IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ

Pekka Niemelä
Vieras

/ #785

30.08.2011 09:22

Arvoisa Martti Peltola. Kirjoitin seuraavanlaisesti kommentissani.

"Hyvää on myös se, että raha ei valu ulkomaille kuten tapahtuu Peltolan mallissa"

Jos hyvä ystävä muistat itse kirjoittamiasi yleisönosastokirjoituksia Vaasan Vaskiluodon voimalayksikön kaasutuslaitoksen polttoainevalinnoista, niin tiedät varsin hyvin mihin viittaan. Hankkeessa on tarkoitus korvata ulkomaista kivihiiltä kotimaisilla vaihtoehdoilla. Tätähän sinä vastustit jyrkästi. Ihmettelyä herätti  silloin keskusteluissa se, että ulkomainen energia ajaisi ohi kotimaisuuden. Siitähän lähti liikkeelle ilmaisu "Peltolan malli" joka lyhyesti tarkoittaa että ulkomainen energia, tässä tapauksessa vaikkapa kivihiili, ajaa valinnoissa kotimaisen energian edelle.

Vaskiluodon Voima teki lopullisen päätöksen kaasutuslaitoksen rakentamisesta keväällä 2011 ja viime kesänä yhtiö tilasi Metsolta maailman suurimman laitoksen lajissaan. Tällä konseptilla pystytään korvaamaan kivihiiltä kotimaisilla vaihtoehdoilla 25-40 prosenttia.

Näithän kivihiilessä hyvää myös kirjoituksessasi tällä palstalla mainitessasi kuinka kivihiili ei saastuta meidän vesistöjä. No sitä se ei tee paitsi ilman kautta laskeumana. Kivihiilen saastuttavuus on aivan valtavan suuri kun laskennassa otetaan huomioon koko kivihiilen polttoaineketju louhinnasta maapallon toisella laidalla siihen saakka kun se päästöinä tulee ulos vaikkapa juuri Vaasan Vaskiluodon voimalan piipusta. Olisi mukava tietää näkökantasi kivihiileen tarkemmin, Mitä kaikkia hyviä puolia löydät lisää kivihiilestä ja sen käytöstä voimalaitospolttoaineena?

Hyvää päivän jatkoa

Pekka Niemelä