IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ

Jarkko Nisula

/ #899 Re: Re: Maa- ja metsätalous pahin vesistöjen pilaaja

14.11.2011 19:23

#898: Taisto Holla, Mieskonmäki - Re: Maa- ja metsätalous pahin vesistöjen pilaaja

Keurulla on samanlaisia vanhoja metsäojia. Keski-Suomen ELY-keskuksen virkamiehet kävivät kanssamme ottamassa vesinäytteet VAPO:n Kalmunevan turvetuotantoalueelta heinäkussa sateiden jälkeen. Turvetuotantoalueen kuivatusvesistä otetussa vesinäytteessä oli kiintoainetta huimat 170 mg/l. Sen hetkisellä vurtaamalla se teki yli 1800 kg kiintoainetta vuorakoudessa suoraan vesistöön. Vertailunäyte otettiin viereiseltä yli 30 vuotta sitten ojitetulta metsätalousalueelta Martinjärveen virtaavasta purosta. Tässä purossa oli kiintoaine määrä 2,4 mg/l.

Otimme itse turvetuotantoalueelta myös vesinäytteen ennen ja jälkeen laskeutusaltaiden. Tulos oli identtinen eli esim. kiintoaine tuli sellaisenaan läpi. Kävimme vielä kuopimassa laskeutusaltaiden pohjaa ja siellä ei ollut kuin harmaata savea vaikka altaat oli tyhjennetty käyttötarkkailutietojen mukaan 10 kk aiemmin. Eli kaikki mitä tuotantoalueelta irtoaa, päätyy järvivesiin.

Tuskin ne 30 vuotta vanhat metsäojat teillekään päin turvetta suoltavat. Kyllä se kiintoaine ja veteen liuennut humus tulee lähes 100% turvetuotantoalueilta, joita rouhitaan jokaiselta neliömetriltä läpi kesän joka vuosi. Siellä kaivetaan jatkuvasti yhä syvemmälle, turve on yhä maatuneempaa eli hienojakoisempaa ja sarkaojia joudutaan syventämään jatkuvasti.

Silti täälläkin muutamat jaksavat yrittää pestä mustaa valkoiseksi uupumatta. Mutta mitäpä sitä ihminen ei palkkansa eteen tekisi..