Nuuskan myynti lailliseksi Suomessa!

Mauno Aatos
Espoo

/ #178

20.12.2008 18:09

"Rehellisen" ministerimme kokoama työryhmä, joka ehdottaa nuuskan kieltämistä kokonaan:


Tutkija Satu Helakorpi - Kansanterveyslaitos
Tutkintapäällikkö Esko Hirvonen - Tullihallitus
Asiamies Asta Mörsky - [b]Tupakkateollisuusliitto ry[/b]
Toimitusjohtaja Kari Heikkilä - [b]Altadis Finland Oy[/b]
Toimitusjohtaja Janne Mansukoski - [b]British American Tobacco Nordic Oy[/b]
Yhteiskuntasuhde- ja viestintäjohtaja [b]Lauri Mäkinen British American Tobacco Nordic Oy[/b]
Johtaja Perttu Ratilainen - [b]Philip Morris Finland Oy[/b]
Toimitusjohtaja Timo Lappi - Mara ry
Johtaja Hans Ahlström - Suomen Varustamot ry

Ryhmän yhdeksästä jäsenestä peräti viisi, siis 5/9 edustavat tupakkayhtiöiden johtoa. Jokainen voi vaikka itse googlata yhtiöiden nimet ja huomaatte sen varsin selvästi.

Lainaus wikipedian artikkelista nuuska:

"Nuuskaamisen yhteyttä syöpään, erityisesti suusyöpiin, on tutkittu. On kuitenkin tärkeää huomata, että USA:ssa tehtyjen tutkimusten tulokset eivät ole välttämättä kelvollisia tarkasteltaessa ruotsalaisen nuuskan käyttöä, koska ruotsalainen nuuska on valmistusmenetelmiltään, koostumukseltaan ja käyttötavoiltaan erilaista kuin sen amerikkalainen vastine. Nykykäsityksen mukaan nuuska kyllä saattaa altistaa joillekin syöville, mutta ei kuitenkaan samassa määrin kuin tupakointi.

Ruotsalaisen nuuskan käytön altistavia vaikutuksia suu-, keuhko- ja haimasyöpiin tutkittiin laajassa tutkimuksessa, jossa 279 897:n ruotsalaisen rakennustyöntekijän nuuskankäyttöä seurattiin 25 vuoden ajan. Tutkimuksessa nuuskan käytön ja suu- tai keuhkosyövän välillä ei löydetty yhteyttä. Tämän tutkimuksen valossa nuuskan käyttö lisää haimasyövän riskiä, mutta riski on silti pienempi kuin tupakoitsijoilla. Ruotsissa, jossa nuuskaaminen on huomattavan yleistä etenkin miesten keskuudessa, suu- ja huulisyövän ilmaantuvuus on pienimpiä koko Pohjois-Euroopassa. [b]WHO:n mukaan ruotsalaisilla miehillä esiintyy vähiten keuhkosyöpää Euroopassa, osaksi pienen tupakoimisasteen vuoksi.[/b]"

Nuuskan käyttäminen on siis terveydelle sekä vähemmän haitallisempaa, sekä sen saatavuus nimenomaan vähentää tupakointia kansalaisten keskuudessa. En siis yhtään ihmettele, miksi ministeri Paula Risikon keräämän työryhmän tupakkayhtiöiden jäsenet haluavat kieltää moisen tuotteen käytön. Tupakkayhtiöiden johtajat ajattelevat omaa taskuaan, ei meidän terveyttä. Kieltämällä ja vaikeuttamalla nuuskan saantia pyritään saamaan kilpailija pois markkinoilta.

Tietenkin osa nuuskan käyttäjistä tulisi nikotiiniriippuvuutensa vuoksi vaihtamaan nuuskan käyttönsä tupakan poltteluun, mikä tietäisi taas lisää asiakkaita tupakkayhtyiöille.

Tietenkään nuuskan kieltäminen ei tule poistamaan sen saatavuutta Suomen kaltaisessa maassa, jossa sen käyttäjäryhmä ei ole pieni. Tullilaitoksella ei todellakaan tule riitämään resurssit salakuljetuksen vartiontiin ja rikolliset yhteisöt, kuten mafia tulevat hyötymään kieltolaista.

Allekirjoittakaa adressi ja edistäkää Suomen kansanterveyttä tuomalla nikotiiniriippuvaisille vähemmän haitallisempi vaihtoehto ja ajakaa tuppayhtiöt - se oikea maan syöpä alas!