Oikeus itsensä tai lapsensa hoitamiseen säilyttävä.

Jarkko Lakkisto
Espoo

/ #25 Re: % :ja - ajatuksia...

15.10.2013 10:44

#4: Usko on kirjaimellisesti USKON asia, vaihtoehto kirjaimellisesti sitä itseään. - % :ja - ajatuksia...

Väitteesi että: "lääkkeistä n. 40% (ellei ollut peräti 60%) on placeboa." ei yksinkertaisesti ole totta. Epätosi väitteesi johtaa täysin virheelliseen päätelmään lääkityksestä ja lääkäreistä.

Se että tämänkaltaisia väitteitä levittävillä on pääsääntöisesti heikot tiedot biologiasta ja farmasiasta ja ylipäätään luonnontieteistä tekee haastavaksi vuoropuhelun heidän kanssaan.

Esimerkiksi placebo / nosebo efekti on täysin alkeellisesti ymmärretty. Em. efekti ei liity pelkästään lääkkeisiin vaan myös uskomuksiin tai mihin tahansa. Se ei välttämättä ole reaalinen vaan esimerkiksi mustan kissa ohikulkemisen ajateltu onnettomuus herkkyys joka torjutaan sylkemällä kolme kertaa olan yli.

Lääkkeet eivät ole uskomusten ja riittien apuvälineitä vaan niillä on mitattava vaikutus kussakin ihmisessä. Koska ihmiset ovat monin tavoin erillaisia ei vaikutus voi olla samalla annoksella täsmälleen sama johtuen monesta seikasta. Kunkin ihmisyksilön kokonaisuus on uniikki ja se vaikuttaa lääkkeen farmakodynamiikkaan ja -kinetiikkaan.