Ota kantaa kannabikseen!

FordPrefect

/ #33 Re: Re: Re: Yksi vainotuista...

10.08.2012 10:37

#30: Petra Pohjonen/ YAD ry - Re: Re: Yksi vainotuista... 

 Ei. Seurausten ei tarvitse, eikä pidä olla kohtuuttomia suhteessa aiheutettuun haittaan. Etenkään lakiin kirjoitettuna. Mikä sitten on kohtuullista olisi Suomalaisessa yhteiskunnassa syytä keskustella laajasti uusiksi.

Laki on kuitenkin yhteiskunnan lähettämä voimakas signaali siitä millainen toiminta yhteiskunnassa on sallittua. Moraali ja arvot lähettävät usein sen lisäksi viestejä siitä millainen toiminta on paheksuttavaa tai toivottavaa.

Usein on niin, että yhteiskunnan "vähemmälle jääneet" tai päänsä sekoittaneet eivät kykene kanssaihmisten paheksuntoja tai kannustuksia huomaamaan tai oikein tulkitsemaan. Tämän takia on tärkeää, että niillekin jotka ovat "vähemmillä muumeilla" liikkeellä, tulee yhteiskunnan valvomat ja sanktioimat laidat vastaan ennen kuin he ovat peruuttamattomasti itselleen tai ympäristölleen vahingollisia.

Jos taannoiseen Jani Kaaron artikkeliin (kaveri muuten lukee melkoisen paljon kirjoitustensa taustaksi...)on uskomista, ulkoisen valvonnan ja tarkistamisen määrän kasvu vähentää haluja tehdä lain ja asetusten vastaisia tekoja.

http://www.hs.fi/kotimaa/Miten+rikollisista+p%C3%A4%C3%A4st%C3%A4%C3%A4n/a1305581283990

Tämä tietenkin on vaikea pala liberaalille skandinaaviselle kuoliaaksiymmärrysyhteiskunnalle, mutta ei siinä minusta mitään mustavalkoista ole. Yhdessä sovituista säännöistähän tässä puhutaan. Ei tässä benthamilaiseen panoptikoniin tarvitsee mennä, mutta samalla kun on "päästy eroon" pienistä kyläyhteisöistä ja suurista perheistä, on "saatu aikaiseksi "vapaa tila", jossa erittäin monella ihmisellä on yht'aikaa paha olla.

Me ihmisnisäkkäät olemme anomisessa yhteiskunnassa ahdistuneita ja päädymme tekemään ratkaisuja muka "itsemme hyväksi". Useimmiten väärin. Mikä muu selittää yhteiskuntamme ongelman keskiluokkaiset elämäntapatissuttelijat? Ylipainoiset? Vuosien mittaan apatiaan liukuvat pössyttelijät, jotka keskiolutsieppojen tapaan uskovat hallitsevansa elämäänsä ja tekojensa seuraukset?

Minä en halua maksaa veroillani viisitoista vuotta "rentotumista" harrastaneiden tissuttelijoiden kesän jälkeisiä katkaisuhoitoja enkä maksatulehdusten hoitamisia. Itsensä muodottomaksi lihottaneiden tules -vaivat ja diabetekset jääkööt hoitamatta yhteiskunnan varoilla. "Kotipuutarhurit" kärsikööt masennukset ja skitsofreniat omalla rahallaan. Xtremeurheilijat voivat maksaa sellaiset xtreme vakuutusmaksut, että epäonnistuneiden base-hyppyjen jälkeisen loppuelämän kustannusten maksaminen on pois ihmisiltä, jotka, ehkä ihan peräti tosissaan, yrittävät elää elämänsä aiheuttamatta enempää haittaa itselleen tai toisille kuin elämästä väistämättä aiheutuu.

Harvalla on kyky nähdä edes omaa parhastaan. Usein kaikkein vähiten niillä, jotka vapautta oman elämänsä pilaamiseen vaativat. Jokainen 15 -vuotiaskin uskoo olevansa olevansa virheetön Jack of all trades. Ketään heistä ei kuitenkaan pidä uskoa.   

Joten, nykyiset lait ja asetukset. Entistä tiukempi moraali ja asenne ilmasto kaikkeen muille haittaa tuottavaan käytökseen. Lisää resursseja KAIKKIEN päihteiden lainvastaisen ja yleistä haittaa tuottavan päihdetoiminnan kitkemiseen ja näkyvään valvontaan. Tuloksia syntyy. Ihmisnisäkäs kun ei halua erityisesti tulla julkisesti nolatuksi.