IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ

Kommentoitu viesti

J. Mähönen

#766 Re: Re: Erittäin hyviä uutisia Kaakkois-Suomesta

27.08.2011 20:08

#765: Martti Peltola - Re: Erittäin hyviä uutisia Kaakkois-Suomesta

Osuit naulan kantaan hyvä Peltola. Luodaan kuvitelma että turve loppuu talvella Suomesta (tätähän sinä suorastaan toivot että voit mollata turve-energian käytön). Lähes kaikki isommat kaupungit sisämaassa käyttävät nykyisin turvetta lämpövoimaloissaan. Turve on korvattava tässä tapauksessa lähinnä kivihiilellä joka tuodaan pahimmillaan toiselta puolen maapalloa. Ajattele mitä tuon kivihiilen louhinta, kuljetus kyseisen valtion sisämaasta satamaan ja lastaus laivaan, laivamatka jopa maapallon toiselta puolelta Suomen satamaan, lastin purkaminen ja siirto välivarastoon satamassa, kuormaus uudelleen kuorma-autoihin, kuljetus rannikolta Suomen sisämaan kaupunkeihin, kuluttaa fossiilista energiaa. Tämä "roudaus" (jota sanaa hienosti käytit) ei kai sitten mielestäsi kuluta lainkaan mainitsemaasi öljyenergiaa?? Ja samoja murenevia teitä pitkin, joiden ylläpitoon kuluu verorahoja, (jonka upeasti myös oivalsit, siitä papukaijamerkki sinulle) kivihiili kuljetetaan samaan voimalaan minne turve olisi tullut siitä lähiseutujen soilta vain pienen matkan päästä. Pienen siksi, koska matka sieltä kaukomailta on mielestäni kaikkea muuta kuin pieni matka. Pieni se on edelleen vaikka verrataan siihen että turve tuodaan vaikkapa viereisestä maakunnasta.  Tuon valtavan saastuttamisen lisäksi, mitä kivihiilen tuonnista aiheutuu, kaikki raha valuu ulkomaille eikä hyödytä maamme taloutta pennin....no nykyisin sentin vertaa. Vaikka kivihiilen tilalla olisi esim jotain puuhaketta jota tuodaan ulkomailta on asia aivan samankaltainen.

Toivottavasti et ehdota että turve korvataan kotimaisella puulla. Sitä moni on ehdottanut kun lukee kommentteja. Kai kaikki ymmärtävät että puuta ei todellakaan ole tarpeeksi korvaamaan turvetta. Haketettavaa puumateriaalia vaan ei yksinkertaisesti Suomessa riitä lähellekkään korvaamaan turvetta. Turpeen ohessa sitä tietysti kannattaa käyttää ja niinhän nykyisin jo tehdäänkin.

Turpeella saadaan korvattua ulkomailta rahdattavaa kivihiiltä aivan kuten täällä nimim. "globaalisti ajatteleva" ansiokkaasti kommentoi. Ja raha jää pyörittämään osaltaan taloutta meillä kotimaassa. Ja sitten niillä verorahoilla voidaan ylläpitää Suomen tiestöä. Olen muuten nähnyt muutakin liikennettä noilla verorahoin tehdyillä teillä kuin vain turvekuljetuksia. Oletko itse koskaan bongannut vaikkapa yksityisautoilijoita Suomen tiestöä kuluttamassa?? :D

Vastaukset

H. Heinonen

#768 Re: Re: Re: Erittäin hyviä uutisia Kaakkois-Suomesta

2011-08-27 21:06:43

#766: J. Mähönen - Re: Re: Erittäin hyviä uutisia Kaakkois-Suomesta

Aivan oikein J. Mähönen. Noin puolet Suomeen rahdattavasta hiilestä tulee Venäjältä. Muita tärkeitä tuojia ovat Australia, Etelä-Afrikka, Indonesia, Kiina, Kolumbia, Puola ja Yhdysvallat. Erikoislaatuiset hiililajit joita tarvitaan terästuotannossa tuodaan pääosin Australiasta ja Yhdysvalloista.

Niinkuin kirjoitit, niin onhan tuo hölmöläisten hommaa tuoda kivihiiltä Suomeen ja vielä kaiken kukkuraksi noinkin kaukaa. Omasta maastamme on saatavissa turvetta ja puuta lisäksi. Onneksi kotimaisilla, turpeella ja puulla,  pikku hiljaa yhä enenevässä määrin korvataan tuontihiiltä. 2000-luvulla kivihiilen ostosumma on vaihdellut vuositasolla jonkin verran, mutta useana vuonna ollaan ostettu kivihiiltä yli 300 miljoonalla eurolla. Nämä sadat miljoonat ovat valuneet ja edelleen valuvat vuosittain ulkomaisiin käsiin.

Suurimmat kivihiilen käyttäjät Suomen energiantuotannossa ovat Pohjolan Voima, Fortum ja Helsingin Energia sekä teollisuudessa Rautaruukki. Rautaruukin kivihiilen tuonnin Australiasta ja Jenkeistä saakka ymmärrän, koska todellakin terästuotannossa vaaditaan hyvin korkeatasoista laatua jota ei ole tarjolla muualla maailmassa.

Helsingin Energialla on parhaillaan  meneillään selvitystyö, jonka tavoitteena on tutkia kuinka yhtiö pystyisi merkittävästi vähentämään kivihiilen käyttöä.

Martti Peltola

#774 Re: Re: Re: Erittäin hyviä uutisia Kaakkois-Suomesta

2011-08-27 23:41:26

#766: J. Mähönen - Re: Re: Erittäin hyviä uutisia Kaakkois-Suomesta

Kiitoksia kovasti Mähönen, kun kehuit niin nätisti kielikuviani. Pitäisi kai hämmentyä? Mutta olen kyllä aiemminkin julkisesti ihmetellyt turveväen yliluonnollisia kykyjä arvailla mielenliikkeitäni ja laittaa päähäni ajatuksia joita en ole vielä edes ajatellut. Kommenttien sisälukutaitoa (luetun ymmärtämistä) sinun ehkä kannattaisi harjoitella vielä lisää, ettet erehtyisi laittamaan enempää sanoja suuhuni ja ajatuksia päähäni? Jotkut käyttävät sellaisesta  ilmaisua: "Kuin sielunvihollinen isoa kirjaa lukisi".

Sovittaisiinko J.Mähönen sellaisesta, ettet enmpää julkisesti arvuuttele "mitä Peltola luultavasti ehkä ajattelee"? Se ei mielestäni ole erityisen fiksua. Nuo turveteollisuuden edustajat, omalla nimellään esiintyessään, ovat siinä suhteessa käyttäneet yleensä varsin korrektia kieltä eri mieltä ollessaankin. Miki et siis sinäkin? Mutta tietenkin valinta on sinun.

Kun nyt tuon kivihiilen otit puheeksi, niin todettakoon, että vaikkei kivihiilestä ympäristönäkökulmasta paljoa hyviä puolia löydykään, niin se kuitenkin, ettei kivihiilen syntilistaan kuulu suomalaisten vesistöjen pilaaminen ja herkän suoluontomme tuhoaminen. Turvepoltooainetta sellainen sen sijaan rasittaa. Raskaasti.

Mukavaa syksyn jatkoa sinullekin J. Mähönen.