IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ

Kokoomuslainen
Vieras

/ #1827 Jokaista suomalaista kohden ostamme ulkomaista energiaa vuodessa 2 400 eurolla

14.11.2012 13:19

 

Ulkomaisen energian osuus Suomen energiapaletissa on järkyttävän suuri. Vuonna 2011 Suomeen tuotiin energiaa noin 13 miljardin euron arvosta. Energian tuonti kattoi yli viidenneksen eli yli 20 prosenttia kaikesta Suomen tuonnista. Tämä tekee noin 2400 euroa meitä jokaista suomalaista kohden.

Kaikesta Suomessa käytetystä energiasta yli 70 % on fossiilista tuontienergiaa. Kivihiilen osuus tuosta määrästä on 11 %, öljyn 24 % ja maakaasun osuus on 10 %. Siis yli 2/3 kaikesta käyttämästämme energiasta tulee ulkomailta, suurin osa siitä naapuristamme Venäjältä. Olemme aivan liian tuontiriippuvaisia energian osalta.

Tätä taustaa vasten, minkä jokainen varmaan ymmärtänee, on kotimaisen energian osuus saatava dramaattisesti nousemaan ja lisäksi vielä nopealla aikataululla. Olemme yksi kärjessä olevista maapallon maista, jotka ovat näin riippuvaisia toisen maan tuottamasta energiasta. Tämä suuntaus on sekä lyhyellä että pitkällä aikaskaalalla mitaten täysin kestämätön. Tarvitaan kaikkia mahdollisia kotimaisia energialähteitä määrällisesti sekä nopeasti lisää. Turpeen ja puun osuutta on järkevintä ja helpointa lisätä ja samaan aikaan vähentää esim. kivihiilen tuontia.