IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ

Kommentoitu viesti

Martti Peltola

#725 Yle Uutiset: "Ahven kärsii tummuvista vesistä"

15.08.2011 16:28

Tänään 15.8 Ylen nettisivuilta löytyi oheinen uutinen. Mistähän arvelette vesien tummumisen vapo-Suomessa huomattavilta osiltaan johtuvan? Joka tapauksessa tämän kaltaiset tutkimustulokset kasaavat entistä suurempia paineita turve-energiasta luopumiseen.

" Ahven kärsii tummuvista vesistä
Yle Uutiset / Luonto ja ympäristö, julkaistu 15.8.2011 klo 15:56

Vesien tummuminen pienentää ahventen keskimääräistä kokoa. Tämä käy ilmi Helsingin yliopistossa perjantaina tarkastettavasta väitöskirjasta.
Tumma vesi vaikeuttaa ahventen siirtymistä petokalavaiheeseen ja haittaa myös ahvenen saalistusta. Tästä syystä kalat jäävät keskimääräistä pienikokoisemmiksi.
Järviemme ruskeavetisyys on useimmiten luontaista, sillä humuspitoiset järvet ovat yleisiä pohjoisella ilmastovyöhykkeellä. Kuitenkin myös ihmisten toiminta vaikuttaa järvien väriin. Ojitukset, hakkuut ja ilmastomuutos tummentavat ja samentavat vesistöjä lisäämällä humuksen tai levän määrää järvissä.
Helsingin yliopiston ympäristötieteiden laitoksella väitöskirjaa tekevä tutkija Satu Estlander tutki ahventa ja särkeä pienissä humuspitoisissa metsäjärvissä sekä kokeellisissa kalatutkimuksissa laboratorio-olosuhteissa.
Ahvenen saalistustapa perustuu pääasiassa näköaistiin, joten tummassa tai sameassa vedessä sillä on vaikeuksia löytää saalista. Väitöstyön mukaan ahvenet ovat kirkkaissa vesissä hyökkäävämpiä ja tehokkaampia planktonin syöjiä kuin särki. Näkyvyydeltään heikoissa vesissä ahven sen sijaan häviää särjelle ravintokilpailussa.
Väitöstutkimuksen mukaan naarasahvenet kärsivät tummasta vedestä koiraita enemmän. Tutkitut naarasahvenet jäivät tummissa vesissä pieniksi, sillä ne eivät syöneet yhtä tehokkaasti kuin kirkkaissa vesissä kasvavat lajitoverinsa.
Havainto on huolestuttava, sillä nimenomaan suurikokoiset naaraskalat ovat avainasemassa kalojen lisääntymisessä. "

http://yle.fi/uutiset/luonto_ja_ymparisto/2011/08/ahven_karsii_tummuvista_vesista_2792177.html

http://www.adressit.com/lintuneva

 

Vastaukset

ihimettelevä pohojalaane

#789 Re: Yle Uutiset: "Ahven kärsii tummuvista vesistä"

2011-08-30 22:15:22

#725: Martti Peltola - Yle Uutiset: "Ahven kärsii tummuvista vesistä" 

Kylläpä Martti mainostat erikoista sivustoa Lintunevasta. Tuoltahan on poistettu suurin osa kommenteista. Olisi ollut ihan jees lukee mitä siellä on ollut kirjoitettu. varmaan taas on käynyt niin että turpeen puolustajat on niin hyviä kirjoituksia laittaneet sivuille että vastustajat ei ole halunneet että niitä kukaan saa lukea ja ne on poistettu. Ollaanko sielläkin jääneet alakynteen niinkun täälläkin. Älytöntä touhua tuollainen kommenttien poisto niinkun on koko Lintunevan suojeluhankekin.