IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ

H. Heinonen

/ #779 Ulkomailta tuotavan energian osuus kasvaa hälyttävästi

29.08.2011 12:02

 

 

Vuonna 2010 Suomen energiatuotteiden tuonti kasvoi peräti 18,6 % verrattaessa vuotta aiempaan eli vuoteen 2009. Tämä käy selville Tullihallituksen virallisista tilastoista. Alkuvuotena 2011 trendi on ollut hyvin samansuuntainen eli kasvussa.

Tämä on siinä mielessä hälyttävää, että tulemme entistä riippuvaisemmiksi ulkomailta tuotavasta energiasta. Ei liene kenenkään Suomen taloutta ajattelevan intresseissä kasvattaa tuota lukua. Lukema pitäisi saada päinvastoin vähenemään. Kotimaisten polttoaineiden käytön tuntuvalla lisäämisellä tuo suunta saadaan kääntymään ns. "kotiinpäin".

Tarvitaan lisää turve- ja puuenergiaa. Vesivoimaa ollaan hiukan lisäämässä koska voimayhtiöt uusivat vanhoja turbiineitaan, joiden hyötysuhde on paljon huonompi kuin nykyisten vastaavien uusien. Suursähkön tuotannon osalta helpotusta tuovat valmistuva ydinvoimala ja jo näköpiirissä oleva seuraava ydinvoimalaitos. Tuulivoima ja muut "näpertelyratkaisut" yhdessä tuovat hyvin marginaalisen lisän, mutta "rikkana rokassa" nekin ovat tervetulleita mukaan.

Suunta Suomessa on oikea. Kaikenlaista kotimaassa tuotettavaa energiaa on lisättävä ja runsaasti.