis-kysymykseen Juudeassa ja Samariassa. Rakennuskiellon jatkumisesta hän toistaa, että turvallisuuskabinetin antama kielto loppuu 26. syyskuuta 2010, eikä hän suostu tarkentamaan kantaansa jatkuvasta hiillostamisesta huolimatta. Abbasin ehtona keskusteluille on, että ”kaikki toiminta Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä ja myös Jerusalemin itäosissa lopetetaan”, käyttäen USA:n ulkoministeri Hillary Clintonin määritelmää.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=184448

2. OBAMAN nimittämä Lähi Idän erikoislähettiläs George Mitchell sukkuloi Jerusalemin ja Ramallahin välillä pyrkien ”sovittamaan sovittamatonta”, eli löytämään viisasten kiveä, jolla Israelin ja PA:n lukkiutuneet välit saataisiin avattua. Hän itse ei antanut lausuntoa keskusteluista, mutta ulkoministeri Clinton kutsui Mitchellin ja Netanyahun keskiviikon keskusteluja ”hyviksi ja tuottoisiksi”. Clinton antoi lausuntonsa Washingtonissa sanoen työskentelevänsä molempien osapuolten kanssa saadakseen suorat keskustelut käyntiin. Hän tähdensi lisäksi, että asia on saatava ratkaistua mahdollisimman pian. Marraskuun välivaalit USA:ssa lähestyvät eikä Obamalla ole mitään hyvää esitettävänä äänestäjille.

MAHMOUD ABBAS matkusti Ammaniin, josta hän aikoo kuningas Abdullahin kanssa lentää Kairoon keskustellakseen presidentti Mubarakin kanssa tilanteesta ja informoiden häntä Abbasin ja Mitchellin välisistä keskusteluista.
PA:n virkailijat antoivat medialle ristiriitaisia tietoja, miten Abbas ja Mitchell edistyivät. PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat kertoi medialle, ettei keskusteluissa saavutettu mitään. Hän toisti PA:n johdon mantran, jonka mukaan Israelin tulee ennen keskusteluja tunnustaa 1967 sotaa edeltävä aselepolinja Palestiinan rajaksi ja että ”setlementtien” rakentaminen tulee lopettaa.

PA:n toinen nimeämätön virkailija sanoi edistystä tapahtuneen Abbasi ja Mitchellin keskusteluissa, sillä ”Mitchell oli luvannut toimittaa hallituksensa vakuutuksen, että suorat keskustelut Israelin ja PA:n välillä johtavat Palestiinan valtion syntyyn 1967 linjoilla”. Sama virkailija väitti, että PA:n johto oli salaisesti myöntynyt keskustelujen aloittamiseen lähiaikoina.
USA:n nimeämätön virkailija puolestaan hämmästeli PA:n virkailijan lausuntoa, koska USA kannattaa rajakysymysten käsittelemistä kahdenvälisissä keskusteluissa, eikä USA halua sitoa käsiään yksipuolisiin vakuutuksiin, joitten toteuttamisesta se ei voi päättää.
Maailman muslimien paastokuukausi ”ramadan” alkoi virallisesti eilen, minkä johdosta Netanyahu lähetti heille lomatoivotuksen toivoen helppoa paastoaikaa. Miljoonat muslimit tekevät ramadanin aikana pyhiinvaellusmatkan Mekkaan. IDF huomioi paastokuukauden kehottaen sotilaitaan välttämään syömistä, juomista ja tupakoimista muslimien nähden. Paaston aikana he eivät syö, juo eivätkä harjoita sukupuoliyhteyttä päivällä, mutta auringon laskettua kaikki pyritään ottamaan takaisin korkojen kanssa ennen auringon nousua. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=184478

3. EILEN oli IDF:n komentajan Gabi Ashkenazin vuoro antautua Turkelin komitean hiillostettavaksi. JP:n kolumnistit esittävät hänen lausuntonsa yrityksiksi puhdistaa tahriintunutta imagoaan. Yacov Katz antaa tunnustusta hänen ponnisteluilleen nostaa IDF entiseen kunniaansa epäonnistuneen Libanonin kakkossodan syövereistä 2006, jonka vastapainoksi hän hoiteli hyvin Gazan cast lead operaation. Sen jälkeen Ashkenazin imago on kärsinyt pahoja kolhuja huonosti onnistuneen Mavi Marmaran valtauksen yhteydessä sekä skandaalimaisen jutun noustessa julkisuuteen seuraavan komentajan valintamenettelyn yhteydessä, jonka Katz katsoo todistavan, että Ashkenazi on menettänyt yleisesikuntansa valvonnan. Tässä jutussa ehdokas Galant nostettiin esiin parhaana ehdokkaana ja esitettiin hänen pahimman kilpailijansa kenraali Gantzin siirtämistä Shin Betin tai Mossadin johtoon.

TARKKALIJAT näyttävät havainneen, että sekä Netanyhau että Barak ovat väistelleet vastuutaan omissa todistuksissaan Turkelin komitean edessä pyrkien vierittämään vastuun tapahtumista Mavi Marmaralla komentosuhteessa seuraavalla alaiselleen.
KENRAALILUUTNANTI Ashkenazi tunnusti reilusti, että IDF ei ollut saanut tarvittavia tietoja Turkissa valmistellun laivasaattueen taustoista ja varsinkin IHH:n poliittisesta kannasta ja päämäärästä järjestää väijytys IDF:n mahdolliselle valtausyritykselle. Hän ei pyrkinyt vierittämään vastuuta tapahtumista toiselle, ei edes laivaston komentajalle amiraali Eliezer Maromille, joka viime kädessä vastasi operaatiosta käytännössä.

KATZ esittää varsin kärkevää kritiikkiä varsinkin Barakista, joka hänen mielestään luistelee vastuutaan selittäen, että IDF:n olisi tullut kertoa hallitukselle, jos sille annettu tehtävä ei onnistu annetuissa puitteissa. Tämän katsotaan kohdistuvan varsinkin Ashkenaziin. Katz toteaa, että Barak tunnetaan henkilönä, jonka erikoisuus on kellonkoneistojen korjaaminen, ja joka puuttuu kaikkiin IDF:n suunnitteluosaston laatimiin suunnitelmiin pikkuasioita myöten, eli hänen olisi luullut saaneen tarkan kuvan, miten toimitaan eri mahdollisuuksissa.
Ashkenazi sanoi, että Mavi Marmaran ”aktivistien” raju hyökkäys yksitellen alukseen laskettujen sotilaitten kimppuun, joita oli kielletty käyttämästä aseitaan ilman eri lupaa, yllätti sotilaat täysin ja aiheutti kaaosmaisen tilanteen, jossa sotilaat lopulta turvautuivat aseisiin puolustautuakseen. Aktivistit olivat siepanneet kolme haavoittunutta sotilasta, joita he aikoivat pitää panttivankeinaan. Tämän kommandojoukot estivät lopulta omaksuessaan roolin, mihin heidät on koulutettu, eli suoraan toimintaan ilman diplomatian hienouksia, minkä mahdollisuuden Mavi Marmaran kaapanneet ”aktivistit” olivat hylänneet. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=184480

4. THE ATLANTIC makasiini julkaisi amerikkalaisen journalistin Jeffrey Goldbergin kirjoittaman 10 000 sanan teoksen, joka perustuu hänen haastatteluihinsa 40 Israelin, USA:n ja arabijohtajan kanssa. Hänen teoksellaan on nimenä ”The point of no return” (tilanne, josta ei ole paluuta). Teosta tarkastelee Herb Keinon JP:n artikkelissaan.
GOLDBREG muistuttaa mieliin, miten hän haastateltuaan Benyamin Netanyhaua ennen tämän astumista pääministerin toimeen – josta hän myös kirjoitti artikkelin- , sai kuvan haastateltuaan kaikkia Israelin päättäjiä, että Netanyahu odottaa määrätyn ajan saadakseen selville, voivatko lännen Iranille asettamat ei-sotilaalliset menetelmät pysäyttää Iranin. Tämä odotusaika kestää joulukuuhun.
GOLDBERG selittää saaneensa päättäjiltä kuvan, että Israel alkaa vuoden vaihteen tienoilla harkita, mitä askeleita sen tulee tehdä sen jälkeen. Eri artikkeleissa tarkastellaan samaa asiaa, ja yleisenä huomiona on se, että Israel odottaa Obaman päättävän sotilaallisista toimista jos sanktioille ei ole toivottua vaikutusta, mutta että jos näyttää siltä, ettei Obama syystä toi toisesta sitä tee, Israelin tulee päättää sotilaallisten toimien käytöstä yksipuolisesti.
Goldberg toteaa monen arabimaan odottavan, että USA ottaa ratkaisevan johtoaseman Iranin kysymyksessä, eivätkä arabimaat vastusta sotilaallisia toimia. Jos kuitenkin Obaman hallitus kieltäytyy kertomasta suunnitelmistaan, epävarmuus ajaa monet niistä Iranin vaikutuspiiriin.
ATLANTICIN artikkelissa kerrotaan, että Goldbergin arvion mukaan on 50/50 mahdollisuus, että Israel päättää iskeä Iraniin ennen heinäkuuta 2011, ellei Obama sitä tee.
IAF:n koneitten lennot voisivat mennä Saudi Arabian alueen yli noudatellen Syyrian ja Turkin välistä rajaa. Paluulennolla jopa tankata sen lentokentällä tai ilmassa sen ilmatilassa. Pentagon on antanut kehotuksen koneilleen, etteivät ne estäisi IAF:n koneitten ylilentoja Irakin ilmatilan kautta tässä tilanteessa. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=184484

5. UUTISOTSIKOITA
- Juudean ja Samarian juutalaisasukkaat aikovat marssia rakenteilla olevaa Rawabin palestiinalaiskaupunkia kohti, joka sijaitsee 9 km luoteeseen Ramallahista, 25 km etelään Nablusista ja 20 km Jerusalemista pohjoiseen. Kaupunki rakennetaan 40 000 asukkaan kaupungiksi, jossa varsinkin keski- ja yläluokan asukkaat löytävät asemansa mukaisen asunnon. Kaupunkiin rakennetaan kauppakeskus, sairaala sekä elokuvateatteri. Netanyahun sanotaan tarjoavan PA:lle 50 hehtaarin maapalaa kaupunkiin johtavaa tietä varten, joka kulkee C-alueen kautta, tarjous on myönnytyksenä PA:lle keskustelujen aloittamiseksi. Juutalaisasukkaat Juudeassa ja Samariassa epäilevät, että kaupungin rakentaminen on osa PA:n pääministeri Salaam Fayadin suunnitelmaa Palestiinan valtion perustamiseksi ensi vuonna. Toiseksi he epäilevät, että se toimii läpikulkupaikkana Jeninistä Hebroniin. Marssi tapahtuu iltapäivällä tänään. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=184479
- PRESIDENTTI Obama voi olla valmis aloittamaan keskustelut Iranin kanssa, jos se suostuu neuvotteluihin ydinaseistaan, kertoo Obaman neuvonantaja kenraali James Jones. USA on pitänyt neuvottelumahdollisuutta auki kovennetuista sanktioista huolimatta. Tämä päättämättömyys aiheuttaa paljon päänsärkyä arabimaissa. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=184504
- Libanonin puolustusministeri Elias Murr esittää kovanaamaa. Hän uhoaa, että jos USA asettaa tukeensa rajoituksia, ettei sen antamia aseita saa käyttää Israelia vastaan, USA saa pitää aseensa. Hän uskoo, että Iran antaa mitä he tarvitsevat. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=184431
- IDF tulee estämän seuraavan laivasaattueen matkan Gazaan, lupaa Ashkenazi. Libanonin varustaman ”naisflotillan” kerrottiin lähteneen Tripolista sunnuntaina. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=184473
- Knessetin puhemies Reuveb Rivlin pyytää yleistä syyttäjää tutkimaan, antaako arabikansanedustaja Hanin Zoabin osallistuminen ”flotillaan” aiheen syytteisiin. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=184475
- USA asetti lentokoneitten emäaluksen SS Harry S Trumanin Hormuzan salmen rannikon läheisyyteen varotoimena Iranin häirintäuhkauksille merenkulkua vastaan. http://www.debka.com/article/8961/
- IDF kieltää israelilaisia menemästä tien 443 Jerusalemista Modiin ja Tel Aviviin viereisiin arabikyliin turvallisuussyistä. Korkein oikeus määräsi tien käyttöoikeuden myös arabeille. http://www.haaretz.com/print-edition/news/idf-bans-israelis-from-palestinian-villages-along-west-bank-highway-1.307434

Tiedoksi:
Vieras

#442 PERJANTAI 13.08.10

15.08.2010 20:08

1. SAKSALAINEN lehti Der Spiegel julkaisi torstaina raportin, jossa Turkin armeijan todetaan käyttäneen kemiallisia aseita kurdien PKK järjestön taistelijoita vastaan. Syytökset perustuvat valokuviin, jotka kurdi-aktivistit antoivat maaliskuussa saksalaiselle ihmisoikeusjärjestön delegaatiolle, joka koostui asiantuntijoista, journalisteista ja Turkin vasemmiston edustajista. Valokuvissa, joiden alkuperäisyys on vahvistettu, näytetään palaneita, pahoinpideltyjä ja osittain siinä määrin palaneita ruumiinosia, että niitä on vaikea tunnistaa inhimillisten olentojen jäännöksiksi.
SAKSALAINEN valokuva-asiantuntija Hans Bauman on vahvistanut, että valokuvat ovat aitoja. Kuvissa näytetyt kahdeksan ihmisen jäännökset ovat ilmeisesti kuuluneet Turkissa laittomaksi julistetun kurdien vastarintaliikkeen PKK taistelijoille. PKK on julistettu terrorijärjestöksi YK:n EU:n ja NATO:n toimesta. Äskettäin USA antoi lausunnon, jossa se tulkitsee PKK:n terrorijärjestöksi ja USA:n viholliseksi. Kuvissa esitetyt PKK:n taistelijat ovat ilmeisesti kuolleet syyskuussa 2009.

HAMBURIN yliopiston oikeuslääketieteellinen laboratorio vahvistaa, että kuvissa näytetyt ihmiset ovat suurella todennäköisyydellä kuolleet käytetyn kemiallisen aineen johdosta.
Turkki on jo kauan ollut epäiltyjen listalla kiellettyjen aineitten käyttämisestä taisteluissaan kurdikapinallisia vastaan. Saksan poliitikot ja ihmisoikeusjärjestöt vaativat tutkimusta asiassa.
Saksan vihreän puolueen toinen puheenjohtaja Claudia Roth sanoo todistusten olevan hämmästyttäviä ja vaatii Turkin selitystä. Hän myös ihmettelee, miksi PKK:n taistelijoille suoritetun ruumiinavauksen tulokset pidetään salaisena. Hän vaatii Turkin virallista lausuntoa väitetyistä kemiallisten aseitten käyttämisestä.

PÄIVÄLEHTI Die Tageszeitung Berliinissä kertoi torstain raportissaan, että Turkin ulkoministeriö kieltää syytökset ja sanoo, että Turkki kuuluu joukkotuhoaseitten kieltämis-konventioon allekirjoittajamaihin, eikä sen armeijalla ole joukkotuhoaseita. Lehti kertoo saaneensa valokuvat toisesta tapauksesta, jossa näytetään kuuden kurdikapinallisen ruumiit. Myös nämä valokuvat on alistettu laboratoriotutkimuksiin.
Turkin ihmisoikeusjärjestöt ovat myös vaatineet tutkimuksia asiassa, mutta armeijan edustaja ei halua kommentoida asiaa.

TURKKI on viime aikoina kiihdyttänyt PKK:n vastaisia toimiaan, joka vastaa niihin omilla vastatoimillaan. Toukokuussa PKK surmasi kuusi sotilasta Turkin Välimeren laivaston satamassa. Kesäkuun lopussa Turkin turvallisuusjoukot surmasit kaksi kurdia, jotka olivat keräämässä vihanneksia maastossa. PKK vastasi siihen iskemällä ”ulkomaisia” tukikohtia vastaan ”Kurdistanissa” sekä sotilaita kuljettavaa bussia vastaan Istanbulissa.
Kurdit katsovat, että Kurdistaniin kuuluu alueita Turkista, Irakista, Iranista ja Syyriasta. He haluavat itsemääräämisoikeutta, heidän kulttuurinsa tunnustamista sekä myöhemmin itsenäisyyttä alueilleen.
Vuodesta 1984 lähtien 45 000 ihmistä on saanut surmansa kurdeja vastaan suoritetuissa sotilasoperaatioissa, useimmat uhreista ovat kurdeja. Kansainvälinen yhteisö on vuodesta toiseen hylkinyt kurdien oikeutettuja vaatimuksia leimaten heidän vastarintansa terrorismiksi, minkä johdosta heitä metsästetään kuin villieläimiä ja heidän kyliään pommitetaan ohjuksin helikoptereista ja lentokoneista, ja viime aikoina myös Israelin Turkille toimittamista ohjaajattomista pienkoneista (UAV) käsin, mikä on aiheuttanut epämukavuutta Israelissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139097 http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=184612

2. ISRAEL pyrkii avaruustutkimuksen ja siihen liittyvien laitteiden suurvallaksi, kertoo JP:n artikkeli. Pääministeri Netanyahun hyväksymästä ohjelmasta käytetään lyhennystä R&D (Research&Development), jota on tarkoitus vahvistaa siten, että sen vuotuiset toimitukset ulkomaille nousevat 8 miljardiin USD.
USEAN VUODEN projektia on tarkoitus tukea hallituksen myöntämin varoin sadoilla miljoonilla NIS vuosittain. Tämä tukimuoto kohdistuisi teknologian kehittämien avaruuteen lähetettävien minisatelliittien ja niitä kuljettavien ohjusten edelleen kehittämiseksi entistä taloudellisemmiksi ja kooltaan pienemmiksi.
R&D projektin suunnittelivat ja kehittävät tiedemiehet ja talousasiantuntijat, joihin kuuluvat professori Haim Eshel, joka johtaa puolustusministeriön avaruustutkimusosastoa, sekä tiede- ja tutkimusministeriön pääsihteeri Menachem Greenblum.

HAIM ESHEL kertoi journalisteille, että Israel on yksi harvoista maailman maista, jotka pystyvät itsenäisesti kehittämään, valmistamaan ja ampumaan avaruuteen satelliitteja. Hän sanoi, että ”meillä on valmis tuote, mutta sitä ei ole markkinoitu”. Valtaosa tutkimuksiin myönnetyistä varoista osoitetaan satelliittien ja niiden kantokuorman minimoimiseen.
Eshel esitti esimerkkinä minisatelliitista Ofek-9, joka painaa vain muutamia satoja kiloja, kun amerikkalaisten ja venäläisten satelliitit painavat satoja tonneja. Israelin edistyneestä teknologiasta huolimatta sen avaruusteknologian tuotteiden myynti on noussut viimeisen 20 vuoden aikana vain 2.5 miljardiin USD. Eshel selitti edelleen, että maailman kansainvälinen avaruusteknologian tuotteiden markkinat on 250 miljardia USD vuodessa, josta Israel voisi kaapia itselleen 5 %:n osuuden.

ISRAEL on käynyt neuvotteluja useiden ulkomaisten avaruusjärjestöjen kanssa yhteistoiminnan kehittämiseksi. Esimerkkinä on NASA, joka on kiinnostunut hankkimaan kantokuorman, jota Israel käytti TecSar satelliitissa. TecSar tuottaa korkean resoluution kuvia tutkakameralla sähköisen optiikan asemesta, mikä mahdollistaa tarkkojen kuvien saamisen kaikissa sääolosuhteissa, sumun ja pilvien estämättä.
Israelin ilmailuteollisuus (IAI), joka valmisti Ofek ja TecSat satelliitit, käy neuvotteluja Amerikan johtavan puolustusyhtiön Northtrop Grummanin kanssa yhdessä kehittää, valmistaa ja markkinoida minisatelliitteja.

ISRAELIN viimeisin uutuus on ”nanosatelliitti”, Incline, joka painaa vain 12 kg. Tämän satelliitin varsinainen tehtävä on välittää satelliittien ottamia kuvia, mutta se voidaan tulevaisuudessa varustaa myös minikameralla.
Israel lähettää avaruuteen lähi aikoina kaksi uutta satelliittia, Amos-4 ja Opsat-3000, jotka tulevat syrjäyttämään Ofek-linjan satelliitit. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=184624

3. PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas kävi eilen jututtamassa Egyptin faraota Hosni Mubarakia, jolle hän valitteli hankalaa asemaansa, kun kaikki häntä painostavat istumaan samaan pöytään Netanyahun kanssa, jota hän kammoaa ja johon hän ei luota tippaakaan.
ABBAS tunnusti Mubarakille, että Obama voi kieltäytyä maksamasta niitä satoja miljoonia, joita PA vuosittain saa USA:n hallitukselta ilman jälkiseurantaa.

REUTERS vihjaili äskettäin saaneensa tietää, että kvartetti, USA, Venäjä, EU ja YK, aikovat jo ensi viikolla päättää perusteista, joilla se tukee suoria keskusteluja. Reuters kertoo saaneensa asiaa koskevan kirjeen EU:n ulkomaantoimiston johtajalta Catherine Ashtonilta.
Myös USA:n ulkoministeriön edustaja P J Crowley kertoi journalisteille keskiviikkona, että kvartetti luultavasti tulee lähi päivinä julkistamaan lausunnon, jolla se tukee keskusteluja.

PA:n virkailijat ennustavat, että suorat keskustelut voivat alkaa uudessa muodossa aikaisintaan lokakuussa ramadanin jälkeen, mikä on hyvä, sillä ramadan merkitsee muslimille ”jihadia”, sotaa, sillä hän on silloin hyvin ärsyyntynyt ja ärsyyntyy lisää paaston edistyessä.
PA:n virkailija ennakoi, että keskustelujen pohjana on kvartetin lausunto maaliskuun 9. päivänä 2010, jota USA:n hallitus tutkii. Moskovassa annetussa lausunnossa sanotaan, että keskustelujen päämääränä on sopimuksen solmiminen 24 kuukauden sisällä, mikä tulee lopettamaan 1967 alkaneen ”miehityksen”, ja ”minkä tuloksena syntyy itsenäinen, demokraattinen ja elinkelpoinen Palestiinan valtio, eläen rauhassa ja turvallisena Israelin ja sen naapureitten rinnalla”. Lausunnossa vaaditaan, että Israel jäädyttää ”setlementtien” toiminnan myös luonnollisen kasvun osalta, sekä poistaa kaikki ”laittomasti” 2001 jälkeen pystytetyt uudet juutalaisyhteisöt (outposts). Virkailija sanoo, että PA antoi Mitchellille tämän kvartetin julkilausuman, jonka Mitchell vei mukanaan sanoen tutustuvansa siihen.

NETANYAHU ei vielä eilen halunnut kommentoida tilanteen kehitystä. Juudean ja Samarian juutalaisasukkaat ovat alkaneet hermostua Netanyahun venkoilusta epäillen hänen sopineen ja vehkeilevän jotain heidän selkänsä takana. ”Pääministeri Salaam Fayadin polttaessa israelilaisia tuotteita Netanyahu salaa avustaa häntä Palestiinan valtion perustamiseksi”, he syyttävät viitaten Rawabin kaupunkiin johtavan tiepohjan luovuttamiseen PA:n täyteen hallintaan. Asukkaat tukijoineen järjestivät eilen mielenosoitusmarssin Samariassa pukeuduttuaan ”purim-asuihin” osoittaakseen tilanteen huvittavaksi muuttuneen luonteen, joka kätkee taakseen järkyttävän tosiasian antautumisesta PA:n tahtoon ja putoamisesta kansainvälisen mielipiteen asettamaan ansaan. Mukana ollut kansanedustaja Arye Eldad sanoi leikitellen myös kannattavansa kahden valtion periaatetta, mutta ne valtiot ovat Israel ja Jordania.
JP:N päätoimittaja David Horovitz arvioi sivukolumnissaan, että niin onnettomalta kuin Abbas näyttääkin joutuessaan taipumaan välttämättömän eli USA:n painostuksen alla ja suostumaan suoriin keskusteluihin Netanyahun kanssa, PA on kuitenkin win/win tilanteessa eli varma voittaja, sillä Netanyahulla ei ole varaa päästää Abbasia käppäilemään pois pöydän äärestä hänet sinne lopulta saatuaan, eli hän tässä joutuu taipumaan. PA ei tulle suostumaan osittaiseen rakennuskieltoon, jota Yishai esittää ja Meridor tukee, eikä rajankäynti suosi Netanyahua yhtään enemmän, joten ei tarvinne olla profeetta nähdäkseen lopputuloksen. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=184591

4. UUTISOTSIKOITA
- IDF poistaa Jerusalemin Gilon lähiön ja Beit jalan arabikylän välisen betonimuurin uskoen turvallisuustilanteen kehittyneen siten, ettei sala-ammuntaa enää esiinny. (JP)
- USA:n pidätettiin sieltä Tel Aviviin lähdössä ollut Israelin arabi, jota epäillään värillisten sarjamurhaajaksi. Elias Abuelazamin Israelin passi oli umpeutunut. Hänen epäillään murhanneen viisi ja vammauttaneen kymmeniä muita. (JP)
- Israelin ja PA:n talousministerit tapasivat eilen silottaakseen kupruja joita Israelin ja PA:n välille on syntynyt. PA:n taholla tunnustetaan, ettei se selviydy ilman Israelin taloutta, jonka vienti sinne on moninkertainen verrattuna PA:n tuontiin Israeliin. Pääministeri Fayad kuitenkin vakuuttaa, että Israelin tuotteiden boikotti jatkuu, vaikka se tapahtuu palestiinalaisen kuluttajan kustannuksella. (JP)
- Puola luovutti Mossadin agentiksi leimatun Uri Brodskyn Saksaan, jonka uskotaan päästävän hänet vapaaksi takuita ja sakkoja vastaan. (JP)
- PA:n virallinen TV jatkaa Israelin vastaisten ohjelmien esittämistä. Viimeinen uutuus on Tom ja Jerry, joita koskeva esitys oli saatu ujutettua israelilaista vatsatanssijaa esittävään web-sivuun, joka ei tiennyt asiasta mitään. (JP)
- Libyan äskettäin vapauttaman israelilaisen valokuvaajan tapaukseen näyttää liittyvän hämäriä episodeja ja henkilöitä, joilla on voinut olla tai siiten ei jotain tekemistä asian kanssa. Muammar Gaddafin poika vihjaa, että Israel lupasi vapauttaa palestiinalaisia vankejaan, ja että se jotenkin liittyisi Gilad Shalitin vapauttamiseen. Lieberman vihjaili, että hän salli Libyan viedä taloelementtejä suoraan Gazaan osana sopimusta. (JP)
- Al-Qaidan äskeisessä tiedotteessa kehotetaan saudisotilaita avustamaan kuninkaansa syrjäyttämisessä kokoamalla tietoja kuningasperheen tavoista ja liikkeistä. USA antoi varoituksen Saudi Arabiassa oleville kansalaisilleen, että al-Qaida voi suunnitella iskua ulkomaalaisia vastaan ja kehotti heitä varovaisuuteen. Al-Qaidan tiedotteessa kehotettiin saudisotilaita suuntaamaan aseensa myös Israelia kohti. Kehotus kohdistettiin varsinkin hävittäjälentäjiin, koska ”heillä on vain muutaman kilometrin matka Israeliin lähimmiltä kentiltään”. (JP)
- Libanonissa on aloitettu keskustelu maan pakolaisleireissä ilman inhimillisiä oikeuksia asuvien palestiinalaisten aseman uudelleen arvioimiseksi. Ironista kyllä, että Hizbullah on voimallisimmin vastustanut palestiinalaisten oikeuksien lisäämistä. Heitä asuu leireissä 400 000, heillä ei ole lupa työskennellä eikä omistaa maata tai omaisuutta. Libanonin pakolaisleireissä on sisäinen itsehallinto eikä LAF:n sotilaat saa mennä sinne ilman erikoislupaa ja vartijoita. Shia-suuntaa edustava Hizbullah ei halua sunni-suuntaa edustaville palestiinalaisille oikeutta osallistua Libanonin päättäviin elimiin eikä kehittää omaa kulttuuriaan ja oikeuksiaan maassa. (JP)


Vieras

#443 SUNNUNTAI 15.08.10

15.08.2010 20:09

1. PA:N puheenjohtaja Mahmoud Abbas näyttää lopulta taipuvan, kuten he sanovat,
”ennen näkemättömän painostuksen alla”, suoriin keskusteluihin Israelin kanssa. Hän ei kuitenkaan mene niihin ilman lisukkeita, vaan hänellä on vaatimuksia, joita USA:n hallitus näyttää tukevan, vaikka Mitchell sanookin ennen päätöksiä keskustelevansa niistä EU:n edustajien kanssa. Kvartetin edustajat tavannevat tällä viikolla päättämään asioista ja antaakseen lausunnon, joka tulisi olemaan pohjana keskusteluille. PA vaatii edelleenkin, että kaikki rakennustoiminta, myös luonnollisen kasvun osalta, tulee keskeyttää Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä, ja että pohjana tulee olla kvartetin maaliskuun 19. päivänä 2010 antama julkilausuma.

EU:n ulkoministeriön edustaja Maja Kocijancic sanoi perjantaina, että Israelin ja PA:n keskustelujen tulee johtaa kahden itsenäisen valtion syntymiseen. Tämä tulisi toteuttaa 24 kuukauden sisällä, hän tähdentää toistaen niitä haaveellisen epätodellisia määritelmiä, jotka presidentti George Bush aikoinaan lausui: ”Kaksi valtiota, jotka elävät rinta rinnan rauhassa ja turvallisina”.
OBAMAN nimittämän Lähi Idän erikoislähettilään George Mitchellin varamies David Hale välittää USA:n hallituksen kannan PA:n viimeiseen esitykseen, jonka Abbas antoi Mitchellille tämän viimeisen Israelin matkan aikana luvaten USA:n vastauksen siihen lähi aikoina. Abbas vaatii esityksessään, että pohjana on maaliskuun 19. päivän 2010 lausunto, jossa vaaditaan rakennustoiminnan täydellistä lopettamista Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä sekä esitetään ”elinkelpoisen ja demokraattisen Palestiinan valtion” perustamista. PA:n edustaja Azzam Al-Ahmed sanoi, että PA tekee lopullisen päätöksen asiassa saatuaan USA:n hallituksen kannan. Hän uskoi sen selviävän maanantaina.

ABBAS haluaa kuitenkin turvata selkänsä ennen lopullista päätöstään. Hän pyysi Mitchelliltä muutaman päivän viivettä voidakseen keskustella asiasta arabijohtajien kanssa. Hän on ollut yhteydessä ainakin Egyptin presidentti Hosni Mubarakin, Jordanian kuningas Abdullah II:n sekä Qatarin emiirin Hamad bin Khalifa al-Thanin kanssa.
SEKÄ USA:n ulkoministeri Hillary Clinton että EU:n ulkomaanasioitten johtaja Catherine Ashton ovat olleet aktiivisia soitellen EU-maitten johtajille ja muille asiasta kiinnostuneille saadakseen yksimielisen päätöksen kvartetin seuraavassa kokouksessa.

PÄÄMINISTERI Netanyahun kansliasta todetaan, että pääministeri on 18 kuukauden ajan etsinyt mahdollisuutta aloittaa kahdenkeskiset keskustelut PA:n kanssa, joten siellä ei pitäisi olla mitään viivytyksiä. Netanyahu kuitenkin olettaa, ettei niihin tuoda ennakkovaatimuksia. Pääministerin kanslia kiistää lontoolaisessa Al-Hayat lehdessä olleen tiedon, että Netanyahu olisi tarjoutunut tyhjentämään lähiaikoina juutalaisyhteisöjä, joissa asuu 50 000 juutalaista asukasta Juudean ja Samarian juutalaisten yli 300 000:n kokonaismäärästä. (JP)
http://www.haaretz.com/print-edition/news/u-s-pa-to-announce-renewal-of-direct-talks-within-days-1.308060

2. JERUSALEMIN kaupungin viranomaiset olivat hyvässä uskossa antaneet arabeille luvan kunnostaa ja puhdistaa Jerusalemin keskustassa sijaitsevan muslimien historiallisen hautausmaan hautapaikkoja puistoalueen vierellä, jonne on tarkoitus rakentaa ”Museum of Tolerance” (tolerance: suvaitsevaisuus, vapaamielisyys, avarakatseisuus). INN:n tarkka-silmäisen journalistin havaittua, että sallittujen kunnostustoimien lisäksi Mamillan hautaus-maalle ja sen liepeille alkoi nousta lukuisia uusia ”hautapaikkoja”, kaupungin viranomaiset aloittivat tutkimukset, jotka paljastivat, että arabit olivat rakentaneet sinne yli 300 tekaistua (fake) ”hautaa” voidakseen niiden perusteella esittää vaatimuksia omistussuhteista.

KAUPUNGIN lausunnossa sanotaan mm: ”Viimeisen kuukauden aikana islamin viranomaiset ovat käyttäytyneet rikollisesti ja pystyttäneet uusia, tekaistuja hautakiviä muinaisen historiallisen muslimien hautausmaalle Mamillassa. Nämä viranomaiset käyttivät hyväkseen lupia, joita he olivat saaneet kaupungin puhtaanapito-osastolta olevien hautojen puhdistamista ja uudistamista varten. Sen sijaan he olivat – näitä lupia hyväkseen käyttäen – pystyttäneet petollisesti tekaistuja hautakiviä hautausmaalle, jonka omistaa Israelin maahallitus”. Lausunnossa selitetään, että vaikka alue on vanha muslimien hautausmaa, sinne ei ole haudattu vuoden 1927 jälkeen. Kaupunki valitti asiasta poliisille ja keskeytti arabien työt välittömästi. Piirioikeus mitätöi esityksen estää kaupunkia keskeyttämästä työt ja poistaa tekaistut hautapaikat ja oikeutti kaupungin poistamaan ne.
Kaupungin viranomainen sanoi, että tähän saakka yli 300 tekaistua hautapaikkaa on löydetty ja poistettu, mutta että tutkimukset asiassa jatkuvat. Arabityöntekijät olivat pystyttäneet 70 tai 120 sm:n kokoisia uusia ”hautakiviä” tai käyttäneet hautausmaalta löytämiään vanhoja kiviä. Niitä poistettaessa niiden alta paljastui muovipulloja ja tupakantumppeja, mikä osoittaa niiden valheellisuuden ja että työt oli tehty kovalla kiireellä.
”Tämä on yksi suurimmista petosyrityksistä viime vuosina yhdellä erityisellä päämäärällä: Valtion omistaman maan laiton riistäminen”, kaupungin lausunnossa todetaan. ”Jerusalemin kaupunki ei tule sallimaan ääriainesten laittomasti muuttaa tasapainotilaa, ja tulee jatkamaan lain toteuttamista estääkseen yleisen maan laittoman haltuun oton”. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=184762

3. RAUHANKESKUSTELUJEN jatkumistoiveitten noustessa palestiinalaisten harjoittama väkivalta israelilaisia vastaan nousee samassa suhteessa.
Kaksi IDF:n sotilasta ja naisautoilija haavoittuivat viimeisen viikon aikana palestiinalaisten kivittäessä ohiajavia autoilijoita Juudeassa ja Samariassa.

TOISESSA tapauksessa israelilaisautoilija selvisi henkilövammoitta, vaikka palestiinalaiset heittivät petrolipommeja hänen autoaan vastaan. Useat petrolipommit runtelivat pahoin hänen autoaan hänen itsensä pelastuessa vammoitta.
PA:n puheenjohtaja Abbas on ollut jatkuvassa kierteessä sekä arabimaitten että länsivaltojen painostaessa häntä luopumaan jääräpäisestä vastustuksestaan ja suostumaan aloittamaan keskeytyksissä olleet neuvottelut Israelin kanssa. Epäselvä tilanne antaa mahdollisuuden kaikenlaisille huhuille ja perättömille tiedoille, jotka mutkistavat tilannetta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139105

4. USA toimittaa Persianlahden maille sotilastarvikkeita ja aseita 60 miljardin USD arvosta. Suurin ostaja on Saudi Arabia, joka on tilannut 82 F-15 hävittäjäpommittajaa, joista poistetaan Israelin toivomuksesta lisäosat, jotka mahdollistavat pitkän matkan lennot. Tilauksen arvo on 30 miljoonaa USD. Lisäksi saudit haluavat 60 Apache helikopteria.
Muita Persianlahden maita, joille USA:n aseita toimitetaan, ovat Kuwait, Oman, UAE ja Qatar. Toinen toimitussopimus, josta vielä neuvotellaan, koskee 900 miljoonan USD arvoisen Patriot ohjustorjuntajärjestelmän asentaminen Kuwaitiin. Tämä sopimus tulisi käsittämään 209 Patriot järjestelmän uudenaikaisinta PAC-3 ohjusta. Pentagon suositteli ohjusten toimituksia Kuwaitille viitaten Iranin uhan kasvuun. Kuwait toivoo myös aiempien ohjusten uuden-aikaistamista.

PAC-3 järjestelmä perustuu torjuntaohjuksen osumiseen lähestyvään ohjukseen. Edellinen PAC-2 perustuu torjuntaohjuksen räjähdykseen. PAC-3 ohjus on pienempi ja sen järjestelmässä on 16 ohjusta aiemman version neljän asemesta. Sen uskotaan pystyvän estämään useimpien lähestyvien ohjusten osumisen maaliinsa.
PENTAGON informoi kongressia mahdollisesta 18 F-16 hävittäjän toimituksesta Omanille, arvoltaan 3.5 miljardia USD. Omanilla on hyvät suhteet sekä USA:n että Iranin kanssa.
Kuwaitin toivelistalla on saada F-15 Silent Eable hiljainen hävittäjäversio, sekä 10 tankkauskonetta ilmatankkausta varten.
Kuten aiemmin on kerrottu, Israel ostanee 20 JSF stealth konetta, jotka lienevät toimituskunnossa aikaisintaan 2015. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=184759

5. UUTISOTSIKOITA
- 1990-luvulla rabbi Meir Kahanen murhannut terroristi tunnusti FBI:n dokumenttien mukaan kuuluneensa 3-henkiseen al-Qaida soluun, jonka varsinainen kohde oli pääministeri Ariel Sharon. Freelance journalisti Peter Lance kirjoitti asiasta Playboy lehdessä. FBI:n raportin mukaan Kahanen murhaaja El-Sayyid Nosair kertoi 2005 FBI:n tutkijalle, että kaksi muuta miestä, jordanialainen ja palestiinalainen, tulivat hänen kanssaan Marriot hotelliin Manhattanilla, joista toisella oli murha-ase. Sharonin oli määrä olla samassa hotellissa, mutta he kuitenkin luopuivat hänen murhaamisestaan ja valitsivat Kahanen, joka puhui hotellissa. Nosairin kavereita ei koskaan syytetty. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=184761
- Obama toivotti siunausta muslimeille heidän ramadan-kuukautensa aikana todeten, että Amerikka on aina ollut muslimimaa. Amerikan kansalaisena hän sanoi tukevansa moskeijan rakentamista uskonnonvapauden nimissä WTC:n tuplatornien raunioitten lähelle, mutta pyrki lieventämään lausuntoaan myöhemmin: ”Tarkoitin oikeutta, en viisautta rakentaa sinne.” http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=184785
- 6 pakolaista sai surmansa beduiinisalakuljettajien ja Egyptin turvallisuusjoukkojen välisissä tulitaisteluissa Siinailla. Beduiineilla oli 300 laitonta pakolaista, joista 100 pääsi pakenemaan tulituksen aikana. He vaativat pakolaiselta 1000 USD päätä kohti matkasta Israelin rajan yli. Tusinoittain saa surmansa Egyptin rajavartijoitten laukauksista pyrkiessään estämään heidän pääsynsä rajan yli Israeliin. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=184725
- Sisäministeri Eli Yishai vaatii edelleen, että 400 vierastyöläisen lasta tulee karkottaa maasta. Pääministerin vaimo Sarah vetosi häneen päätöksen perumiseksi. Yhä suurempi määrä kansalaisia vaatii, että maassa syntyneet tulee pitää maassa. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=184793
- Kirjailija Margaret Atwood heitti ylleen profeetan kaavun ja kirjoitti näkynsä paperille todeten, että profeettana hän näkee 7 potentiaalista mahdollisuutta, joista kuusi ensimmäistä on hänen käsittääkseen mahdottomia ja suosittelee seitsemättä. Se on kuin suoraan PA:n rauhanprosessista kopioitu, jonka seurauksena ”nämä kaksi maata elävät turvassa ja puolustusliitossa keskenään kaupan ja elintason kukoistaessa”. Lopuksi hän vertaa tilannetta Berliiniin, joka oli Itä Saksan puristuksessa, jota huollettiin sinne kulkevan käytävän kautta. Täten Gazasta tulee käytäviä Palestiinaan ja sieltä islaminmereen. Atwood jättää mainitsematta vertauksensa lopun, eli sen, miten Itä Saksa lopulta hajosi ja liitettiin länteen. Vertauksen mukaan Israel vastaa Itä Saksaa, Gaza Berliiniä, sekä Palestiina ja islaminmeri länttä. Atwood halunnee vihjata, että samoin Israel lopulta hajoaa ja liitetään Palestiinaan eli suureen islaminmereen. http://www.haaretz.com/opinion/mideast-peace-needs-prophets-not-yes-men-1.307995
- Venäjän aktivoitua Iranin Bushehrin ydinvoimalan 21.08.2010 potentiaalinen aika iskeä Iranin ydinlaitoksiin supistuu muutamaan päivään. Kukaan ei voine iskeä ydinvoimalaan, jonka uraanisauvat on asennettu ja voimala käytössä säteilyvaaran vuoksi. http://www.debka.com/article/8970/

Jouni Rosenberg
Vieras

#444 Niin

15.08.2010 20:44

kysymyshän on uskonnosta nimeltään Islam. Jos Israel kokonaisuuvessaan kääntyisi Islamin uskontoon, niin jonkin asteinen rauha olisi mahdollinen. Erez Yisrael maa on ollu joskus islamilaista maata, jota ei muslimeilla ole lupaa myyä, vaihtaa, luovuttaa tai sovasa menettää henkensä uhalla.

Israel itsenäistyi 14.05.1948 ja maa-alueet menettivät islamilaisen statuksen, jota hurskas muslimi ei voi tajuta ja menetetty maa-alue on pakko saaha takasin, makso mitä makso. Islamilaisten kartoisa Israelin paikalla on kirjotettu "palestiina".  Israel siis "miehittää" sitä "palestiinaa", aivan kuten Suomikin miehittää Venäjän suuriruhtinaskuntaa. Joitakin vuosikymmentä myöhemmin Neuvostoliitto päätti palauttaa Suomen suuriruhtinaskunnan takaisin helmaansa, ja sai joitakin alueita vappautetuksi, vaikka suomalaiset niskoittelivat alue liitoksisa. Se ettei Neuvostoliitto aivan saanukkaan koko suomea vappautettua, niin ei se mikkään kunnia kysymys ollu Neuvostoliitolle.

Israelin maan menetys on kova pala ja menetys allahille, muhammedille ja kaikille muslimeille. Se on ja pysyy kunnia kysymyksenä Islamilaisille maille Atlannilta Tyyneen merreen. Se on Al Naqba, häpeä, verinen loukkaus, jonka vain Israelilaisten veri voi sovittaa, ei vähempi. Allahin ja Muhammedin ja Islamin uskottavuus on pelisä. Jos Allah ei kykene antamaan Israelia muslimien käsiin, se lakkaa olemasta kaikkivaltias Jumala, ja Allah on nöyryytetty, Islam tulee kysseenalaseksi. Se vaikuttaa läpi Islamilaisen maailman eppäilyksenä Allahista. Israelin Jumala saa kunnian, Allahille nöyryytys.

Seuraukset ovat tuhoisat, Islam radikalisoituu ultra fanaattiseksi kuoleman kultiksi, jossa jokainen yrittää olla vähintää pahempi kuin se Mohammed, muslimi maissa sota on kova niitä vastaan joita on syytä eppäillä epäuskosta, veri virtaa kaikkialla, behead kirurgien jälkeen jättämät päättömät ruumiit miehiä, naisia ja lapsia makkaa kaupunkien kaduilla helteessä. Oksettava löyhkä leviää satojen kilometrien päähän, kärpäsiä pörrää kaikkialla, levittäen kulkutauteja.

Ja tämä siksi kun voittoisa, ylivoimainen jihad armeijat ei kyennyt lyömään Israelia jostakin syystä. Syyllinen pittää löytyä ja äkkiä nöyryyttävään murska tappioon.

 


Vieras

#445 MAANANTAI 16.08.10

16.08.2010 14:27

1. ISRAELIN ja USA:n väliset sotilaalliset suhteet elävät voimakasta kasvun aikaa huolimatta välillä julkisuuteen nousseista tiedoista erimielisyyksistä diplomatian alueella. INN:n julkistamassa artikkelissa tutkitaan asiaa, josta otteita seuraavassa.

WALL STREET JOURNAL lehti kertoi artikkelissaan, että 200 USA:n armeijan sotilasta osallistuu tällä viikolla yön kestävään marssiin Negevin läpi IDF:n pataljoonan sotilaitten kanssa. Tämä on päätöstilaisuus kolme viikkoa kestäneille harjoituksille, joihin sisältyi hyökkäysharjoituksia koulutusta varten rakennettuihin arabikyliin. Näihin harjoituksiin kuului yhden IDF:n osaston naamioituminen arabigerilloiksi pyrkien hyökkäilemään sotilaita vastaan pommein ja kranaatein, joita sähköinsinöörit sytyttivät harjoitusten aikana.
HIZBULLAH oli myös havainnut harjoitukset sanoen harjoitusolosuhteiden muistuttavan libanonilaisia kyliä, eli IDF harjoitteli Hizbullahin vastaista sotaa varten Libanonissa. USA:n sotilaita on aiemminkin osallistunut IDF:n harjoituksiin mutta pienemmin joukoin.

WALL STREET JOURNAL arvioi artikkelissaan, että harjoitukset ovat osa Obaman politiikkaa osoittaa Lähi Idän maille USA:n jatkuvan osallistumisen alueen puolustamiseen sellaisia häiriköitä vastaan kuin Iran, Hizbullah ja Hamas. Toinen syy on lehden mukaan Obaman usko, että tämä vaikuttaa positiivisesti Netanyahun haluun suostua myönnytyksiin PA:lle.
LEHTI kertoo edelleen, että viime vuoden lokakuussa 2000 IDF:n ja USA:n sotilasta osallistui yhteisharjoituksiin nimeltä ”Uniper Cobra”, jonka tarkoituksena oli testata torjunta-
mahdollisuuksia maasta maahan ammuttavaa ohjushyökkäystä vastaan. Harjoituksiin osallistuivat sekä maa-, meri- että ilmavoimat.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak hyväksyi osaltaan 20 viiden sukupolven hyökkäys-hävittäjän JSF-35:n tilaamisen Yhdysvalloista 2.75 miljardin USD hinnalla. Koneen uskotaan lopulta valmistuttuaan, joka lienee 2015, olevan maailman kehittynein kone, joskin Venäjä kehittelee omaa stealth versiotaan, josta voi tulla hyvä ja halvempi kilpailija.

WALL STREET JOURNAL kertoo, että Obama pyysi kongressia vahvistamaan 205 miljoonan rahoituksen IRON DOME ohjusten torjuntajärjestelmän kehittämiseksi ja viimeistelemiseksi. Kongressissa valmistellaan 100 miljoonan USD sotilastuen siirtämiseksi Libanonilta, koska sen armeijan (LAF) epäillään palvelevan entistä enemmän Hizbullahin poliittisia päämääriä.
USA:n sotilaallinen apu Israelille on tänä vuonna 2.78 miljardia, edellisvuonna 2.55 miljardia ja noussee ensi vuonna kolmeen miljardiin USD.
USA:n esittämät 60 miljardin USD asetoimitukset Persianlahden arabimaille, josta Saudi Arabian tilaukset käsittävät yli puolet, mm. 82 F-15 hävittäjää ja Apache helikoptereita, saivat Israelin esittämään vastalauseen sotilaallisen tasapainon häiriöistä, minkä USA huomioi.
USA:n ja Israelin välinen sotilaallinen yhteistyö näkyy myös johtavien sotilashenkilöitten vierailuilla puolin ja toisin, joiden katsotaan nousseen ennätystasolle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139136

2. KVARTETIN, USA:n, Venäjän, YK:n ja EU:n, uskotaan tällä viikolla tai ensi viikon alussa antavan julkilausuman, jossa se esittää suorien rauhankeskustelujen aloittamista Israelin ja PA:n välillä suurin piirtein niillä ennakkovaatimuksilla, joita PA:n johto toistelee päivästä toiseen. Keskeisimmät kysymykset lienevät Jerusalemin jakaminen, rakennuskiellon jatkaminen syyskuun 26. päivän jälkeen Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä sekä Israelin tunnustaminen Palestiinan valtion länsirajaksi 1949 aselepolinjat pienen tarkistuksin, kuten kvartetin julkilausumassa maaliskuun 19.päivänä 2010 määriteltiin.

PA:N viimeinen vaatimus on, että kvartetin julkilausuman lisäksi USA:n tulee antaa oma vakuutuksensa Israelin painostamiseksi PA:n vaatimuksiin. Lisäksi PA haluaa, että USA:n edustaja osallistuu myös suoriin keskusteluihin, haluten tällä varmistaa USA:n jatkuvan tuen.
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas haluaa vielä ennen kvartetin lausuntoa esittää keskustelu-asian PLO:n keskuskomitean (executive committee) päätettäväksi, voiko PA osallistua keskusteluihin ja millaisin ehdoin. Komitean uskotaan kokoontuvan joko tänään tai huomenna. Ennen sitä Abbas ei uskalla luvata mitään. Kysymys rakennuskiellosta Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä on avain, mikä voi vielä sotkea hyvät suunnitelmat. JP:n artikkelin kirjoittajat uskovat Netanyahun suostuvan jatkoon, vaikka hän vakuuttaa toistuvasti, ettei kieltoa tulla jatkamaan. Kompromissi voi olla kiellon jatkaminen muualla paitsi tunnustetuissa juutalaisyhteisöissä, mutta Jerusalemin itäosat ovat selvittämätön ongelma.
NETANYAHU matkustaa tänään Kreikkaan ensimmäisenä Israelin pääministerinä. Lienee paikallaan selvitellä ajatuksiaan vähän sivummalta tästä Israelin sisäpolitiikan kuumasta kattilasta, jossa kiehuu jatkuvasti uusia yllättäviä keitoksia. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=184858

3. Seuraavaksi muutamia esimerkkejä Israelin sisäpolitiikan keitoksista.
POLIISI tutkii suurella innolla armeijan seuraavan komentajan valintaan liittyviä skandaalimaisia epäselvyyksiä, joissa väitetään jonkun ehdokkaista tai tämän tukijain esittäneen kirjelmän, jossa suositellaan yhtä ehdokkaista toisten kustannuksella. Poliisi on kuulustellut armeijan johtavia kenraaleita, mutta oudosti Barak on jätetty sivuun, vaikka koko kirjelmän motiivina voi olla Barakin suosikin Yoav Galantin aseman parantaminen. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=184870
SIIRTOTYÖLÄISTEN lasten kohtalo puhuttaa siinä määrin, että pääministeri Netanyahun puoliso Sarah puuttui asiaan kirjeessään sisäministeri Eli Yishaille, jota hän pyytää peruuttamaan päätöksensä karkottaa maasta 400 alle 5-ikäistä lasta yhdessä vanhempiensa ja sisarustensa kanssa. Ministeriö on saanut 256 hakemusta, joissa pyydetään oikeutta saada jäädä maahan. Hakemuksia käsiteltäessä noudatetaan ministeriön laatimia kriteerejä, joista asiaa käsittelevät artikkelit eivät anna selkeää kuvaa. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=184870
KNESSETIN lakivaliokunta aloittaa lakiesityksen tutkimisen, jonka tarkoituksena on rajoittaa vieraitten valtioitten mahdollisuuksia rahoittaa poliittisia, sosiaalisia tai ihmisoikeudellisia päämääriä tavoittelevia NGO-järjestöjä (järjestöt, joita hallitus ei tue rahallisesti) Israelissa. Maassa ei ole ollut lakia, jolla asiaa seurattaisiin tai valvottaisiin, mikä on antanut aiheita syytöksiin karkeista loukkauksista maan itsenäisyyttä vastaan ulkomaisten avustusten turvin. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=184871
TURKISSA toimiva terrorijärjestöksi Israelissa luonnehdittu IHH-järjestö ylistää Hamasin perustamaa uutta terrorijärjestöä, jonka nimenä on Al-Ahrar, vapaa. Se irrottautui Fatahista Hamasin kaapattua vallan Gazassa 2007. Järjestön perustamistilaisuuteen heinäkuussa osallistui useita Hamasin johtohenkilöitä. Israelissa uskotaan, että siitä tulee Hamasin käsikassara, jonka välityksellä se voi toteuttaa terroriaan ryvettämättä omaa kaapuaan. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=184874
ISRAELIN hallitus antoi luvan pystyttää 23 siirrettävää luokkahuonetta Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöihin. Tämä siksi, että yli 1000 opiskelijaa on ilman luokkahuonetta. Päätöksen tekoon osallistuivat puolustus-, oikeus- ja opetusministeriön edustajat varmistaakseen, ettei joku näistä aiheuta ongelmia hankkeen toteuttamiseksi. Varsinkin Barakin johtaman ministeriön mukanaolo oli välttämätön, sillä Barak tunnetaan halustaan tuhota rakenteita, joita rakennetaan vastoin rakennuskieltoa, jonka valvonta on hänen käsissään. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=184852
ISRAELIN Technion instituutin tutkimusosastolla on kehitetty keinotekoinen ”nenä”, joka pystyy nuuhkimalla erottamaan, onko ihmisellä syöpä. Aiheen tällaisen vehkeen kehittämiseksi antoi tieto, että koira pystyy erottamaan nuuhkimalla syöpäsolut. Aihetta esiteltiin The British Journal of Cancer, laitteen kehittäjä on tri Hossam Haick, ja sen onnistumisprosentiksi mainitaan 92, eli se on hyvin luotettava sähköinen vehje. http://www.jpost.com/HealthAndSci-Tech/Health/Article.aspx?id=184880
ISRAELILAISEN valokuvaajan Rafael Haddadin seikkailut Libyassa, jotka johtivat hänen joutumiseensa libyalaiseen selliin useiksi kuukausiksi, ovat herättäneet keskustelut juutalaisten Libyasta paenneitten maahan jättämän omaisuuden vaatimiseksi tai korvausten saamiseksi menetyksistään. Libyassa asui 1930-luvulla 21 000 juutalaista, mutta italialaisten ja natsien vainot yhdessä maan sisäisten pogromien kanssa ajoivat useimmat heistä maan pakoon. Libya karkotti loput juutalaiset maasta 1967 sodan seurauksena. Or Shalom on järjestö, joka tutkii juutalaisten jättämiä rakennuksia ja omaisuuksia, niiden mukana synagogat ja muut yhteiskunnalliset rakennukset. Valokuvaaja Haddad sanoo olleensa kuvaamassa juutalaisten muinaisia elinpaikkoja, kun hänet pidätettiin. Hänet vapautettiin äskettäin hämäräperäisissä olosuhteissa, joihin sisältyy Israelin ulkoministeriön myöntämä lupa Libyan avustuksille Gazaan, myös rahallisesti, joka nousi miljooniin USD, sekä useita ulkomaisia miljonäärejä tai muuten vaikutusvaltaisia henkilöitä.
http://www.jpost.com/JewishWorld/JewishNews/Article.aspx?id=184634

4. UUTISOTSIKOITA
- IDF on saanut pitäviä todisteita, että Hizbullah on tunkeutunut toiseen Libanonin eteläosan kylään asettaen sinne ”taistelijoitaan” sekä aseitaan ja komentokeskuksiaan. Tämä kylä on nimeltään Aita al-Shaab. IDF:n taholla vakuutetaan, että kaikki tämä tapahtuu 12 000 UNIFIL-sotilaan silmien edessä ilman, että ne näkevät mitään. ”Emme ole havainneet mitään todisteita, että IDF:n väitteillä olisi mitään todistusarvoa”, sanoo YK:n edustaja. UNIFIL-joukot tekevät – tai sanovat tekevänsä – 340 partioretkeä päivässä tällä km. 30 km:n levyisellä vyöhykkeellä Litanijoen eteläpuolella. UNIFIL-joukkojen tehtävänä on varmistaa, ettei Hizbullah tuo aseitaan ja pyssymiehiään Litanijoen eteläpuolelle. IDF:n keräämien tietojen mukaan Hizbullah on tuonut sinne 5000 pyssymiestään, jotka asuvat kylissä, sekä yli 40 000 rakettia ja ohjusta, yli kolminkertaisen määrän kuin ennen Libanonin kakkossotaa v. 2006. Siinä sodassa kuoli 160 israelilaista siviiliä ja sotilasta sekä 1200 libanonilaista. IDF:n paljastusten takana on levittää tietoa maailmalle, että seuraavan Libanonin sodan aikana – jonka he uskovat olevan väistämätön – siviiliuhrien määrä on paljon suurempi siksi, että Hizbullah on siirtänyt suuren määrän aseitaan ja rakettejaan ja pyssymiehiään kyliin. UNIFIL-joukot eivät saa mennä kyliin ilman Hizbullahin lupaa ja vartijaa. (JP)
- Hizbullahin seuraava kohde voi kuitenkin olla Libanon, vallankaappaus siellä, joko avoimella sotilasiskulla tai painostaen maan hallituksen ja parlamentin alistumaan kuten se teki muutama vuosi sitten. Libanonin armeija on kyvytön vastustamaan Hizbullahin paremmin koulutettuja, motivoituneita ja aseistettuja pyssymiehiä. Mahdollinen konflikti voikin päättyä sopimukseen, jolla valta siirretään Hizbullahille Syyrian ja Iranin tuella. http://www.jpost.com/Opinion/Op-EdContributors/Article.aspx?id=184865
- Debkafile kertoo, että suuri pommi tuhosi Iranin UAV-projektin johtajan Reza Barunin elokuun 1. päivänä. Hänen tarkoin vartioidun huvilansa tuhosi suuri pommi aiheuttaen samalla pahaa viivytystä maan miehittämättömien pienkoneitten (UAV) suunnittelulle ja rakentamiselle. Baruni asui Ahwazin kylässä Khuzestanin maakunnassa, joka tunnetaan öljyrikkauksistaan. Talon kolmelle nurkalle asetetut pommit saivat sen kattokerrosten lysähtämisen tuhoten kaiken allaan. Virallisen tiedon mukaan räjähdyksen aiheutti viallinen kaasupullo. Sekä USA että Israel ovat hyödyntäneet miehittämättömiä koneitaan, ne ovat halvempia, pienempiä, liikkuvat äänettömämmin kuin esim. helikopterit, eikä alas ampuminen surmaa kalliita lentäjiä. http://www.debka.com/article/8971/
- USA:n hallitus varoittaa Turkkia jatkamasta Israelia halventavaa ja uhkailevaa politiikkaansa uhalla, että USA voi lopettaa asevientinsä Turkkiin. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3937147,00.html
- Hamas ja 10 muuta terrorijärjestöä hylkäävät ponnistelut aloittaa rauhankeskustelut ilman välikäsiä Israelin ja PA:n välillä, ja varoittaa Abbasia leikkimästä tulella. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/hamas-10-other-groups-reject-all-forms-of-compromise-with-israel-1.308197
- Iranilainen urheilija sairastui ”poliittiseen tautiin” saatuaan tietää, että häntä vastassa oli israelilainen, joka sai sen ansiosta kultamitalin nuorten olympialaisissa Unkarissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139133

Jerusalem on oleva muuriton paikkakunta
Vieras

#446 Paree olisi Suomenkin liittyä Herraan:

16.08.2010 14:34

Sinä päivänä liittyy paljon pakanakansoja Herraan, ja he tulevat hänen kansaksensa, ja minä asun sinun keskelläsi, ja sinä tulet tietämään, että Herra Sebaot on lähettänyt minut sinun tykösi.
Sakarja 2

Tiedoksi:

#447 GAZAN TILANNE 12.08.2010

16.08.2010 17:13

1. Gazan tilanteen arvioiminen on epävarmaa eivätkä sieltä ulos
tihkuneet tiedot välttämättä edusta viimeistä tietoa siitä, mitä siellä on
tapahtumassa. Niitten tietojen perusteella, mitä tällä hetkellä on
käytettävissä, yritän koota yhteenvedon asioista.
Tilanteen tarkkailemista vaikeuttaa se, etteivät länsimaiset
journalistit uskalla mennä sinne tai siellä olevat uskalla kertoa
asioista juuri siten kuin ne ovat peläten joutuvansa Hamasin poliisin
kynsiin, jonka käsittely ei ole hellävarainen.

2.  Tiedot kertovat, että tilanne Gazassa alkaa olla räjähdysaltis.
Tämän kerrotaan johtuvan Syyrian johdon päättämättömyydestä, miten
suhtautua Saudi Arabian tarjoukseen irrottautua Iranin johdosta ja
antautua ns. maltillisten maitten joukkoon, johon kuuluvat Saudi
Arabian lisäksi Egypti, Jordania ja jotkut Persianlahden maat, joista
useimmat ovat kuitenkin ns. ”aidalla istuvia” odottaessaan, mihin
suuntaan kehitys alkaa kallistua. Epävarmuuden aiheuttaa Obaman
hallituksen pyrkimys saada Iranin ydinsuunnitelman ratkaiseminen
neuvotteluilla ilman sotilaallisia toimia, mikä siirtää ratkaisua
epämääräiseen tulevaisuuteen. USA on kaiken varalta koonnut
Persianlahdelle suuren laivasto-osaston, ja Pentagonilla kerrotaan
olevan valmis sotasuunnitelma siltä varalta, että sitä lopulta
kuitenkin tarvitaan.

3.  Iran on ollut hyvin aktiivinen saadakseen Syyrian ja Libanonin
pysymään ruodussa eikä vilkuilemaan maltillisten puoleen. Syyrian
presidentti Bashar Assad antoi aiemmin useitakin lausuntoja, joissa
hän sanoo pysyvänsä Iranin kanssa sopimassaan yhteistoiminnassa.
Epäselvä tilanne on aiheuttanut syviä ristiriitoja sunni-johtoisen
Syyrian ja Damaskoksessa toimivan Hamas-johtajan Khaled Mashaalin sekä
shia-johtoisen Iranin ja sen tukemien järjestöjen Hizbullahin ja Jihad
Islamin välillä.
GAZASSA Hamas edustaa sunni-suuntaa ja tunnustaa Syyrian johtoaseman.
Nyt Syyrian vilkuillessa Saudi Arabian suuntaan, shia-suuntaa edustava
ja siis Iranin kanssa liitossa oleva Jihad Islami ovat alkaneet etsiä
jalansijaa uudessa tilanteessa.
Molemmat järjestöt ovat kutsuneet sotilasyksiköitään kokoon ja myös
esittäneet asepalveluksen käyttöön ottamista Gazassa. Jihad Islami on
jakanut aseita jäsenilleen alueilla, joissa sen kannatus on vahva, ja
molemmat järjestöt ovat kehottaneet jäseniään pitämään asepukunsa
päällään mahdollista nopeaa aseisiin kutsua varten.


4. Uutiset kertovat, että viime päivinä Gazassa on ollut useita
aseellisia yhteenottoja. Israelille myönteinen The Elder of Israel
web-sivu kertoo seuraavista tapauksista viime päivinä:
-       Perjantaina sattui neljä erillistä pommihyökkäystä.
-       Hamasin poliisit hajottivat PFLP:n järjestämän rauhallisen mielenosoituksen.
-       Al-Jazeeran reportterin perhe joutui hyökkäyksen kohteeksi.
-       Aseellisessa välikohtauksessa Gazan kaupungissa yksi kuoli ja 7 haavoittui.
Web-sivulla todetaan, että rauhalliselta tuntuvan viikon
välikohtaukset eivät näytä päässeen arabilehdistöön, joten siellä ei
olla selvillä, miten asiat kehittyvät.


5. Maailmalla valitetaan, miten Gaza on kurjistunut ja miten kansa
näkee nälkää Israelin kauppasaarron vuoksi unohtaen kokonaan, että
siihen osallistuu myös Egypti. Tarkoitus ei ole vahingoittaa Gazan
asukkaita, vaan varmistaa, ettei sinne kuljeteta vaarallisia aseita ja
ohjuksia, joita voidaan käyttää Israelia ja Egyptiä vastaan.
Seuraavassa muutamia lähiajan tapahtumia, jotka valottavat asiaa
toisesta näkökulmasta.
-       Maanantai-iltana El Arishin satamaan tuli ”Miles of Smiles” laivoja,
jotka toivat 45 aktivistia seitsemästä maasta. Niissä oli 45
ambulanssia ja 50 muuta ajoneuvoa täynnä lääkkeitä ja hoitotarpeita
miljoonan Euron arvosta Gazaa varten.
-       Ennen laivojen tuloa delegaation 60 jäsentä matkusti Gazaan
valmistelemaan ”Miles of Smiles” tarvikkeiden vastaanottoa Gazassa.
-       Al-Quds IV laivasaattue Libyasta tuoden avustustarvikkeita, jota
seuraa Al-Quds V.
-       Malesian delegaatio matkusti Kairoon tuoden vaatteita ja lääkkeitä Gazaan.
-       Laiva Algeriasta mukanaan tarvikkeita ja lääkkeitä 85 kontissa Gazaa varten.
-       Autokolonna Syyriasta mukanaan 116 tonnia tarvikkeita viidessä rekassa.
-       Kansainvälinen arabiparlamentti lupasi kolme avustussaattuetta
Gazaan ramadanin jälkeen.
-       ”Naisflotillan” sanotaan lähteneen Tripolista sunnuntaina, mukana
tarvikkeita ja lääkkeitä. Sen tämän hetkisestä paikasta ei ole
raportoitu.
-       Israel vie Gazaan päivittäin 200 – 300 rekkavaunullista tarvikkeita.
lääkkeitä ja kaikkea, mitä asukkaat tarvitsevat.
Gazassa hyllyt notkuvat tavaroista, vain ostajista on puutetta. Tämä
on vaikeuttanut salakuljettajien ansioita, koska heidän toimiaan ei
enää välttämättä tarvita. He voivat erikoistua ylellisyystavaroihin ja
harvinaisuuksiin.
Israelin hallitus päätti hyväksyä 31 projektia Gazaan ja periaatteessa
45 muuta myöhempää yksityiskohtaisempaa käsittelyä varten.


Kastel 12.08.2010 Gavriel

Tiedoksi:
Vieras

#448 TIISTAI 17.08.10

17.08.2010 19:24

1. IRANIN ATOMIVOIMALA Bushehr aloittanee toimintansa aiemmin ilmoitetun aikataulun mukaan 21.08.2010, vaikka toiset uutiset kertoivat aloituspäivän siirrosta syyskuuhun. Asiaa on penkonut Debkafile, joka kertoo artikkelissaan asian tämän hetken tilanteesta.

DEBKAFILE kertoo, että voimalan toiminnan aktivoimisesta päätti Venäjän pääministeri Vladimir Putin todettuaan, ettei enempää USA kuin Israelkaan ole vakavasti päättänyt toimia voimalan aktivoimista tai yleensä Iranin ydinsuunnitelman toteuttamista vastaan.
VENÄJÄ vakuuttaa edelleen, että voimala tuottaa pelkästään sähköä rauhanomaiseen tarkoitukseen, ja että sen ydinjäte toimitetaan varastoitavaksi Venäjälle, eikä Iranilla ole siten mahdollisuutta erottaa siitä plutoniumia ydinpommin valmistamiseksi.

VENÄJÄ ilmoitti eilen, että sen atomijärjestön Rosatom johtaja Sergei Kirienko vierailee yhdessä Venäjän energiaministeri Sergei Shmatkon kanssa Bushehrissa 20.08.2010 tarkastamassa 1200 – 1300 MW:n laitoksen valmiutta ennen uraanisauvojen aktivoimista. Venäjä on myös ilmoittanut, että se toimittaa uraania voimalalle 10 vuoden ajan. Venäjän ilmoitusten uskotaan samalla antavan vakavan varoituksen, että Bushehrin voimala on nyt sen valvonnassa, ja että sen toiminnan häiritseminen on hyökkäys sen intressejä vastaan.

DEBKAFILE arvioi, että siten kaikki alkaa olla valmiina laitoksen avajaisjuhlien alkamiseksi lauantaina 21.08. Iranin atomienergiajärjestön johtajan Ali Agbar Salehin johdolla.
Amerikkalaiset asiantuntijat toteavat, että Bushehrin voimala tuottaa plutoniumia 239, jota voidaan käyttää atomipommin valmistamiseen. Toisaalta he toteavat, että voimalan alkaminen antaa Iranin asiantuntijoille mahdollisuuden tutustua sen laitteistoon ja teknologiaan, jota he voivat soveltaa omissa suunnitelmissaan.
Iranin johto ilmoitti suunnitelmansa 10 uuden atomivoimalan rakentamisesta, jotka sijoitetaan siten, etteivät ilmapommitukset saavuta niitä.
Artikkelissa todetaan, että Bushehrin atomivoimala tuottaa plutoniumia aivan samoin kuin IAF:n Syyriassa syyskuussa 2007 tuhoama Pohjois-Korean avustuksella rakentama voimala, joskin käyttäen erilaista tekniikkaa. http://www.debka.com/article/8972/

2. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu, joka on virallisella vierailulla Kreikassa, ensimmäisenä Israelin pääministerinä maassa, ilmoitti eilen, että Israelin neuvottelutiimi on valmis aloittamaan keskustelut PA:n kanssa Kairossa, Washingtonissa tai missä vain. Israelin neuvottelutiimiä johtaa Netanyahun neuvonantaja Isaac Molcho. Siihen tulee ulkoministeriön edustajana apulaispääsihteeri Yaacov Hadas, sekä edustajat puolustus- ja talous-ministeriöistä sekä turvallisuusjärjestöistä.
NETANYAHU painottaa toistuvasti, että keskusteluihin mennään ilman ennakkoehtoja, eikä hän tule hyväksymään PA:n esittämiä lukuisia vaatimuksia, joita PA lisää tarpeen mukaan. Pahin kanto tässä kaskessa on ollut PA:n vaatimus kaiken toiminnan lopettamisesta Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä, mitä Netanyahu ei ole hyväksynyt. Kuin kantansa vahvistamiseksi hän hyväksyi 23 siirrettävän luokkahuoneen pystyttämisen Länsirannan koulujen huutavan tilatarpeen tyydyttämiseksi.

NETANYAHU JA Kreikan pääministeri Papandreou käsittelivät rauhankeskustelujen nykytilannetta, josta Papandreou totesi näin: ”On välttämätöntä aloittaa suorat keskustelut Israelin ja PA:n välillä välittömästi. Tämä on käyttökelpoisin tie saavuttaa kestävä rauha.” Journalistien kysymykseen Turkin suhteista he totesivat, että Turkin tulee tehdä jotain omalta puoleltaan rapautuvien suhteiden korjaamiseksi puuttumatta yksityiskohtiin.

NETANYAHUN ja Papndreoun välisten keskustelujen painopiste liikkui turvallisuus-kysymysten ja turismin lisäämisen alueilla, mutta myös maatalouden, vesihuollon ja energiatalouden kysymyksiä käsiteltiin. Asian edelleen kehittämiseksi ryhmä hallituksen ministereitä ja liikemiehiä matkustaa Kreikkaan lähiaikoina.
Netanyahu viittasi maitten runsaisiin kansallisiin historiallisiin kohteisiin, ja esitti yhteistoimintaa satojen tuhansien turistien tuomista alueelle yhdistäen nämä kaksi maata vierailukohteisiinsa.
Israelin pääministeri tapaa tänään Kreikan puolustusministeri Evangelos Venizelosin Israelista ostamalla aluksella sekä oppositiojohtaja Atonis Samarasin. Hänen vierailuohjelmaansa kuului myös käynti Acropolis kukkulalla vahvojen turvatoimien valvonnassa, eikä hän ollut tietoinen kommunistisen anarkiajärjestön pystyttämästä Palestiinan lipusta kukkulalle ennen vierailua. Pieniä mielenosoitusryhmiä kokoontui Israelin lähetystön sekä hänen hotellinsa eteen, mutta turvallisuusmiehet valvoivat heitä kovalla kädellä estäen kaikki yritykset järjestyksen häirinnästä. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=184963

3. YAACOV KATZ arvioi AP:n julkaisemiin tietoihin perustuen, että USA:n puolustusministeri Robert Gatesin jättäessä paikkansa vuonna 2011, jota hän on pitänyt vuodesta 2006 lähtien, mahdollisuudet sotilaallisesta iskusta Iranin ydinlaitoksia vastaan kasvavat. Gates on vastustanut armeijan käyttämisestä Irania vastaan todeten, ettei ole varmaa sotilaallisten iskujen kyvystä keskeyttää Iranin atomipommin valmistaminen ja toisaalta hän viittaa sellaisten aiheuttamiin häiriöihin alueen tasapainolle.

GATES täyttää 67 vuotta syyskuun 25. päivänä. Hän sai pitää puolustusministeriön paikkansa Bushin hallituksen jälkeenkin Irakin ja Afganistanin sotien valvonnan vuoksi. Hän sanoo kaivanneensa palata siviilielämään kotikaupunkiinsa Washingtoniin. Toiseksi presidentin vaalit vuonna 2012, joiden vaalitaistelut alkavat jo ensi vuonna, antavat hyvän aiheen vetäytyä pois aktiivipalveluksesta ja antaa tilaa uusille voimille.
ISRAEL on pyrkinyt vaikuttamaan Obaman hallitukseen kovempien ja todella purevien sanktioitten asettamiseksi Irania vastaan, joita tulisi tukea sotilaallisten iskujen todellisella mahdollisuudella, elleivät sanktiot tuota toivottua tulosta. Obaman hallitus on kuitenkin elätellyt toiveita saada ratkaisu aikaan neuvotteluteitse tehden lukuisia aloitteita ja tarjouksia Iranin johdolle, joka kuitenkin on torjunut ne epäillen niiden vilpittömyyttä.
YK:n tuvallisuusneuvosto hyväksyi uudet kovennetut sanktiot Irania vastaan kesäkuun 6. päivänä, mutta Israelin näkemyksen mukaan liian vesitetyssä muodossa Kiinan ja Venäjän vastustuksen vuoksi. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=184955

4. USA:n virallisen raportin ”Country Reports on Terrorism 2010” mukaan, jota Matthew
Levitt tarkastelee JP:n artikkelissaan, annetaan sekä hyviä että huonoja uutisia terrorismin nykytilasta – riippuen siitä, mistä maailmankolkasta sitä tarkastellaan. Raportti pitää hyvänä uutisena sitä, että kansainvälinen ”jihadismi”, jolla tarkoitetaan tärkeimpien terrorijärjestöjen toimintaa, on siirtänyt painopisteensä Lähi Idästä Kaakkois-Aasiaan ja Afrikkaan. Hyvä uutinen on myös se, että tämä osoittaa sen iskukyvyn heikentyneen kansainvälisen painostuksen vuoksi. Raportissa ei pystytä ratkaisemaan, onko toiminnan siirtyminen ja heikentyminen muualla osoituksena sen organisatorisesta taantumisesta vai kehittymisestä Al-Qaidalle itselleen tai nousevalle kansainväliselle jihadille. Paikallisten hallitusten ja julkisen yhteisön suhtautuminen tähän uuteen ilmiöön ratkaisee sen suunnan, raportti toteaa.

RAPORTISSA todetaan, että Pakistan on edelleen kansainvälisen terrorismin ja al-Qaidan toiminnan keskus, vaikka Pakistanin hallituksen sotilaalliset toimet ovatkin heikentäneet al-Qaidan voimia Pakistanissa. Huono uutinen on kuitenkin se, että hallitukset ja julkinen yhteisö ovat kovin heikkoja vastustamaan radikaalin jihadin leviämistä ja houkutuksia.
Afganistanissa paikalliset terrori-iskut ovat viime vuonna kaksinkertaistuneet edellisestä ja Pakistanissakin huolimatta hallituksen iskuista alkuperäiskansojen asuinalueille, joissa terrorismi elää, kasvua oli kolmannes edellisvuodesta. Lisäksi Pakistan toimii terroristien koulutus-keskuksena, josta on esimerkkinä USA:n mantereella tapahtuneet pommitusyritykset ja New Yorkin maanalaisen pommittajan Najibullah Zazi tapaus. Erityisen huolestuttava on länsimaisten islamiin kääntyneitten kouluttaminen ja varustaminen Pakistanissa, josta heidän kouluttajansa al-Qaida tai Taliban lähettävät heidät kotimaihinsa terrori-iskuihin.
Terrorijärjestöjen takaiskuista huolimatta terroristit levittäytyvät perustaen uusia paikallisia järjestöjä, kuten tapahtuu Jemenissä ja Saudi Arabiassa – eikä Israelin lähialueet ole jäänet siitä syrjään, kuten raportit kertovat Gazasta ja Länsirannalta.
Raportin lopussa todetaan, että taistelu on ulotettava terrorismin ideologiaan ja sen juuriin. http://www.jpost.com/Features/InThespotlight/Article.aspx?id=184989

5. UUTISOTSIKOITA
- IAF joutui rakentamaan lentokoodinsa uudelleen Israelin taivaalla, joka alkaa olla liian täynnä lentäviä laitteita, joista mahdollisen sotatilanteen sattuessa tuhannet maahan ammutut raketit ja ohjukset ja sadat vastaohjukset muodostavat valtaosan. Ongelmana on suunnitella, miten siinäkin tapauksessa IAF pystyisi hoitamaan omat tehtävänsä. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=184977
- Poliisi on todennut, että ”Galant dokumentti” on väärennös. IDF:n yleisesikunta kokoontuu ensimmäistä kertaa pohtimaan tilannetta. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=184976
- JP:n vakiokolumnisteihin kuuluva Caroline B Glick toteaa artikkelissaan otsikolla ”Our World: standing on a Land Mine” (Maailmamme: seisoen maamiinalla). Hän toteaa, että Israelin tulisi viimeistään Obaman NY:n ”Ground Zero”, WTC:n tuplatornien raunioitten lähelle pystytettävän muslimien toimintakeskuksen ja moskeijan rakentamisen tuen vuoksi tajuta, että presidentti Obama on niin ideologiansa sokaisema, että hän toteuttaa sitä seurauksista välittämättä. Siksi Glick varoittaa Israelia ja myös Amerikan juutalaisia näkemään seisovansa maamiinan päällä, joka voi räjähtää koska tahansa. Obama sanoi puheessaan muslimeille, että heillä on oikeus rakentaa mihin haluavat, mutta selitti myöhemmin, että hän tarkoitti, ettei ole viisasta rakentaa valitulle paikalle, koska se haavoittaa monia ja aiheuttaa pahaa verta ja epäilyksiä lukemattomissa. http://www.jpost.com/Opinion/Columnists/Article.aspx?id=184987
- JP:n pääartikkeli ottaa kantaa myös tähän arkaan kysymykseen, jonka monet katsovat muslimien pyrkimyksenä hyödyntää onnistunutta WTC:n tuplatornien tuhoamista rakentamalla voitonmerkkinsä taistelutantereelle. JP:n artikkeli toteaa ja hyväksyy sen oudon myönnytyksen, jolla juutalaiset suhtautuvat islamiin kuten tässäkin tapauksessa.
http://www.jpost.com/Opinion/Editorials/Article.aspx?id=184988
- IDF:n sotilaat havaitsivat palestiinalaisten lähestyvän Gazan turva-aitaa tarkoituksenaan asentaa sinne tienvarsipommi. Sotilaat avasivat tulen surmaten toisen, mutta toisen kohtalosta ei olla selvillä. Palestiinalaiset avasivat kivääritulen sotilaita kohti haavoittaen heistä yhtä. Pian sen jälkeen Gazasta ammuttiin kaksi rakettia Israeliin, jotka eivät aiheuttaneet vahinkoa. Vuoden alusta Gazasta on tehty 35 yritystä asentaa pommia Gazan turva-aidan varteen. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=184962
- Viimeisten tietojen mukaan muslimit ovat luopumassa suunnitelmistaan rakentaa WTC:n tuplatornien raunioitten lähelle New Yorkissa. He eivät edes omistaneet koko tonttia. http://www.haaretz.com/news/international/muslim-leaders-to-abandon-plans-for-ground-zero-community-center-1.308426

Tiedoksi:
Vieras

#449 KESKIVIIKKO 18.08.10

18.08.2010 18:45

1. PALESTIINALAINEN mies Ramallahista tunkeutui eilen Turkin Israelin lähetystöön pyrkien saamaan Turkin varakonsulin ja tämän vaimon panttivangeikseen, mutta he pääsivät pakoon. Tiedot ovat vieläkin epätarkkoja, sillä Turkin lähetystön virkailijat eivät päästäneet Israelin turvallisuuspoliisia tai lääkintähenkilöitä sisään, vaikka sieltä kuultiin laukaus miehen mentyä sisään. Hänellä ei ollut vaikeuksia päästä turvatarkastuksen läpi ennen lähetystöön menoaan. Mies oli vaatinut poliittista turvapaikkaa Ankarasta, koska ”sekä Shin Bet että PA:n poliisit jahtaavat häntä”, kuten hän väitti. Hän soitti lähetystöstä TV-2:n reportterille sanoen ottaneensa kaksi panttivankia ja uhaten räjäyttää lähetystön viemillään räjähteillä. TV-2:n tiedon mukaan mies vaikutti häiriintyneeltä. Hän syytti ”murhanhimoisia juutalaisia ja Abu Mazenia (Mahmoud Abbas) sekä muita korruptoituneita PA:n virkailijoita, jotka varastavat rahaa Palestiinan kansalta”. Hän pyysi Turkkia pelastamaan hänen henkensä. Mies väitti tietävänsä paljon asioita, jotka paljastuessaan tuhoavat monen PA:n korkean virkailijan uran.

TURKIN lähetystöön tunkeutuneen miehen nimi on Nadim Injaz, joka tunkeutui Englannin lähetystöön Tel Avivissa vuonna 2006. Miehen uhatessa käyttää käsiasetta ja nesteräjähdettä lähetystön virkailija ampui häntä jalkaan. Lähetystö luovutti miehen ulkopuolella odottaville poliiseille ja lääkintähenkilökunnalle. Vielä paareilla maatessaan hän huusi ”kuolema juutalaisille”, jotka ponnistelevat hänen jalkansa parantamisen puolesta. Lähetystön virkailijat sanoivat miehen halunneen ottaa panttivangeikseen varakonsulin ja hänen vaimonsa ja vaatinut poliittista turvapaikkaa Turkissa. Hän oli aseistautunut veitsellä, bensiinikanisterilla sekä käsiaseella, joka osoittautui leikkiaseeksi.
Israelin ulkoministeriön edustaja Yigal Palmor sanoi, että mies vapautettiin vankilasta jokin aika sitten kärsittyään rangaistuksen Englannin lähetystöön tekemänsä tunkeutumisen vuoksi. Hänet vietiin PA:n alueen rajalle, mutta mies sanoi pelkäävänsä PA:n poliisia, joka voi pidättää hänet. Turkin ja Israelin välit ovat kireät Mavi Marmaran välikohtauksen vuoksi, joten on toivottavaa, ettei tämä aiheuta lisäjännitystä maitten välille.
http://www.haaretz.com/news/national/turkish-embassy-hands-over-palestinian-hostage-taker-after-6-hour-standoff-1.308632

2. USA:N entinen YK:n lähettiläs John Bolton kertoi journalisteille tiistaina, että Israelin potentiaalinen aika iskeä Iranin ydinlaitoksia vastaan on kutistunut pariin päivään. Tämä siksi, että Venäjä aloittaa ilmoituksensa mukaan Bushehrin atomivoimalan uraanisauvojen aktivoimisen 21.08.2010 eli tulevana lauantaina. Hän varoitti, että sauvojen asentamisen jälkeen Israel ei voine enää iskeä voimalaa vastaan peläten sen levittävän ydinsäteilyä sekä läheiseen ympäristöön että meriveteen. Debkafilen artikkelin mukaan Venäjän korkeita viranomaisia vierailee voimalassa perjantaina valmistellessaan voimalan käynnistämistä ja sen yhteyteen järjestettyjä avajaisseremonioita.

BOLTON kertoi JP:n journalistille H L Kriegerille, että ”tämä on hyvin suuri voitto Iranille. Se on suunnaton kynnys.” Bolton johti aikoinaan USA:n NPT (ydinaseen levittämissopimus) politiikkaa todeten Venäjän yllättävän ilmoituksen Bushehrin voimalan käynnistämisestä vieneen käytännöllisesti yllätysedun Israelin hyökkäyksen suunnittelijoilta. Hän analysoi tilannetta todeten, että jos Israel katsoi oikeutetuksi tuhota Irakin rakenteilla olleen Orsirakin atomivoimalan, eikö olisi oikeudenmukaista toimia samoin tässäkin tapauksessa? ”Ei voida toimia kahdella tavoin”, hän lisäsi. IAF:n koneet tuhosivat Irakin Osiralin atomivoimalan 1981 ja Syyrian rakenteilla olleen väitetyn plutonium-voimalan 2007.

VENÄJÄ solmi Bushehrin atomivoimalan rakentamissopimuksen 1995, mutta on viivyttänyt voimalan valmistumista viitaten epäselvyyksiin sopimuksessa tai Iranin maksusuoritusten viiveisiin sovitusta aikataulusta. Venäjä on vakuuttanut, että kaikki käytetty polttoaine kuljetetaan Venäjälle, joten Iranilla ei ole mahdollisuutta plutoniumin erottamiseksi siitä ydinpommia varten. Venäjä toimittaa voimalalle uraanipolttoainetta 10 vuoden ajan.

USA:N ulkomaanpolitiikkaneuvoston Iran asiantuntija Ilan Berman vähättelee Bushehrin atomivoimalan merkitystä, sillä Iranin keskeisenä tavoitteena on uraanin rikastaminen. Uraanin rikastus-laitokset ovat iskujen varsinaisina kohteina, hän arvioi, jos sellaisia toteutetaan. Berman sanoo Boltonin pystyttävän ”olkimiehen” (variksen pelättimen) varoittaessaan Bushehrin atomivoimalan muuttavan tilannetta radikaalisti. Hän kuitenkin tunnustaa, että Bushehrin voimalan käynnistäminen on valtava propagandavoitto Iranille.
BOLTON puolestaan ei usko ulkomaisten tarkkailijoitten kykyyn ja mahdollisuuteen valvoa atomivoimalan käyttämän polttoaineen jälkikäsittelyä, koska Iran on toistuvasti käskenyt YK:n valvontajärjestön IAEA:n tarkkailijat ulos maasta niiden alkaessa lähestyä arkoja paljastuksia. Bolton arvioi, että jos IAF:n koneet lähetetään Iranin taivaalle, ne iskevät useisiin kohteisiin, mutta eivät Bushehriin. Tämä voisi kiihdyttää Venäjän lupaamien torjuntaohjus järjestelmien toimittamista Iraniin, joista vaarallisimpana pidetään S-300 järjestelmää.
VENÄJÄ toimitti S-300 ohjusten torjuntajärjestelmän Kazackstanille, mikä rajoittaa suuresti IAF:n koneitten vapaata reittiä Iranin taivaalle. Vaikka järjestelmä Kazackstanissa ei tulittaisikaan lähellä lentäviä IAF:n koneita, tieto siitä voidaan välittää Iranille.
http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=185060

3. DEBKAFILE kertoo, että tiistaina, 17. elokuuta, Iranin ilmavoimien F-4 Fantom kone
tuhoutui kuuden kilometrin päässä Bushehrin atomivoimalasta. Tapaus herättää vakavia kysymyksiä, sillä voimalan ympärillä on 20 km:n lentokielto. Miten kone pääsi näin lähelle voimalaa huomaamatta, vai ampuivatko sen suojaksi asetetut venäläisvalmisteiset Tor-M1 ohjukset koneen alas, koska se ei selvittänyt lennonjohdolle lupaa lentää alueella? Mutta miten kone sai lentää näin lähelle? Paikallinen virkailija Gholam Reza Kesthkar ilmoitti, että koneen molemmat ohjaajat pelastuivat laskuvajojen avulla ja kiidätettiin sairaalaan.
Iranin viranomaisten hämmästelevien kysymysten ohella he uhkaavat vakavilla vastatoimilla jokaista, joka uskaltaa vahingoittaa pian toimintansa aloittavaa voimalaa viitaten kansainvälisiin sopimuksiin, ettei käynnissä olevaa atomivoimalaa saa vahingoittaa.

DEBKAFILE kertoo toisestakin selvittämättömästä tapauksesta Bushehrin voimalan yhteydessä. Elokuun 1. päivänä tunnistamaton ohjaajaton kone (UAV) törmäsi voimalan kupoliin. Asukkaat sanovat kuulleensa kolme räjähdystä, mikä viittaisi koneita olleen kolme. Iranin viranomaiset tarjoavat selitystä, että tunnistamaton ohjaajaton kone tuhoutui voimalan lähellä, mutta sen tarkoituksena oli testata sen suojaksi asetettua ilmatorjuntajärjestelmää. http://www.debka.com/article/8973/

4. LIBANONIN parlamentti teki historiaa myöntäessään maassaan asuville n. 400 000 palestiinalaispakolaiselle oikeuden työskennellä useimmissa ruumiillisissa töissä. Lain tarkoituksena lienee helpottaa ja saada oikeudenmukainen päätös pakolaisille, joista joiltakin on 1948 sodasta lähtien pidätetty lähes kaikki inhimilliset oikeudet. NGO- ja humanitääriset yleensä katsovat kuitenkin, että tämä on vasta ensimmäinen askel kohti täyttä vapautta ja oikeutta ihmisen arvoiseen elämään.

LIBANONISSA asuvat palestiinalaispakolaiset on eristetty tarkoin erotettuihin leireihin, joissa on niukasti tarjolla nykyaikaiseen elämään tarvittavia palveluja, vesi-, viemäri, sähköjärjestelmiä sekä terveydenhoidollisia ja sosiaalisia palveluja.
Alueet ovat liikakansoitettuja, minkä johdosta talot ovat ahtaasti toistensa lähellä ja asunnot pieniä ja huonosti varustettuja. Leireissä on oma sisäinen hallinto, eikä Libanonin armeijan ja poliisin edustajilla ole oikeutta mennä sinne ilman erikoislupaa. Niissä asuvat palestiinalaiset ovat myös hankkineet omaa aseistustaan jopa raketteja myöten, joita joku kärsimätön pienjärjestö ampuu Israelin puolelle. Suurin pakolaisleiri Ein el-Hilwe sijaitsee Sidonin lähellä, siellä asuu 70 000 palestiinalaista pakolaista.
YK:n tilastojen mukaan palestiinalaispakolaisia tai heidän jälkeläisiään on 4.7 miljoonaa. Tilastot eivät kuitenkaan kerro, ketkä heistä ovat aitoja pakolaisia, ketkä paikallisia asukkaita, jotka rekisteröitiin YK:n avustuksen piiriin ilmaisen avustuksen houkuttamina.
Pisimmälle palestiinalaisten oikeudet leireissä on huomioitu Syyriassa ja varsinkin Jordaniassa, jossa suuri osa heistä sai Jordanian kansalaisuuden. Poliittisista laskelmista johtuen kuningas Abdullah II poisti äskettäin tuhansilta palestiinalaisilta kansalaisuuden. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=185101

5. ISRAELIN PUOLUSTUSVOIMIA (IDF) koettelee ja sen johtoa riepottaa yllättävä skandaali, joka näyttää nielevän syöveriinsä sen terävimmän johdon. Ikävintä tässä on se, että ilkeää kohua ja nimittelyä herättänyt skandaali on muuttunut poliittiseksi kiistelyksi kolumnistien ja analyytikoiden ottaessa rajusti kantaa ideologiansa ja poliittisen värinsä mukaisesti. Olisi voinut toivoa ja odottaa, että maan turvallisuudesta viime kädessä vastaava elin, puolustusvoimat ja sen toimintavalmiudesta vastaava johto, olisi pidetty poliittisen keskustelun ulkopuolella. Näin ei ole käynyt. Varsin tasapuolisena yleensä pidetty kolumnisti Yaacov Katz suomii kovin sanoin IDF:n komentajaa Gabi Ashkenazia tämän joutuessa poliisin kuulusteluihin. Ashkenazi sanoo saaneensa kopion kohukirjeestä jo 3 viikkoa sitten, mutta ei katsonut olevan aihetta antaa sitä edelleen. Katz ihmettelee, miksi Ashkenazi ei luovuttanut sitä poliisille heti, kun tämä aloitti tutkimukset? Ja miksi hän ei ottanut yhteyttä kirjelmän päähenkilöön kenraalimajuri Yoav Galantiin? Katz katsoo, että Ashkenazi syyllisti itsensä toimiessaan tällä tavoin, ja tulee jättämään itsestään kuvan armeijan komentajana, jota poliisi kuulusteli. Näinköhän todella? Poliisi moittii mediaa, että se julkisti Ashkenazin kuulustelun, mutta miksi poliisi teki sen julkisesti eikä vaivihkaa kulissien takana?

POLIISI ei ole tietenkään halunnut kertoa julkisuudessa tutkimustensa tuloksista, mutta vihjailee eri suuntiin, mikä vain pahentaa tilannetta. Gabi Ashkenazi valittaa raporttien epätarkkuutta haluamatta puuttua yksityiskohtiin, luvaten sanoa tutkimusten valmistuttua.
ISRAELIN ARMEIJA ja puolustusministeriö toimivat melkein kuin valtio valtiossa, mutta luulisi tällaisessa tilanteessa, jossa maan ja sen kansan kohtalosta valetaan kannua pitkin maailman turuja, pääministerin kutsuvan turvallisuuskabinettinsa tai minkä tahansa elimen, joka pystyy vaikuttamaan tilanteen nopeaan selvittämiseen, ja asettavan maan edun nimessä henkilö-kohtaiset mieltymykset ja antipatiat syrjään. Keskeisimmät pelaajat ovat puolustusministeri Ehud Barak, joka harkitsemattomalla kiellollaan jatkaa Ashkenazin toimikautta vuodella, kuten on ollut tapana, ja käynnistäessään turhanaikaiset valintamenettelyt saattaen täten IDF:n komentajan halvaantuneeseen tilaan, sekä IDF:n komentaja Gabi Ashkenazi, jonka monet sanovat onnistuneen nostamaan armeijan Barakin aiheuttamasta alennustilasta. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=185098

6. UUTISOTSIKOITA
- Kvartetti, USA, EU, YK ja Venäjä, eivät eilen saaneet puserrettua yhteistä julkilausumaa, jonka perusteella Israelin ja PA:n keskustelut aloitetaan. USA vaatii Israelin toiveen mukaisesti, ettei aseteta ennakkoehtoja, EU vaatii PA:n mukaisia ehtoja. Eurooppa näyttää olevan jo lujasti muslimien kukkarossa, vetoketjua vain ei ole vielä vedetty kiinni. (JP)
- IDF kävi tuhoamassa beduiinikylän Negevissä jo neljännen kerran. Beduiinien runsas lisääntyminen ja radikalisoituminen voi aiheuttaa vielä paljon harmia Israelissa. (JP)
- Kaksi IDF:n sotilasta haavoittui eilen terroristien ampuessa kranaatteja Gazasta turva-aidan yli Israelin puolelle. Iskut molemmin puolin näyttävät kiihtyvän uudelleen suhteellisen rauhallisen kauden jälkeen. IAF vastaa iskuihin ohjuksillaan salakuljetustunneleita ja oletettuja aseverstaita vastaan Gazassa. (JP)
- Hamas syyttää PA:n johtoa, että se on aloittanut sodan Islamia ja Allahia vastaan Länsirannalla. PA on tehnyt lukuisia aloitteita, joilla moskeijan johtajaa muezzinia kielletään kuuluttamasta otteita Koranista ilmoittaessaan rukousten alkamisesta, mikä on ollut tapana jo vuosisatojen ajan. Syyksi ilmoitetaan juutalaisasukkaitten valitukset kovaäänisten välittämistä ilmoituksista. Hamas syyttää, että PA on kieltänyt sadoissa moskeijoissa Koranin lukemisen ja opettamisen sisätiloissa. Moskeijat ovat PA:n valvonnassa. PA:n viranomaisen sanoo niiden toimivan Hamasin propaganda- ja kokoontumistiloina. Hamasin mukaan moskeijat toimivat koulutiloina, joissa nuoret miehet ja naiset saavat opetusta ja Koraanin opettelemista ulkoa. PA:n wagf-säätiön edustaja Mahmoud Habbash sanoo, että hallitus on rakentanut viime vuonna 90 moskeijaa Länsirannalle; miten sitä voidaan syyttää islamin ja Allahin vastustajaksi?(JP)
- Ben Gurionin yliopiston äärivasemmistolaisuus Negevissä on noussut keskusteluihin. Siihen kuuluu sen joittenkin luennoitsijoitten ja professorien avoin Israelin vastaisuus ja maan mustaaminen ulkomailla artikkeleissaan ja puheissaan. Asia on tärkeä, sillä yliopiston tarvitsemat ulkomaiset avustukset vaarantuvat. Tärkein kriitikko on Im Tirtzu järjestö, jota yliopiston edustajat syyttävät McCartherin oppien toteuttamisesta. (JP)

SS

#450 Re: Ranan Rimon: ”Jos ei nyt, niin milloin?”

19.08.2010 14:22

Kiitos. Haluaisin sanoa tuohon positiivisen palautteen sydämestäni, että palestiinalaislapsia on opetettava rakastamaan. Lapsiinhan kannattaa santsata-on vanha sananlasku-ja juuri rakastaminen on ratkaisu kaikkeen. Lapset ovat myös oppimateriaalilta helpointa, joten kannattaa heitä muokata. Joskus ihmettelen, että asia on niin monimutkainen, sillä onhan Gaza ja Länsiranta sekä poliittisesti että maantieteellisesti Israelin omaisuutta. On puhuttu, että palestiinalaiset ovat Jordaniasta-mahtavatko he muistaa Jordanin valtion hyvyyttä. Eikö nykyisen kuningas Abdullah Husseinin äiti ole USA:sta? Ja onhan siellä rauhansopimus ollut jo vuosikymmeniä. Ystävällisin terveisin koko perheellenne emeritusprofessori Rimon.

Kommentoi adressia




Maksullinen mainonta

Mainostamme tätä adressia 3000 ihmiselle.

Lisätietoja…