Inarijarvi sailytettava eramaisena

Inarijärven kaavoitushankkeita seurannut
Vieras

/ #51

08.04.2011 08:40

"Nyrkki on otettava taskusta" kärjistää, mutta on oikeassa siinä, että säännöstely on muuttanut Inarijärven ekosysteemejä. Siikasaaliit ovat lähes puolittuneet entisestä ajasta, mutta punalihaisten petokalojen tuotto taas melkein tuplaantunut, johtuen tietenkin istutuksista ja muikun tuomasta ravintotilanteen paranemisesta. Toki muikkukin on Inarilla tulokaslaji.
Eivät Inarijärven alkuperäiset "lohikalat" ole kuolleet sukupuuttoon, vaan esimerkiksi Juutuajoessa kuteva alkuperäinen taimen voi hyvin ja järveltä on kai tutkittu useita muitakin alkuperäisiä taimenkantoja. Inarijärvi on Suomen oloissa todellinen virkistyskalastajan paratiisi.
Mitä Saariselän saostusaltaaseen tulee, Inarijärven vesi on juotavaa, paitsi aivan kylien venesatamien äärellä ja isojen jokien suilla. Niihinhän tulee kairoilta eloperäistä tavaraa, joka ei aina taida sopia nykyihmisen vatsalle. Ei auta kieltää, etteikö näistä kylien rantojen ja jokisuiden vesistä löytyisi ihmisenkin päästöjä, mutta varsin hyvin on ainakin taajamien jätepudistukset järjestetty. Inarijärven lievää rehevöitymistä on noista eri syistä lähinnä läntisellä osalla eli juuri siellä minne lomakaupunkeja haluttaisiin kaavoittaa, todettu.
Inarijärvi on säännöstelystä huolimatta Suomen, Euroopan ja maailmankin mitassa edelleen arvokas luonnonkohde, jonka arvoa ei pidä laskea lyhytnäköisellä toiminnalla. Olen "Nyrkki on otettava taskusta" nimimerkin kanssa täysin samaa mieltä siitä, että olemassa olevien kylien yhteyteen eli palvelujen äärelle voidaan vielä matkailupalveluja ja loma-asuntoja rakentaa.