IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ

Martti Peltola

/ #872 Lukemistoa

17.10.2011 10:47

Helsingin yliopisto ja Metsäntutkimuslaitos julkaisivat kiintoisan tutkimuksen hiilinielujen toimivuudesta. Siitä julkaistussa uutisessa mainitaan mm:

”... Hiilinieluja ovat metsät, meret ja suot, jotka hillitsevät ilmastonmuutosta sitomalla ilmakehän hiilidioksidia itseensä. Hiilinielu-tutkimuksen mukaan järvestä voi vapautua ilmakehään merkittävä määrä hiilidioksia, kertoo tutkimuksen vetäjä, professori Timo Vesala Helsingin yliopistosta. Hiilidioksidin vapautumista järvistä voi Vesalan mukaan hillitä vesiensuojelutoimilla.

- Jos pystytään vähentämään valumaveden mukana tulevaa hiilen määrää, niin se tietysti auttaa. Ja tietysti vastaan tulee se, että kaikki tämmöinen maanmuokkaus mitä esimerkiksi maa- ja metsätaloudessa tehdään.

- Kuinka siellä pystytään estämään valumaa ja sen mukana kulkevia ravinteita, niin nämä ovat tietysti niitä keinoja, joilla pystytään vaikuttamaan järvien hyvinvointiin ja sitä kautta vähentämään järvistä ja joista vapautuvan hiilidioksidin määrää....”

Professori Timo Vesala jättää kuitenkin mainitsematta turpeen kaivamisesta aiheutuvat suuret kiintoaine- ja humuspäästöt. Ehkä pitkäaikaisen tutkimuksen lähtökohtana onkin ollut jättää - tutkimuksen aloitusajankohdan puutteellisen tietämyksen seurauksena(?) - turpeenkaivuun vaikutukset selvityksen ulkopuolelle? Vai onko tässä tapauksessa tutkimustuloksiin ehkä vaikuttanut se, ettei kyseiseen järveen mahdollisesti valuteta turvevesiä? Kertokoon ken tietää, tuleeko Valkea-Kotiseen turvekenttien kuivatusvesiä? Vesiin valuvat kiintoaineet näyttävät kuitenkin olevan merkityksellisiä myös CO2-päästöjen lisääntymisessä.

Uutisartikkeli löytyy kokonaisuudessaan täältä:

http://yle.fi/alueet/hame/2011/10/suomen_tutkituin_pikkujarvi_mukana_merkittavassa_hiilidioksiditutkimuksessa_2953542.html