Kansalaisadressi telakkateollisuuden turvaamiseksi Suomessa

Pikku-Masa

/ #137 Vuokrajäänmurtajia Venäjän arktikaan

14.01.2013 20:30

Suomi menetti kaksi maailman suurinta risteilylaivaa Ranskaan. Se oli nykyiseltä "dream team" hallitukselta kahdentuhannenmiljoonan käsittämätön möhläys.
Katainen viisasteli tässä hiljattain, että Suomen telakoilla olisi mahdollisuuksia arktisen merenkulun aluksissa.
Vähintä mitä hallitus voi nopeasti tehdä on tulla mukaan uuteen telakkayhtiöön ja varmistaa, että jatkossa takaus- ja rahoitusasiat hoituvat järjellä.
Tämän lisäksi ehdotan, että vähäisenä hyvityksenä Suomen meriteollisuudelle hallitus päätää (huom! Päättää) tilata 2-3 uutta noin 20MW:n jäänmurtajaa korvaamaan vanhat Sisun ja Urhon vielä tänä vuonna. Saman konseptin mukaan voidaan tarjota niitä lisää Ruotsiin.

Päähyvityksenä hallitus tilaa Suomen valtiolle aluksi 2 noin 60MW:n polaarimurtajaa vuokrattavaksi Venäjälle. Osa päällystöä voisi hyvinkin olla venäläisiä.
Näin Suomi olisi edistämässä arktisten alueiden kehittämistä Suomessa rakennetuilla ja suomalaisomisteisilla huippumurtajilla. Näitä aluksia voitaisiin käyttää vaikka kesäaikaan suomalaisen huippuosaamisen ja korkean teknologian sekä ympäristöosaamisen (tietenkin lng-koneisto) liikkuvina näyttelyinä ympäri maailmaa.