EI tuulivoimaloita Kaskisiin

Kai Ylikoski
Adressin tekijä

/ #50 Fysiikan lait aiheuttaa vakavasti otettavan riskin!

10.01.2013 23:02

Kaskisiin kaavaillut tuulivoimalat T4-T6, jotka ovat kaavaluonnoksessa sijoitettu Dicksholmeniin ja Hjärtsholmeniin. Sijoittautuisivat muutamien satojen metrien päähän Metsä-Boardin (M-real) kemihierretehtaasta.
M-realilta tuotannon aikana päästetään ilmaan valtavia määriä vesihöyryä, joka sinänsä on harmitonta ja vaaratonta.
Mutta mitä tapahtuisi, kun muutaman sadan metrin päässä, pakkasella, pyörisi tuuliturbiinin lavat? Paikallisesti normaalia enemmän kosteutta sisältävä ilma kohtaa pakkasessa pyörivän, jäähtyneen tuuliturbiinin lavan? Kosteus jäätyy lapaan, ja jääkerros alkaa kasvamaan. Jääkerros muuttaa lavan aerodynaamisia ominaisuuksia ja aiheuttanee epätasapainoa, joka vaikuttaa negatiivisesti voimalan tuottoon ja rasittaa sen rakenteita.
Jää irtoaa lavoista, ehkä, kun sitä on kertynyt niin paljon että keskipakovoima repii sen irti tuulen vietäväksi... Mihin päätyy, riippuu tuulensuunnasta. Aiheuttaa "jäämeteori" riskin myös M-realille, sen tuotannolle, työntekijöille, unohtamatta vakavan ympäristöonnettomuuden vaaraa, josta koituisi haittaa Kaskisten luonnolle ja asukkaille, esim. kemikaalivuodon sattuessa.

Tämäkin kannattaa vastuullisesti ajatellen ottaa huomioon. Fysiikan lakeja ei voi kumota, tuurilla ehkä pärjää jonkin aikaa. Kaskisista ei löydy sopivia paikkoja sijoittaa tuulivoimaloita.