IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ

Päivi Koskela
Vieras

/ #302 SLL: Vapo Oy:n suoluonnon hävittäminen saatava kuriin

03.01.2011 12:56

Nyt vuorostaan Suomen Luonnonsuojeluliitto on kiinnittänyt huomioita Vapon täydelliseen haluttomuuteen vähentää toimintansa luontohaittoja. Alla tiedote SLL:n sivuilta:

VAPO OY:N SUOLUONNON HÄVITTÄMINEN SAATAVA KURIIN

(14.12.2010) Suomen luonnonsuojeluliitto vaatii valtiota kantamaan omistajavastuunsa ja pikaisesti puuttumaan oman yhtiönsä toimintaan, joka sotii valtion omia maankäytön linjauksia vastaan. Yhtiö jatkaa edelleen uusien luonnoltaan arvokkaiden, ojittamattomien soiden hankintaa turvetuotantoa varten.

Esimerkiksi valtioneuvoston vahvistamien valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden mukaan turvetuotanto tulee kohdistaa jo ojitetuille soille. Myös ministerit Paula Lehtomäki, Sirkka-Liisa Anttila ja Mauri Pekkarinen ovat julkisesti (Maaseudun Tulevaisuus 11.11.2009) linjanneet, ettei luonnontilaisia soita enää oteta turvetuotantoon. Vapon toimintaan ei tällä kuitenkaan ole ollut vaikutusta.

Viime aikoina yhtiö on hankkinut omistukseensa muun muassa Kauhavan Huhmarnevan sekä Ilmajoen Kylkisalonnevan, jotka molemmat ovat seutukuntansa oloissa huomattavan hyvin säilyneitä, pääosin ojittamattomia soita. Vapo on perustellut turpeenkaivuaan luonnontilaisilta soilta sillä, että alueet on hankittu turvetuotantoon jo vuosia sitten. Todellisuudessa uusien, luonnoltaan arvokkaiden soiden hankinta yhtiön haltuun kuitenkin jatkuu keskeytyksettä.

”Tämä kertoo Vapon täydellisestä haluttomuudesta vähentää toimintansa luontohaittoja”, sanoo Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Risto Sulkava.

Ympäristöhallinnon alkuvuodesta tekemän selvityksen perusteella turpeenottoa valmistelevissa ympäristölupaprosesseissa, YVA-selvityksissä ja oikeusprosesseissa käsiteltävinä olevista soista vajaa puolet on pitkälti ojittamattomia ja siten luonnoltaan arvokkaita suoalueita. Esimerkkejä tällaisista arvosoista ovat muun muassa Iso Pajusuo (Pyhäntä, Kajaani), Kotisuo (Kiuruvesi), Kemppilän Suurisuo (Ruokolahti), Lempaatsuo (Keuruu), Viurusuo (Outokumpu), Saukonsuo (Parkano), Pahkaneva (Virrat), Lampakanneva (Evijärvi, Lappajärvi) sekä Koivistonkeidas ja Alhonkeidas (Kankaanpää).

Suomen valtio on Vapo Oy:n enemmistöomistaja. Luonnonsuojeluliiton mielestä valtion olisi korkea aika käyttää omistajaohjausta ja varmistaa, että myös lainsäädännöllä jatkossa turvataan luonnonsuot.

"On selvää, että turveyhtiöt eivät aio vapaaehtoisesti jättää ojittamattomia soita rauhaan", pahoittelee Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Risto Sulkava.

"Pikaisella aikataululla tarvitaan päätökset, joilla varmistetaan, että ojituksilta näihin päiviin asti säilyneet suot ja laajemmat soiden osat säilyvät myös tuleville sukupolville. Turpeenkaivuun sijasta nämä suot ansaitsevat arvostusta luonnon hiilivarastoina sekä moninaisten ekosysteemipalvelujen tuottajina. Niiden louhinta poltettavaksi on pahimmanlaatuista haaskausta", linjaa Sulkava.

Lisätiedot:
Risto Sulkava, puheenjohtaja, SLL, p. 050 560 2113
Teemu Tuovinen, SLL:n Pohjanmaan piirin piirisihteeri, p. 0400 728 749
http://www.sll.fi/tiedotus/tiedotteet/liitto/2010/Vapo-suoluonto