Vastustamme Valviran aikeita puuttua kilpirauhasongelmien hoitoon


Vieras

/ #174

13.06.2013 19:00

Ei tästä nyt ihan sellaista kuvaa välity, että mitään oltaisiin kieltämässä. Endokrinologiyhdistyksen kanta T3-monoterapiaan on kielteinen, se on selvä, mutta ne, joilla on T3-yhdistelmähoito joko synteettisenä tai eläinperäisenä, voivat saada sitä jatkossakin myös muilta, kuin endokrinologeilta.

Yhdistys toteaa yhdistelmähoitoa voitavan kokeilla sellaisilla potilailla, joilla hypotyreoosidiagnoosi on varma ja joilla oikein annostelusta T4-hoidosta huolimatta vointi ei korjaannu. ---

Emme voi Fimeassa tehdä rajoituksia yksittäisten lääkärien oikeuksiin kilpirauhaslääkkeiden määräämiseen. Erityislupahakemuksissa tarkistamme lailliset perusteet kyseiselle määräykselle ja erityislupaan kuuluu liittää selvitys niistä erityisistä sairaanhoidollisista syistä, joiden perusteella kyseiseen hoitoratkaisuun on päädytty. Tarvittaessa pyydämme lisäselvityksiä, selvittää Fimean lääketurva- ja informaatioyksikön päällikkö Leo Niskanen. Niskanen korostaa, että erityislupavalmisteella ei ole myyntiluvan edellyttämiä velvoitteita ja siksi näitä lääkkeitä määrätessään lääkäri ottaa huomattavan vastuun.
– Varsinainen lääkärien toiminnan valvominen kuuluu juuri Valviralle. Endokrinologiyhdistyksen kannanotto yhdistelmähoidon rajaamisesta vain tietyn erikoisalan lääkäreille on ohjaava suositus, mutta ei määräämisehto, korostaa Niskanen.
Niskasen mukaan Fimea haluaa pitää eri lääkehoidon vaihtoehdot suomalaisten lääkäreiden hallinnassa, sillä täyskielto johtaisi vain hallitsemattomaan nettikauppaan ja lääkkeiden hakemiseen ulkomailta. ----

– On myös hyvä muistaa, että meillä on joukko potilaita, joita on voitu yhdistelmälääkityksellä auttaa. Keskusteluyhteys potilaisiin on tärkeä pitää avoimena, koska potilailla on oikeus tulla kuulluiksi, painottaa Niskanen.