Mielenilmaus 4.6.2013 lainmukaisen lastensuojelun puolesta

adressin tekijät

/ #1 ..jatkuu

30.05.2013 07:07

Suomessa on yli 17.000 lasta sijoitettuna kodin ulkopuolelle. Näistä lapsista iso osa voisi asua kotona avohuollon riittävillä tukitoimilla, jos valtio ei tukisi taloudellisesti kodin ulkopuolelle tehtyä sijoituksia ja jos viranomaisia velvoitettaisiin noudattamaan lastensuojelulakia.
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/32
Olemme keränneet alla olevaan listaan yleisimmät ja haitallisimmat rikkomukset ja virheet, joita lastensuojeluviranomaiset tekevät säännöllisesti, eri puolella Suomea. Näihin puuttumalla työn laatu olisi aivan toista tasoa; ja siihenhän lastensuojelulaillakin pyritään. Käytännössä lakia ei noudateta. Me emme tiedä mitään muuta ammattiryhmää, joka voi tehdä näin paljon virheitä olematta niistä mitenkään vastuussa!. Meitä vanhempia on tuhansia, jotka koemme tulleemme vahingoitetuiksi juuri alla olevien työtapojen vuoksi. Puhumattakaan lapsistamme. Emme ole edes yksityiskohtaisesti lähteneet ruotimaan kaikkea, mitä olemme saaneet kokea. Pyrkimyksemme on ollut pysyä asiassa, rehellisesti.
Lisäksi vielä sellainen huomio, että meitä vanhempia on nyt riittävästi haukuttu ja syytetty lastensuojelun tilasta sekä etsimällä etsitty perheistä vikoja. Moni meistä on hyvin haavoitettuja saamastamme arvostelusta, mustamaalaamisesta, epäilyistä ja tuomitsemisesta. Osa on loppuelämäkseen saanut huonon vanhemman leiman. Perheitämme on rikottu ja monet lapset ovat saaneet elinikäiset vauriot. Silti joidenkin ulkopuolisten mielestä saatamme olla kohtuuttomia, julmia ja epäoikeudenmukaisia hyvää tarkoittavia viranomaisia kohtaan. Viranomaiset itse sanovat, että ”katkerat vanhemmat kertovat julkisuudessa näitä asioita”, Toiset ajattelevat yhä, että viranomaiset eivät voi rikkoa lakia, koska ”sehän on väärin!”. Niin mekin luulimme. Monet meistä on kääntynyt oikeuslaitoksen puoleen, vain huomataksemme, ettemme sieltäkään tule saamaan oikeutta emmekä tule kuulluksi. Viranomainen on aina oikeassa.
Jossain mielessä olemme nyt samassa veneessä; yhtä käsittämättömältä kuin meidän kokemuksemme voi tuntua niistä, jotka eivät ole olleet työn kohteena, on tuntunut meistä itsestämme lukea viranomaisten tekemiä kirjoituksia meidän elämästämme ja vanhemmuudestamme. Ero on ehkä se, että alla olevat asiat me pystymme näyttämään toteen, kun taas viranomaisten ei edes tarvitse vaivautua moista yrittämään! Emmekä me pysty vahingoittamaan heitä siten kuin he ovat meitä vahingoittaneet.
Tämä adressi on yksipuolinen näkemys lastensuojelutyöstä. Se on meidän vanhempien kokemus siitä, miten työtä tehdään Suomessa ja miltä tuntuu olla lastensuojelun asiakkaana. Se on meidän avoin ihmettely, miksi tällaista työtä tuetaan verorahoin, kun halvemmaksi tulisi perinteinen kotipalvelu ja kodinhoitajat. Meillä on myös kehitysehdotuksia, jos tulisimme kuulluksi. Meillä on oikeus vaatia ihmisarvoista kohtelua. Tämä on meidän hätähuuto ihmisoikeuksien puolesta. Useimpien kohdalla useampi alle kirjattu kohta on toteutunut. Lista ei ole edes kaikenkattava.
Emme myöskään väitä, etteikö maassamme olisi yhtään rehellistä & ammattitaitoista lastensuojeluviranomaista tai hyvää laitosta, tai etteikö huostaanotoille olisi koskaan tarvetta. Me olemme se joukko vanhempia, joiden kohdalle ei ole sellaisia sattunut. Ja mielestämme meitä on liian iso joukko, jotta voitaisiin puhua ”yksittäisistä tapauksista”, joihin kukaan ei voi puuttua (viitaten maamme päättäjien kommentteihin, kun olemme ottaneet yhteyttä).