Nuuskan myynti lailliseksi Suomessa!

Ville Huovinen
Vähäkyrö

/ #184 Että sellasta.

18.01.2009 15:00

Nuuskan muodossa nautittu tupakka on huomattavasti vähemmän haitallista terveydelle kuin tupakan polttaminen, osoittavat Ruotsissa ja Australiassa tehdyt tutkimukset. Keuhkosyöpää ja suun alueen syöpää nuuskaajilla on lähes yhtä vähän kuin tupakoimattomilla. Sen sijaan haimasyöpää nuuskaajilla oli noin kaksi kertaa useammin kuin tupakoimattomilla, joten ongelmatonta syövän kannalta nuuskan käyttö ei ole.

Kokonaan tupakasta luopuneilla entisillä tupakoitsijoilla ja nuuskaan siirtyneillä tupakoitsijoilla ei ollut eroa odotettavissa olevassa eliniässä, todettiin australialaistutkimuksessa. Jos tupakoitsijat siirtyisivät suurin joukoin nuuskan käyttäjiksi, saavutettaisiin kansanterveydellisiä etuja, arvioivat Queenslandin yliopiston tutkijat.

Nuuskan sallimisesta olisi siten enemmän hyötyä kuin haittaa, olettaen että nuuskan käytön vapauttaminen lisäisi tupakoitsijoiden siirtymistä nuuskaan kuin aiemmin tupakoimattomien nuuskan käyttöä. Nuuska on kielletty EU:ssa Ruotsia lukuunottamatta ja myös Australiassa se on nykyisin kiellettyä.

Ruotsissa Karoliinisessa instituutissa selvitettiin 280 000 ruotsalaisen rakennustyöläisen tupakan käyttöä vuosina 1978-1992. Heidän sairastumistaan eri syöpiin seurattiin vuoteen 2004 asti. Ruotsissa savukkeiden polttaminen on vähentynyt erityisesti miehillä dramaattisesti ja syynä on siirtyminen nuuskan käyttöön.

Suusyövän riski oli tupakoitsijoilla yli kaksinkertainen nuuskan käyttäjiin ja tupakoimattomiin verrattuna. Keuhkosyöpään tupakoitsijat sairastuivat kymmenkertaisesti tupakoimattomiin verrattuna. Nuuskan käyttäjillä keuhkosyövän riski oli hieman alempi kuin kokonaan tupakoimattomilla.