IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ

Kokoomuslainen
Vieras

/ #551 Re: IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ

06.04.2011 09:15

#548: Ulla-Maija Heikkonen - IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ

Aivan oikein. Paperiteollisuuden " taistelussa" jäi jäljelle  vain "savuavia raunioita".  Paperiteollisuus ajoi alas useita paperitehtaita pysyvästi ja siirsi toimintojansa ulkomaille. Seuraukset kaikki tiedämme, työttömyyttä. Yksi suurimmista syistä tällaiseen toimintaan on energian kallistuminen monista eri syistä. Paperiteollisuus käyttää turvetta omissa kattiloissaan.

Samalla tavalla on uhkia muillakin teollisuuden aloilla. Halvemman energian perässä monet yritykset siirtävät toimintojansa maailmalle. Siinä on kärsijänä vain yksi osapuoli, Suomi. Yhtenä ratkaisukeinona on käyttää kotimaisia energialähteitämme. Silloin energian hintaan ei vaikuta maailman kriisit ym. tekijät. Voimme itse vaikuttaa energian hintaan ja siihen pysyykö teollisuus Suomessa ja työllisyyden kautta pitää kansantalouttamme yllä. Tässä paletissa turve Suomen suurimpana energialähteenä on erittäin merkittävässä osassa.

Näin vaalien alla huomaa kansanedustajaehdokkaiden omissa mielipiteissä sen, kuinka tärkeänä lähes kaikki ehdokkaat pitävät turve-energian tarpeellisuutta. Hyvä näin.  Mukana on tietysti joitain "sora-ääniä", mutta ne tulevat pääasiassa sellaisilta ehdokkailta, joilla ei ole edes teoriassa mahdollisuutta tulla valituiksi eduskuntaan.

Turvetuotannon päästöt, myös vesistöön kohdistuvat, ovat marginaalisen pienet verrattuna kokonaisuuteen. Ne ovat vain muutamia prosenttiyksiköitä ja tekniikka kehittyy koko ajan. Moninkertaiset päästöt turvetuotantoon verrattuna tulevat esim. maa- ja metsätaloudesta.