Ei Niuhalanraittia Vihdin kirkonkylään

Pirjo Nieminen
Vihti

/ #1 Niuhalanraitti Vihdintien tilalle

27.02.2010 13:53

Laitoin nimeni listaan Niuhalanraitti-nimen puolesta. Nimi viehättää minua siksi, että siinä säilyisi pala meidän historiaamme. Olin pahoillani, että Niuhalan koulun nimi vaihdettiin Kirkkoniemen kouluksi. Perusteita en tiedä. Kaikki lapsemme ovat käyneet Niuhalan koulua ilman, että nimi olisi vaivannut ketään. Kotimmekin on rekisterikirjan mukaan Niuhalan kylässä.
Ja jos nimestä löytyykin äkäistä hevosta tai nuukuutta merkitsevä vivahde, mitä sitten. Huumorilla tai hauskoilla merkityksillä ladatut nimet ovat niitä mieleenpainuvimpia Suomen kartalla. Katsokaa vaikka esimerkiksi Tampereen seutua herkullisine nimineen (Hyhky, Naistenmatka,Tahmela). Eikö meillekin kelpaisi Niuhalanraitti steriilin Vihdinraitin sijaan. Miten mukavaa oli, että meidän kaikkien yhteinen olohuone ristittiin huumorilla Käpykyläksi. Talon eloisa toiminta on antanut tuolle vähättelyä ilmaisevalle sanalle aivan uuden sisällön.
Ei nimi miestä pahenna ellei mies nimeä. Ei yritysten kiinnostus Vihtiä kohtaan lisäänny tai vähene tien nimen mukaan. Onhan yksi Vichtis ry:n tavoitteista sanottu "Lujittaa kirkonkylän identiteettiä sen ominaispiirteitä ja historiallista perimää kunnioittaen". Tässäkin on siihen mahdollisuus. Olkaamme ylpeitä perinteikkäästä Niuhala-nimestä. Se hautautuu muuten historian hämärään nyt, kun koulunkin nimi muutettiin.

Pirjo Nieminen