IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ

Kommentoitu viesti


Vieras

#613 Kanada panostaa turpeen käyttöön tulevaisuudessa

06.05.2011 11:44

Kanadassa on valtavat öljy- ja maakaasuesiintymät ja lisäksi öljyhiekan nykyistä laajempaa käyttöä suunnitellaan. Aiemmilla vuosikymmenillä myös turve oli heillä esillä yhdeksi energialähteeksi mutta se jäi taka-alalle silloin. Nyt Kanadassa on aloitettu uudelleen laajat turvetutkimukset koska tulevaisuudessa he alkavat sitä hyödyntämään. Nykyisinkin heillä toki on turvetuotantoa olemassa, mutta turvetta nostetaan lähinnä kasvuturveeksi. Kanadassa on yli 111 miljoonaa hehtaaria suota. Vastaava lukuhan meillä Suomessa on "vain" reilut 9 miljoonaa hehtaaria. Kanadassa myös turve näinollen on tulevaisuuden yksi polttoaine ja energialähde, viimeistään sitten kun öljyesiintymät alkavat ehtyä. Tässä avautuu suomalaisille yrityksille ja tutkimuslaitoksille uusia vientimarkkinoita. Myös USA:ssa turvetta hyödynnetään lähinnä kasvuturpeeksi.

Vastaukset


Vieras

#614 Re: Suomi vai Kanada, kumpi kiinnostaa oikeasti?

2011-05-06 13:49:55

#613: - Kanada panostaa turpeen käyttöön tulevaisuudessa

Tulevaisuudessa itse vesi voi olla arvokkaampaa kuin mikään muu, myös järvivesi. Suurin osa Suomen järvistä on matalia ja tuhansien järvien Suomesta puhuttaessa, puhutaan itse asiassa melko vähästä vesimäärästä lukumäärään suhteutettuna. Nämä matalat järvemme ovat herkkiä kuormitukselle.  Turvemaiden kuormituksen laatu on tällä palstalla jo usaan kertaan esitetty ja myös se, miksi muu maankäyttö aiheuttaa luonteeltaan erilaista liettymähaittaa. Liettyminen muuttaa ekologiaa ja vinouttaa järven tasapainoa usein kohtalokkaalla tavalla.

En ole perehtynyt Kanadan turvevaroihin tai erityisesti Kanadan vesistöihin, jotta voisin sanoa, minkälaista riskiä turvetuotannon kasvattaminen Kanadassa aiheuttaisi ympäristölle. Epäilen, että asia olisi kirkkaasti tiedossa edelliselläkään kirjoittajalla.

Kiinnostavaa on, että nämä palstat ja kirjoittelu on herättänyt turveteollisuusliitossa niin suurta huolta, että palstoja vahtimaan ja kansalaiskeskustelua käymään on tarvetta palkata konsultteja oikein rahan edestä keskustelemaan. Ehkä tälläkin palstalla on tällaista tunnustelua siitä ja kartoittelua siitä, miten helposti kansa ikään kuin pyörtäisi ne asiat, joitten vuoksi keskustelua on nostatettu.Turveteollisuudella ei ole tällä hetkellä osoittaa mitään, minkä vuoksi huoli olisi vähemmän aiheellista. Vesiensuojelurakenteiden toiminnassa on niin suurta vaihteluväliä ja toimintakulttuurissa edelleen niin suurta välinpitämättömyyttä, että ponnisteluja turvetuotannon rajoittamiseksi eri kansalaispiireissä ja asiantuntiojoidenkin voimin varmasti jatketaan.

 

 

 

 

Taisto Holla, Mieskonmäki

#616 Re: Kanada panostaa turpeen käyttöön tulevaisuudessa

2011-05-06 16:39:19

#613: - Kanada panostaa turpeen käyttöön tulevaisuudessa 

 Meillä taas tulevaisuuden ratkaisu tässä kts. linkki

http://verkkojulkaisu.viivamedia.fi/gasum/2011/1

ja katso sieltä sivu 14.

Saksassa tuon tyyppinen toiminta on ollut arkipäivää jo reilusti yli kymmenen vuotta, miksei siis Suomessakin.


Vieras

#617 Re: Kanada panostaa turpeen käyttöön tulevaisuudessa

2011-05-09 11:41:55

#613: - Kanada panostaa turpeen käyttöön tulevaisuudessa

Kanadan Albertassa, tarkalleen ottaen Wood Buffalon kunnan alueella on valtava öljyhiekkaesiintymä. Kyseessä on ns. Athabascan öljyhiekkaesiintymä. Sen varanto on viimeisten tutkimusten mukaan maapallon toiseksi suurin "öljyesiintymä". Lainausmerkeissä siksi, että suoraa vertausta maapallon suurimpaan öljyesiintymään, joka on Saudi-Arabiassa, ei voi tehdä. Saudi-Arabian öljy on maaöljyä, jota on helpompi tuottaa sekä tekniikaltaan että kustannuksiltaan.

Kanadassa on meneillään melkoinen "öljykuume" tuon valtaisan esiintymän hyödyntämiseksi ja uusia tekniikoita kehitetään.

Kanadassa on suuret öljy-, maakaasu ja turvevarat. Kaikkien näiden eri energiamuotojen hyödyntämistä kiihdytetään. Turpeen osalta laajat tutkimukset ja kartoitukset ovat menossa ja tulevaisuudessa myös turpeella tulee olemaan isohko rooli koko Kanadan energiatarjonnassa.

Olisi suorastaan vastuutonta olla hyödyntämättä Suomen turvetta energiaksi ja kasvuturpeeksi ja moneen muuhunkin käyttöön. Kyllä jokainen maa käyttää omia reservejään. Miksi meidän ei tulisi näin tehdä? Halutaanko Suomessa omavaraisuutta vai halutaanko jatkaa tulevaisuudessakin kivihiilen rahtaamista toiselta puolen maapalloa? Halutaanko luoda työpaikkoja Suomeen vai annetaanko työpaikat ulkomaille? Halutaanko olla riippumattomia ulkomaisen tuontienergian jyrkistä hintaheilahteluista verrattuna siihen, että voimme maamme sisällä itse määrätä kotimaisen energian hinnan? Turpeen ja muidenkin kotimaisten energialähteiden käytössä on kyseessä todella suuret vaikutukset ja nämä loppujen lopuksi heijastuvat ihan meidän jokaisen suomalaisen arkeen.