Vastustamme Valviran aikeita puuttua kilpirauhasongelmien hoitoon


Vieras

/ #139 2013 Kollegiaalisuuden teemavuosi

09.06.2013 17:34

Tänä vuonna Lääkäriliitossa vietetään kollegiaalisuuden teemavuotta, jonka aikana on tarkoitus nostaa esiin kollegiaalisuuden merkitystä lääkärin työssä, pohtia tämän päivän kollegiaalisuutta sekä miettiä, miten kollegiaalisuutta voidaan edistää.

Vuoden Kollega -kilpailu on jo käynnistetty. Palkintoja jaetaan yhteensä viisi. Jokaiselta Suomen viideltä erityisvastuualueelta valitaan yksi palkittava, joka työskentelee maantieteellisesti tällä alueella.

Kollegiaalisuusohje opastaa lääkäreitä käyttäytymään kollegiaalisesti työhön liittyvissä ja muissa keskinäisissä suhteissaan.

Suomen Lääkäriliiton kollegiaalisuusohjeiden tarkoituksena on yllä pitää yllä arvonmukaista henkeä ja hyvää toveruutta maan lääkärikunnan keskuudessa. Ohjeet opastavat lääkäreitä käyttäytymään kollegiaalisesti työhön liittyvissä ja muissa keskinäisissä suhteissaan. Ohjeiden tarkoituksena ei ole suojella lääkäriä puutteellisen ammattitaidon, virheellisen menettelyn tai väärinkäytöksien selvittämiseltä ja seurauksilta.
I
Lääkärin on käyttäydyttävä kollegoitaan kohtaan suvaitsevasti ja osoittaen hyvää tahtoa. Erimielisyydet voidaan yleensä sopia perehtymällä toisen näkökohtiin. Jos ammattiasioissa syntyy ristiriita, lääkärin tulee pyrkiä selvittämään erimielisyys suoraan kollegansa kanssa.
II
Lääkäri ei saa loukata muita ammattikuntansa ryhmiä ja niiden oikeuksia.
III
Lääkärin tulee toimillaan, ratkaisuillaan ja esimerkillään ylläpitää ja edistää ammattietiikkaa ja kollegiaalisuutta. Erityisesti esimiehenä ja opettajana hänen on kiinnitettävä huomiota lääkärin etiikkaan ja kollegiaaliseen käytökseen. Tämä ei saa estää häntä valvomasta alaistensa ja oppilaidensa toimintaa eikä tutkimasta sattuneita virheitä tai rikkomuksia tai ryhtymästä toimenpiteisiin niiden johdosta.

Eivät ole tainneet Esa Soppi ja Jyrki Lähde kuullakaan koskaan kollegisuudesta, kun eivät myöskään käänteisestä T3 sairaudesta, että ovat kaverukset niin pihalla.