Tornion ensihoito- ja sairaankuljetusten laatu on säilytettävä

Kommentoitu viesti

Matti Suopajärvi
Vieras

#953 Re: Re: Re: #943

12.04.2011 00:00

#951: J. Buska

"Kunpa vielä näkisi sen päivän kun varallaolovalmius poistuu totaalisesti ensihoitopalvelusta ja saataisiin lisäksi kitkettyä pois vahvasti "kansan kielessä" vallitsevat termit "sairaankuljetus ja ambulanssikuski"...   ;-)"

You are not the only one:)

....ja sen kuinka vastuunalaista vaativaa kenttätyötä tekeville alettaisiin maksamaan asianmukaista työn vaativuuteen perustuvaa palkkaa, kuinka kenttäjohtajalle maksettaisiin asianmukaista palkkaa henkilönä jonka vastuu ja toimenkuva vastaa palo- ja pelastustoimen päivystävän p-3:n vastuuta tai sairaalan ylihoitajan vastuuta, kuinka nykyinen vanhentunut yksityispuolen TES poltettaisiin poroksi, kuinka ensihoitajien eläkeiästä alettaisiin edes puhumaan palomiesten eläkeiän tapaan edes etujärjestön taholta, kuinka ensihoitoa alettaisiin pitämään peruspalveluna palo- ja pelastustoimen tai poliisin tapaan ja kuinka sillä rahastus loppuisi, kuinka raskaana oleva naispuolinen ensihoitaja voisi tarvittaessa virallisesti jäädä erityisäitiysrahan piiriin, sairaslomalle jäämisen sijasta, virallisella perusteella "vaaratekijät eivät ole vältettävissä työssä", kuinka lehtijutuissa koskien ensihoitotilanteiden uutisointia edes joka toinen lause olisi oikein...jne...

---

#952 Ammattilainen minäkin:

Ymmärtäisin tästä siis että osa (?) näistä kymmenestä mainitusta olisi voinut jatkaa hoitotasolla vielä muutaman vuoden?

Kaikki - tätä Juhakaan siis ei vielä kieltänyt.

Moniko heistä olisi täyttänyt hoitotason kriteerit myös siirtymäajan jälkeen ilman lisäkoulutusta?

Ei yksikään vakituinen.Tilanne on tuolta osin erittäin monessa paikassa tasan sama tai lähes.

Tulee olemaan mielenkiintoista nähdä:

a) tullaanko siirtymäaikaa jatkamaan määräaikaisesti, sillä AMK Ensihoitajia valmistuu nykyisellään vain n. 100 / vuosi?

b) hyväksytäänkö aiemmin alalla toimineet perus- ja hoitotasolle lopullisesti jonkun testauksen jälkeen?

c) tullaanko sairaanhoitajille (ja muillekin) järjestämään runsaasti lisää pätevöittävää §:t täyttävää ensihoito-lisäkoulutusta niin että henkilökunnan saatavuus turvataan ympäri Suomen?

d) vesitetäänkö asetus jollain tavoin?

e) En nyt äkkiseltään keksi enempää, mutta vaihtoehtoja on...???

Mikäli asetus tullaan ajamaan läpi nykyisellään näkisin ensihoitaja amk:sta muodostuvan avainryhmän jonka tulevaisuus on asetuksella turvattu ja jonka kannattaisi omia (palkka ym.) etuja ajaakseen tehdä jotain, sillä asetus ei sitä tee...

Asetuksen selitysosassahan jopa kerrotaan ensin kenttäjohtajajärjestelmän kustannuksista 7 100 000 € ja heti sen jälkeen kuinka se ei välttämättä edellytäkään laajamittaista uusien virkojen perustamista sillä toiminta voidaan myös järjestää osoittamalla kenttäjohtajan tehtävät yksikön toiselle ensihoitajalle, kuten useassa kunnassa on jo tehty. Rivien välissä ainakin minä näen mahdollisuuden yrittää jujuttaa innokkaita wanna-be-hoitajia puoli-ilmaiseksi jonkun kivan tittelin kanssa peuhaamaan...

m

 

Vastaukset

Ammattilainen minäkin
Vieras

#954 Re: Re: Re: Re: #943

2011-04-12 09:54:29

#953: Matti Suopajärvi - Re: Re: Re: #943

"Ei yksikään vakituinen. Tilanne on tuolta osin erittäin monessa paikassa tasan sama tai lähes."

Eikös jossain yhteydessä ole mainittu että nämä MG nykyiset 4 täyttävät hoitotason määritelmän siirtymäajan jälkeenkin jo ennen asetuksen voimaan astumista? SPR 10 hoitotasoista olisi muuttunut siis 0ksi parin vuoden kuluessa? Totta on myös se että monessa paikassa tilanne on sama tai lähes. Torniossa ymmärtääkseni ei.

Pidän hyvänä että hoitotasolle on tiukat pohjakoulutusvaatimukset jatkossa. Minun nähdäkseni hoitotasolla työskenteleminen vaatii erittäin laajaa teoriapohjaa kaikesta mahdollisesta maan ja taivaan väliltä. Lisäksi se kaikki teoria pitää pystyä soveltamaan käytäntöön sekunnin murto-osassa vielä ehtien punnita potilaan kannalta parhaiten soveltuvaa hoitolinjaa. Temput oppii apinakin, apina ei opi punnitsemaan hyötyjä ja haittoja. Tämä vielä n. kuukauden voimassa oleva ns. hoitotason määritelmä on ihan höpöhöpö-leikkiä ihmisten terveydellä ja hengellä. Uusi asetuskaan ei sitä kaikilta osin paranna (missä ovat käytännön testauksen velvoitteet?) mutta oikeaan suuntaan ollaan menossa.

Olen täysin samaa mieltä niin sinun kuin Juhan ja monen muunkin alalle työskentelevän kanssa useista epäkohdista alkaen varallaolosta ja palkkauksen jälkijättöisyydestä.

Olette oikealla asialla. Mielestäni tapa jolla sen olette tehneet on tekopyhä, epäkollegiaalinen, muita halveksuva ja sitä kautta väärä.