SUOMELLE OIKEUS PÄÄTTÄÄ ITSENÄISESTI SUSIKANNASTA

Marko Lind
Adressin tekijä

/ #55

19.01.2007 20:27

(Alla oleva teksti lainattu)
VAROITUS

Käyttäytymistiede ennakoi suden hyökkäyksiä

Arat erämaan sudet - ja ne muut

Ympäristötieteen emeritusprofessori Valerius Geist Kanadan Calgaryn yliopistosta, jonka kanssa olen kirjeenvaihdossa, on omistanut elämänsä suurten nisäkkäiden käyttäytymisen tutkimiseen. Hän piti susia vaarattomina koska hänen pohjois-Kanadan erämaissa tapaamansa sudet pakenivat hänen hajuaankin. Eläkepäivinään Vancouverin saarella hän on tutustunut toisentyppisiin susiin - niitä ilmestyi vuonna 1999 läheisestä luonnonpuistosta jossa ne olivat syöneet riistaeläimet loppuun. Eräs lauma haastoi häntä ja uhkasi hänen vaimoaan kotitalon porstualla. Ne ammuttiin. Toinen lauma asettui leirintäalueen ympäristöön. Viikkojen ajan ne lähestyivät ihmisä, nuuhkivat ja nuolivat niitä, hyökkäilivät empien. Eräänä yönä ne hyökkäsivät nukkuvan telttailijan kimppuun. Muut leirintäalueen asukkaat pelastivat miehen jonka haavat vaativat 50 tikkiä. 8.11.2005 sudet tappoivat 22-vuotiaan opiskelijan pohjois-Kanadassa. Vastasataneesta lumesta näki, että hän oli ollut yksin neljän suden lähestyessä takaa ja, että hän oli noussut pystyyn kolme kertaa ennenkuin hän jäi makaamaan. Muutamia päivä aikaisemmin hän oli haltioituneena kertonut miten lähelle hän pääsi kuvaamaan susia. Onnellisesti päättyneitä hyökkäyksiä on ollut useita.

Suden totuttautumisen vaiheet

Professori Geist löysi näisen susien käyttäytymisestä lainalaisuuksia jotka historiakin vahvistaa oikeiksi.

Hän kuvaa suden touttautumisprosessin vaiheita: 1. Saaliseläinten väheneminen. 2. Sudet etsivät muuta ruokaa ihmisasutuksen läheltä. 3. Jos susia ei metsästetä tehokkaasti ne alkavat totuttautua ja tulevat yhä rohkeammiksi. 4. Sudet testaavat ja tappavat karjaa, testit näkyvät purtuina häntinä ja korvina. 5. Sudet siirtyvät saalistamaan kotieläimiä ja karjaa, varsinkin koiria, huolimatta omistajan väliintulosta josta ne tuskin välittävät. 6. Sudet aloittavat määrätietoissen, pitkäjaksoisen ihmisten tutkimisen. 7. Tarkastelua yhä lähemmältä seuraa nuuhkiminen, nuoleminen, pureskelu ja vaatteiden repiminen. 8. Susi hyökkää ihmisen kimppuun.

Professori Geist varoittaa, että kun sudet esiintyvät pelottomina ja uteliaina, tuijottavat sinua ja seuraavat sinua, niin ne tutkivat sinua - melko varmasti koska niillä on lounas mielessä.

Historia vahvistaa havaintoja

Kun tarkastelee suden ihmissyöntiä historiasta näkee, että tapaukset ovat yhteydessä tehottomaan tai puuttuvaan mestästykseen. Venäläinen euraasialaisen metsäsuden tuntija Michail Pavlov kuvaa kirjassaan Volk, Susi 1982 susien ihmissyöntiä Kirvoin/ Vjatkan maakunnassa 1944-53 joka vaati 26 ihmisen hengen. Tapahtumien kehitys noudattaa yllä mainittuja vaiheita.


Suomessa totuttautuneita Karjalan susia

Suomen sudet tulevat Venäjän Karjalasta jonka presidentti äsken varoitti, että sudet ovat syöneet hirvet lähes loppuun ja, että susikanta on räjähtämässä käsiin. Aiemmin kanta pysyi kurissa metsästämällä - suden tapporahana myönnettiin hirvilupa. Kun hirviä ei enää ole eikä tasavallalla ole varaa suuriin tapporahoihin, susia ei kannata metsästää. Näiden susien käyttäytyminen Suomessa noudattaa yllä kuvattua kaavaa.

Varoitus

Koska viraomaiset ovat pettäneet velvollisuutensa suojata kansalaisia ja tiedottaa vaarasta, päätin asiaan perehtyneenä yksityishenkilönä julkisesti ilmoittaa, että jokainen susilauma jossa esiintyy pelottomia ja uteliaita yksilöitä koostuu hengenvaarallisista eläimistä. Kanadassa sellaiset saa vapaasti ampua ja muuten ne hoitaa petokontrolliviranomainen. Meillä susien totuttautumisen annetaan jatkua murheelliseen loppupisteeseensä saakka EU-aran poliisin katsoessa vierestä ja metsästäjäjien turhaan anoessa kaatolupia.

Professori Geistin kirjoituksen sekä kirjeeni EUlle tästä aiheesta voi lukea englanniksi netistä: http://personal.inet.fi/luonto/mikael.broo


Magnus Hagelstam

Metsänhjoitaja

Siuntio