Lasten omaishoitajien terveiset päättäjille

Allekirjoitukset, joissa on kommentti mukana

#824

Paljon sairastavien lasten mummona olen nähnyt, kuinka kuomittavaa arki ja pyhä voi olla. Lapset perheessä ovat 8 ja 6,5 vuotiaita. 6,5 vuoden ajan on ollut paljon univajetta ja huolta. On tulehduskierrettä, mastosytoosia, reumaa, silmäiriittiä, neurologisten sairauksien epäilyä / tutkimuksia, psyykkistä kuormitusta myös lapsilla. Lasten äiti on monta yötäkin ollut sairaalassa lapsen mukana. Lapset ovat jatkuvasti sairaalan seurannassa. Paljon on tehty tutkimuksia. Välillä on ollut hoitojaksoja siellä. Sopiva reumalääkitys on vieläkin hakusessa. Sivuvaikutuksia on. Biologinen piikkilääkitys annetaan välillä sairaalassa nukutuksessa, välillä äiti tai mummi pistää sen kotona. Ennen lääkitystä on aina tutkittava tulehdusrvot sairaalassa. Lasten sairastelun vuoksi äiti ei ole pystynyt käymään säännöllisesti työssä, josta hän pitää. Isänkin työhön asia vaikuttaa. Perhe on fyysisesti, henkisesti ja taloudellisesti kuormitettu. Tukitoimet ovat tarpeen. Puhelimitse joudutaan paljon selvittelemään asioita eri hoitotahojen, päiväkodin ja koulun
välillä. Sairastaminen aiheuttaa stressiä myös lapsille. Perhe tarvitsee jaksaakseen erilaisia tukitoimia. Vanhempien lepo on erittäin tärkeää. Sijaishoitajia tarvittaisiin kotiinkin. Välillä on saatukin. Yhteiskunnan tulisi huolehtia siitä, että aputoimenpiteitä, tarvittavaa tukea olisi helpompi hakea ja saada.

Seija Syrjämäki (Seinäjoki, 29.01.2020)

#862

Itse kahden jo aikuisikään ehtineen pojan omaishoitaja. Kyllä tämän työn arvo pitäisi olla suurempi vaikka kyseessä onkin omat rakkaat lapset. Arki on säätämistä usein ja työssä käyminen monelle myös elannon lisäksi henkireikä. Itse olisin toki jäänyt kotiin poikia hoitamaan jos korvaus olisi parempi.. ei tuolla korvauksella perhettä elätetä.

Pia Helveranta (Imatra , 31.01.2020)

#868

Olen sivusta seurannut 3 hyvän ystäväni taistelua ja jaksamista syöpäsairaan lapsen omaishoitajana. Se on maanpäällinen helvetti. jo pelkästään arjessa selviytyminen vie kaikki voimavarat. Sen lisäksi pitää jaksaa taistella tuista yms. Kaikki nämä kolme ovat uupuneet ja vetäneet/vetävät itsensä katkeamispisteeseen koska on pakko jaksaa... Jos minä en jaksa niin kuka nämä asiat ja arjen hoitaa... Ei kukaan... Romahdus tulee viimeistään siinä vaiheessa kun asia on saatu päätökseen joko hyvällä tai surullisella tavalla. Tälle asialle olisi todellakin aika tehdä jotain!

Tanja Jokinen (Lempäälä, 31.01.2020)

#872

Meillä lohjalla ei löytynyt sijoitus paikkaa lapselle. Sain lomittajan kotiin ja yhtäkkiä 1vrk vapaa olikin 2t 12min. En ehtinyt siinä edes kaupungille isompaan kauppaan, koska asuttiin maalla. Ekat kuukaudet koko aika meni hoitajan perehdytykseen vaikeasti vammaisen lapsen hoidossa, joka vei vain lisää voimia. Sitten kyllä pääsin käymään kaliissa lähi kaupassa, super budjetilla. Kokeilkaa ite, pohjaksi kannattaa Valvoa kaikki yöt 12 vuotta:)

Kaisu Juntunen (Kempele , 31.01.2020)

#876

Omaishoitajan vapaat tulisi pystyä pitämään 3vrk/kk tavalla tai toisella. Jos kunnalla ei ole antaa hoitopaikkaa lapselle niin sama tunti määrä vapaata tulisi järjestää lapsen kotona perheelle parhaiten sopivalla tavalla. Jos omaishoitaja jää ilman vapaita niin lopulta uupuu ja lapsen todennäköisyys joutua laitokseen on todella suuri. Päättäjät varmaan ymmärtävät että se tulee monin kerroin kalliimmaksi kuin hoidon järjestäminen esim. kotiin.

Sanna Pakarinen (Kuopio, 01.02.2020)

#886

Toivoisin omaishoidon vapaita tekevänä henkilönä joka saa palkkiota ei palkkaa, ettei tätä vapaapäivien tekoa tarvitsisi selvittää te toimistoon.

Tämä aiheuttaa pahimmillaan kausityötä tekevänä sen, etten saa työttömyys kausinani mitään korvausta.

Jos selvityksen kuitenkin joutuu tekemään niin luulisi kerran riittävän ja palvelusopimuksen näyttämisen riittävän. Jossa selvästi kerrotaan palkkion suuruus (pienuus).

En muutenkaan ymmärrä miksi tämä vapaapäivien teko on tällä palkkio systeemillä. Jos olisimme kunnolla kunnalla töissä työsuhteessa. Niin vanhemmilla olisi varmasti enemmän paikkoja näille vapaapäiville ja tekijöitä löytyisi enemmän.

Minä en ole missään suhteessa tähän perheeseen. Perheen äiti kirjoitti tilanteestaan koskettavasti fb ryhmään. Minulla oli työkokemusta kyseisen ominaisuuden kanssa toimimisesta joten halusin auttaa perhettä ja päädyin vapaapäivien tekijäksi. Kuitenkin nyt halu auttaa voi viedä kesän toimeentulon kokonaan.

Minulla on myös palvelutalo kokemus samanlaisista lapsista työntekijänä. Koska yhteiskunta ymmärtää, että vaikka vanhemmalle maksettaisiin oikea palkkio se on monin kertaisesti vähemmän kuin mitä palvelutalopaikka lapselle. Puhumattakaan niistä vaurioista joita lapselle syntyy psyykepuolelle kun lähiaikuinen vaihtuu kolme kertaa vuorokaudessa. Samoin lähiaikuisen joutuu jakamaan toisten yhtä vaativien lasten kanssa. Tämä ei ole sama jakaminen kuin sisarus kotona. Tästä psyykerasituksesta maksamme myöhemmin kovaa hintaa.

Reetta Järvi-Niemi (Lahti, 01.02.2020)

#888

Samat asiat koskee myös meitä puolisoaan hoitavia työikäisiä omaishoitajia. Monissa kunnissa on vain kaksi maksuluokkaa ja sen vuoksi ympärivuorokautista hoitoa tarvitsevien hoitajien
pitää tulla toimeen alimmalla palkkiolla .Koska TE toimisto katsoo meidän työllistävän itsemme.

Timo Västilä (Ylöjärvi, 01.02.2020)

#899

Omaishoitajien tilanne on kohtuuton ja epäoikeudenmukainen. On tärkeää, että hallituspuolueet aloittavat asian korjaamisen välittömästi.

Maria Lindqvist (Helsinki, 01.02.2020)

#900

Omaishoitajien asema on niin eriarvoista ja lohdutonta tällä hetkellä. Itse oman lapseni omaishoitaja, enkä pysty olemaan työtöntyönhakija, te-palvelut katsovat minun työllistyvän kokopäiväisesti omaishoitajuudesta. Eli saan rahaa kuussa minimi oh-tuen josta lähtee verot pois..

Kristiina Kankkunen (Ruutana , 01.02.2020)

#903

Arvostakaa ihmisiä, jotka tahtovat hoitaa lapsiaan itse! Turvatkaa heille riittävä toimeentulo! Mahdollistakaa riittävät lepoajat ja sairaslomat!

Teija Anttonen (Imatra , 01.02.2020)

#916

Tärkeä ja muutoksia kaipaava asia!!!

Minna Karonen (Koski tl, 01.02.2020)

#923

Kaikki samalle viivalle ja palkkiot ylös

Hanna-Tiia Toivonen (Savonlinna, 01.02.2020)

#925

Vakavasti otettava asia.

matti Heinänen (Helsinki, 01.02.2020)

#950

Omaishoitajien asia koskettaa myös isoa osaa ihmisiä, jotka eivät virallisesti ole omaishoitajia. Itse en jaksanut alkaa käydä paperisotaa virallisesta asemasta, vaan hoidan 3-vuotiasta pitkäaikaissairasta lasta ilman omaishoitajuutta. Omaishoidon kriteerit vaihtelevat kunnittain ja samanlaisessa tilanteessa oleva voi saada myönteisen tai kielteisen päätöksen asuonpaikastaan riippuen. Tämä asia on korjattava. Oma lapsen hoitotaival jatkuu niin kauan kuib lapsi asuu kotona, ja siihen kuuluvat päivittäiset erikoissairaanhoidon toimenpiteet sekä yön aikainen tarkkailu.

Sanna Loisa (Turku, 03.02.2020)

#957

Vanhemmalle vaikein tilanne elämässä on varmasti lapsen menettäminen tai sairastuminen. On suorastaan tyrmistyttävää, että hyvinvointivaltiossa niin haastavassa elämäntilanteessa joutuu lisäksi taistelemaan kaikesta tuesta ja avusta. Tuet tällaisessa tilanteessa pitäisi alkaa automaattisesti juoksemaan, ilman vääntöä ja virastorallia. Vanhempien jaksamista pitäisi tukea kaikin tavoin ja myös opiskelu, työllistyminen ja työttömyysturva pitäisi olla mahdollisia omaishoitajuudesta riippumatta.

Anne Mertala (Rautalampi, 03.02.2020)

#981

Omaishoitaja on paras ja arvokkain tuki läheiselle, pitää tukea ja kuunella oh!!!

Riina Martins (Vantaa, 03.02.2020)

#985

Kaikkien omaishoitajien tulisi saada samoista lasten sairauksista/vammoista sama korvaus kunnasta riippumatta.

Elina Ehanti (Espoo, 03.02.2020)

#989

Lasten omaishoitajat ovat Suomessa todella eri-arvoisessa asemassa. Kunnat vetoaa monesti kielteisessä päätöksessään, että lapsella ei ole kehitysvammaa. Näin ollen nepsy lapset ja vanhemmat syrjäytetään. Pisteytys tasa-arvoiseksi ja kuntien lakipykälien "rivistä lukemiseen" täytyy tulla stoppi!

Katja Rönkä (Runni, 03.02.2020)