IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ

Hannu Heinonen

/ #787 Maanalaiset kivihiilipalot

30.08.2011 10:54

Tuon oman näkemykseni keskusteluun kivihiilestä. Tiesittekö lukijat että joka vuosi Kiinassa 20 miljoonaa tonnia kivihiiltä palaa maan alla,ja päästää ilmoille noin 100 miljoonaa tonnia kasvihuonekaasupäästöjä. Jos verrataan tuota lukua Suomen päästöihin, niin tuo määrä vastaa suuruudeltaan Suomen vuosittaisia kasvihuonekaasujen päästöjä. Suomen kavihuonekaasupäästöt ovat noin 70-80 miljoonan hiilidoksiditonnin välillä.

Tämä ei missään nimessä ole ainoastaan Kiinan ongelma, vaan vastaavanlaisia paloja kytee jatkuvasti Australiassa, Indonesiassa, Intiassa ja Yhdysvalloissa. Paloja on lähes mahdoton sammuttaa. Kiinassa on alueita, joissa palo maan alla on edennyt yli 50 vuotta ja etenee edelleen.

Kivihiili ja sen käyttö on eräs maapallon pahimpia saastuttajia. Hienoja esimerkkejä kivihiilen käytön vähentämisestä Suomessa löytyy monia. Mielestäni tuo Vaasan kaasutuslaitos on hyvä esimerkki siirtymisestä pois kivihiilen käytöstä. Helsingin Energian toivon seuraavan mukana. Heillä on meneillään samansuuntainen hanke, jossa yhtenä vaihtoehtona on juuri kotimaisen energian kaasutus.

Kotimainen energia "selättää" mielestäni aina ulkomailta tuotavan energian.