IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ

Kommentoitu viesti

J. Mähönen

#809 Re: Re: Re:

06.09.2011 20:18

#808: Tosi on vesi, vesi on tosi - Re: Re:

Niin....hmmmm... missäs sitten on sinun mielestäsi "oikeat" faktatiedot? Esitähän ne nyt kaikkien luettavaksi niin voidaan yhdessä ihmetellä niiden suuruutta. Ja tarkoitan nimenomaan oikeita tutkimustuloksia. Turvetuottajillahan niitä on ja niitä on täälläkin ollut esillä. Turvetuottajat on velvoitettuja ottamaan näytteitä ja he eivät itse niitä ota vaan ulkopuolinen konsulttiyhtiö. Tämäkin on täällä mainittu kai useampaan kertaan. Niitä turvevastaisten lukemia ei vaan ole pyynnöistä huolimatta nähty. Jos heitellään vaan tuollaisia kommentteja "että on ne päästöt ihan hirvittäviä", niin mielestäni silloin on oikeutettua toisten vaatia ns. lukemia pöytää.

Jäämme odottamaan nyt niitä "oikeita" tietoja.

Vastaukset

Tosi on vesi, vesi on tosi

#810 Re: Re: Re: Re:

2011-09-06 21:37:33

#809: J. Mähönen - Re: Re: Re:

Lue edelliseni, mieluusti moneen kertaan, ihan vaan odotellessasi.

Ja hyvää syksyn jatkoa. Pintavalutus "puhdistamoista" pitääkin syksy sateineen omalta osaltaan hyvän huolen, sekä kevät sulamisvesillä viimeistään. Ai mitattua, että näin käy, tuskimpa vaan, ei ole minulla siihenkään protsentteja. Olen siis ihan hakoteillä, mutta keväällä on taas järven läpinäkyvyys huonontunut huomattavasti. Ja Vapohan on ainut ketä minimillä menee, hyvä ettei jo puhdista muidenkin päästöjä tehokkaalla ja tuotantokustannuksista tinkimättömällä linjallaan. Kiitos firmalle ja puuhamiehilleen siitä yhteiseen hyvään uhrautumisesta. Paljon se ottaa, paljon se antaa.

Mutta ihan vaan "heitettynä" kommenttina.

Hallmark

#811 Re: Re: Re: Re: No hei vaan mitä sieltä valuu !

2011-09-06 22:10:17

#809: J. Mähönen - Re: Re: Re:

Kyllä se Mähönen niin on, että tiedät itsekin, etteivät sinun "faktasi" pidä. Ellet sitten pidä "faktoina" (niinkuin pidät) Vapon antamia "tutkimustuloksia"? Heikkoutenne arvon turvemiehet on se, että ette osaa (uskalla) pitää totuutena muita kuin turveyhtiöiden ja turveteollisuusliiton yltiöpäistä propagandaa. Jos todellisuutta vesistöjen surkeasta tilasta (kiitos turpeenkaivuun) ei uskalla edes ajatella, saati nähdä, niin heikoilla menette ja sen me paikalliset vesistöjen varsien asukkaat ja mökkiläiset enemmän kuin tiedämme.

Odotan mielenkiinnolla Mähösen, Niemelän ja Heinosen seuraavia, toisiaan beesaavia Vapo-"tiedotteita". On satavarmaa, että turve-trionne tekee vanhan laulunne uudelleensovituksen veljellisessä hengessä, ja kaikki kolme toisiaan suuresti kiitellen vastaavat. Muuta ei sieltä olla saatu, eikä saada! Avatkaa silmänne, laittakaa pitkävartiset saappaat jalkoihin ja menkää viimeinkin katsomaan turvekenttien laidalle, miten kaameaa kuraa tulva-aikoina ja vähänkään roimemmilla sateilla sieltä pintavalutuskentiltä alavesiin tulvii. Se on niitä kaipaamianne turve-kiintoaineprosentteja, joita turveyhtiöt eivät saa kuriin vuolaalla "tiedottamisellakaan", eikä vasalliensa huutosakilla. Kiitos takuuvarmasta turvevelli-vastauksesta jonka sisällön jo tiedämme. Suomea ei todellakaan pitkään pyöritetä turvevellillä eikä soiden hävityksellä.

Kari Niiva

#822 Re: Re: Re: Re:

2011-09-09 10:30:02

#809: J. Mähönen - Re: Re: Re:

No niin, eiköhän päästetä J. Mähönen ja muut "odottajat" jännityksestä ja kerrompa tässä vähän oikeita tietoja.

Lähteenä on Pien-Saimaan kunnostuksen esiselvityshanke PISA ja siihen tehty Läntisen Pien-Saimaan ojavesitutkimus vuonna 2009.

Tutkittavana on ollut 33 kappaletta ojia, joiden vastaanottavana vesistönä on ollut Läntinen Pien-Saimaa. Mielenkiintoinen ja paljon parannuspaikkoja osoittava tutkimus. Mutta sitten niistä tuloksista otantana:

Seuraavat prosenttiluvut voi laskea tutkimuksessa olevasta Taulukko 2. Ojavesien vuosikuormitus läntisellä Pien-Saimaalla.

OJA 9, Mustaoja tutkimuksen kokonaismäärästä typpeä 6,43 % ja fosforia 6,50 %

OJA 22, Halilanoja tutkimuksen kokonaismäärästä typpeä 16,31 % ja fosforia 14,79 %

Selvyyden vuoksi kerrottakoon (asian voi toki tarkistaa kartoista), että Mustaoja johtaa järveen Kiihansuon turvetuotantoalueen kuivatusvedet. Halilanoja johtaa järveen Suursuon turvetuotantoalueen kuivatusvedet. Suursuo on toiminut tuotantoalueena yli kolmekymmentä vuotta ja Kiihansuo yli kymmenen vuotta.

Yhteenlaskien nuo ojat ovat työntäneet ravinnetta kokonaismäärästä järveen typpeä 22,74 % ja fosforia 21,29 % ! Nyt alueella valtavasti ihmetellään, että mikä on aiheuttanut viime vuosikymmenien romahdusmaisen veden laadun heikkenemisen ja runsaan rehevöitymisen.

Ja ei muuta kuin vedetäänpäs nyt siellä henkseleitä tiukemmalle. Ennen "juu mutta" -kommentteja totean, että huomattavaa parantamista on tehtävä koko alueella ja monella sektorilla. Mutta korostan, että on aivan turha esitellä täälläkään sivustoilla 1 % strategia lukuja ns. tutkittuna tietona. Tai että kun luvut esitetään suhteutettuna koko maan kokonaispäästöihin, niin minusta kaikkien pitäisi jo säikähtää, että kuinka valtavia ne ovatkaan paikallistasolla vastaanottavissa vesistöissä.

Tuotanto jatkukoon ja energia hyödynnettäköön mikäli se on vähänkin kannattavaa sen jälkeen, kun todelliset luvut päästöjen suhteen on saatu näille totena esitetyille strategia tavoitteille, ja nimenomaan paikallistason päästöihin verrattuna! Kiintoaine päästöt ovatkin sitten vielä ihan oma lukunsa, ihan vaan "sivutuotteena".

Nyt vallitseva tutotantomenetelmien säästö tulee kyllä korkojen kera maksuun tavalla tai toisella. Tosin energiayhtiöllä ei ole ongelmaa, meillä muilla on.

ETTÄ ON NE PÄÄSTÖT IHAN HIRVITTÄVIÄ !