Tornion ensihoito- ja sairaankuljetusten laatu on säilytettävä

Juha Buska
Vieras

/ #639 Miten Tornion ensihoitopalvelussa?

30.01.2011 18:04

Lääkehoidon toteuttaminen - henkilöstön vastuut, velvollisuudet ja työnjako


Lääkehoidon käytännön toteuttamista kuvataan Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisemassa oppaassa Turvallinen lääkehoito, valtakunnallinen opas lääkehoidon toteuttamisesta sosiaali- ja terveydenhuollossa (www.stm.fi).

Lääkäri vastaa lääkkeen määräämisestä ja lääkehoidon kokonaisuudesta. Terveydenhuollon ammattihenkilöt vastaavat lääkehoidon toteuttamisesta lääkärin määräysten mukaisesti.

Lääkehoidon koulutuksen saaneet laillistetut terveydenhuollon ammattihenkilöt (mm. sairaanhoitaja, kätilö, terveydenhoitaja) vastaavat lääkehoidon toteuttamisesta terveydenhuollon toimintayksikössä. Potilaiden lääkehoitoon liittyvästä tehtäväjaosta ja työyksikön lääkehuollon toimivuudesta vastaavat pääasiassa osastonhoitajat tai vastaavat sairaanhoitajat. Jokainen lääkehoitoa toteuttava tai siihen osallistuva vastaa omasta toiminnastaan.

Suonensisäistä neste- ja lääkehoitoa, verensiirtohoidon toteuttamista ja niihin liittyviä toimenpiteitä sekä kipupumppua vaativaa lääkehoitoa toteuttaa laillistettu terveydenhuollon ammattihenkilö, joka on saanut lääkehoidon peruskoulutuksen. Edellä mainittuun lääkehoitoon osallistuminen edellyttää aina osaamisen varmistamista, tarvittaessa myös lisäkoulutusta ja toimintayksikön vastaavan lääkärin myöntämää kirjallista lupaa.

Lääkehoidon koulutusta saaneet nimikesuojatut terveydenhuollon ammattihenkilöt (mm. apuhoitaja, perushoitaja, lähihoitaja, lastenhoitaja, lääkintävahtimestari-sairaankuljettaja) voivat jakaa lääkkeitä potilaskohtaisiksi annoksiksi ja antaa suun kautta otettavia lääkkeitä. Lisäksi he voivat pistää lääkkeen lihakseen tai ihon alle sekä osallistua suun kautta annettavan PKV-lääkehoidon toteuttamiseen, kun heidän osaamisensa on varmistettu, heidät on perehdytetty toimintaan ja heille on annettu kirjallinen lupa.

Lääkehoidon koulutusta saaneet nimikesuojatut terveydenhuollon ammattihenkilöt voivat vaihtaa lääkkeettömän, perusliuosta sisältävän nestepullon tai -pussin ja hätätilanteessa aloittaa nestehoidon, mikäli laillistettua, lääkehoidon koulutuksen saanutta terveydenhuollon ammattihenkilöä ei ole saatavilla.

Ensihoidossa noudatetaan edellä kuvattuja periaatteita. Ensihoitoon osallistuvat, ilman terveysalan koulutusta toimivat, pelastajat ja palomies-sairaankuljettajat voivat toteuttaa perustasoista lääkehoitoa. Heidän osaamisensa on varmistettava ja heille on järjestettävä lisäkoulutusta kuten terveydenhuollon ammattihenkilöille.

Lääkehoitoon koulutusta saanut sosiaalihuollon ammattihenkilöstö voi antaa valmiiksi jaettuja lääkkeitä luonnollista tietä ja pistää lääkettä ihon alle riittävän lisäkoulutuksen, osaamisen varmistamisen ja myönnetyn kirjallisen luvan jälkeen.

Opiskelijan toimiessa tilapäisesti terveydenhuollon ammattihenkilön tehtävissä työnantaja määrittelee opiskelijan oikeudet lääkehoidon toteuttamisessa opiskelijan valmiudet ja työyksikön lääkehoidon vaativuuden huomioon ottaen.

(Valvira - Sosiaali- ja terveysalan lupa- valvontavirasto)