STOP Ortelan koulun lakkautukselle!

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista STOP Ortelan koulun lakkautukselle!.

Mummeli

#26 Hyvä Ortela!

12.05.2014 06:47

Ei kai nyt nykyisella "rakentamistaidolla" tehdä uusia hienoja yksiköitä ja kun nykyrakentamisen taso on mitä on, huippuna Kiasma - hieno ja heti vesivuotoja!

Hämeenlinna voisi profiloitua fiksuna kaupunkina eli ei heitetä hyvia asioita hukkaan, jos on hyvä, perinteikäs yksikkö, miksi lopetetaan?

Mennäänkö nyt malliin, jossa lapsista tulee vain numeroita eli suunta on, että määrä ratkaisee, ja laadusta ei kanneta riittavää huolta. Laatu on monessa asiassa heitetty roskiin ja vain rahalla on merkitystä.

Kysymykseni on päättäjille: MIKSI Ortelan koulua edes ajatellaan lakkautettavaksi, kun siihen ollaan tyytyväisiä ja rakennus on hyvä?
Minna

#27 Koulumatkat

12.05.2014 08:35

Haluaisin, että tässä mietittäsiin myös pienten lasten koulumatkoja: Katuman koulu lakkautettiin jo muutama vuosi sitten. Lapset kulkevat aika pitkän matkan kouluun jo nyt!

Ja kun Ortelan oppilaan asuvat samalla puolella Viipurintietä kuin koulunsakin sijaitsee. Jos he joutuvat Tuomelaan, on vilkasliikenteisen Viipurintien ylittäminen pakollista.

Hämeenlinna ei todellakaan ole tehnyt viimeaikaisia koulu/päiväkoti päätöksiä ja ehdotuksia lapsia ajatellen. Lapsen etu on pienempi yksikkö!!

Ortela on aivan ihana koulu: kaikki tuntevat toisensa, yhteishenki on jotain, mitä en ole koskaan ennen nähnyt, myös koko asuinalue on otettu mukaan (esim. Unisef-kävely) toimintaan.


Heini Kuula

#28 Salomäen Altti!

12.05.2014 11:25

Luin pitkähkön kirjoituksesi läpi moneen otteeseen, puoliääneen mutisin tässä tietokoneeni äärellä, mutten ymmärtänyt siitä juuri mitään. Aloin kaipaamaan tiivistelmää, sellaista noin kymmenen rivin mittaista, johon kirjoituksen ydinkohdat olisi kerätty. Monimutkaista poliitikkokieltä, jossa liian monen sanan takana sanotaan ei-niin-yhtään-mitään. Nimenomaan tämmöistä keskustelua ja kommentointia tämäKÄÄN asia ei kaipaa tai tarvitse. Suoraa, asiallista puhetta ja selkeitä kannanottoja, kiitos. En näe yhtään järjellistä perustetta sille, miksi Ortelan koulu pitäisi lakkauttaa. Erään tuttavani lausahdusta siteeraten "Huonompaan suuntaan ollaan menossa". Jos Ortelakin mennään lakkauttamaan. Mitäpä jos kysyttäisiin lapsilta? Heitähän tämä asia koskee. Kuinka moni olisi valmis lähtemään tutusta, turvallisesta Ortelasta, ja siirtymään homeiseen (haa, haa) Tuomelan kouluun? Muistan tuossa 2000-luvun puolivälin paikkeilla, kun siinä Tuomelan nurkilla persukorjattiin Hätilän päiväkoti. Lapset sijoiteltiin minne sattuu pitkin kyliä siksi aikaa, kun päiväkotia isolla rahalla korjattiin ja rempattiin. Olin kaulaani myöten siinä sotkussa, koska esikoiseni kävi kyseistä päiväkotia siihen maailman aikaan. Remontoituun, valoisaan Hätilän päiväkotiin päästiin palaamaan evakkoreisuulta keväällä 2005. Hetkeksi. Talo oli täysin kelvoton ja piloilla, remontoinnista huolimatta. Siellä se nyt lahoaa ja huojuu kevättuulessa, ja siihen hukatut rahat lensivät tuhkana tuuleen. Ja nyt sitten MITÄ. Remontoidaan ( ?? ) Tuomelan pilaantunut homekoulu :-D?? Hey ho, let`s go. Jos Ortelan oppilaat todellakin yritetään siirtää Tuomelaan, jos on olemassa riski että TOINENKIN lapseni joutuu homepelleilyyn osalliseksi, niin seuraa ikävyyksiä :-). Amen.
Pettynyt äiti

#29 Päätöntä menoa

12.05.2014 12:16

Olen todella tyrmistynyt ajatuksesta lakkauttaa Ortelan koulu, ja melkeinpä yhtä järkyttynyt olen hallinnon retoriikasta, jolla asiaa ajetaan. Puhutaan siitä, kuinka nyt ajetaan lapsen eikä hallinnon etua, on turvallista lähiympäristöä, sisäilmaongelmien poistoa ja kaiken kruununa laajaa visiota ja kokonaisvaltaista ajattelua. Mikään diibadaaba ei vaan mitenkään liity Ortelan kouluun. Kuten moneen kertaan on jo todettu, se on ainoita sisäilmaltaan terveitä kouluja, lapset viihtyvät siellä, se on selvästi lähempänä kuin tämä kaavailtu ihanainen Tuomelan koulun lähiympäristö jne. En ymmärrä, miksi tähän edes sotketaan mitään laaja-alaista visiointia, jokainen kuntalainen kyllä käsittää, että yksittäisen toimivan koulun lopettaminen on yksinkertaisesti typerää, liitelevät byrokraatit sitten ties missä laajoissa sfääreissään. Tulee väkisinkin mieleen ajatus, että Ortelan koulusta on jo ehkä pidempäänkin haluttu eroon, ja nyt löytyi hyvä sauma, kun kouluverkolle on jotain tehtävä mm. sisäilmaongelmien takia. Isosti selitetään kaikenlaista humaania diibadaabaa, ja lyhyesti ranskalaisella viivalla vain mainitaan Ortelan koulun lakkauttamisesta. Lakkauttamista ei puolla ei järki eikä tunne. Muutokset pitäisi perustella kohta kerrallaan tyhjentävästi eikä paeta laajojen visioiden tai kiireen taakse. Faktaa pöytään siis. Eikä lapsen edun ajatteleminen tunteellakaan ehkä pahitteeksi olisi...
Altti Salomäki

#30 Re: Salomäen Altti!

12.05.2014 13:20

#28: Heini Kuula - Salomäen Altti!

Heini, asiakokonaisuus on niin laaja, että sen tiivistäminen muutamaan lauseeseen on vaikeaa. Yritän silti. Pahoittelut vaikeaselkoisuudesta. Alla mielipiteeni 10 rivillä.

Jos koulurakennuksista luovutaan, se tehdään pakon edessä. Koulujen kunto on huono. Rakennukset on korjattava, tai ne leviävät käsiin kuten Nummen koululle kävi. Esimerkiksi Keskuskoulussa oli talvella vesiputken vuoto, koska putkien käyttöikä on ummessa. Vastaava vuoto opetuskerroksissa johtaisi koulun sulkemiseen ja koulunkäyntiin vuoroissa.

Remonttien ajaksi lapset on pakko sijoittaa toisaalle. Koska paikkaa nimeltä "toisaalle" ei ole olemassa, on uusia tiloja pakko ensin rakentaa Tuomelaan ja Nummelle, joihin niitä on mahdollista ylipäänsä saada. Remontteja on lykätty, koska 1. ne maksavat ja 2. ihmiset eivät pidä siitä että lapset joutuvat muualle kuten Hätilän päiväkotiesimerkkisikin osoittaa.

Valitettavasti sellaista vaihtoehtoa ei ole, jossa kaiken annetaan jatkua ennallaan ja rapistua käyttökelvottomiksi. Vähimmillään iso joukko kouluja remontoidaan ja lapset ovat töiden ajan evakossa. Jos Ortelan rakennus osoittautuu olevan sellaisessa kunnossa, että välittömiä korjauksia ei tarvita, kannatan ratkaisua jossa koulu säilyy. Remontti tulee silloinkin Ortelassa vastaan joidenkin vuosien kuluttua.

Altti Salomäki

#31

12.05.2014 13:24

Lautakunnan varapuheenjohtaja Helena Lehkonen on tuonut mielipiteensä esiin blogissaan http://www.helenansanoja.blogspot.fi/

Vieras

#32

12.05.2014 14:34

Niinhän se varmasti kannattaisi tehdä, että akuutit rakennus- ja peruskorjaustyöt alulle mahdollisimman nopeasti ja Ortelan koulun peruskorjaus seuraavaan erään. Käsittääkseni Ortelassa ei ole akuutin remontin tarvetta.
pelastetaan ortela

#33 Ortelan hyväksi

12.05.2014 16:14

http://www.hameensanomat.fi/uutiset/kanta-hame/260813-ota-kantaa-kouluverkkoesitykseen

Itse ratkaisisin asian ortelan hyväksi(vaikka ei tuolla vaihtoehtona ollutkaan mainittu Ortela kuin luopumisen yhteydessä!).
Ortela : )

#34 Re: Ortelan hyväksi

12.05.2014 16:53

#33: pelastetaan ortela - Ortelan hyväksi

Tarkennus; virkamiesten esittämä  ja siten myös Hämeen Sanomien kyselyn vaihtoehto 2. sisältää myös Ortelan peruskorjauksen.

sata vuotta eikä suotta

#35 sata vuotta eikä suotta

12.05.2014 18:42

Kuinka paljon kaupunki säästää mikäli lasten lähikoulut suljetaan ja lapsia joudutaan koulukuljetuksin kuljettamaan kouluille? Tuleeko siitä säästöä? En uskoisi senkään olevan aivan ilmaista kaupungille.
Aikaisemmin mainittiinkin jo lasten turvallisuudesta,kun lasten koulumatkat pitenevät,onko se lapsen etua?
Onko lapsen etu että päättäjät ajattelevat asioita vain hyvän mahdollisesti vapautuvan tontin sekä bisneksen kannalta?
EI.EI SE OLE,
Lapsen etu olisi saada jatkaa opiskelua Ortelan koulussa. Jossa opiskelu on mukavaa,laadukasta ja koulussa on hyvä olla.
Eikö se ole tärkeintä,lapsen hyvä olo?ilo opiskella? rauhallinen,lapsiystävällinen sijainti? Nämä kaikki toteuttaa Ortela,miksei sitä ajatella?
Tottakai myös Ortela tulee tarvitsemaan korjausta joskus,tottakai, eihän me ihmisetkään ikuisesti kunnossa pysytä ilman korjausta mutta jos vaihtoehdot on korjaus(kun sen aika tulee) tai kokonaan koulun lopetus niin ottakaa nyt hyvät päättäjät järki käteen ja ne euron kuvat pois silmistä ja ajatelkaa järjellä tämän toimivan kuolun suhteen.
Minna

#37 Re: Re: Salomäen Altti!

13.05.2014 06:43

#30: Altti Salomäki - Re: Salomäen Altti!

En huomannut missään mainintaa, että annetaan olla ja rapistua. Huomasiko joku muu? JOS nämäkin asiat olisi hoidettu ajoissa, ei Hämeenlinnalla olisi melkein kaikissa kouluissa sisäilmaongelmia. MUTTA kun kaupungilla on ollut kiireempi hoitaa muita asioita, esim moottoritien kattaminen, Verkatehtaan rakennelma, SCC... kaikki tämä on ajanut peruspalveluiden (koulut, terveydenhuolto...) ohi.

 

Ja on ihan turha sanoa, että ne varat tulevat eri budjetista: samoista verovaroista ne budjettirahat jaetaan. Joskus vain voisi miettiä, miten se jako tehdään ja mikä on oikeasti tärkeää.

Altti Salomäki

#38 Re: Re: Re: Salomäen Altti!

13.05.2014 07:16

#37: Minna - Re: Re: Salomäen Altti!

Nykyinen lautakunta aloitti viime vuonna ja se on ajanut tätä asiaa. Sitä miksi korjauksia ei aloitettu silloin kun olisi pitänyt, kannattaa kysyä sen ajan päättäjiltä. Ongelmaa ei tosin poista, vaikka sille nimettäisiin syypää takautuvasti.

Se, että korjauksia ei aloiteta heti kaikissa kouluissa tarkoittaa todellisuudessa sitä, että niiden annetaan rapistua. Tätä taustaa olen täällä yrittänyt avata. Saa minulle pahaa mieltänsäkin purkaa, mutta mielelläni puhuisin myös ratkaisuista siinä ohessa.


Vieras

#39

13.05.2014 11:02

PIENI YKSIKKÖ ON AINA TEHOKKAAMPI KUIN SUURI, VALLANKIN OPETUSASIOISSA.
Satu Nieminen
Adressin tekijä

#40

13.05.2014 18:39

http://www.hameensanomat.fi/uutiset/kanta-hame/260813-ota-kantaa-kouluverkkoesitykseen
Vielä on hieman aikaa käydä vaikuttamassa yllä olevaan kyselyyn,josko sitäkin kautta saataisiin Ortelan asiaa kuuluville. Täällä hyvin jo keskustelua aikaan saatu.
Ortelan puolesta

#41 Lakkauttamisen kannattaminen voi olla myös poliittinen itsemurha...

14.05.2014 04:52

Asiasta päättävien kannattaa myös huomioida, että Ortelassa ja muissa lakkautusuhan alla olevissa kouluissa on yhteensä muutama sata oppilasta joiden jokaisen lähipiiriin taas kuuluu useita äänioikeutettuja aikuisia - eli puhutaan jo tuhansista äänistä seuraavissa vaaleissa... ja nämä äänet suurella todennäköisyydellä eivät lakkautuksia kannattaneiden ehdokkaiden äänipottiin kilahda.
Jouni Simula

#42 Hyvä pointti #41

14.05.2014 08:12

Hyvä pointti #41. Käsittääkseni huomenna torstaina 15.5.2014 on kirjaston musiikkisalissa keskustelutilaisuus lasten ja nuorten lautakunnan vaikuttajaraadille.

Tätä asiaa valmistelevaan lasten ja nuorten lautakuntaan kuuluu 11 henkilöä. Kokoonpano on kaupungin sivulla:

http://www.hameenlinna.fi/Paatoksenteko-ja-talous/Lautakunnat/Lasten-ja-nuorten-lautakunta-/

Heidän sähköpostiosoitteensa ovat:

satu.aaltonen@hameenlinna.fi, irma.taavela@gmail.com, helena.lehkonen@gmail.com, kalle.virtanen64@gmail.com, altti@outlook.com, veera.oksanen@hotmail.com, petri.paju@lskl.fi, jukkapekka.hamalainen@hotmail.com, jukka.sorvari@gmail.com, mirka.soinikoski@gmail.com, kyllikyky@hotmail.com

Minä laitoin jo heille kaikille viestiä siitä, että keskustelu Ortelan koulusta käy vilkkaana mm. somessa. Laitoin mukaan linkit adressiin ja Facebookiin.

Laittakaa te muutkin omat muistutuksenne asiasta!

Me olemme heille viime vuonna äänemme antaneet, mutta kukaan ei varmasti osannut odottaa, että tällaiset pyrkimykset voivat nousta esille.
ORTELA

#43 näytetään mielipiteemme

14.05.2014 18:40

mielenilmaus maanantaina 19.5 klo 18 Hämeenlinnan torilla pienten koulujen puolesta,Ortela esille siellä siis!!
Antero Salonen

#44 Ortela on säilytettävä

15.05.2014 07:34

Haluaako kaupunki nyt oikeasti lasten parasta, jos päätyvät ratkaisuun joka ei ole lasten mielestä oikea. Monet ovat valinneet asuinpaikkansa lasten koulun mukaan, eli ostaneet asunnon esim. Ortelan kouluuntulo alueen mukaan. Valinta on ollut melko kallis, jos nyt kaupunki päättääkin lopettaa koulun ja siirtää oppilaat suureen kouluun johon lasta ei olla haluttu laittaa. Tämä päättäjien kannattaa huomata jos aikovat saada ääniä seuraavissa vaaleissa, jos äänestäjien muisti muuten on lyhyt, niin väärälle asuinalueelle sijoittaminen pitää kyllä muistin vireänä.
Katisten alueelle on tulossa uusia asuntoja, katuman koulu lakkautettiin ja oppilaat siirrettiin osittain Ortelaan. Jos nämä kaikki nyt siirretään Tuomelaan, niin ei mene aikaakaan kun Tuomela on täynnä ja kaivataan uusia tiloja. Siinä vaiheessa Ortelan koulun paikalla onkin jo kerrostaloja. Tosin koulun rakennukset ovat niin vanhoja, että luultavasti ovat museoviraston suojeluksessa?
Jos halutaan lapsille hyvää arkea, niin sitä Ortelan koulu tarjoaa: hyvä sisäilma, toimivat tilat, henkilökunnan hyvä yhteishenki joka heijastuu myös oppilaisiin, vireä toiminta Kutalan päiväkodin kanssa sekä miellyttävä rauhallinen ympäristö lapsille.

Vieras

#46

15.05.2014 21:11

Lähikoulujen ylläpitäminen olisi Hämeenlinnalle parasta mahdollista mainosta. Eiköhän kouluverkkouudistuksesta noussut kohu kerro selvästi, mihin suuntaan perheet (huom! ASIAKKAAT) haluavat kantakaupungin kouluverkkoa kehittää. Toivon todella, että kaupungin strategiassa mainitut alueellisuus ja asiakaslähtöisyys eivät ole pelkkiä korusanoja. Vastaavasti, lähikoulujen alasajo kerryttäisi kosolti negatiivista julkisuutta. En ymmärrä, mitä vaikeaa päätöksessä on, kun otetaan huomioon alueiden asukkaiden tahto ja tieteellinen näyttö kohtuullisen kokoisten lähikoulujen positiivisesta vaikutuksesta lapsen kasvulle ja kehitykselle. Olisi mukavaa myös nähdä koulujen asiakastyytyväisyyskyselyiden tulokset.
STOP

#47 Päättäjiä kiertueella

16.05.2014 06:40


Ismo Soukola kiertueella:

Lauantai 17.5.2014
klo 9.00-10.00 Lammi, S-Market
klo 10.30-11.30 Tuulos, Tuulonen
klo 12.00-13.00 Hauho, S-Market

Sunnuntai 18.5.2014
klo 12.30-13.30 Renko, Sale
klo 14.00-15.00 Iittala, S-Market

Loistava tilaisuus vaikuttaa päätöksentekoon!
Jouni Simula

#48 Unicef ja Hämeenlinnan kaupunki

16.05.2014 13:44

Vanhempainyhdistyksen laatima kannanotto on luettavissa täällä:

https://www.dropbox.com/s/h9jp4f092r682h3/Kannanotto_Ortelan_koulun_puolesta_OKVY_20140515.docx

Tässä on hienosti tuotu esille tuo Hämeenlinnan kaupungin saama Unicef-tunnustus, jonka varjolla ikään kuin koko tätä konseptia yritetään lanseerata. Tässä on ilmiselvästi räikeä ristiriita Unicefin periaatteiden kanssa.

Vieras

#49

16.05.2014 14:52

Jep! Hämeenlinnan saama Unicef-tunnustus on kyllä kaikkien aikojen vitsi, jos koulujen lakkautukset toteutuvat.

Vieras

#50

17.05.2014 08:53

Kyllä on ihme jos ei päättäjillä rupea jo järki juoksemaan ortelan säilyttämiseksi!!