IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ

Metsänhoitaja
Vieras

/ #312 Norjassa kaikki on toisin

14.01.2011 11:08

Naapurimaassamme Norjassa osataan ja halutaan hyödyntää oman maan tuotteita ja saada vaurautta ja toimeentuloa kansalle. Öljyteollisuus on heidän kantava voimansa. Norjan valtiollinen sijoitusrahasto on kasvanut maailman toiseksi suurimmaksi heti Abu Dhabin vastaavanlaisen rahaston jälkeen. Sijoitusten arvo on tällä hetkellä jo 450 miljardia dollaria eli noin 370 miljardia euroa. Rahaston edustajien mukaan rahaston pelkät tuotot kattavat vuonna 2020 Norjan valtion menoista jo 15–20 prosenttia. Tänään uutisoitiin kuinka rahasto alkaa sijoittaa varojaan myös kiinteistöihin eri puolilla maailmaa. Aasiaan he myös suuntaavat sijoituksiaan yhä enenevässä määrin.

Otin tuon vain esimerkiksi siitä, kuinka naapurissa osataan käyttää maan talouden ja kansalaisten hyväksi oman maan antamaa tuotetta. Pääasiassa on öljy, mutta toisena suurena luonnosta saatavana tuotteena on vesivoima, josta he saavat edullista sähköä teollisuudelleen. Kotimaisuus on heillä sydämen asia.

Norjassa ei juurikaan kuulu "soraääniä" siitä, että käytetään hyväksi maan rajojen sisällä olevaa raaka-ainetta riippumatta siitä että kyseessä on fossiilinen polttoaine. Luonnonsuojelujärjestöt ovat siellä lähes hiljaa vaikka fossiilista polttoainetta pumpataan merestä ja uusia löytöjä aletaan hyödyntää. Samoin on vesivoiman rakentamisen suhteen. Muutamaa poikkeusta lukuunottamatta luontojärjestöt hyväksyvät tuonkin vaikka tekoaltaiden alle jää valtavia alueita.

Naapurimaamme luontoihmiset hyväksyvät luonnonvarojen käytön aivan toisin kuin meillä Suomessa. Norjassa luontoväki on mukana puolustamassa öljyn pumppaamista meren pohjasta jos ja kun ulkomailta tulee käyttöä vastustavaa arvostelua. Meillä Suomessa tämä asia on kääntynyt väärin päin. Täällä maan sisältä tulevat ne äänet jotka haluavat lopettaa maan omien luonnonvarojen käytön. Meillä Suomessa sahataan ns. oksaa, jolla istumme, itse poikki. Jotenkin melko nurinkurista. Mielestäni olisi puolustettava kotimaista tuotantoa ja tuotetta. Näin kaikki muutkin maat toimivat.

Suomen turvesoilla on kaksi kertaa enemmän energiaa kuin Pohjanmeren öljykentillä. Turve sisältää noin 13 000 terawattituntia ja vastaa 1,1 miljardia öljytonnia. Järjetöntä jos emme käyttäisi tätä valtavaa potentiaalia edes pieneltä osin koko kansamme hyödyksi. Ei mikään öljyä, maakaasua, kivihiiltä jne. tuottava maa halua lopettaa noiden raaka-aineiden tuotantoa. Miksi meidän pitäisi lopettaa oman suurimman energiapotentiaalimme käyttö ja alkaa ostaa lisää ulkomaista energiaa? Puun lisääntyvä käyttö ei korvaa turvetta, vaan sillä pyritään vähentämään ulkomailta tuotavan kivihiilen määrää. Aivan kuten kirjoittaja M. Kuusisto toi esille kirjoituksessaan tuolla ylempänä viestiketjussa. Päättäjät onneksi pyrkivät tähän suuntaan Esa Härmälä mukaan lukien.