Adressi Israelin tueksi!

Tiedoksi:
Vieras

/ #516 Israelin presidentin tavannut Tarja Halonen:

12.10.2010 18:49

Ystävyys maittemme välillä on kiinteä
12.10.2010 13:08

Kun tasavallan presidentti Tarja Halonen saapui tänään tapaamaan Israelin presidenttiä Shimon Peresiä, ystävät tapasivat.

Presidenttien ystävyys juontaa jo kohta neljänkymmenen vuoden takaa. Presidentit arvostavat toisiaan ja ystävyyttään - sen huomasi heidän elekielestään ja pitämistään puheista.

Viralliset vastaanottoseremoniat pidettiin Shimon Peresin virka-asunnon pihalla ja puheissaan molemmat sivuuttivat tietysti rauhanprosessia. Peres aloitti puheen sanomalla Haloselle ystäväni ja jatkoi, että Halosen vierailu Israeliin ja hänen luokseen on maalle ja hänelle suuri etuoikeus. Peres myös sanoi rauhanprosessista, että toivoo Suomen pystyvän antamaan siihen oman osuutensa.

Halonen vastasi olevansa iloinen saadessaan olla taas Israelissa, sillä ystävyys maittemme välillä on kiinteä.

Hän myös toivoi tulevien keskustelujen olevan avoimia kaikissa aihepiireissä.

- Olemme valmiit keskustelemaan teidän kanssanne myös vaikeista aiheista, Halonen huomautti.

Halosen puheesta myös kuulsi kunnioitus Peresiä kohtaan. Suomen presidentin mielestä Shimon Peres on monivuotinen hyvä ystävä, jota hän kuuntelee tarkalla korvalla ja jonka kanssa hän toivoo hedelmällisiä keskusteluja.

- Me kunnioitamme teitä, sillä te puhutte ja toimitte rauhan hyväksi, Halonen sanoi.

Seremonioiden jälkeen presidentit siirtyivät kahdenkeskeisiin keskusteluihin. Niiden aikana puhuttiin totta kai rauhanprosessista.

Shimon Peres myönsi, että rauhanprosessi on tällä hetkellä mutkallisessa tilanteessa, mutta epäonnistumiseen hän ei usko. Vaikeuksia tulee, mutta niistä toivottavasti selvitään. Seuraavat kuukaudet ovat ratkaisevia.

- Peruselementit rauhan rakentamiseen ovat olemassa. Toivon, että asiasta keskustellaan avoimesti ennen kuin voimme rakentaa kaikille osapuolille sopivan paketin ja joka sitten annetaan kansojen ratkaistavaksi, hän sanoi.

Peres kiitti Halosta siitä, että Halonen tuli juuri näin tärkeänä aikana käymään Israelissa ja Peres sanoi arvostavansa erittäin paljon Halosen tuloa ja Suomen kontribuutiota prosessiin.

Halonen vastasi, että Peresin kanssa käydyt neuvottelut ovat aina hyödyllisiä.

- Hän on antanut minulle ja muille selkeän kuvan mitä asioita tulee tehdä, Halonen sanoi.

Halonen myös myönsi neuvottelujen olevan hankalia ja ne voivat kestää ja jokainen askel voi olla vaikea, mutta silti, jos luottamusta löytyy, prosessia kannattaa jatkaa.

- Hyvät suhteet eri maiden välillä eivät ole itsestäänselvyyksiä. Siksi olemme valmiit Israelin ja muiden maiden kanssa tekemään työtä, että saamme sellaiset suhteet aikaiseksi, jotka auttavat alueen hyvään yhteistyöhön, Halonen sanoi.

Rita Tainola, Jerusalem

Kommentoi adressia




Maksullinen mainonta

Mainostamme tätä adressia 3000 ihmiselle.

Lisätietoja…