Nuuskan myynti lailliseksi Suomessa!

Henri Salminen
Turku

/ #213 Allekirjoitan

24.05.2010 17:10

Täällä onkin kaivettu esiin jo paljon hyviä näkökulmia ja mielipiteitä, mutta lisäämpä silti oman kirjoitukseni tänne...

Ensimmäiseksi haluan sanoa, että mikäli joku henkilö ei ole ikinä nuuskaamista kokeillut, ei hänellä ole mielestäni varaa tulla nuuskaamista tuomitsemaan! Nuuskamisesta saatava mielihyvä ja ennenkaikkea omalla kohdallani sen rentouttava vaikutus on koettava itse. Jos ei tätä ikinä ole kokenut, ei varmasti näekkään nuuskaamisessa mitään järkeä.

Nuuskan etu savukkeisiin verrattuna on ehdottomasti se, ettei se vaiktuta negatiivisesti muihin lähettyvillä oleviin ihmisiin(savukkeilla passiivinen tupakointi). Myös nuuskan pienemmät terveydelliset riskit ovat osoitettu pienemmiksi kuin tupakan aiheuttama terveysriskit, joten senkin voi katsoa tietyllä varauksella positiiviseksi asiaksi (kuten täällä jo montakertaa todistettu).

Ainoa ikävä asia, joka itselleni tulee mieleen nuuskasta on nuuskan heitteleminen rakennusten seiniin ja kattoihin. Mutta tätä ei voida missään nimessä yleistää, koska suurin osa nuuskankäyttäjistä on fiksua porukkaa ja he osaavat hävittää käytetyt nuuskat oikein... Ja koska tässä on paljon kiistelty tupakan ja nuuskan välisistä paremmuuksista/heikkouksista todettakoon, että kuinkahan monta tulipaloa tupakan tumpit ovat maassamme aiheuttaneet?

Jos siis tehtäisi lista nuuskan ja muiden tupakkatuotteiden plussista ja miinuksista olisi nuuskalla varmaankin vähiten miinuksia. Onhan sekin totta, että ei nuuskaminenkaan kannata ja, että kaikkein paras olisi, jos mitään päihteitä ei ikinä olisi keksitty, mutta tällainen ajattelu on täyttä utopiaa. Ihminen on nautinnon- ja mukavuudenhaluinen, joten päihteet on ja pysyy. Tämän vuoksi olisi mielestäni tärkeää mahdollistaa tällaisen "pienihaittaisen" nautintoaineen myynti.

Sinänsä ikävä todeta, mutta hyvin vaikeata tähän nuuskanmyynnin kieltävään lakiin on vaikuttaa, kun se tuolta EU tasolta asti on määritetty, mutta pidetään kaikki peukut pystyssä, jotta saisimme nauttia vielä joskus tästä mustasta kullasta ilman "mieletöntä" vaivannököä sen hankkimiseksi!

Loppuun voisin vielä todeta, että olen itse nuuskannut kohtuudella noin kolmen vuoden ajan, vaikka nyt kyseisestä tavasta olenkin luopunut. Riippuvuudesta en sano muutakuin, että se on varmasti täysin henkilöstä riippuva asia, sillä itselläni ei ole ollut mitään vaikeuksia pitää nuuskaamisesta taukoja, eikä lopettaminenkaan tuottanut vaikeuksia! Pienimuotoinen nuuskaaminen jatkuu kuitenkin varmasti mikäli mustaa kultaa saadaan jossakin vaiheessa lähikaupan kylmäkaapeista!

Ottakaa kantaa, kertokaa mielipiteenne ja PERUSTELKAA väittämänne!