Vastustamme Valviran aikeita puuttua kilpirauhasongelmien hoitoon

CaMi

/ #63 Huomioikaa potilaat!

29.05.2013 06:07

Minua, kuten lukemattomia muitakin, on hoidettu vuosikausia tuloksettomasti psyykelääkkeillä. Näitä määrätään ilman mitään tutkimuksia, lähes oireeseen kuin oireeseen, ja voivat aiheuttaa todella pahoja haittavaikutuksia. (Se on asia mitä Valviran pitäisi tutkia ja antaa hoito-ohjeistus.) Lääkärit olivat jo linjanneet minut hoitokelvottomaksi, kunnes vika ja apu löytyikin kilpirauhasesta. Thyroxin-hoito pelasti sekä työkykyni ja kokonaisuudessaan elämäni, mutta se ei enää vuosien väärän hoidon vuoksi riittänyt palauttamaan tilannetta täysin normaaliksi. Apu löytyi liotyroniinista. Nyt elän ensimmäistä kertaa vuosiin normaalia tervettä elämää. Tämän todistaa koko hoitohistoriani, sekä myös läheiset ja työnantajataho. Olen vihdoin taas oma terve itseni.

Tarinani ei ole kilpirauhaspotilaille edes harvinainen, valitettavasti. Toivon että asiasta päättävä taho ottaa huomioon myös potilaiden sekä näitä lääkkeitä määräävien lääkärien kertomukset, ei vain endokrinologien lausuntoja, joiden näkemys ja hoitokeinot ovat valitettavan yksipuolisia. Asiasta tarvitaan edelleen uutta tutkimustietoa jotta potilaita voidaan jatkossa hoitaa oikein, eikä niinkuin "ennenkin on tehty". Kannattaa tutustua myös siihen, monenko endokrinologin potilas voi väittää saaneensa avun ko. lääkäriltä ja poistuu vastaanotolta tyytyväisenä ja apua saaneena, ja kuinka suuri osa joutuu etsimään apua lisää muualta kuin näiltä "erikoislääkäreiltä".

Näiden viranomaistahojen tehtävä on nimenomaan parantaa potilasturvallisuutta ja antaa toimivia hoitolinjauksia, ei huonontaa potilaiden asemaa. Osa kilpirauhaspotilaista on jo vähintäänkin epätoivoisessa tilanteessa, tämä päätös tulisi huonontamaan tilannetta entisestään. Nyt jo pelkkää diagnoosia joutuu odottamaan luvattoman kauan, avun saamista vielä kauemmin. Päätös tulisi ajamaan potilaita hakemaan apua ja lääkitystä rajojen ulkopuolelta, eikä viranomaist voi väittää että se parantaisi potilasturvaa millään tavalla.