Tornion ensihoito- ja sairaankuljetusten laatu on säilytettävä

Juha Buska
Vieras

/ #750 Re: Re: Re: Re: Re: Re: ei politiikkaa, kiitos !

15.02.2011 15:17

#741: Sakupanda - Re: Re: Re: Re: Re: ei politiikkaa, kiitos !

"Tulevasta lakimuutoksesta johtuvat muutokset kohdistuvat lähinnä ensihoidon valvontaan. Järjestämisvastuu säilynee edelleen kunnilla, SHP vaan sanelee säännöt sille. Tämä toki tarkentuu kunhan lakimuutos valmistuu."

 

"Sakupandalle" tiedoksi:

39 § Ensihoitopalvelun järjestäminen

Sairaanhoitopiirin kuntayhtymän on järjestettävä alueensa ensihoitopalvelu. Ensihoitopalvelu on suunniteltava ja toteutettava yhteistyössä päivystävien terveydenhuollon toimipisteiden kanssa siten, että nämä yhdessä muodostavat alueellisesti toiminnallisen kokonaisuuden.

Sairaanhoitopiirin kuntayhtymä voi järjestää ensihoitopalvelun alueellaan tai osassa sitä hoitamalla toiminnan itse, järjestämällä ensihoitopalvelun yhteistoiminnassa alueen pelastustoimen tai toisen sairaanhoitopiirin kuntayhtymän kanssa taikka hankkimalla palvelun muulta palvelun tuottajalta.

Sairaanhoitopiirin kuntayhtymä tekee ensihoidon palvelutasopäätöksen. Palvelutasopäätöksessä määritellään ensihoitopalvelun järjestämistapa, palvelun sisältö, ensihoitopalveluun osallistuvan henkilöstön koulutus, tavoitteet potilaan tavoittamisajasta ja muut alueen ensihoitopalvelun järjestämisen kannalta tarpeelliset seikat. Palvelutasopäätöksessä on määriteltävä ensihoitopalvelun sisältö siten, että palvelu on toteutettava tehokkaasti ja tarkoituksenmukaisesti ja siinä on otettava huomioon ensihoidon ruuhkatilanteet.

(Terveydenhuoltolaki 30.12.2010/1326)

 

"Sakupanda" totesi:

"Ps. Ambulansseja seuranneena ja asiasta ehkä jotain tietävänä, voisin sanoa ettei suuri osa uusista työntekijöistä ole mitään vasta valmistuneita räkänokkia, vaan ensihoidon pitkänlinjan ammattilaisia..."

"Ei ole mullakaan mitään listaa työntekijöiden kokemuksista, sanoin vain sen minkä olen nähnyt. Ne ketä olen nähnyt autoissa omaavat kyllä vankan kokemuksen. Kelpaavat kyllä töihin minne vaan, itse ainakin uskoisin henkeni heidän varaan tilanteesta riippumatta."

 

Pohdintaa:

Mielestäni nykyisin ensihoitoalalla on ajoittain havaittavissa terveen itsekriittisen nöyryyden puutetta joillakin ensihoitotyöntekijöillä. Joku voi jopa ajatella vuoden tai parin ensihoitotyön kokemuksella (jopa vain sijaisuuksia tehneenä) olevansa kaiken nähnyt ja kokenut, mitä ala vain voi antaa ja pyrkiä vaikka puoliväkisin esim. ensihoitopalvelun esimiesasemaan jos sellainen jollakin organisaatiolla sattuu olemaan tarjolla. Tietyn tyyppinen terve itsevarmuus alalla on kylläkin jopa suotavaa, mutta sitten kun "muutaman kovan keikan kokemuksella kuljetaan kylillä takki auki henkseleitä paukutellen", niin tämä ilmiö alkaa tuntumaan jopa vaaralliselta.

Toisaalta myös joissakin yksityisissä ensihoito-organisaatioissa ns. "isännät" (aiemmin jopa vailla terveydenhuoltoalan koulutusta) ovat muistaneet korostaa säännöllisesti kuinka pitkä kokemus heillä alalta onkaan. Valitettavasti useissa näistä tapauksista on ollut kuitenkin havaittavissa, että ensihoitotyön tiedot ja taidot ovat olleet heillä uransa ensimmäisen työpäivän tasolla.

Mielestäni ensihoitotyössä tulisi muistaa, että:

a) olemme terveydenhuoltoalan koulutuksen saaneita, emme "pikku-lääkäreitä".

b) arvostus ensihoitoalalla ansaitaan jos ansaitaan näyttöihin perustuen, sitä ei oteta.

c) ensihoitotyössä, kuten muussakin hoitotyössä on läpi työuran aina uutta opittavaa sekä tietojen ja taitojen ylläpitämiseen tarvitaan toistuvia ponnisteluita.

d) terve nöyryys (ei nöyristely) työn tekemisessä sekä omien rajojen ymmärtäminen ja myöntäminen kantaa pidemmälle ajoittain henkisestikin raskaassa ensihoitotyössä.

Henkilökohtaisesti itseäni häiritsee kovasti nykypäivän ensihoitotyön hoitotasoisen toiminnan kriteerien romahdusmainen lasku verrattuna siihen minkälaista näyttöä aiemmin on vaadittu ainakin ns. "sivistyneissä" ensihoitojärjestelmissä. Nykyään näyttää useinkin riittävän pelkän "teoriatentin oikeiden vastausten arvailu" ja sen perusteella myönnetään noviiseille jos minkäkinlaista toimintalisenssiä. Tämä on mielestäni vaarallista ja vastuutonta toimintaa toimintalupia / -velvoitteita myöntäviltä tahoilta.

Ensihoitopalveluissa toimii edelleen varsin kirjavan koulutustaustan omaavia työntekijöitä ja varsinaisesti ensihoitotyöhön jonkinlaisia valmiuksia antava koulutus tällä hetkellä on ensihoitaja AMK-koulutus. Tämäkään koulutus ei suoraan mahdollista "toimintalisenssiä" ensihoidon hoitotasolle. Itse olen ensihoitotyössä määräajoin toistuvasti suoritettavien käytännön näyttöjen ehdoton kannattaja ja mielestäni Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueellekin on saatava kattava testausjärjestelmä.