Tervalammen kuntoutuskeskusta päihdeongelmaisille ei saa sulkea.

AnneM

/ #45 Toipumisusko

04.05.2012 11:52

Lainaan tällä termillä erästä kanssakuntoutujaa. Päihdeongelmainen ei toivu, jos ei usko itseensä ja mahdollisuuksiinsa. Tämä usko on ehkä ollut kateissa vuosia, vuosikymmeniä. Sen rakentaminen on kaikkien hoitomuotojen perusjuju. Muistakaa, että olemme tekemisissä mielen sairauden kanssa. Toipumisuskoa ei rakenneta helposti. Laitoskuntotuksessa toipuja on otollisessa ympäristössä 24h/ vrk. Ei ole alkuunkaan sama asia, kuin avohoidon toimenpiteet ehkä klo 10-15 ja sen jälkeen arkisten asioiden kanssa kamppailu kotona...tässä ajatus katkeaa jo terveeltäkin tapaukselta.

Ilman syvään juurrutettua toipumisuskoa kuntoutuminen on mielestäni mahdotonta. Ihmettelen niitä päättäjiä, jotka voivat halutessaan ottaa pois toipumisuskon löytämisen mahdollisuudet päihdeongelmaisiltaa.

Lakkauttamisen ja alasajon sijasta huomio tulee kiinnittää hoidon sisältöön ja hoitojaksojen pituuteen. Jälkimmäisessä on varmasti tarkistamisen. varaa, mutta oikotietä onneen ei ole. Kuukaudessa tuskin yksikään toipuja saa aajatuksensa kasaan ja häntä arjessa ympäröivät epäsuotuisat olosuhteet edes johonkin kuntoon. Toipumisusko on mahdollista löytää usein vasta kun nuo kohdat ovat ainakin jonkinlaaisessa järjestyksessä. Hoitojaksojen ei silti tarvitse venyä esim puolen vuoden mittaisiksi jos hoidon sisältö saadaan tehokkaammaksi.